AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK HÁTTERE LÁNYI ÁRPÁD PhD.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
Advertisements

T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
Transzplantáció A graft transplanted from one individual to the same individual is called an autologous graft. A graft transplanted between two genetically.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Tolerancia/autoimmunitás
Patológiás és természetes autoimmunitás
Az autoimmun betegségek általános jellemzői
B LIMFOCITÁK IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA
KOMPLEMENT RENDSZER.
Patológiás és természetes autoimmunitás
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Transzplantációs immunológia
Az immunválasz lefolyása. Barrierek hámsérülés barrier inflamresponse4.jpg” ábra alapján.
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Immunrendszer Betegségei.
Az autoimmun betegségek kialakulásának mechanizmusai
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
T-SEJTEK FEJLŐDÉSE ÉS DIFFERENCIÁCIÓJA.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
Autoimmun betegségek.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
AZ MHC RÉGIÓ ÁLTAL KÓDOLT
Centrális tolerancia. Azok az éretlen B sejtek, amelyek multivalens saját antigéneket ismernek fel, nem hagyhatják el a csontvelőt.
KOSTIMULÁCIÓ.
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Immunbiológia - I.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Tumorimmunitás, transzplantáció Falus András. protoonkogének tumor szuppresszor gének egészséges állapot.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
AZ IMMUNVÁLASZ LEFOLYÁSA IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
A T limfociták Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
T-sejt fejlődés T- SEJT FEJLŐDÉS NK sejt Pro-T  -átrendezés T Pre-T  -átrendeződés Pre-T  Szelekció klonális deléció T T T Érett-T Limfoid.
AUTOIMMUN BETEGSÉGEK LÁNYI ÁRPÁD PhD. A HIPERSZENZITIVITÁSI REAKCIÓKHOZ HASONLÓAN, AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK IS CSOPORTOSÍTHATÓK AZ EFFEKTOR MECHANIZMUS.
LÁNYI ÁRPÁD PhD PERIFÉRIÁS TOLERANCIA REGULÁTOR T-SEJTEK.
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
6. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS TOVÁBBI MECHANIZMUSAI Gyulladás, akut fázis válasz Fagocitózis- antigén prezentáció (makrofág, DC) Opszonizáció (Komplement,
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
Fertőzés immunológia Dr. Falus András egyetemi tanár
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
Coeliákiás gyermekek olthatósága
IMMUNOLÓGIAI TOLERANCIA. AUTOTOLERANCIA. AUTOIMMUNITÁS
TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNOLÓGIA I.
Előadás másolata:

AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK HÁTTERE LÁNYI ÁRPÁD PhD

CENTRÁLIS ÉS PERIFÉRIÁS TOLERANCIA Centrális tolerancia: Autoreaktív klónok eliminációja. DE!!! Néhány T-sejt klón megmenekül. Perifériás tolerancia: A szökevény˝, vagy módosult klónok eltávolítása a regulátor T-sejtek fontos feladata.

A normál szövetek nem fejeznek ki MHC II molekulákat. NINCS 1. JEL a CD4+Th sejtek számára A normál szövetek nem expresszálnak ko-stimulátor molekulákat és nem termelnek T-sejt differenciációt biztosító citokineket. NINCS 2. JEL a CD4+Th sejtek számára A naiv T-sejtek normál szövetekhez való hozzáférése korlátozott. Az antigén prezentáló sejtek a normál szövetekben nem aktiválódnak. NORMÁL KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT A PERIFÉRIÁS SZÖVETEK VÉDETTEK AZ IMMUNVÁLASSZAL SZEMBEN A PERIFÉRIÁS SZÖVETEKBEN NEM INICIÁLÓDIK IMMUNVÁLASZ

AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Az autoantigéntől függően: Szisztémás: immunkomplexek – SLE Szövet-specifikus: autoantitestek vagy autoreaktív T-sejtek – 1-es típusú diabetes Az effektor mechanizmus alapján: Autoantitestek Immunkomplexek Autoreaktív T-sejtek Minden autoimmun betegség kialakulásához a T-sejt tolerancia áttörése szükséges

AZ AUTOANTITESTEK TERMELÉSÉHEZ AUTOREAKTÍV T-SEJTEK SZÜKSÉGESEK Autoreaktív Th sejtek hiányában az autoreaktív B-sejtek a T-sejtes zónában maradnak és elpusztulnak (apoptózis)

AUTOIMMUNITÁST OKOZÓ GÉNMUTÁCIÓK AIRE – A centrális tolerancia defektusa - APECED

A centrális T-sejt tolerancia kialakulásának defektusa esetén túl sok autoreaktív T-sejt klón hagyja el a tímuszt és kerül a perifériára AUTOIMMUN POLIENDOCRINOPATIA- CANDIDIASIS-EKTODERMÁLIS DISZTRÓFIA (APECED) Ritka kórkép, beltenyésztett populációkban gyakoribb (finnek, iráni zsidók között és Szardínia szigetén) AUTOIMMUN REGULÁTOR (AIRE) A medulláris epitélsejtek által kifejezett transzkripciós faktor, amely számos szövet-specifikus gén expresszióját indukálja

AZ APECED TÜNETEI Anti-Th17 specifikus antitestek!!!!! A Th17 szerepét egy ritka immundeficiencia tanulmányozása során fedezték fel. ress.com/james-story ress.com/james-story

AUTOIMMUNITÁST OKOZÓ GÉNMUTÁCIÓK AIRE – A centrális tolerancia defektusa - APECED FOXP3 – Regulátor T-sejt defektus- IPEX CTLA4 - CD4+ T-sejtek, regulátor T-sejtek – számos autoimmun kórkép CD25 – Regulátor T-sejtek – IPEX-szerű C4 – Immunkomplexek eltávolítása; B-sejt tolerancia– SLE FAS/FASL – T- és B-sejtek deléciója - Autoimmun limfoproliferatív szindróma (ALPS) Az egy gén defektusával jellemezhető autoimmun kórképek ritkák. Vizsgálatuk ugyanakkor fontos információkat szolgáltat a tolerancia fenntartásában kulcsszerepet szerepet játszó mechanizmusokról.

A LEGTÖBB AUTOIMMUN BETEGSÉG KOMPLEX, MULTIFAKTORIÁLIS RENDELLENESSÉG AZ AUTOIMMUN KÓRKÉPEKKEL SZEMBENI FOGÉKONYSÁGHOZ SZÁMOS ÖRÖKLŐDŐ GENETIKAI POLIMORFIZMUS JÁRUL HOZZÁ

AZ AUTOIMMUN HLA: AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEKKEL SZEMBENI FOGÉKONYSÁGOT BEFOLYÁSOLÓ DOMINÁNS GENETIKAI FAKTOR Testvérpár vizsgálatok derítettek fényt a HLA és az 1-es típusú diabetes közötti kapcsolatra Számos autoimmun betegség esetén hasonló kapcsolat látható Haplotípus: az egyik szülőtől örökölt gének csoportja

AUTOIMMUN BETEGSÉGEKKEL ASSZOCIÁLT HLA ALLOTÍPUSOK A HLA allotípusok autoimmun betegségekkel való asszociációja rámutat a T- sejtek toleranciában betöltött szerepének fontosságára A legtöbb autoimmun betegség HLA II allotípusokkal asszociált CD4+T-sejtek

PREFERENCIÁLIS ALLÉL ASSZOCIÁCIÓ: LINKAGE DISEQUILIBRIUM Bizonyos allélkombinációk előfordulása a vártnál gyakoribb Az A1–B8–DR3–DQ2 HLA haplotípus gyakorisága a kaukázusi populációban kb. 11%. Számos autoimmun betegséggel hozható összefüggésbe: 1-es típusú diabetes, SLE, myasthenia gravis, autoimmun hepatitis, primer biliaris cirrhosis

A HLA II ALLOTÍPUSOK KOMBINÁCIÓJA MEGNÖVELI AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABETES IRÁNTI FOGÉKONYSÁGOT A HLA DQ2 és DQ8 allotípusok növelik az 1-es típusú diabetes iránti fogékonyságot. A csak DR3/DR4 heterozigóta egyénekben előforduló DQ8 α-láncból és DQ2 β-láncból álló HLA-DQ heterodimer esetében a diabetes kialakulásának esélye még nagyobb.

