Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csörgő Tamás Magyarok és a “tökéletes” folyadék Csörgő Tamás (MTA KFKI RMKI, Budapest) Sajtótájékoztató 2003: ősi-új anyag a kísérletekben A BNL legújabb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csörgő Tamás Magyarok és a “tökéletes” folyadék Csörgő Tamás (MTA KFKI RMKI, Budapest) Sajtótájékoztató 2003: ősi-új anyag a kísérletekben A BNL legújabb."— Előadás másolata:

1 Csörgő Tamás Magyarok és a “tökéletes” folyadék Csörgő Tamás (MTA KFKI RMKI, Budapest) Sajtótájékoztató 2003: ősi-új anyag a kísérletekben A BNL legújabb sajtótájékoztatója: ez folyadék A magyar részvétel PHENIX - Magyarország megalakulása Debrecen, KFKI RMKI, ELTE Magyar kísérleti eredmények Kitekintés: A PHENIX munkakonferenciája Debrecenben A Kvarkanyag 2005 világkonferencia Budapesten a PHENIX-Magyarország első összefoglaló eredményei

2 Csörgő Tamás A 4 RHIC kisérlet PHENIX: 12 ország, 58 intézet, 510 fő STAR: 10 ország, 39 intézet, kb 310 fő PHOBOS: 3 ország, 8 intézet, 107 fő BRAHMS: 6 ország, 12 intézet, 52 fő Hasonlat: PHENIX ~ Santa Maria STAR ~ Pinta PHOBOS ~ Nina BRAHMS ~ távcső ;)

3 Csörgő Tamás A sajtóközlemény alapjául szolgáló kísérleti cikkek: Mind a négy cikk szakmailag elbíráltatva, és közlésre elfogadva a Nuclear Physics A nevű rangos nemzetközi tudományos folyóiratban. Forrás: „A RHIC tudósai ‘tökéletes’ folyadékot szolgálnak fel” http://www.bnl.gov/bnlweb/pubaf/pr/RHIC-peer.asp BRAHMS http://dx.doi.org/10.1016/j.nuclphysa.2005.02.130 PHENIX http://arxiv.org/abs/nucl-ex/0410003 PHOBOS http://dx.doi.org/10.1016/j.nuclphysa.2005.03.084 STAR http://arxiv.org/abs/nucl-ex/0501009 Összefoglalva kiadva a BNL különleges jelentésében, melynek címe: „A Kvark-Gluon Plazma kutatása” http://www.bnl.gov/bnlweb/pubaf/pr/docs/Hunting-the-QGP.pdf

4 Csörgő Tamás A PHENIX-Magyarország és az első kísérleti összefoglaló: 12 magyar szerző az első eredményeket összefoglaló PHENIX cikken (Debreceni Egyetem, ELTE, MTA KFKI Részecske és Magfizikai Kutató Intézet) Debreceni Egyetem: Dávid Gábor (BNL/Debrecen) vezetésével, 1996-tól folyó munka ért be. A PHENIX kísérlet egyik megálmodója, alapító tagja, részt vett a kísérlet tervezésében, építésében, beüzemelésében, az adatok felvételében és analízisében. Legfontosabb eredménye : a részecske-sugarak lelassulásának kísérleti észlelése Au+Au ütközésekben (2001), az ellenőrzésül szolgáló d+Au ütközésekben a részecskesugarak lelassulása nem következik be (2003), tehát újfajta anyag jött létre az Au+Au ütközésekben. A reakcióban keletkező fotonok vizsgálata Au+Au ütközésekben - 6 GeV felett működik a szokásos számítási módszer, a pQCD, és a fotonok száma arányos a nukleon- nukleon ütközésekkel. Számos analízis note szerzője, csoportvezető a PHENIX-en belül. Évente saját költségen, szabadsága terhére tart intenzív kurzusokat Debrecenben. Debreceni diákjai igen elismert munkát végeznek a PHENIX-en belül.

5 Csörgő Tamás Magyar eredmények, Debrecen Tarján Péter,Imrek József, Veszprémi Viktor, Vértesi Róbert: A PHENIX elektromágneses kaloriméterének szakértői, a 200 GeV-es Au+Au ütközésekben a semleges pionok spektrumát határozták meg. Több belső anyag szerzői. Az elektromágneses kaloriméter szimulációinak javítása és modernizációja. Hozzájárulnak a kvarkok által közvetlenül keltett fényjelek észleléséhez. Fontos hozzájárulások a hadronikus jelek számítógépes szimulációihoz, és azok felgyorsításához, ami a fényjelek 6 GeV alatti tartományban való méréséhez szükséges. (Hasonlat: magyar matrózok a PHENIX árbóckosarában megpillantják az Új Világot).

6 Csörgő Tamás Magyar eredmények, ELTE: frontálisság és folyási kép Csanád Máté: PHENIX ZDC on-line and off-line kalibráció, HBT és spektrum analizis, ZDC. Fontos felismerés a tökéletes folyadékkép kísérleti igazolásához a Stony Brook-i egyetem kutatóival együttműködve. Az eredményeket 2005-ben az ICPA-QGP konferencián a PHENIX kísérlet (Ajitanand et al) bemutatta. Deák Ferenc: Adatfelvétel Kiss Ádám: Sikeres OTKA és más grantok, diákok, PHENIX Institutional Board tag. A képek a mérések során készültek, http://www.phenix.bnl.gov/.

7 Csörgő Tamás KFKI RMKI - frontálisság és folyási kép önhasonlósága Csörgő Tamás A PHENIX Magyarország megszervezése (1998- 2002). HBT és spektrum analizis, belső PHENIX-es anyagok. Segítséget kap Gyulassy Miklóstól és W. A. Zajctól (Columbia, Fulbright ösztöndíjak). Új együttműködési irány a Stony Brook-i egyetem kutatóival. Önhasonló folyási modell kidolgozása a RHIC energiákra. Hidas Pál: Shiftek, ZDC kalibráció, online monitoring, korrelációs adatok értelmezése Ster András: PHENIX ZDC on-line and off-line kalibráció, spektátor klaszterizáció, PISA integráció, HBT és spektrum analizis Sokáig az első magyar a PHENIX cikkeken, mint egyéni résztvevő. A PHENIX- Magyarország számítógépes klaszter pályázata, beindítása. Sziklai János: A PHENIX klaszter hardver felügyelete és szoftver frissítései, adatfelvétel, detektor szimulációk. Zimányi József: OTKA témavezetés (OTKA témák a Ster/PHENIX támogatására, sikeres grantok). Az első önhasonló folyási modell kidolgozása.

8 Csörgő Tamás Összefoglalás  A RHIC Au+Au kisérlet, 4 független mérés első összefoglaló eredményei:  Új anyag jött létre a RHIC Au +Au kisérletekben (2003)  Ez az anyag elnyeli a részecskesugarak energiáját (2003). –Korábbi kísérletekben ilyen anyag nem jött létre (2003)  A RHIC kisérletekben a Világegyetemünk keletkezése utáni néhány milliomod másodpercben (szempillantásban) létrejövő állapotot hozunk létre  A mostani sajtótájékoztató fő üzenete: Ez az új anyag meglepő, elméletileg nem várt tulajdonságokkal is rendelkezik (2005).  A kísérletileg előállítható legmagasabb hőmérsékletű anyag nem ideális gáz, hanem tökéletes folyadék (2005).  Még fel kell térképeznünk ezt az anyagot, pl. nyomását, hőmérsékletét, méreteit, hogy felolvadnak-e benne a kvark- antikvark párok (J/psi).

9 Csörgő Tamás A magyar kutatók a szakterület élvonalában FONTOS további új eredmények várhatóak: Miből áll ez a tökéletes folyadék? A kvark-gluon plazma kutatás világkonferenciája 2005: A PHENIX kísérlet munkakonferenciája Debrecenben 2005 augusztus 1-3 ELTE TTK, Budapest, Magyarország 2005 augusztus 4-9 http://qm2005.kfki.hu/ A mostani sajtótájékoztató anyagai: http://www.kfki.hu/~csorgo/press/050419/

10 Csörgő Tamás Köszönetnyilvánítás A RHIC kísérleti kutatások támogatóinak MTA OM OTKA Fulbright Alapítvány MTA-OTKA-NSF és a magyar adófizetőknek, http://www.bnl.gov/rhic/funding.htm


Letölteni ppt "Csörgő Tamás Magyarok és a “tökéletes” folyadék Csörgő Tamás (MTA KFKI RMKI, Budapest) Sajtótájékoztató 2003: ősi-új anyag a kísérletekben A BNL legújabb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések