2012 október 3.CERN201 NA61/SHINE: Az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramja László András Wigner Fizikai Kutatóintézet, Részecske- és Magfizikai Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Advertisements

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék 1/27 Óriás kísérleti eszközök Gyorsítók és detektorok Középiskolai Fizikatanári.
Alacsony hatáskeresztmetszetek mérése indirekt eljárásokkal Kiss Gábor Gyula ATOMKI Debrecen.
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Negatív hidrogénionok keletkezése 7 keV-es OH + + Ar és OH + + aceton ütközésekben: Egy általános mechanizmus hidrogént tartalmazó molekuláris rendszerekre.
Gigamikroszkópok Eszközök az anyag legkisebb alkotórészeinek megismeréshez Trócsányi Zoltán.
2. Kölcsönhatások.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék 1/27 Óriás kísérleti eszközök Gyorsítók és detektorok Középiskolai Fizikatanári.
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Csörgő Tamás, MTA KFKI RMKI 1 “Az Ősanyag Nyomában” ELTE, 2007/10/11 Csörgő Tamás MTA KFKI RMKI Magyarok Amerikában - forró nyomon az ősanyag nyomában.
Csabai IstvánELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék.
A mikrorészecskék fizikája
A mikrorészecskék fizikája 2. A kvarkanyag
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
Csörgő Tamás Magyarok és a “tökéletes” folyadék Csörgő Tamás (MTA KFKI RMKI, Budapest) Sajtótájékoztató 2003: ősi-új anyag a kísérletekben A BNL legújabb.
Következik a Z-bozonnal történő részletes ismerkedés. Ez lesz a délutáni méréseik tárgya is ! Most igazán tessék figyelni és bátran kérdezni is ! Lesz.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
2007.XI.30.Csörg ő Tamás MTA Tudománymenedzsment és kommunikáció A PHENIX – Magyarország kommunikációs stratégiája Csörg ő Tamás témavezet ő.
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
HOGYAN CSINÁLJUNK KVARKANYAGBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás, MTA Wigner FK Török Csaba, Csörgő Judit (ELTE), Angela Melocoton (BNL) és.
A kozmikus háttérsugárzás összetevői, újabb vizsgálati módszerei
Adatnyerés a)Térkép b)Helyi megfigyelések c)Digitális adatbázis d)Analóg táblázatok, jelentések e)Távérzékelés.
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Kérdésekre válaszok Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
HOGYAN CSINÁLJUNK KÁRTYÁBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont wigner.mta.hu.
Halmazállapot-változások
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
2. Kölcsönhatások.
Fázisátalakulás kevert szálak kötegeiben Kovács Kornél és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Szemcsés anyag, ha folyik...
Az ALICE 2000-ben. “Költöznek” a detektorok Az ALICE mágnes bezárása 2008 február.
Többszempontos ANOVA (I
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
Teachers Programme, CERN, aug Bevezetés a nehézion-fizikába (Introduction to heavy ion physics) Veres Gábor (CERN-PH.
Csörgő Tamás Magyarok az Ősanyag kutatásában - Csörgő Tamás (MTA KFKI RMKI, Budapest) Fókusz: RHIC legújabb eredményei A magyar részvétel PHENIX - Magyarország.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
Bevezetés a nehéz-ion fizikába Zoltán Fodor KFKI – R MKI CERN.
Elemi részecskék, kölcsönhatások
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
E, H, S, G  állapotfüggvények
Relativisztikus nehézion ütközések Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), Brookhaven, New York, USA 200GeV/nukleon, kerület kb. 4 km.
Porozitáskövető szelvények Neutron módszerek (O.H. És C.H.)
Fázisátalakulás kevert szálak kötegeiben Kovács Kornél és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
Teachers Programme, CERN, aug Bevezetés a nehézion-fizikába (Introduction to heavy ion physics) Veres Gábor (CERN-PH.
Csörgő Tamás, MTA KFKI RMKI 1 Csengery VE, Gyöngyös, 2006/3/11 Csörgő Tamás MTA KFKI RMKI Magyarok az Ősanyag nyomában A legforrób ismert anyag: folyadék.
Csörgő Tamás, MTA KFKI RMKI 1 SzMMF, Kolozsvár, 2006/11/3 Csörgő Tamás MTA KFKI RMKI Folyadék volt a korai Univerzum 2005 vezető eseménye a fizikában.
Csörgő Tamás, MTA KFKI RMKI 1 “Amerikából jöttünk -” Fulbright, 2006/11/14 Csörgő Tamás MTA KFKI RMKI Magyarok Amerikában - forró nyomon az ősanyag nyomában.
Teachers Programme, CERN, aug Bevezetés a nehézion-fizikába (Introduction to heavy ion physics) Veres Gábor (CERN-EP.
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
A halott csillagok élete avagy van-e élet a fekete lyuk előtt? Barnaföldi Gergely Gábor, Wigner Intézet, Papp Gábor, ELTE TTK, Fizikai Intézet ELTE Budapest.
Találkozz a Tudóssal, XI. 19. Csörgő T. Magyarok Amerikában forró nyomon az Ősanyag nyomában Csörgő Tamás Department of Physics, Harvard University,
Sötét erő az atommagfizikában
Termikus kölcsönhatás
Válogatott fejezetek az anyagvizsgálatok területéről
Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen
Barlangkutatók Szakmai Találkozója
Debreceni Egyetem Fizikai Intézet.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
A Világegyetem eddig ismeretlen része, a sötét anyag
Magerők.
W és Z0 bozonokat keresünk az LHC CMS detektorában.
Komplex természettudományos tantárgy
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Hőtan.
Előadás másolata:

