VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
Alap Termékek.
Házi tartósítási eljárások
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
Internetes keresés 1 Az adott év húsvét vasárnapján Keszthelyre utazunk vonattal. Mennyibe kerül egy diákjegy? Mikor induljunk, ha ebédre szeretnénk odaérni?
Zöldségfélék.
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Mese a tejről.
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Marhahúsból készült ételek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Húspótlók, főzelékfeltétek
A vöröshagyma és a fokhagyma
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Innovációs projektek 0. fázisa Lemák Gábor MMKlaszter, igazgató.
Gombák.
Munkács. Igyekszünk már itthon elkezdeni a készül ő dést a táborra.
23. Szappanfőzés.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Tápanyagok.
Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Keverékek.
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
LEVESEK levesbetétek. A LEVESEKRŐL ÁLTALÁBAN A LEVESEK CSAK NEM MINDEN NÉP ÉTKEZÉSI KULTÚRÁJÁBAN ELŐKELŐ HELYET FOGLANAK EL. FOGYASZTÁSUK IGEN EGÉSZSÉGES,
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Oldatok, oldódás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Kurucz Virág Dietetikus SE – Kútvölgyi Klinikai Tömb
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Muravidék TÉMANAP.
Készítette: Kormos Klaudia
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Élelmiszer lábnyom.
Húsvéti béles hozzávalók
Mi készül? gulyásleves.
Készítette: Falusi Renátó
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.

Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”

A Vend vidék vagy Rába vidék (szlovénul Porabje, Slovensko Porabje, azaz Szlovén Rába vidék) néprajzi tájegység Vas megye területén, a szentgotthárdi kistérségben, a Rába folyó mellett. Területe 94 km², lakossága kevesebb mint A terület lakosairól, a magyarországi szlovénekről kapta a nevét, akiknek hagyományos magyar neve vendek.

A történelmi Vend vidék teljes területe a Rába vidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely a trianoni békeszerződés óta Szlovénia része. Ma a szlovén kisebbség jelentős hányada itt él és a vidék faluiban külön önkormányzatok működnek.

Vend vidéki hagyományok ! Szombaton szent húsvét napja előtt, itt is katolikus Isten tisztelet és húsvéti körmenet zajlódik le. Majd este fele a környező településekről főként Vend vidékről, Szentgotthárd és más környező falvakból, városokból az emberek az egyik Felsőszölnöki dombra "zarándokolnak" el.

A fent látható dombon már délután elkezdődik az estére való ráhangolódás, ugyanis ekkor készítik elő tábor tűzet és az ágyúkat. A házilag készült ágyúkba karbid anyagot és vizet raknak, aminek hatására gáz keltezik. Ezt meggyújtva hatalmas hangot bocsát ki magából az ágyú.

Ezzel a hagyománnyal ünneplik a Vendek, de a Szlovének is Jézus feltámadását. Ott jártunkkor Szlovénia irányból is hallottunk ágyú durranásokat, de az igazi "hang" robbanások este kezdődnek. Majd hajnalig való dinóm- dánom következik a tábortűz mellett.

A hajdina más néven pohánka. Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága. A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B- vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Hajdina jellemzése

Hajdina Hajdina kása

Hozzávalók: 15 dkg hajdina 15 dkg vargánya 10 dkg húsos szalonna 1 fej vöröshagyma 2 ger. fokhagyma 1 p. tejföl 1 tk. fűszerpaprika 2 szál babérlevél rozmaring bors, só zsír A hagymát felkockázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és egy kanál zsíron üvegesre pirítjuk. A megtisztított vargányát vékony szeletekre vágjuk és rádobjuk a szalonnás alapra. Amikor a gomba kissé megpirult, hozzáadjuk a hajdinát, elkeverjük és meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és rozmaringgal ízesítjük. Bátran, kb. 2 liter vízzel felöntjük beledobjuk a babérlevelet és addig főzzük amíg a hajdina megpuhul (20-25 perc). A tejfölt a kész leves levével kikeverjük (hőmérséklet kiegyenlítést végzünk) és a leveshez keverjük, összemelegítjük, de már nem forraljuk, mert a tejföl kicsapódhat. Igény szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt. Vargányás hajdinaleves

-8 réteslap-25 dkg feta-25 dkg túró-tejföl 1 ek-2 tojás -kevés só és opcionálisan petrezselyem v. kapor v.snidling Egy kerek hőálló tálat kiolajoztam, a sütőt előmelegítettem 180 fokra. Alul kibéleltem 2 réteslappal. (Ezekre is kentem kevés olajat) A réteslapokon elosztottam a túró-feta-tojás-tejföl fűszeres keverékét ( amit előzőleg krémessé összedolgoztam ) és a 4 réteslapból kisebb darabokat letépve ebbe a masszába gombócszerűen belenyomkodtam a tésztát. ( A fűszerezés tetszőleges-én most kaporral készítettem.) A tetejét a maradék 2 réteslappal fedtem le, tojással átkentem. 35 percen át sütöttem. a h o g y m i k é s z í t j ü k ( k e v é s o l a j j a l, c u k o r n é l k ü l )

Sülttejbekása (elsősorban gyerekeknek) Hozzávalók: 2,5 liter tej, 0,5 liter köleskása, só, cukor Elkészítés: A sós, cukros tejbe belefőzzük a megmosott kását és lassan főzzük negyed óráig, hogy félig megfőjön. Majd sütőbe tesszük, hogy megsűrűsödjön és megbarnuljon a teteje.

2/12/C szakács tanulók: KardosEnikő Kardos Enikő JosztZsolt Joszt Zsolt HáryDániel Háry Dániel