A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ FERENC KANCELLÁR
A Főiskola projektben vállalt tevékenységei: Kutatások Képzések Rendezvények Megvalósítás időszaka: július – november Elnyert támogatás: Ft. PROJEKTTEVÉKENYSÉGEK
1. A kézművesség és a kreatív ipar kapcsolatrendszere a vizsgált térségekben I. KUTATÁS – 1.
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) -Kérdőíves felmérés: 5 nap, 234 látogató, 50 kézműves - Mélyinterjúk: a budapesti agglomerációban (hagyományőrző egyesületekkel és kézműves tagokkal) KUTATÁS – 1.
KUTATÁS – A köznevelési és közművelődési intézmények szerepvállalása az aktív hagyományőrzés módszereinek terjesztésében forrásmunkák feldolgozása, néphagyományok, pedagógiai módszerek, a települési rendezvények és a turizmus kapcsolódásának vizsgálata Helyszín: Budaörs, Fót, Szigetszentmiklós és Vác
A hagyományos iparágak és a kézművesség elterjesztéséhez kapcsolódó képzés: 182 fő 30 órában pénzügy-adózás, marketing-értékesítés vagy kommunikáció témában. A résztvevők: a kézműipari mesterséget folytatók és közművelődési intézmények munkatársai a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetből, a Budapesti Agglomerációból, vagy a Tokaji Borvidékről. II. KÉPZÉS
ÚJ KÉPZÉSEK KIDOLGOZÁSA – „Kézműipari vállalkozó” Képzési modulok: 1. modul: Kis- középvállalkozások menedzsmentje 2. modul: Térségi turizmus menedzsmentje 3. modul: A turizmus piaca 4. modul: Termék és kommunikáció 5. modul: Informatika és kommunikáció
igényfelmérés, tanterv kidolgozása tankönyv írása, és lektorálása elektronikus tananyagok, kísérleti oktatás: képzés 60 órában terepgyakorlat: november Lajosmizse: jól működő helyi vállalkozások megtekintése, előadások és gyakorlatok képzés zárása: szóbeli vizsga ÚJ KÉPZÉSEK KIDOLGOZÁSA – 1.
2. „Térségi asszisztens” Képzési modulok: 1. modul: turisztikai termékfejlesztés, 2. modul: régiótörténet és turizmusgazdaság, 3. modul: térségi marketing, 4. modul: interkulturális kommunikáció, 5. modul: informatikai és kommunikációs technológiák a turizmusban ÚJ KÉPZÉSEK KIDOLGOZÁSA – 2.
mélyinterjúk, konzultáció, e-learning tananyagok kidolgozása, e-tankönyvek megírása, lektorálása a BGF oktatói, egyetemek munkatársai és a szakma elismert képviselői pilot kurzus kontakt órákkal és tanulmányút szervezésével
ÉLELMISZEREK FELHASZNÁLÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN Cél: egészségmegőrző elkészítési eljárások megismertetése Időpont: november 13. Helyszín: A BGF KVIK Oktató Kabinetjének konyháiban és éttermeiben Interaktív foglalkozás (6 fő kézműves- élelmiszeripari szakember: pl.: pék, fagylaltkészítő, húsfeldolgozó, borász segítségével) Résztvevők száma: 60 fő III. RENDEZVÉNYEK – 1.
ÚJ KIADVÁNYUNK
a kiadvány szerzői: Dr. Gundel János és Dr. Lugasi Andrea ISBN , 88 oldal, 150 példány, ingyenesen elérhető volt a résztvevők számára téma: a magyar konyha jellegzetességei, a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) gyűjteménye és az eredetvédett élelmiszerek, a kistermelői és kézműves élelmiszertermékek, a hungarikumok szabályozása. a magyar szürkemarha, mangalica, tokaji aszú, mint hungarikumok, a Magyarországon őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, a magyarországi régiók gasztronómiai jellegzetességei, a kapcsolódó fesztiválok ÉLELMISZEREK FELHASZNÁLÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN
RENDEZVÉNYEK – 2. Mesterségek bemutatása
RENDEZVÉNYEK – 2. Mesterségek bemutatása, Szentendre
Programok: gasztro – totó: ízfelismerés különlegesen ízesített mézek kóstolása (pl.: hárs, csokis, csípős) borkóstoló (Tokaji Aszú, Furmint, Chardonnay) mézeskalács díszítés BGF A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN
BGFBGF Az egész napos rendezvényen a BGF-et a Vendéglátás Intézeti Tanszék, a Karrier Iroda munkatársai, valamint a kari Hallgatói Önkormányzat tagjai képviselték. BGF A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN
Interaktív kiállítás Balaton és Tokaj meghívásával Cél: a néprajzi értékek közelebb kerülése Helyszín: Szentendre, Ferenczy Múzeum 2015.október 17-től Lehetőség: A látogatók közvetlenül is találkozhattak a népi hagyományokkal és mesterségekkel, interaktív formában részesei lehettek a gyakorlati hasznosítás élményének Bemutatkozó turisztikai régiók: Tokaj, Balaton Budapest környéke RENDEZVÉNYEK – 2.
A projekt segítségével megvalósult az a célkitűzés, hogy az ország néprajzi értékei közelebb kerüljenek a lakossághoz, a városi ember számára is ismertebbé, megfoghatóbbá váljanak. Küldetésünknek tekintjük, hogy a hagyományos népi értékeket megőrizzük az utánunk következő generációk számára is. Bízunk abban, hogy a projekt folytatásában a BGF, illetve január 1-től már BGE kiemelt szerepet vállalhat. Köszönjük a projekt fő támogatójának: az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a konzorcium vezetőjének: a Hermann Ottó Intézet és partnereinknek: a Hagyományok Háza a Zempléni Múzeum a Balatonkenese Város Önkormányzata segítségét. ÖSSZEGZÉS
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! DR. DIETZ FERENC KANCELLÁR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA