Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom 2015. október 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
Advertisements

Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Stratégiai tervezés.
RFID labor az Intézetünkben
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
A projekttervezés első lépései
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Konzulens: Dr. Pitlik László
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
2004. március „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének státusza és.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Verseny és Szabályozás konferencia
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Az elemzés és tervezés módszertana
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Korai tehetségnevelés
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Foglalkoztatás-politika
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Kutatásmódszertani dilemmák
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A BIZALMI VAGYONKEZELÉS TÁRSADALMI LÉTJOGOSULTSÁGA
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Országos Statisztikai Tanács
A közpolitika fogalma és osztályozása
A fizika mint természettudomány
Komplex természettudományos tantárgy
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Schmitter (2008: 43)

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? NévKutatási kérdés Ez egy kutatási kérdés? Releváns?Konkrét? Falszifikálható (tesztelhető, kimutatható a hamissága)? Egyszerű?Kutatható? Korlátozott számú magyarázata van? Szabó Liliána Hogyan hat az új szabályozás a családjogra, és mennyire hatékonyak ezek a szabályozások? Nádas Klára Elegendő-e az anyakönyvek digitalizálása vagy egy új nyilvántartási forma szükséges? Kucsebár Dávid Mire jó az elektronikus közigazgatás? Jelenlegi helyzet és a közeljövő lehetőségei Váradi Anita Milyen a munkáltatón kívüli harmadik féltől érkező juttatás jogi megítélése? Segesdi Petra Magyarország szuverénnek tekinthető e az EU-ban? Vajon megtarthatja e az önállóságát? Milyen korlátozásokat von maga után a tagság? Gál Fanni Választójog 16 évesen - felelőtlenség vagy a demokrácia kiterjesztése? Bohács Liliána Ha létezik, milyen formában jelenik meg a mai, modern értelemben vett rabszolgaság? Károly Alexandra Hatékonyság és integráció? - A kormányhivatalok működése a gyakorlatban

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Név(Téma)Kutatási kérdésHipotézisek Megfigyelési egység Elemzési egység Fő változók Szabó LiliánaSzülői felügyelet Hogyan hat az új szabályozás a családjogra, és mennyire hatékonyak ezek a szabályozások? Nádas Klára Elektronikus anyakönyvezés Elegendő-e az anyakönyvek digitalizálása vagy egy új nyilvántartási forma szükséges? Kucsebár DávidE-közigazgatás Mire jó az elektronikus közigazgatás? Jelenlegi helyzet és a közeljövő lehetőségei Váradi Anita„Borravaló” Milyen a munkáltatón kívüli harmadik féltől érkező juttatás jogi megítélése?

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Név(Téma)Kutatási kérdésHipotézisek Megfigyelési egység Elemzési egység Fő változók Segesdi Petra Európai unió és Magyarország kapcsolatának államtani kérdései Magyarország szuverénnek tekinthető e az EU-ban? Vajon megtarthatja e az önállóságát? Milyen korlátozásokat von maga után a tagság? Gál Fanni Választójog 16 évesen - felelőtlenség vagy a demokrácia kiterjesztése? Bohács Liliána Ha létezik, milyen formában jelenik meg a mai, modern értelemben vett rabszolgaság? Károly Alexandra Hatékonyság és integráció? - A kormányhivatalok működése a gyakorlatban

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kiindulópont: kutatási terv 1. A probléma általános leírása, kutatási kérdés 2. Elméleti keret, hipotézisek megfogalmazása 3. A vizsgálat alanyainak azonosítása 4. Operacionalizálás, mérés 5. Az adatgyűjtési módszerek leírása 6. Elemzés 7. Határidők 8. Költségvetés

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kiindulópont: kutatási terv 1. A probléma általános leírása, kutatási kérdés 2. Elméleti keret, hipotézisek megfogalmazása 3. A vizsgálat alanyainak azonosítása 4. Operacionalizálás, mérés 5. Az adatgyűjtési módszerek leírása 6. Elemzés 7. Határidők 8. Költségvetés

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kiindulópont: kutatási terv 1. A probléma általános leírása, kutatási kérdés 2. Elméleti keret, hipotézisek megfogalmazása 3. A vizsgálat alanyainak azonosítása 4. Operacionalizálás, mérés 5. Az adatgyűjtési módszerek leírása 6. Elemzés 7. Határidők 8. Költségvetés

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? A jó hipotézis „we have a concept of A (or of A-ness) when we are able to distinguish A from whatever is not –A” (Sartori 1984: 74) A „mit vizsgálunk” kérdés megelőzi a „hogyan vizsgáljuk” kérdést Negatív meghatározások is meghatározás (a „Mi?” helyett „Mi nem?”)

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? A jó hipotézis kritériumai „ha… akkor” típusú a vizsgált jellemzők kapcsolatát írja le lehetséges kimenetei: (a) teljesül, (b) nem teljesül, (c) nem tudjuk megmondani, hogy teljesült-e egyszerű tömör meglévő ismeretekre támaszkodik, de sejtéseken is alapulhat

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Egy példa: Név(Téma)Kutatási kérdésHipotézisek Rosta Gergely László Vallásosság, politikai attitűdök és szekularizáció Nyugat- Európában között Vajon a XX. század utolsó két évtizedéből származó nyugat-európai empirikus adatokkal alátámasztható-e az az uralkodó nézet, mely szerint a modernizáció, és ezáltal a szekularizáció hatására általánosan egyre kisebb hatást gyakorol a vallásosság a politikai attitűdökre és magatartásmintákra? (1)a vallásosság – ha eltérő mértékben is, de – továbbra is hatást gyakorol az egyének politikai attitűdjére, (2)ez a kapcsolat gyengül vagy esetleg stagnáló tendenciát mutatott az általam megfigyelt időszak során, és (3)a kapcsolat intenzitásában mutatkozó eltérések összefüggést mutatnak a vallásosság társadalmi szintjével, a gazdasági-társadalmi modernizáció fokával, és a felekezeti összetételben mutatkozó eltérésekkel?

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kiindulópont: kutatási terv 1. A probléma általános leírása, kutatási kérdés 2. Elméleti keret, hipotézisek megfogalmazása 3. A vizsgálat alanyainak azonosítása 4. Operacionalizálás, mérés 5. Az adatgyűjtési módszerek leírása 6. Elemzés 7. Határidők 8. Költségvetés

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kiindulópont: kutatási terv 1. A probléma általános leírása, kutatási kérdés 2. Elméleti keret, hipotézisek megfogalmazása 3. A vizsgálat alanyainak azonosítása 4. Operacionalizálás, mérés 5. Az adatgyűjtési módszerek leírása 6. Elemzés 7. Határidők 8. Költségvetés

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kiindulópont: kutatási terv 1. A probléma általános leírása, kutatási kérdés 2. Elméleti keret, hipotézisek megfogalmazása 3. A vizsgálat alanyainak azonosítása 4. Operacionalizálás, mérés 5. Az adatgyűjtési módszerek leírása 6. Elemzés 7. Határidők 8. Költségvetés

Elméleti keretek, hipotézisek megfogalmazása: mit állítunk, hogyan állítjuk? Kit/mit vizsgálunk, mire következtetünk? Elemzési egység (amelyre általánosítunk) Megfigyelési egység (amit megfigyelünk) Hibák: Oksági kapcsolat hiánya Ökológiai tévkövetkeztetés Redukcionizmus