Kistelepülések jövője Jó megoldások (vannak?) Csikász Gábor KIFESZ Kistelepülési integrációs konferencia- sorozat Rimóc 2016. április 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A vidéki tér sikertényezői
kiemelt projekt bemutatkozása
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
„Kistérségi fejlesztések összehangolása, önkormányzati összefogás a Zselica kistérségben” Mohácsi Katalin Bányai Panoráma Egyesület portamenedzser Kaposvár,
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Hogyor Veronika referens Herman Ottó Intézet
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
TIOP /1 KIEMELT PROJEKT „A kistérségekben a közösségi szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése ” Előadás a projekt hátteréről.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A földhasználaton alapuló közfoglalkoztatás sajátosságai és kimenetei Dr. Váradi Monika Mária MTA Közgazdaság- és.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
„Út a munkához” program tapasztalatai
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Európai Uniós ismeretek
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
A földhasználaton alapuló közfoglalkoztatás sajátosságai és kimenetei
Kistelepülések jövője
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Urbánné Malomsoki Mónika
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Varga Péter, közszolgálati CMC
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Kistelepülések jövője Jó megoldások (vannak?) Csikász Gábor KIFESZ Kistelepülési integrációs konferencia- sorozat Rimóc április 26.

A KIFESZ név a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége Egyesületet jelenti. A szervezet és jogelődje júniusában jött létre. Célunk: A helyi fejlesztések terén meglévő tudásbázist összegyűjteni, megosztani, folyamatos szakmai fejlődést biztosítani és ehhez szakmai fórumokat szervezni, illetve azokon részt venni Júniusában konferencia „Merre tovább magyar falu?” címmel a Herman Ottó Intézettel és a Magyar Ruralisztikai Társasággal közös szervezésben. Kistelepülések jövője

 Magyarország településeinek 95%-a vidéki település, területének 87%-a vidéki terület, ahol a népesség 45%-a él.  Az ország lakosainak 8%-a a településállomány 54%-át kitevő 1000 fősnél kisebb településen él. A városhálózaton belül 45%-ot képviselnek a 10 ezer fősnél kisebb városok.  A magyar kistelepülések helyzetét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy társadalmi, gazdasági és kulturális jólét tekintetében értékvesztő, de legalább is bizonytalan helyzetben van. Ezt árnyalhatja néhány szigetszerű, fejlesztési, fejlődési eredmény! Észak-, Kelet- és Dél-Magyarország süllyedőben van, még ha néhány járás/térség helyzete javult is.  Miért csökken a vidék vonzereje? Kistelepülések jövője

 Az aprófalvak a feudális állam megszilárdulása óta jelen vannak Magyarországon. Az 1950-es éveket követően a nem fejleszthető, majd a funkció nélküli településkategóriába sorolták őket (az 50-es években városlakóvá lettek az emberek, az iparosítás lévén).  1007/1971. sz. Korm. határozat több, mint 2000 funkció nélküli mellékfalut hagyott források nélkül. Ez az önfelszámolás útja volt.  Az 1990-es években az infrastrukturális fejlesztések sem voltak ellentmondásoktól mentesek.  A 90-es évek elején indult el a városkörnyékre költözés a jólét érdekében, illetve a szuburbanizációnak volt egy másik ága is, amikor a „vesztesek” kezdtek visszatorlódni a perifériákon elhelyezkedő falvakba az olcsóbb élet reményében. Eredmény: a belső és külső perifériák kistelepülései a tömeges elszegényedés, a helyi társadalom torzulása és esetenként a túlnépesedés jellemezte. Itt nem csak Nógrád, Borsod megye települései találhatóak, hanem a hagyományosan agrárjellegű nagykun települések is. Kistelepülések jövője

Kistelepülések jövője mélyszegénység (Forrás: Németh Nándor)

 A szegények a „kiileszkedett” társadalmi csoporthoz tartoznak.  A szegénység, mint a képességek hiánya.  A szegregátumokból való kitörés nehézsége.  Jelenre orientált habitus (a jövő túl bizonytalan).  A mindennapos nélkülözés lehetetlenné teszi számukra a jövőt!  Az édesanyákban meg van a hosszú távra való tervezés hajlama a gyermek jövője érdekében! (Hejőkeresztúr) Kistelepülések jövője mélyszegénység