AUTOIMMUN BETEGSÉGEKKEL ASSZOCIÁLT NEM-HLA POLIMORFIZMUSOK

GENETIKAI HAJLAM = AUTOIMMUNITÁS A GENETIKAILAG FOGÉKONY EGYÉNEK MAXIMUM 20%-ÁNÁL ALAKUL KI AUTOIMMUNITÁS KÖRNYEZETI FAKTOROK SZEREPET JÁTSZANAK AZ AUTOIMMUN FOLYAMATOK KIALAKULÁSÁBAN

GYÓGYSZER-INDUKÁLT HEMOLITIKUS ANÉMIA Metildopa: 4 hónapnál hosszabb ideig tartó terápia esetén a páciensek %-ánál autoantitestek alakulnak ki  Valódi autoantitestek: az Rh faktor a leggyakoribb antigén Gyógyszer-ellenes antitestek  Penicillin, cefotetan: kovalensen kötődnek a vvt membrán proteinekhez o Ellenanyagok (főként IgG) – az antibiotikummal fedett vörösvértestekhez kötődik – makrofágok  Ceftriaxon: nem specifikusan kötődik a vvt membrán proteinekhez o A memrán-gyógyszer (haptén) komplex ellen képződő ellenanyagok IgG vagy IgM izotípusúak és gyakran aktiválják a komplement rendszert – intravascularis hemolízis

DOHÁNYZÁS A dohányzás károsítja a légutak nyálkahártyáját és számos betegséget súlyosbít. Glomerulonephritis minden Goodpasture szindrómában szenvedő páciensnél kialakul, pulmonalis hemorragia azonban csak a dohányzóknál. Nemdohányzóknál a tüdő alveolusok alapmembránja elérhetetlen az ellenanyagok számára. A dohányzás okozta károsodások következtében az alapmembrán hozzáférhetővé válik az ellenanyagok számára.

TRAUMA

INFEKCIÓK: AUTOIMMUN FOLYAMATOKAT ELINDÍTÓ KÖRNYEZETI FAKTOROK

AZ FERTŐZÉSEK SZEREPE AZ AUTOIMMUNITÁS KIALAKULÁSÁBAN A MOLEKULÁRIS MIMIKRI SÚLYOS AUTOIMMUN REAKCIÓKHOZ VEZETHET

AUTOIMMUN FOLYAMATOKAT ELINDÍTÓ FERTŐZÉSEK

A STREPTOCOCCUS SEJTFAL-SPECIFIKUS ANTITESTEK KERESZTREAGÁLNAK A SZÍVBEN KIFEJEZŐDŐ ANTIGÉNEKKEL

IFN-γ hatására a pajzsmirigy epitéliális sejtjei MHCII-t expresszálnak (β sejtek, mikroglia). Naiv T-sejtek aktiválása nem lehetséges így (normál körülmények között nincsenek is a periférián) DE autoantigénekkel keresztreagáló Teff sejtek aktiválódhatnak. A HLA II EXPRESSZIÓ INDUKCIÓJA SZÖVETI SEJTEKEN ELŐSEGÍTI AZ AUTOIMMUNITÁS KIALAKULÁSÁT

AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI FAKTOROK EGYÜTTES HATÁSÁRA ALAKULNAK KI

dohányzók nemdohányzók A dohányzás, a HLA- DR4 és a citrullinált proteinekkel szembeni immunválasz együttesen rheumatoid arthritishez vezet A DRB1 * 04:02 kivételével az összes HLA DRB1 * 04 allél növeli a rheumatoid arthritisre való fogékonyságot A RHEUMATIOD ARTHRITIS GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI FAKTOROK HATÁSÁRA ALAKUL KI A dohányzás az RA-val asszociált domináns környezeti faktor ACPA jelenléte esetén a HLA-DR4- gyel és a dohányzással való asszociáció erős, míg ACPA hiányában ilyen asszociáció nincs

Genetikai háttér: DQ2, DQ8 allotípusok – coeliakia - 80% DQ2 (ugyanazok a DQ allotípusok, melyek 1-es típusú diabetesre hajlamosítanak) Kaukázusi populációk: Kenyér: alapélelmiszer DQ2: 30% Coeliakia: 0.5-1% Konkordancia arány egypetéjű ikreknél: 75-80% Környezeti faktorok: Antitestek, memória T-sejtek – keresztreakció Ismételt rotavírus fertőzések IFN-γ terápia (hepatitis) Glutén bevezetés - maternális IgA A COELIAKIA KIALAKULÁSÁHOZ A FOGÉKONYSÁGOT BIZTOSÍTÓ GENETIKAI HÁTTÉR MELLETT KÖRNYEZETI FAKTOROK IS SZÜKSÉGESEK

doi: /nri3430 A BÉL MIKROBIÓTA SZEREPE AZ AUTOIMMUNITÁSBAN

doi: /nri3430 doi: /nm A BÉL MIKROBIÓTA SZEREPE AZ AUTOIMMUNITÁSBAN

INTRINSIC FAKTOROK SZEREPE AZ AUTOIMMUNITÁSBAN

A legtöbb autoimmun szindróma gyakrabban fordul elő nőkben, mint férfiakban. Óvatos becslések szerint az autoimmun betegségben szenvedők közel 80%-a nő. A kivételek között találjuk pl. a Bechterew-kórt. HORMONOK

