Működő bérlakás-építési modellek Energiatakarékos, környezettudatos ingatlan projektek megtérülése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
Depóniagáz, mint üzemanyag
Önkormányzatok finanszírozása
Építési beruházás.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
A példák cash-flow számítására :
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Segélyezési rendszer átalakítása
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
2010 a konszolidáció éve volt a budapesti újlakások piacon.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés 2..
I.Közép-Európai Ingatlankonferencia március 24. Győr Dr. Maráczi Zsolt A lakásépítés szerepe egy lehetséges otthonteremtési programban Társaság a.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
2014.szptember 25. Bérház- és Bérlakásprogram Lakásügyi Kerekasztal Fórum Közösségi dimenziók a bérlakás programhoz ÉPÍTSÜNK MAGUNKNAK JOBB VILÁGOT Előadó:
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
KÖLTSÉGBECSLÉSI ELJÁRÁSOK alkalmazása
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
A Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja nem baloldali, hanem liberális.
Az alternatív energia felhasználása
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A napelem A napelemek villamosenergiává alakítják a nap sugárzását félvezetők segítségével – általában szilíciummal. Egy családi ház egész éves áramszükségletét.
1 OTTHON EURÓPÁBAN A Nemzeti Lakásprogram bérlakásépítési koncepciója, a bérlakásépítés támogatása május 20. Csabai Lászlóné kormánymegbízott.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Energetikai gazdaságtan
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
SZÁMVITEL.
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Előadás másolata:

Működő bérlakás-építési modellek Energiatakarékos, környezettudatos ingatlan projektek megtérülése

Néhány bevezető gondolat a kidolgozott modellekhez A hazai közhasznú bérlakásrendszer létrehozása nemzetgazdasági szempontból rendkívül fontossá vált. Az EU fejlett országaiban minden ország kormánya kiaknázza a lakásépítés, ezen belül elsősorban a bérlakásépítés gazdasági szektorra gyakorolt élénkítő hatását, mivel nem csak ellátási szempontok teszik érdekeltté az önkormányzatokat a bérlakás állomány növelésére. A francia, német, brit bérlakásépítés jelentős húzóerőt jelent a nemzetgazdaságoknak, mivel javítja a foglalkozatás politikájukat és az építőiparhoz kapcsolódó vállalkozások számára folyamatos és innovatív feladatokat jelent. Az a következtetés, hogy hazánkban nincs kultúrája a bérlakásoknak, mert a magyar ember csak a saját tulajdonú lakást fogadja el, tévhitnek mutatkozik, mivel FHB- szakértők vizsgálata is tanúsítja, hogy csak Budapesten mintegy 10 ezer bérlakás iránt van kereslet, és ezen belül nő a minőségi, luxus lakásbérlemények iránti igény is.

Megtérülés igazolása az alábbi szempontok szerint: önkormányzati finanszírozást feltételezve telekárral és áfa visszatérítéssel nem számoltunk, a hitelt a legkedvezőbb kamattal 2,4 %-kal (növekedési hitel) vettük figyelembe, feltételezett kedvezményes áfa értékeket is figyelembe vettünk, a családi jövedelemben a bérlemény teljes költségét 1/3 értéken vettük figyelembe, a bérház ingatlan lakásait 20 lakásszámra m 2 -es lakásokra vettük figyelembe és a 20 lakás megosztásánál 6 db 40 m2--es, 10 db 60 m2-es, 4 db 80 m2 -es lakásokkal számoltunk, amelyek összes hasznos területe m2, míg a bruttó területét 1,4 szeres szorzóval m2-rel vettünk figyelembe,

. a bérleti díj mellett 800 HUF/m2 -el vettük figyelembe az ingatlan office (kezelést és karbantartást is beleértve) tevékenységek havi bevételét, amelyet a teljes bérleti költségben figyelembe vettünk, a bankhitelből történő beruházási költségek megtérülési követelményét 12 évben határoztuk meg, a saját erő mértékét a növekedési hitel feltételei alapján 20 %-ban határoztuk meg, amely felhasználása miatt nem számoltunk kieső jövedelemmel, a bérleti díjnál nem a kedvezményes – lakástámogatással kombinált – díjakból indultunk ki, hanem a teljes 12 évi megtérülés alapján kiszámított önköltségből, amelyben a bérlő helyzetétől függő támogatása – és nem a bérleti díj csökkentése – biztosítja a valós értékű elszámolást, a bérlemény átadásánál a nyugati országok példája alapján egyszeri 2 havi, míg a felújítási kötelezettségekre évenként 1 havi bérleti díjat vettünk figyelembe, amely növeli a családok éves ingatlannal kapcsolatos kiadását.

Számítási modell Változók: Fix változók : futamidő = 12 év, kamat = 2,4 % (növekedési hitel) Mozgó változók bruttó fajlagos kivitelezési költség (eHUF/m 2 ), 180 –210 – 240 bérleti díj a beruházási költség, 12 évi megtérülés szerint, hitelköltség a beruházási költség (bruttó költség) alapján (fix kamat, és megtérülés),.

