Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum:2015.12.01. Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Advertisements

A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Dr. Révai Róbert Ph.D. Osztályvezető főorvos, főtanácsos
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
A Balkán - múlt, jelen és jövő magyar szempontból Lőrincze Péter - a VOSZ Európai Uniós Csatlakozási Munkabizottsága vezetője - előadása 2004 március 31-én.
Az I. Világháború Békekötések.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az uniós csatlakozás után, Schengen előtt
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Az ortodox Európa geopolitikája
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
Szlovénia & Magyarország & Ciprus. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el május 1-je óta tagja az Európai Uniónak
Az Európai Unió története
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
A nemzetközi migráció fejlett országok - fejlődő országok
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
Földünk a második világháború után
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
EU II..
Vámeljárások korszerűsítése, gyorsabb, hatékonyabb vámvizsgálat az ukrán-magyar határon Dr. Nagy János püőr. dandártábornok Vám- és Pénzügyőrség Országos.
Közelgő vihar Út a világháborúba
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Önkormányzatok szerepe és feladatai a menekültpolitikában Gödöllő, április 16. Készítette: Balla Jánosné Nyírbátor Város Polgármestere.
Ausztria Valacsay András.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
1914.
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Munkavállalás az Európai Unióban
A POLITIKA SZEREPE A BALKÁN KÖZLEKEDÉSÉBEN Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2006.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Szlovénia.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Az Európai Unió bővítése Markovics Alexandra Földrajz Bsc 3. évfolyam
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Szerbia – Szerb Köztársaság
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Menekültpolitika és határrendészeti kérdések Magyarországon
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
A világ az első világháború után
A nemzetközi migráció globalizálódása
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
A nemzetközi migráció globalizálódása
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében
Nemzetközi migráció globalizálódása
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
Miért éppen a Közel-Kelet?
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Szövetségi rendszerek
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Előadás másolata:

Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum: Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc I.

El ő adás felépítése Magyarország és a migráció 2015 Útvonalak Földközi-tenger Balkán „Kerítés” Összegzés

Magyar migráció az elmúlt 25 évben Magyarországnak földrajzi fekvéséb ő l adódóan fontos szerepe van az európai migrációs folyamatokban. Legyen az tranzit-, vagy akár-,célországként is tekinthetünk hazánkra 1980-as évekig a migráció szerepe minimális volt A 80’ 90’ években három jelent ő s migrációs hullám volt megfigyelhet ő : Erdélyb ő l Kelet-németek Délszláv háború menekültjei Rendszerváltás óta a határokat érint ő migrációs folyamatok jellege megváltozott, az ország korábbi kibocsájtó helyett tranzit-, majd cél-, illetve befogadó országgá vált Az 1990-es évek közepéig– közel személy

Magyar migráció az elmúlt 25 évben A 2000 es évek után két jelent ő s útvonal keresztezte Hazánkat Balkáni útvonal Orosz- Ukrán útvonal május 1-jét ő l Magyarország az Europai Unio tagja lett, a schengeni terseghez azonban csak december 21-en csatlakozott januar 1. Romania es Bulgaria is az Unio tagja lett es polgarai december 31-ig több mint 30 millió belépés lett regisztrálva Albán pékek megjelenése

2015 Magyarország Koszovói és Közel keleti menekültek megjelenése Menekült áramlat - Görög inkompetencia+Merkel Kerítés megfogalmazása-megépítése Keleti- pályaudvar Gyalogos migráció Ausztria felé Szeptember 15. Mechanikai és jogi határzár Összecsapások Röszke Új útvonal enyhült Hazánkban Kvótarendszer Forrás:

Videó a határzárkor. Szeptember 16. 1:50 ig 0:38 tól

Útvonalak

Földközi-tenger Több mint 705 ezer migráns érkezett idén Európába a Földközi-tengeren keresztül ember vesztette életét vagy t ű nt el a veszélyes átkelés során 562 ezren Görögországban 140 ezren pedig Olaszországban kötöttek ki Becslések szerint évvégére tízezernél is több áldozat lehet Földközi-tenger a legveszélyesebb útvonal (ENSZ)

Földközi-tenger Migráns áradat Poszeidón hadm ű velet Triton hadm ű velet Költségek Ment ő akciók Embercsempészet Eredményesség? Forrás: _ _ _n.jpg?itok=UnA9msGp

Forrás: Rescue-1.jpg Forrás:

Nyugat balkáni útvonal Forrás: Több mint 600 ezren érkeztek El ő ször Görögországba /2 6k regisztrált! Kulcs kérdés a Török-Görög h. Visszafogadás? Kiutasítás? Görög általános sztrájk Makedón határzár

Nyugat balkáni útvonal a kerítés után Új belép ő k: Szlovénia Horvátország Hatalmas nyomás Horvát folyosó Kevés a kapacitás 12 másodpercenként 1 f ő Határvédelem Szlovén kerítés Forrás:

Forrás: Forrás: _044f239ad0cb419f5d49e6215c53ffdc_wm.jpg Forrás: content/uploads/2015/10/ _ _ _n.jpg

Határzár-Kerítés megépítése június 17. magyar–szerb és a magyar–horvát határszakaszon Célja a legális átkel ő k közti zöldhatár lezárása ==csökkenti az illegális határátkelések számát 175 km hosszúra és 4 méter magas szeptember 4. Forrás: Serbian_border_barrier_1.jpg

Els ő ütem Gyorstelepítés ű drótakadály Forrás:

Második ütem 3-4 méteres drótkerítés NATO szabvány Honvédség Költségek: 8.5 milliárd HUF Forrás:

Kerítés megítélése „Amikor a kerítés megépítésével megvédte a magyar határokat a magyar kormány, azt tette, amit Európának kellett volna tennie.” ( Jaap de Hoop Scheffer volt NATO-f ő titkár ) „Olyan drótkerítés felhúzása, amelyet még állatoknak sem csinálnak, nem az értékek tiszteletben tartása és le kell bontani”. ( Laurent Fabius francia külügyminiszter ) „El ő ször is az uniónak azt kellene tennie, amit Magyarországnak, meg kellene er ő sítenie a határok védelmét.” ( Dennis A. Ross, a washingtoni kongresszus képvisel ő je) Horvátországgal közös határán Szlovénia is kerítést épít+költségek

Összegzés Kés ő n kapcsolás Humanitárius szinten próbálta kezelni Európa nem pedig politikai szinten Kései csúcstalálkozók Euró milliók Törökország szerepe! Környezeti ártalom Családegyesítés Kiutasítás, hova? Európai kultúra jöv ő je

Köszönöm a figyelmet!

Forrás: fell%C3%A9p%C3%A9s-a-f%C3%B6ldk%C3%B6zi-tengeri-t%C3%A9rs%C3%A9gben fell%C3%A9p%C3%A9s-a-f%C3%B6ldk%C3%B6zi-tengeri-t%C3%A9rs%C3%A9gben