A TÍMUSZ INVOLUCIÓ NÖVELI AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT A T-sejt populáció dinamikus: A túlélés érdekében a T-sejteknek időnként osztódniuk kell. Naponta a T-sejt populáció 1%-a cserélődik. A tímusz involúció következtében a naiv T-sejtek száma csökken, az immunrendszer kompenzációra kényszerül: Az effektor és memória sejtek száma megnő Tulajdonságaik megváltoznak – megnövekedett rezisztencia az apoptózissal szemben; CD28 - KIR RA: nagy számú autoreaktív CD4+ T-sejt klón CD28-at nem expresszálnak NK-sejt receptorokat expresszálnak - KIR2DS2 Nagy mennyiségű IFN-γ-t termelnek Nem anergiásak

A saját antigének folyamatosan jelen vannak és az immunválasz iniciációját követően számos amplifikációs mechanizmus aktiválódik A szövetkárosodások további antigének sejtekből való kiszabadulásához és az ezekre specifikus limfociták aktivációjához vezetnek, ami súlyosbítja a betegséget AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KRÓNIKUSAK ÉS PROGRESSZÍVEK

AZ AUTOIMMUN FOLYAMATOK PROGRESSZIÓJÁT ELŐSEGÍTŐ MECHANIZMUSOK

PEMPHIGUS FOLIACEUS INTRAMOLEKULÁRIS EPITÓP „SPREADING”

INTERMOLEKULÁRIS EPITÓP „SPREADING” SLE

REGULÁTOR T-SEJTEK MŰKÖDÉSI REGULÁTOR T-SEJTEK MŰKÖDÉSIZAVARAI

FOXP3 deficiencia: IPEX ) Psoriasis: IL-6-mediált rezisztencia Keratoconjunctivitis sicca (száraz szem): kvalitatív Treg defekt - rezisztens Th17 effektor sejtek CTLA-4 haploinsufficiencia: autoimmunitás IL-10: súlyos colitis doi: /nri2889 AZ AUTOREAKTÍV T-SEJTEK FÖLÖTTI KONTROLL ELVESZTÉSE AUTOIMMUNITÁSHOZ VEZET

Átlag pixel denzitás az adott sejtekben a Átlag pixel denzitás a keratinocitákban a pbpb Relatív IL-6 intenzitás c CD11c ± ± ± 0.37 CD ± ± ± 0.09 Mac ± ± ± 0.06 CD ± ± ± 0.23 PSORIASIS: IL-6-MEDIÁLT REZISZTENCIA Léziós bőrben az IL-6 overexpresszálódik A léziós bőrben dendritikus sejtek, makrofágok, T-sejtek és endotél sejtek termelik az IL-6-ot /jimmunol Az IL-6 gátolja a Tregek által közvetített szupressziót

KERATOCONJUNCTIVITIS SICCA: KVALITATÍV TREG DEFEKT doi: /jimmunol

Köszönöm a figyelmet!

AZ INFEKCIÓK SZEREPE AZ AUTOIMMUNITÁS KIALAKULÁSÁBAN A MOLEKULÁRIS MIMIKRI SÚLYOS AUTOIMMUN REAKCIÓKHOZ VEZETHET

dohányzók nemdohányzók A dohányzás, a HLA- DR4 és a citrullinált proteinekkel szembeni immunválasz együttesen rheumatoid arthritishez vezet A DRB1 * 04:02 kivételével az összes HLA DRB1 * 04 allél növeli a rheumatoid arthritisre való fogékonyságot A RHEUMATIOD ARTHRITIS GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI FAKTOROK HATÁSÁRA ALAKUL KI A dohányzás az RA-val asszociált domináns környezeti faktor ACPA jelenléte esetén a HLA-DR4- gyel és a dohányzással való asszociáció erős, míg ACPA hiányában ilyen asszociáció nincs