Kistelepülések jövője hátrányos helyzet és munkanélküliség (Forrás: Németh Nándor)

Az aprófalvaknak nem kellene - a méretük miatt – hátrányos helyzetűnek, életképtelennek lenniük a XXI. században (az internet világában)!!! Ausztriában, Svájcban ez megszokott és működő faluméret. Kistelepülések jövője

EGYÜTTMŰKÖDÉS (településen belül és települések között) Kistelepülések jövője

 A települési közösségek együttműködés feltételei között az első a valós helyzetből fakadó indokokon és azok felismerésén alapuló motiváltság. A vidéki térségek kistelepüléseinek esetében fontos az együttműködés felismerése.  A vidéki térségek jellemzői: - a kisebb méret és az alacsony koncentráció miatt (népesség, vállalkozások, intézmények, épületek, stb.) vannak olyan funkciók, melyek a települési közösségen belül nem működtethetőek gazdaságosan, - természeti környezethez való közelség, - a centrumoktól való távolságból adódó periféria problémák a szomszédos települések egyformán érintik, - gazdasági sivatagok, - ingázásból adódó problémák (a második, harmadik településről már nem működik a dolog), - a relatíve lassabb kulturális változások ebből kifolyólag ezen értékek közösségformáló ereje jelentős.  A települési együttműködések alapján megvalósuló helyi fejlesztések a térségi önellátást és a globalizációs folyamatokba való bekapcsolódást egyaránt szolgálhatják. Kistelepülések jövője

Megoldási alapvetések:  a helyi közösség-és gazdaságfejlesztés között kölcsönös függőség van, ezek nem elválaszthatóak,  átláthatónak kell lennie a helyi „szövetkezésnek”  Illúziók nélkül kell nekifogni,  A piacokon meg kell találni azt a rést ahová, be akarunk törni és versenyezni akarunk,  nem árt némi támogatás sem (kormányzati, EU-s). Kistelepülések jövője

Lépések:  helyileg és helyben átgondolt és alkalmazkodó modellek,  a piac a kiindulási alap,  szervezett felvilágosítás (szakmai és hiteleségi értelemben),  tudás és szolgáltatás központ,  hálózatszerű működtetés (horizontálisan és vertikálisan is), pl.: helyi termelők, szolgáltatók, begyűjtők, térségi feldolgozó üzemek, nagy-és kiskereskedelem szereplőinek összekapcsolása, a termelés, feldolgozás, forgalmazás, fogyasztás problémája! Kistelepülések jövője

Kulcsfontosságú elemek:  helyi közösség szerepe (vallási közösség, tanoda rendszer, stb.)  rendelkezésre álló földterület (Mezőgazdasági jellegű gazdálkodás esetén, lehetőleg a településen belül, így nem kell nagy távolságokra megoldani a szállítást. A földterület nagyságát az határozza meg, hogy milyen típusú gazdálkodást kívánnak folytatni)  egyéb helyi erőforrások (kultúra, tapasztalatok, szakismeret, természeti környezet)  a termelés célja: önellátás vagy a piac, feldolgozottság foka, nagyobb hozzáadott érték, ezek kezdetben elkülönülnek, de később csak szintet jelentenek  értékesítés kérdése  a helyi vezető szerepvállalása (polgármester, civil szervezet)  nem ötéves ciklusokban kell gondolkodni  A gazdálkodás szervezeti háttere (önkormányzat égisze alatt, vagy kiszervezve: nonprofit szervezet, vagy szövetkezet?)  támogatás, állami segítségnyújtás (közfoglalkoztatás) Kistelepülések jövője

Gyulaj (Tolna megye) lakosainak száma 2011-ben 1068 fő volt ben a faluban élők száma a 2858 főt érte el. Az okok:  Téeszesítés, a föld „közös” tulajdonba vétele, ezzel párhuzamosan a városi ipar elszívó hatása  Az erdő állami tulajdonba vétele, Gyulaj zsáktelepüléssé válása (vasút nincs)  A cigányság fokozatos betelepítése/betelepedése előbb Szőlőhegyre, majd a faluba; mára szinte teljes népességcsere zajlott le  1971, Országos Településhálózat Fejlesztési Koncepció következményeként építési tilalom, a tanács és az iskola körzetesítése, a téesz alárendelt összevonása Döbröközzel Kistelepülések jövője Gyulaj Forrás: Dr. Németh Nándor

Elkötelezett helyi vezető: Gyulajnak óta van kompetens, tenni akaró, változásokban gondolkodó vezetője Dobos Károlyné polgármester asszony személyében. A képviselőtestület támogatja a fejlesztéseket, és működik egy menedzsment-csapat is a projektek rendszer-szintű levezénylése érdekében. Eszközök, föld: Gyulajon 12 hektáron gazdálkodnak, túlnyomórészt a Start-munka program keretei között. A Start-munka program jelentős mennyiségű termelőeszközt is segített megvásárolni. Szaktanácsadást elsősorban a TÁMOP as projektből biztosították. Feldolgozó kapacitás:  Épült egy növénytartósító kisüzem, zöldségek és gyümölcsök feldolgozására, TÁMOP forrásból;  Épült egy módszertani gombatermesztő ház, TÁMOP forrásból;  Épült egy húsfeldolgozó és árusító kisüzem és bolt, a BM külön támogatásából;  Alapanyagot – lehetőség szerint - nem adnak el! Kistelepülések jövője Gyulaj Forrás: Dr. Németh Nándor

Normál piaci vállalkozást kívántak indítani, ami profitot termel, s így fenntartható támogatások nélkül is; ehhez alakult meg a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet. A Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet tagsága:  Gyulaj Községi Önkormányzat  Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület  4 közfoglalkoztatásban részt vevő, sui generis munkavégzésre jogosult személy  4 nem hátrányos helyzetű, a tervezési és menedzsment feladatokat ellátó személy A Szövetkezetnek úgy kell versenyképes gazdaságot építenie, hogy közben annak elemei elérhetők legyenek a szegénységben élő családok számára is, és a közösség részét képezze a gazdálkodás, ne idegen testként működjön a Szövetkezet. Kistelepülések jövője Gyulaj Forrás: Dr. Németh Nándor

Jelenlét-program, ami képes biztosítani a kirekesztett közösségek, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok bevonását a szociális gazdasági kezdeményezésekbe. Szétesett közösségekben nem lehetséges helyi gazdaságfejlesztés szociális munka nélkül, ezért Gyulajon nagy hangsúlyt fektettek a közösségfejlesztésre, családok közvetlen segítésére. Működik:  Közösségi ház (Balipap Ferenc Közösségi Ház)  Adósságkezelési program a Máltai Szeretetszolgálat módszertana szerint  Baba-mama klub, de célunk egy Biztos Kezdet Gyerekház létrehozása  Felnőttképzési programok  Tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek felzárkóztatása  Cigány hagyományőrző tánccsoport  Hímzőkör, és egyéb közösségi programok  Napi rendszerességű sport (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesület) Kistelepülések jövője Gyulaj Forrás: Dr. Németh Nándor

 Bhim Rao Egyesület társadalmi befogadás, szegénység csökkentése (Szendrőlád, gombafarm, 10 fő állandó foglalkoztatott)  Tiszabábolna (402 fő) turizmus, összefogással  Hernádszentandrás, biokertészet, társadalmi befogadás, szegénység csökkentése Kistelepülések jövője

Eredmények:  jövedelmek helyben tartása  helyi és térségi közösségfejlesztés  tudástranszfer, szaktudás  Munkahelyek létrehozása  Népesség megtartó képesség és képesség megtartó népesség Látható, hogy ezek a kezdeményezések eséllyel vezetik vissza a hátrányos helyzetű, munkanélküli embereket a munka világába, azonban a fenntarthatóság kérdése jelen fázisban még megkérdőjelezhető. Sokban függnek a különböző pályázati forrásoktól, illetve a közfoglalkoztatás nyújtotta bértámogatásoktól. A közfoglalkoztatás gyakran a szociális munka eszköze, a társadalmi integráció útja, és nem a termelési eredményekről szól! Kistelepülések jövője

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kistelepülések jövője