Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Sólyom Andrea Győr, 2011. október 14-15..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
A FOGLALKOZTATÁS ÉS A CSALÁDOK ÉRDEKÉBEN ÁTALAKULT SZAK- ÉS FELNŐTTKÉPZÉS Kormányzati stratégia intézkedések Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési.
1 A II. Nemzeti Fejlesztési Terv és a szakképzés összefüggései Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara november 15.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A MAGYAR SZAKKÉPZÉSI RENDSZER ÁTALAKULÁSA Szegedi Szakképzési Centrum – A Jövőd itt kezdődik! |
Békés megye szakképzése vállalkozó szemmel Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Üzletközpont március 27. Juhos János alelnök.
MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR T ÁJÉKOZTATÓ A DUÁLIS KÉPZÉS NYÚJTOTTA LEHETŐSÉGEKRŐL ÉS ENNEK A M ŰSZAKI A NYAGTUDOMÁNYI K AR, J ÁRMŰIPARI Ö NTÉSZETI T ANSZÉKÉN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA KÖZÉP- ÉS NYUGAT- DUNÁNTÚLI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Előadó neve: Sólyom Andrea Győr, május 4..
Közlekedésfejlesztés Magyarországon XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A MEGALAPOZÓ KUTATÁSOKRÓL A felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázatai Jancsák Csaba PhD SZTE JGYPK AHI ATT TÁMOP A/1-11/
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-Dunántúli régiók fejlődésére Dr. Reisinger Adrienn, egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Győr, 2012.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Szekszárd, október 8.. Tagintézmény Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Dunaföldvár Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája,
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A szakiskolák aktuális problémái
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
A vendéglátás oktatásának kihívásai
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Bemutatkozik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
ePálya fejlesztések a 15/2008 NSZFT szerződés keretében
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A projektek jelentősége a Műegyetemen
„Út a munkához”program
Munkaerő-piaci egyensúly - egyensúlytalanság
Válaszok a globális oktatáspolitikára
ePálya fejlesztések a 15/2008 NSZFT szerződés keretében
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A szerbiai gazdasági felsőoktatás kihívásai
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Sólyom Andrea Győr, október

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Sólyom Andrea Győr, október

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN A járműipari foglalkoztatás helyzete Forrás: VDA statisztika, Vokswagen AG, Global Insight, misc. Press release, corporate figures.

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN A MAGYAR AUTÓIPARBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA, ELŐREJELZÉS Forrás: KSH, GKI

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN mert: A szakképzés kimenete és a munkaerőpiac bemenete nincs összhangban egymással  a felsőoktatásban : túlképzés,  a szakmunkásoktatásban: alulképzés van.  Primer kutatás = a vállalatok érzik és alátámasztják Magyarországon ma az oktatás nem felel meg a munkaerő- piac elvárásainak,

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN A „piramis” fejtetőn áll technikus, szakmunkás betanított munkás diplomás munkavállaló (BSc) diplomás munkavállaló (MSc) Feladat: talpára kell fordítani! Ideális állapot

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKULÁSÁNAK FŐBB LÉPÉSEI

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN Iskolarendszerű szakoktatást Iskolán kívüli képzést Felnőttképzést A járműipari szakképzés intézményrendszere Magyarországon

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN Oktatási-szakképzési pályaút-sémák Általános képzés  szakmai alapozó (ágazati / szakmacsoportos) képzés  szakképzés (specializáció)  munkavállalás  rendszeres továbbképzés, időszakonként új képzésbe való belépés (átképzés) Általános képzés  pályaorientáció, képezhetőség megteremtése>  szakmai alapozó (ágazati / szakmacsoportos) képzés  szakképzés (specializáció)  munka és tanulás kombinációja>  munkavállalás  folyamatos tanulás (formális és nem formális keretek között)

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN ISKOLARENDSZERŰ AUTÓIPARI KÉPZÉSEK Szakközépiskolai tagozat Szakiskolai tagozat Hagyományos képzés Szakiskolai tagozat Előrehozott képzés Gépész Elektronika-elektrotechnika Közlekedési Szerszámkészítő Gépész szakmacsoport

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN Az EU szakoktatási rendszerei Forrás: Garai 2009

A JÁRMŰIPARI MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS ÉS SZAKKÉPZÉS A KKE RÉGIÓIBAN „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” (gróf Széchenyi István)

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Mobilitás és környezet Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TAMOP-4.2.1/B-09/1/KONV

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!