2012. december 11. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara A Duna-mente összefogás integrált tervezése Dr. Veres Lajos Ph.D Duna Stratégia Igazgató főiskolai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Közl_kvéd071 Az EU közlekedéspolitikája Az EU közlekedéspolitikája.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP Pályázati lehetőségek – jövő évi pályázatok.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

2012. december 11. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara A Duna-mente összefogás integrált tervezése Dr. Veres Lajos Ph.D Duna Stratégia Igazgató főiskolai tanár Dunaújvárosi Főiskola

Az Európai Duna Regionális Stratégia pillérei

A Duna Régió Stratégia prioritási területei és azok koordinátorai I. 1. A mobilitás és intermodalitás fejlesztése –Belvízi hajóutak – Ausztria, Románia –Vasúti, közúti és légi közlekedés – Szlovénia, Szerbia 2. A fenntartható energia használatának ösztönzése – Magyarország, Cseh Köztársaság 3. A kultúra és az idegenforgalom, valamint az emberek egymással való kapcsolatteremtésének előmozdítása – Bulgária, Románia

A Duna Régió Stratégia prioritási területei és azok koordinátorai II. 4. A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése – Magyarország, Szlovákia 5. Környezeti kockázatok kezelése – Magyarország, Románia 6. A biodiverzitás, a táj, valamint a levegő- és talajminőség megőrzése – Németország, Horvátország

A Duna Régió Stratégia prioritási területei és azok koordinátorai III. 7. Tudásalapú társadalom kialakítása (kutatás, oktatás és az információs technológiák segítségével) – Szlovákia, Szerbia 8. A vállalkozások versenyképességének támogatása – Németország/Baden-Wüttemberg, Horvátország 9. Az emberi erőforrásokba és képességekbe való befektetés – Ausztria, Moldova

A Duna Régió Stratégia prioritási területei és azok koordinátorai IV. 10. Az intézményrendszer kibővítése és az intézményi együttműködés megerősítése – Ausztria, Szlovénia 11. A biztonság és a szervezett bűnözés jelentette kihívások leküzdése érdekében együtt végzett munka – Németország, Bulgária.

Közép-Duna Mente jellegzetes térszerkezeti elemei 1. Összekötő közlekedési hálózatok Észak-Dél irányban a Duna (európai vízi út VII), közúton az M6, 6-os főút (az európai V/c Korridor), az 51-es út és a vasúti fővonalak. Kelet-Nyugat irányban, a Dunaújvárosnál, Dunaföldvárnál, Szekszárdnál és Bajánál épített hidak, a kapcsolódó utakkal, valamint számos komp, rév átkelőhely létezik. E dimenzióban jelentős további beruházások várhatóak (M8, M9, VØ…).

2. A térség ipari tengely, része a gazdasági- technológiai magterületnek Százhalombattától-Paksig nemzetközileg nagy ipari üzemek működnek széleskörű beszállítói hálózattal és foglalkoztató hatással. A közlekedési hálózati csomópontok logisztikai potenciált biztosítanak, ami vonzó a vállalkozások számára. A Duna önmagában is telephely-választási tényező.

1. ábra

2. ábra

3. Jó mezőgazdasági adottsági területek Annak ellenére, hogy a térségben viszonylag sok város található, az ún. városias területek aránya alacsony. Az alapvetően jó mezőgazdasági adottságú területek mellett magas a kiváló termőhelyi adottságú szántó-területek aránya. Különösen a Bács-Kiskun Megyei oldalon jelentős a környezeti meghatározottságú természetközeli gazdálkodás területe.

3. ábra

4. Turizmus potenciál A térség gyakorlatilag egybefüggő üdülőkörzet Számottevő a külsőleg alkalmazandó gyógyvíz potenciál Több térség a kulturális örökség szempontjából kiemelt jelentőségű A LIMES része Híres borvidékek útvonala

4. ábra

5. ábra

5. A klímaváltozás hatásaival szemben sérülékeny térség Az aszály- és hőhullámok szempontjából jelentős a legsérülékenyebb területek aránya Jelentős az árvíz szempontjából legsérülékenyebb területek aránya A térségi vízgazdálkodás fejlesztése és a komplex tájgazdálkodás kiemelt feladat A fokozott környezeti terhelés megelőzése, a vízellátás, hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés, zajvédelem, levegő-minőség védelem fejlesztése fokozott prioritás.

6. ábra

A Közép-Duna Mente ITI javasolt fejlesztési irányai

1. Helyi gazdaság fejlesztése Intézkedések Energia termelő kapacitások növelése → beszállítói, szolgáltatói, képzési, innovatív együttműködések Energiahatékonysági beruházások → költségek csökkentése Agrárgazdasági vertikumok szükséges beruházásai → export, versenyképesség KKV szektor sokoldalú fejlesztése → költségek csökkentése, tőkejuttatás Térségi kutatási eredmények szolgáltatása

2. Turizmus fejlesztése Intézkedések Kikötői infrastruktúrák fejlesztése → Nagy turistahajók, szállodahajók, kishajók, yachtok stb. Városok turizmus termék fejlesztésének támogatása → Attrakciók, komplex programok A LIMES, Duna-térség világörökség részévé történő nyilvánításának segítése Tematikus turizmus útvonalak kiépítése → borutak, képzőművészeti utak és azok hálózatai Evezős vízi turizmus és vízi sportok fejlesztése.

3. Humán erőforrások fejlesztése Intézkedések Az oktatási-képzési és gazdasági szereplők piaci igény- orientált együttműködése (platformok, klaszterek, innovatív integrációk…) Gazdasági és közszolgáltatási feladatok és szerepek térségi funkcionális megosztása Nemzetközi együttműködések, integrációk (Új projektek kidolgozása és megvalósítása az ETE és a közösségi Kormányszintű Javaslatok felhasználásával) Társadalmi aktivitás erősítése (Új együttműködési fórumok, civil szervezetek szerepe, TDM,….)

4. Közlekedés fejlesztése Intézkedések VØ vasútvonal kiépítése → A kapcsolódó új vasúti híd, valamint a közlekedési csomópontok, intermodális logisztikai központok fejlesztése A Duna, mint közlekedési folyosó, mint vízi út felértékelése → A hajózhatóság feltételeinek megteremtése mind a nemzetközi áruszállítás, mind a személyszállítás biztonságos és kiszámíthatósága érdekében. Kikötő fejlesztések → A piaci és szakmai tartalommal alátámasztott projektek A térség belső közlekedési elérhetőségének javításához szükséges hálózat kiegészítések, illetve korszerűsítő fejlesztések.

5. Táji és települési környezet megújítása Intézkedések Integrált városfejlesztési stratégiák (IVS) térségi elemeinek koordinálása → Centrum-Periféria rendszerek stratégiai programjainak kialakítása, bemutatkozásainak menedzselése Árvízvédelem, komplex vízgazdálkodási rendszerek fejlesztései → Stratégiai vízkészletek mennyiségi megerősítése és minőségi javítása Ivóvízbázisok védelme Partfalvédelem A dunai és homokhátsági természeti és ökológiai rendszerek állapotának javítása A Duna mellékág-szigetrendszerének revitalizációja, rehabilitációja Környezeti kárelhárítás, élőhely rekonstrukció.

ÁLLÁSFOGLALÁS A Közép-Duna Mente Integrált Beruházási Program (ITI) kezdeményező tanácskozás résztvevői - tekintettel az EU tervezési időszakra vonatkozó irányelveire, és - figyelembe véve a magyar területfejlesztés feladatmegosztására vonatkozó jogszabályokat, és - áttekintve a Közép-Duna Mente térséget jellemző közös adottságokat és potenciálokat, állásfoglaltak Integrált Beruházási Program (ITI) létrehozásában és működtetésében. A megjelentek kérik a Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációs Államtitkárságát a kezdeményezés befogadására és a további egyeztetések és teendők meghatározására.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Dr. Veres Lajos