UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
INTERAKTÍV BARLANG TÉRKÉP, OPENSOURCE GIS ALAPON
Videókonferencia rendszerek használata Moodle 2.x környezetben
Szoftver Fogalma, típusai.
Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés.
Az operációs rendszer.
FÖMI Térinformatikai Igazgatóság Tevékenység és elvárások…
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
WEB Technológiák Coldfusion ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Delphi programozás 8. ELŐADÁS ADO ActiveX Data Objects.
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Web Application for Resource Planning
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Kezelői felületek. Exchange 2000/2003 Exchange System Management (ESM) MMC konzol Exchange 2007 Exchange Management Console (EMC) MMC konzol Exchange.
A Szilárdtest Fizika Tanszék Virtuális Oktatási Környezete A XXI. század diplomája Elektronikus távoktatás.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
PHP oktatási tapasztalatok
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Visual Basic 2008 Express Edition
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
A szoftver, szoftvertípusok
Az operációs rendszer.
Online szolgáltatások. Szoftver felépítése A „Felhő” bemutatása Ún. Hosting szolgáltatások – pontosan mit is jelentenek? Előnyök Témakörök © SKIDATA
Szoftverek.
RAD Studio XE5: menük felépítése
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Linux telepítés Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1.
OpenCMS programozói bevezetés Krizsán Zoltán iit me.
Egy magfizikai detektor informatikai háttere
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Fehér Zsolt Zoltán Madarász Anett Olasz Angéla Szabó Péter január 29.
EuroOffice 2010 sajtótájékoztató Bagoly Zsolt, fejlesztésvezető MultiRáció Kft. EuroOffice 2010 sajtókonferencia Pályázatok: TECH_08-A2/ SZOMIN08;
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
Nagyvállalati dokumentumkezelés 2. Fejér Gábor PYLON KFT DMS megoldás nyílt forráskódú környezetben – az XDocs rendszer.
Az operációs rendszer.
dr. Siki Zoltán BME Általános és Felsőgeodézia tanszék
KŐZETFIZIKAI VIZSGÁLATOK SZÁMÍTÓGÉPES MÉRŐRENDSZERREL
Talajszennyeződés detektálásának és vizsgálatának támogatása geoinformatikai módszerekkel Herczeg Ádám ME-Geofizikai Tsz.
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
(Iskolai) Beléptető rendszer Raspberry Pi 2-vel.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Balsai Péter / Mithrandir Kft. Goreczky Roland / Rivendel Kft
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Könyvtári rendszerek felső fokon
Előadás másolata:

UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék

Grass és a Geomedia Grass GIS szoftver elterjedése: A világon elsősorban USA, Kanada, Németország, Olaszország. Magyarországon szinte ismeretlen, mivel: - Nincs megfelelő támogatása, - Nincs magyar nyelvű változata, - Nincs megfelelő dokumtentációja. Összehasonlítása a Geomedia szoftverrel: Előnye: Előnye: - ingyenes, - könnyen programoz- ható, - UNIX operációs rendszer miatt nagy adatbázi- sokat képes kezelni. Hátránya:Hátránya: - nem dokumentált, - bonyolultabb kezelő felület, - kényesebb kezelhetőség (beállítás és futtatás)

A GRASS és a Fedora Core 4 Linux kapcsolata A Fedora Core 4 telepítése során a paraméterek beállítása, A szükséges GRASS csomagok és a Fedora Core 4 Linux kiegészítő csomagjainak az összeszedése, A GRASS csomagok feltelepítése megfelelő sorrendben, A GRASS elindítása.

UMN Mapserver 4.6 (University of Minesota=UMN) térképszerver A Mapserver a GIS eredmények Interneten keresztül történő elérésére szolgáló CGI szerver program, amit online térképkezelésre, megjelenítésre használnak. Főbb jellemzői: Nyílt forráskódú, Map file-al konfigurálható és template-tel variálható kimenet, ESRI shape files kezelése.

UMN Mapserver 4.6 felépítése, telepítése A mapserver „szíve” a mapfile ami konfigurálja a CGI mapserver által előállított térképet. Az eredmény grafikus megjelenítése html oldal segítségével történik. Mapserver telepítése: - Csatlakozó csomagok telepítése, - Létező könyvtári fájlok linkelése ( Windows-ban a hivatkozás)

QGIS 0.7.3, Mapfile, Html template A mapserver a map file-ban található paraméterek feldolgozásával állítja elő a térképet. A map file előállítása történhet: -automatikus módon (QGIS 0.7.3) -szerkesztéssel (osztályain keresztül). A mapserver által előállított térképet html template (oldal) segítségével jelenítem meg. A html template-et szintén szerkesztéssel állítottam elő.

Megszerkesztett (.map) mapfile

Felhasznált adatsorok Fúrási adatbázisok: - Alapfúrások. Geofizikai megkutatottság: - Eötvös- inga megkutatottság, - Gravimetriai megkutatottság, - Földmágneses megkutatottság. Geológiai megkutatottság: - Szénhidrogén megkutatottság, - Vízföldtani megkutatottság, - Agrogeólógiai megkutatottság, - Nemfémes nyersanyag megkutatottság, - Környezetföldtani megkutatottság, - Ércföldtani megkutatottság.