A változatok összehasonlítása Megállapítható, hogy az önkormányzati finanszírozású lakások gazdaságosan 5 %-os áfával, és 180 ezer HUF/m 2 bruttó kivitelezési költséggel lennének ideálisak, mivel HUF/m2 költség megfizetése kéttagú család számára 240 ezer Ft közös jövedelemből biztosítható, két kereső esetén. A középosztály részére a 60 m2-es reális az átlagos gyermekszám esetén, míg a 80 m 2 -es lakás már a középosztály felsőbb rétegébe tartozó családok esetében finanszírozható. A jelenlegi 27 %-os áfa-tartalmú és a 270 eHUF/m2 kivitelezési költségű lakások építése nem kifizetődő az önkormányzatoknak,mivel a 40 m2-es lakás Ft, míg a 80 m 2 -es lakás Ft családi jövedelem igényt jelent, önkormányzati támogatás nélküli esetben, amely már jobb anyagi helyzetben lévő családokat feltételez, másrészt jelentős hiteligényt jelent az önkormányzatnak is, amely csökkenti a rendelkezésre álló pénzügyi keretből kielégíthető bérlakásszámot.

Következtetések A bérlakások, illetve bérházak lakásállományon belüli arányának emelése érdekében kérjük és javasoljuk a részleges ÁFA visszatérítését valamennyi számlával igazolt (telekár nélküli) új bérlakásépítési beruházásra. A jelenlegi 27%-os ÁFA értékéből 20% visszatérítése minden új bérlakás építtető, vagy a tulajdonos számára. A nettó összeg 7%-a (a bruttó összeg 5,51%-a) az államháztartásban marad. Ez az arány erőteljes adópolitikai és gazdaságfehérítési ösztönzőként segítené az új, minőségi lakóépületek építését! Ez az eszköz a bérházfejlesztő kivitelezői személyétől függetlenül jelentene teljes biztonságot az államháztartás számára a bevételek teljesülése szempontjából. A bérleti költségek a kivitelezési költségek 22 %-os csökkentése esetén ugyanilyen mértékben csökkenthetők, míg a közel nulla energiaminősítésű lakások több mint 80 %-os költségcsökkenése a lakások rezsiköltségét mintegy 60 %-kal csökkentheti, amely az office költséggel megnövelt bérleti díj jelentős csökkenését eredményezi. (A hagyományos bérleti díj és rezsiköltség együttes költségének mintegy 40 %-os csökkentésére ad lehetőséget.) Az együttes költségek csökkenése kedvezően befolyásolja az önkormányzat támogatási kötelezettségét is, amely a bérlakások megtérülésével, további bérházak építésére ösztönözné őket. Lásd továbbá: a MÉASZ Új Otthonteremtés javaslatcsomagja:

Következtetések A lokálpatrióta szellemű, elkötelezett polgárok és helyi vállalkozások összefogásával a város szépítése érdekében új városrészek vállnak így finanszírozhatóvá, amelyek multiplikátorhatással lehetnének a városok lakásgazdálkodására is. Az alacsonyabb bérleti díjak miatt megszüntethető támogatási szükségletek pozitívan hatnak a bérlőkre is, mivel ezáltal nő a család biztonsága, önállósága és önbecsülése is. Ez ösztönzően hat a lakossági kötelezettségek rendezésére is. Lásd továbbá: a MÉASZ Új Otthonteremtés javaslatcsomagja:

A változat

B változat.

.

D változat

Összefoglalás A hazai közhasznú bérlakásrendszer létrehozása nemzetgazdasági szempontból rendkívül fontossá vált. Az EU fejlett országaiban minden ország kormánya kiaknázza a lakásépítés, ezen belül elsősorban a bérlakásépítés gazdasági szektorra gyakorolt élénkítő hatását, mivel nem csak ellátási szempontok teszik érdekeltté az önkormányzatokat a bérlakás állomány növelésére. A francia, német, brit bérlakásépítés jelentős húzóerőt jelent a nemzetgazdaságoknak, mivel javítja a foglalkozatás politikájukat és az építőiparhoz kapcsolódó vállalkozások számára folyamatos és innovatív feladatokat jelent. Az a következtetés, hogy hazánkban nincs kultúrája a bérlakásoknak, mert a magyar ember csak a saját tulajdonú lakást fogadja el, tévhitnek mutatkozik, mivel az FHB szakértők vizsgálata is tanúsítja, hogy csak Budapesten mintegy 10 ezer bérlakás iránt van kereslet, és ezen belül nő a minőségi, luxus lakásbérlemények iránti igény is.

. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

Tiszta Energiák Kft. A Tiszta Energiák Kft. több mint 15 éves nemzetközi gyakorlattal vállalja napelemes rendszerek tervezését, felszerelését és beüzemelését. MIÉRT ÉRI MEG NEKEM, HA NAPELEMET VÁSÁROLOK? A napelem árak megtérülési ideje kétféle szempontból közelíthető meg. Első esetben a bruttó beruházási összegemet elosztom azzal, hogy éves szinten mekkora villanyszámlát tudok ezzel kiváltani. Ebben az esetben a rendszer méretének függvényében 10 év a megtérülési idő. A másik megközelítésben pedig kiszámolhatom, hogy az adott rendszer, amit megvásároltam, élettartama alatt összesen hány kWh-t fog termelni, majd ezt a kWh mennyiséget elosztom a rendszer kiépítésének költségével. Az eredmény ebben az esetben is 10 év. De a napelemrendszerek fő alkotóeleme és legdrágább darabja maga a napelem, amelyre 25 év teljesítménygaranciát, illetve 12 év teljes körű garanciát vállal a gyártó. Tehát a rendszer 20 éves hibátlan működése mellett, a mostani kWh árnak kevesebb, mint a felénél tartunk. Egy napelemes rendszerrel tehát 50%-os kWh áron befagyaszthatjuk a villanyszámlánkat. Ez 25 éves időtartamnál 60%-ot jelent. Így a növekvő energiaárakkal sem kell törődnünk többé!