Iszlámkép a kora újkori Magyarországon 2016. február 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A reformáció.
Advertisements

Reformáció. Reformáció Kérdés: milyen vallásokat ismertek?
A Biblia Isten szava.
Készítette: Barta Krisztina
A romantika Magyarországon
AZ ISZLÁM.
A zsidó kultúra Vallás.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
A BIZÁNCI ÁLLAM TÖRTÉNETE
EGYHÁZTÖRTÉNET.
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Fekete és fehér magyarok
A Reformáció Magyarországon
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
A vallás, mint világnézet
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Arab, iszlám kultúra,művészet
A Római világ és a barbárok
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
SANTA CROCE.
A keresztény egyház a korai középkorban
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
A világ képe az arabokról
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
Európa vallásai.
Rajczy Mária Mechtilda
Az Újszövetség könyvei
Nehéz kérdések sorozat, Kaposvár, 2011., Jóföldi Endre.
Jónás könyve Miért érdemes foglalkozni vele?. 1. Az Úr szólította Jónást.
Középkori szerzetesrendek
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
Kultúra a török hódoltság korában
KERESZTÉNY VALLÁS.
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
Eger Télanyók csapata.
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
ISTEN NÉPE A JELENÉSEK KÖNYVÉBEN Gallusz László Belgrádi Teológiai Egyetem
18. óra Világvallások.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
Kialakulása, nyugati és keleti
A magyar felvilágosodás irodalma
A reformáció főbb irányzatai
Szalay Petra, Almási Lilla
AZ ISZLÁM.
A kereszténység hivatalos vallássá válásának folyamata
Magyarország a kora újkorban
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
A küzdelmes XII. század.
Román stílus Félköríves mennyezet Vastag falak Szűk, kicsi ablakok
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
Árpádházi Boldog Jolán
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Előadás másolata:

Iszlámkép a kora újkori Magyarországon február 5.

Középkori előzmények: Bizánci írók:  Damaszkuszi Szent János (650?-750?)  Bizánci Nikétasz (IX. század)  Euthümiosz Zegabénosz (XI. század)  Nikétasz Khoniatész (XIII. század)  Edesszai Bertalan (XIII. század)  VI. Ióannész Kantakuzénosz császár ( )  II. Manuel császár ( )

Európa: Ibériai-félsziget:  Szent Eulógius (IX. század)  Alvarus (IX. század) Petrus Venerabilis cluny apát (XII. század) Pertus Alphonsi (XII. század) Ricoldo da Monte Croce (XII-XIII. század) Marcus Toledanus (XIII. század) Guillaume (XIII. század)

XIV-XV. században:  Az oszmán török hódításai miatt újra nagy figyelmet kapott az európai szerzők körében az iszlám. (Nicolaus Cusanus, Segoviai János, Dionysius Carthusianus).  A reneszánsz írók a „pogány, barbár” jelzőket társították a törökhöz.

XVI. században a törökkel kapcsolatos művek továbbra is népszerűek.  Főként német területeken.  Luther, Melanchton, Bibliander és más protestánsok több a törökről szóló művet adnak ki és fordítanak le.

Georgius de Hungaria (Magyarországi György) 1422 körül született. Szászsebesen tanult, ám 1438-ban a várost a törökök kifosztották /58 között Georgius török rabságban ban Róma:Tractatus de moribus, religione, conditionibus et nequitia Turcorum (Értekezés a törökök szokásairól, viszonyairól és gonoszságáról)

1480 Róma 1481 Urach 1500,1508 Köln 1509-ben, 1511-ben és 1514-ben Párizs Wittenberg, Strassburg, Nünberg, Ausburg, Frankfurt és Zwickau Művét németre is lefordították.

Tractatus tartalma:  Rabság szenvedései (1-8. fejezetig) „Erre a helyre és erre a piacra úgy hajtják fel a láncra vert és megkötözött rabokat, mint amikor a birkákat hajtják levágásra. Ott szemrevételezik őket, lemeztelenítik, s az Isten képére alkotott értelmes teremtményt úgy adják el és veszik meg a leghitványabb áron, mint egy értelmetlen barmot.”

 Törökök szektája (9-17. fejezetig): A török szektája = a Jelenések könyvében szereplő földről felemelkedett vadállat A törökök vallási szokásait mutatta be. Ezek bármennyire is erkölcsösnek mutatkoznak az Sátán ármánykodása van mögöttük. Indítékok, melyek a török szekta felvételére ösztönözhetnek. Mohamedről keveset írt.

 A keresztény hit melletti tanúságtétel ( fejezet) Az üldöztetések súlyosbodni fognak A törökök nem egységesek, tudatlanok és konokak A keresztény hitben ki kell tartani, a török szektától távol kell maradni.

Georgievics Bertalan 1510 körül születhetett 1526-ban török fogságba esett „ifjú legényként” /39 török rabság Szabadulása után Európa szinte minden táján megfordult Róma, ez az utolsó adatunk személyéről

De Turcorum moribus (1544)  Több rövidebb művet tartalmaz  1600-ig 43 kiadást élt meg. A népszerűség oka: az „egyszerű” stílus Tartalma:  Török templomok, vallási szokások (ima, böjt, alamizsna, halottakkal kapcsolatos szertartások).  a fő hangsúlyt a keresztény foglyok, illetve a török uralom alatt élő keresztények sanyarú helyzetének leírása kapta

 A mű további részében pedig a török hadsereg felépítésére, és a török tábori életére tért ki, valamint a földművelésükről, állattartásukról, lakóházaikról, ruházkodási- és étkezési szokásaikról írt.  Egy dervissel való vitája (1547) A vita során szóba került a Szentháromság kérdése, valamint Mohamed néhány csodás története is.

Protestáns szerzők Ozorai Imre: De Christo et eius ecclesia, item de Antichristo eiusque Ecclesia (1546?) Batizi András: Meglött és megleendő dolgoknak (1544) Benczédi Székely István: Chronica.. (1559) Melius Juhász Péter: Szent Jánosnac tött jelenésnec (1568) Károlyi Péter és Dávid Ferenc vitája Basilius István: Az apostoli credonac (1568)

Műveikben kevés szó esett az iszlámról, Mohamedről, a Koránról Lehetséges ok:  félelem  műveik nem az iszlám megcáfolása miatt íródtak

Katolikus szerzők: Pázmány Péter ( )  Az mostan támadt új tudományok hamisságának tíz nyilvánvaló bizonysága (1605)  Isteni igazságra vezérlő kalauz (1613) Mindkét mű tartalmaz egy iszlám ellen írt fejezetet Első magyar nyelven írt Korán-cáfolat

Tartalma  Mohamed élete  Török hódítás  Korán tanításainak cáfolata (értelmetlen, önmagának ellentmondó, hazug, mesés történeteket és eretnek tanításokat tartalmaz, Mohamed tudatlansága, erőszakos terjesztés)

Szántó István ( )  Confutatio Alcorani (1611)  Nem került kiadásra Tartalma  Mohamed élete (1. könyv)  Korán tanainak általános cáfolata (2. könyv)  A Korán cáfolata szúránként (3. könyv)

Köszönöm a figyelmet!