DocBook Hogyan Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Számítógépes operációs rendszerek
Licencelés Kovács Nóra Ker-Soft Kft.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló.
Vizuális és web programozás II. TRTLB226 Tantárgyfelelős: Lénárt Anett mérnöktanár Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék B137
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
ERASMUS Pályázat 2014/2015.
Az American Telephone & Telegraph (AT&T) kifejlesztette az Unix operációs rendszert „C” nyelv.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
„High – tech networking” – szakmai konferencia informatikusoknak, szeptember 24., Debrecen, Kölcsey Központ,
Prog2, Java a gyakorlatban
Prog1, C++ a gyakorlatban
Prog2, AspectJ bevezetés Magasszintű programozási nyelvek 2 mérnök informatikus BSc előadás Dr. Bátfai Norbert egyetemi adjunktus
Programozási technológia 1
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Ők kerestek meg minket Tentálen – Könyvelő iroda, 15 felhasználó SBS 2003, Outlook levelezés Nincs saját fix ip cím, exchange POP3-al töltötte le a leveleket,
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Apró falatok a templom egereinek
Grid felhasználói és alkalmazás fejlesztői kurzus Debreceni Egyetem, Január
Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető
Jávácska – Internet csak gyerekeknek
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
Konferencia Gödöllő Miről esik szó? Bevezető gondolatok Egy projekt az informatikában – Mit? – Kinek? – Milyen előnyökkel jár? Tudás és.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Adatbázis fejlesztés a technológia transzfer és a pályázati tevékenység elősegítésére Dr.Debreczeni Ferenc.
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2011 I. félév Követelmények.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Az Office 2007 új fájlformátumai. DOCX, XLSX, PPTX, ACCDB: Új nyílt szabványú XML alapú fájlformátum (DOC nem nyílt szabványú) XPS: A dokumentum.
Java ME – Java EE, Bouncy Castle csomagot használó esettanulmány Bátfai Norbert Debreceni Egyetem.
Operációs rendszerek Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Openprof.eu Project No LT01-KA Mivel lehet szabadon tartalmakat fejleszteni? Zarka Dénes Open Professional Collaboration.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
Operációs rendszerek 2 Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia.
A Java csodálatos világa Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ.
Google Scholar és Mendeley Az irodalomkutatás, valamint a bibliográfia- készítés, megosztás, kapcsolatépítés segédeszközei Semmelweis Egyetem Központi.
Első magyar EUCIP konferencia Plan modul október 20. Budapest.
Prog2, Software Engineering bevezetés
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
Prog2, AspectJ bevezetés
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Készítette: Juhász Attila
SPORT – INNOVÁCIÓ - Pályázat
Letöltés az internetről
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
Health Education in Secondary Schools – Activity Book
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Mi mit miért? Mottó: nem értünk hozzá!
Előadás másolata:

DocBook Hogyan Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Kar (DE IK), Információ Technológia Tanszék egyetemi tanársegéd Dokumentum verzió: 0.0.1, DocBookHogyanBN.odp Debrecen, január 11. Néhány egyéni használati eset a TÁMOP tartalomfejlesztési pályázat teljesítése: a DocBook kapcsán

DocBook Hogyan Bátfai, Norbert Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, Információ Technológia Tanszék Copyright © 2009 Bátfai Norbert E közlemény felhatalmazást ad önnek jelen dokumentum sokszorosítására, terjesztésére és/vagy módosítására a Szabad Szoftver Alapítvány által kiadott GNU Szabad Dokumentációs Licenc 1.2-es, vagy bármely azt követő verziójának feltételei alapján. Nem változtatható szakaszok nincsenek. Címlap szövegek: Bátfai Norbert. Hátlap szövegek nincsenek. Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with the no Invariant Sections with the Front- Cover Texts being: Bátfai Norbert and with no Back-Cover Texts. Felhasználási engedély A GNU Free Documentation License nem hivatalos magyar fordítása:

Az előadás vázlata Bevezetés és elmélet ● DocBook és előélet ● DTD, XML schema, Relax NG,... ● Szóban forgó verziók:..., 4.4,..., 5.0 ● Oprendszer, tapasztalatok, szoftverek Példák ● Ubuntu GNU/Linux, xmllint, xsltproc, dblatex,... ● Windows, xmllint, xsltproc, Altova XMLSpy, XML Editor,... Gyakorlat ● Ahogyan magam készítem

DocBook és előélet 2005-ben Juhász Istvánnal közös projektünk keretében sikerrel teljesítettünk egy ugyanilyen pályázatot: ● A HIK által konvertált böngészhető változat: ● A HIK által konevrtált pdf változat: ● A HIK által konevrtált MS Word doc változat: kurzus óta színesítem DocBook XML összefoglaló dolgozat beadatásával az XML, HTML óráimat hallgatók életét

DocBook és előélet Mese a DocBook-ról: mi a célja, milyen nagynevű helyeken, projektekben használják, itt az említett XML, HTML órám jegyzetének megfelelő fejezete: ● (itt – lévén laborjegyzetről van szó – a rövid mese mellett több magyar és angol doksi is be van linkleve, többek között páldául a DocBook 5.0: The Definitive Guide, , DocBook 5.0http://

DocBook V5.0 Az említett laboron két kurzus óta csak Relax NG alapján validált 5.0 beadandó dolgozatot (könyv) fogadok el (az első kurzusban, amikor a V5 még csak RC7 volt, akkor fogadtam még el alternatívaként 4.5 könyvet vagy cikket) A labor lapján elérhető a beadandó alapjául szolgáló 5.0-s xml forrás, az ebből konvertált html és pdf-ek.

DocBook V5.0 validálás Hallgatóim akár Windows, akár Linux alatt dolgozhatnak (bár pdf-et csak az utóbbi alatt tudnak készíteni), mert a validálást a Sun Multi- Schema Validator (MSV) validátorával (Jávás) végezzük: A ppmkonyv.xml eleje: <book xmlns=" version="5.0" xml:lang="hu" xmlns:xlink=" xmlns:xi=" ● Letöltése: ● Használata: java -Xss512K -jar elérési-út/msv /msv.jar \ ● ppmkonyv.xml

DocBook V5.0 validálás Illetve van egy saját Java progink, ami séma alapján validál:

DocBook 4.4 Viszont a lapján azt olvashatjuk, hogy a 2005-ös pályázat mintájára 4.4-et kérnek, séma alapján validálva. (Vannak itt továbbá útmutatók, rövid doksik, példa fájlok is.) Az 5.0 és a 4.4 sem oda, sem visszafelé nem kompatibilis a validítás szempontjából! Az említett lapon az XMLSpy triál verzióját ajánlják a validáláshoz. Hasonló triál elérhető az Oxygen-ből stb., de ezeknek a zárt kódú szoftvereknek a használata nem illene a kurzus szelleméhez!!! Persze a pályázatra koncentrálva a szerzők járjanak el úgy, ahogy a pályázat kiírói a teljesítéshez várják! A következő fóliákon azt mutatom be, hogyan készítem el a saját 4.4 könyvemet.

DocBook 4.4 A munka menete: ● Szövegszerkesztés: mindenki használhatja saját kedvencét (az említett kereskedelmi termékek tipikusan WYSIWYG nézetet is tartalmaznak) ● Validálás: xmllint* ● Konvertálás: xsltproc*, dblatex + *: mezei júzer Windows alá nem tudja feltenni, Linux alatt persze egy tipikus telepítéssel felmennek a szükséges progik + : csak Linux alatt (volt, aki jelezte, hogy Fedora alatt voltak problémák...) The xsltproc tool xmllint DocBook to LaTeX Publishing

DocBook 4.4 validálás

Konvertálás html-be

Konvertálás pdf-be

Köszönöm a figyelmet Skype: batfai.norbert MSN: A témák fórumai: Honlap: Ars Poetica Informaticae portál: