Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2016.08.12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
A piac Szakiskola.
GÖDÖLLŐI HELYI ÉLELMISZER TANÁCS: együttműködés a lokális élelmiszertermelés és -fogyasztás elősegítésére augusztus 30. csütörtök Balázs Bálint Környezeti.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
4. Tétel Válassza ki szépségszalonja számára a legoptimálisabb helyszínt! Határozza meg, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe, és mutassa be őket gyakorlati.
Agrárszövetkezetek Dr. Szabó Zoltán HANGYA „Fenntartható gazdaság, etikus vállalkozások, alternatív pénzügyi rendszerek” konferencia Budapest június.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Szálláshelyi vendéglátás
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
A vállalkozások környezete
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Rövid élelmiszerláncok és helyi termék rendszerek
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Nemzetközi marketing A globalizáció és ami utána jön
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Tószegi-Faggyas KAtalin
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Ökocímke.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Vidékfejlesztési Program Pályázati lehetőségek a vidéknek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A TAXI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI BUDAPESTEN
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Európai Uniós ismeretek
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

EU-s csatlakozás Import növekvő termékkínálat verseny, árverseny

Súlypont áthelyeződések Egészséges táplálkozást támogató termékek Környezetbarát, friss, adalékanyag mentes stb. Mennyiségi – minőségi – helyi

Élelmiszeripari vállalkozások Magyarországon

A Rövid Ellátási Lánc fogalma Az Európai Parlament és a Tanács 1305/2013/EU Rendeletének 2 cikk m) szerinti fogalma általános Pontosítani szükséges „a termelők és termelők csoportosulása a fogyasztóknak, vagy fogyasztók csoportosulásának közvetlenül, vagy egy közvetítőn keresztül értékesíti élelmiszer-termékét”

REL formák csoportosítása Forrás: Nihous (2008), JRC (2013) és Juhász et al. (2012) alapján saját ábra

A REL megoldások jogszabályi környezete Kistermelői és helyi értékesítés feltételei és lehetőségei: Kistermelői rendelet (52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet): A kistermelői rendelet az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvényre (Élelmiszerlánc-törvény) épül, 2010-ben módosították a közbeszerzési törvényt (Kbt.-t) is, hogy a helyi termelők termékei is bekerülhessenek a közétkeztetést ellátó konyhákra, évi CLXIV törvényben meghatározásra került a helyi termelői piac. amely egy kifejezetten a kistermelők számára létrehozott, korábban nem létező jogszabályi kategória, 51/2012. (VI. 8.) VM rendelet a helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló rendelet olyan egyszerűsített bejelentési és higiéniai előírásokat biztosít, amely hatásosan segíti a termelői piacok legális működését

Élelmiszerkilométer Forrás: Internet

A különböző szállítási módok által felhasznált energia-mennyiség és az üveghágatású gázok kibocsátása Forrás: Hill H, Forrás: Internet

Mezőgazdasági termékek es élelmiszerek sajátossága  termőhelyi adottságok,  a környezet (klíma, termőföld, domborzat stb.),  a helyhez köthető kulturális tényezők,  élelmiszer előállítási, feldolgozási folyamatok, technológiák  étkezési szokások, tradíciók. a származási hely, megkülönböztető minőségjelzőként szolgál

11 EU közösségi védjegyek - uniós minőségrendszerek Nemzeti tanúsító védjegyek Piaci (civil) tanúsító védjegyek Jelölések, rendszerek

Mire támaszkodhat a REL? Stabil fogyasztói kereslet Friss, érett, szezonális termékek értékesítése Könnyebben értékesíthetők az ökológiai gazdálkodással előállított termékek A fogyasztói részvétel „trendi” A termelők számára azonnali készpénz bevétel Bizalmi kapcsolat a termelők és a fogyasztók között Energetikai szempontból képesek lehetnek jól vagy jobban teljesíteni Megjelentek a modern rövid ellátási láncok Jogszabályi környezet fejlesztése Társadalmi igény a természetes és friss élelmiszerek arányának növelésére a közétkeztetésben Megjelent és folyamatosan növekedni látszik a lokalitás irányi igény (Válasz a globalizációra)

Értékesítő termelők szállítási, raktározási és kereskedelmi infrastruktúrája és eszközei hiányosak, ill. nem erőforrás-hatékonyak és környezetkímélők Minél közelebb kerül a termelő a fogyasztóhoz, annál inkább infrastruktúra, eszköz, idő, munka, kompetencia és adminisztráció igényes a termelő tevékenysége (piacszervező) Résztvevő termelők és szervezők szakképzettsége nem kielégítő (kötelező képzés) Nem állnak rendelkezésre megfelelő statisztikai adatok, adatbázisok, döntés támogató elemzések Önellenőrzési, minőségtanúsítási rendszerek szinte teljesen hiányoznak Az együttműködési modellekre alapozott modern REL típusai még kevésbé elterjedtek Védjegyek fogyasztói ismertsége és hitelessége gyenge Mi hátráltatja a REL-t? I

Mi hátráltatja a REL-t? II. !A védjegyek és jelölések számának jelentős növekedése bizonytalanná és érdektelenné teszi a fogyasztókat !Kisméretű termelők nehezen jutnak hitelhez és támogatáshoz. !Feketegazdaság  olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amellyel a legálisan működő formák nehezen tudnak versenyezni !A termékek imázsa sokszor túlzottan is a prémium („jó, de nekem drága”) !Az intézményi étkeztetés és a vendéglátás további koncentrációja korlátozza a közvetlen termelői beszállítás lehetőségeit !A hiper-/szupermarketláncok és diszkontok áruválasztékát és árpolitikáját a kistermelők nem tudják követni

Rendelkezésre álló forrás 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozat – ÉFK Legfontosabb jogcímek: VP Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért -3,84 mrd Ft (kidolgozása folyamatban) VP A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén – 15 mrd Ft

Kapcsolódó egyéb jogcímek VP Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása, VP Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége

Köszönöm a figyelmüket!