2012 október 3.CERN201 NA61/SHINE: Az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramja László András Wigner Fizikai Kutatóintézet, Részecske- és Magfizikai Intézet

2012 október 3.CERN202 Kivonat Az erősen kölcsönható anyag és fázisai Megfigyelések a fázisszerkezettel kapcsolatban Az NA61/SHINE kísérlet és fizikai programja Összefoglalás

2012 október 3.CERN203 Normál anyag: hadronikus fázis, kvarkok és gluonok be vannak zárva. Az erősen kölcsönható anyag fázisai Mai modell az erősen kölcsönható anyagra: a Standard Modell QCD része. Elemi részecskéi: kvarkok és gluonok. Az elmélet szerint erős csatolás van köztük, mely az impulzusátadással csökken. A csatolás csökkenésével megváltozik az erősen kölcsönható anyag effektív természete. Forró anyag: kvark-gluon plazma, kiszabadult kvarkokból és gluonokból.

2012 október 3.CERN204 Az elektromágnesesen kölcsönható anyagnak számos fázisa ismert. Az elmúlt évtizedben számos kísérlet motivációja a hadronikus és a kvark-gluon fázis közötti átmenet kimutatása és tanulmányozása volt. Az erősen kölcsönható anyagban is fázisátalakulás várható.

2012 október 3.CERN205 Boltzmann-jellegű impulzuseloszlás centrális ólom-ólom ütközésekben (a CERN-beli NA49 kísérlet adatai). A Boltzmann-jellegű spektrum meredekségi paraméterét hőmérséklet- szerű mennyiség definiálására használhatjuk. Megfigyelések a fázisszerkezettel kapcsolatban Relativisztikus nehézion ütközésekben jellemzően Boltzmann-jellegű transzverz impulzus spektrumokat figyelünk meg:

2012 október 3.CERN206 Fázisátalakulásokat jellemzően fűtési görbék árulnak el (konstans hőmérséklet a kevert fázisban). Ha komolyan vesszük a termodinamikai képet: A világadatokat összevetve a hőmérsékleti görbében kirajzolódik egy fűtési görbeszerű struktúra A víz elforralásához Használt hő A víz melegítéséhez használt hő Ice A vízgőz melegítéséhez használt hő Q (hozzáadott hő) T (hőmérséklet) [C]

2012 október 3.CERN207 Az NA61/SHINE kísérlet és fizikai programja Az erős magyar részvétel mellett zajlott NA49 kísérlet adatai által mutatott fűtési görbe plató arra utalhat, hogy ezen a hőmérsékleten történik meg a fázisátalakulás. Rács-QCD számolások jósolják: a fenti adatoknak megfelelő termodinamikai tartományban valóban van egy elsőrendű fázishatár a hadronikus és a kvark-gluon fázis között, mely egy kritikus pontban végződik.

2012 október 3.CERN208 Kérdés: valóban igaz ez a termodinamikai kép? Valóban itt fázisátalakulásról van szó? Igaz a rács-QCD predikció? Megválaszolható lenne pl a kritikus pont kísérleti felfedezésével. Az NA61/SHINE kísérlet elsősorban ezt célozza. A fő módszer: kritikus részecskeszám-fluktuációk kimutatása. Ehhez különböző méretű magok ütközéseit kell vizsgálni különböző energiákon, mintegy szkennelve a fázisdiagramot az energia – rendszerméret változókban. 80A GeV/c NA61/SHINE 2011 p+ p Be+ Be Ar+ Ca Xe+ La Pb+ Pb p+ Pb / /1 0/11 energy (A GeV) 20 16

2012 október 3.CERN209 Az új fázis jelenléte vizsgálható direktebb módszerekkel is: összehasonlítás proton-mag ütközésekkel. Modellfüggetlenül megjósolható így, hogy mi lenne mag-mag esetben ha az nukleon-mag ütközések szuperpozíciója lenne. További fizikai programok: referencia hadron-mag hatáskeresztmetszetek mérése kozmikus fizikai és neutrínófizikai alkalmazásokhoz. Phys.Rev. C84 (2011) , Phys.Rev. C85 (2012)

2012 október 3.CERN A GeV/c NA61/SHINE 2011

2012 október 3.CERN2011 Az NA61/SHINE kísérlet egy nagy akceptanciájú fix céltárgyas handronspektrométer- berendezés a CERN SPS gyorsítójánál. Fő komponensei: 2 db kb 1.5Teslás szupravezető hajlítómágnes, és 4 db összesen 40m 3 térfogatú TPC kamra a röppálya detektáláshoz. A kísérlet nem működhetne magyar hozzájárulás nélkül: az adatgyűjtő rendszer magyar építésű (WignerFK), az offline rekonstrukciós szoftverben alapvető a hozzájárulásunk, detektor koordinálást is mi végezzük. Legújabb detektorunk is magyar építésű (REGARD).

2012 október 3.CERN2012 Az NA61/SHINE együttműködés: 140 fő, 31 intézet A magyar hozzájárulás meghatározó Jelentős érdeklődés: idén 7 csoport csatlakozott (USA)

2012 október 3.CERN2013 Összefoglalás Az NA61/SHINE egy egyedülálló nagy térszögű hadron spektrométer kísérlet, mely az erős kölcsönhatás vizsgálatára alkalmas egy különösen érdekes energiatartományon.  Vizsgáljuk az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramját,  A nagy impulzusátadással járó folyamatokat,  Referencia hadron spektrumok más kísérletek fizikai programjaihoz (neutrínófizikai kísérletek és kozmikus sugárzás obszervatóriumok számára).

2012 október 3.CERN2014 Köszönöm a figyelmet!

október 3.CERN2015 A közeljövőben az NA61/SHINE maradhat az egyetlen nagytérszögű hadron spektrométer kísérlet SPS energiákon LHC: Alice,Atlas,CM S SPS: NA61/SHIN E RHIC: STAR,PHENIX SIS-100: HADES, CBM ? NICA: MPD ? LS1LS2 ? ? Adatgyűjtés folyamatba n tervben Nagyenergiás gyorsítóberendezések adatfelvételi tervei a világon: (LS: nagy leállás – LHC karbantartás)