Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László 2009. szeptember 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Várkonyi Gellért FRH Nonprofit Zrt Régióvezető.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Versenyképesség fejlesztési hitelekkel
Pongorné Dr. Csákvári Marianna igazgató
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
V.: Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában.
Önkormányzatok finanszírozása
Magyar Export-Import Bank Rt.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok.
Innovációval a versenyelőnyért! Amikor a név kötelez Aladics Sándor vezérigazgató-helyettes november 26.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
V.: Újra előtérben a fejlesztési lehetőségek.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
KEOP aktív roadshow „MFB hitelek környezetvédelmi és energiamegtakarítási célokra” Söllei Judit osztályvezető.
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Kecskemét,
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Bendó János RFH Nonprofit Zrt.
MFB – az ország fejlesztési bankja
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest, június 17.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
III. MEGYEI GAZDASÁG- FEJLESZTÉSI KONFERENCIA A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ÁLTAL NYÚJTOTT FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Előadó: Bendó János RFH Nonprofit Zrt ÉMO Régióvezető.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Bendó János, ITD Hungary Zrt regionális képviselet vezető Eger, november 11.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére III. (hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek) Széchenyi Kártya, Tőke Unió Program, Pályázati lehetőségek.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Gazdaságfejlesztési pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok El ő adó: Antal Andrea Regionális képvisel ő 2009.március.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
1. 2 Gazdasági környezet 3 VERSENY- FEJLESZTÉS - FEJLŐDÉS  Versenyképesség növelés – KKV szektor  Infrastruktúra- és technológiai fejlesztés  Logisztikai.
Támogatott fejlesztési források vállalkozások részére Spilák Lajos régióvezető Nagykanizsa, január 26.
Beszállítói Roadshow Pécs Gyarmati György
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.

Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Küldetése: fejlesztési források biztosításával hozzájárulni a magyar gazdaság versenyképességének erősítéséhez, valamint az Európai Unió egységes belső piacán való eredményes működéséhez szükséges gazdasági felzárkózás feltételeinek javításához. Feladata: a magyar gazdaság fejlesztési igényeit alapvetően a pénz- és tőkepiacokról bevont források kedvező feltételű, de piaci alapú kihelyezésével segítse elő. Célja: hogy elősegítse: –a beruházások és fejlesztések növelését, –a hazai infrastrukturális hiányok felszámolását, –ösztönözze a magyarországi vállalkozások,elsősorban a kis-és középvállalati szektor tevékenységének bővítését, –a gazdaság technológiai, környezetvédelmi, energiahatékonysági fejlesztést, valamint a foglalkoztatás növelését, –járuljon hozzá a vállalkozások versenyképességének javításához. MFB Zrt.

Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 %-os állami tulajdon Tulajdonosi joggyakorló: NFGM Tevékenység keretei: MFB törvény Fiókhálózat nélkül Refinanszírozás, ügynöki közreműködés, közvetlen hitelezés Cégcsoport MFB Zrt.

Az MFB Zrt. működési stratégiájának sajátossága Gazdaságfejlesztési döntésekben előírt feladatok egy részét önálló társaságain keresztül hajtja végre. Az MFB csoport tagjai tevékenysége lehetőséget ad az egymást erősítő szinergiák kihasználására. Az MFB csoport a fejlesztési hitelfinanszírozás, a fejlesztési és kockázati tőke finanszírozás, és az export előfinanszírozás területén a gazdaság minden szektorát és szereplőjét érintő szolgáltatásokkal járul hozzá a gazdaság fejlődéséhez MFB Zrt.

Támogatás-közvetítő csoport Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (100% MFB Invest Zrt. tulajdon ) Az MFB Bankcsoport

Partnerség és együttműködés A bank tevékenysége: prudens, EU-konform, transzparens. A bank a Kormány által biztosított árfolyam garancia háttérrel közép- és hosszúlejáratú fejlesztési hiteleket és fejlesztési tőkét bocsát a megtérülő fejlesztéseket megvalósító vállalkozások - kiemelten a KKV-k - számára. Tevékenységét a hazai bankrendszer bevonásával, piaci alapon együttműködő tagjai közvetítésével, önállóan végzi. Partnerség kialakítására törekszik a vállalkozásokkal és a kereskedelmi bankokkal. MFB Zrt. Fejlesztési hitelek vehetők fel:

Állami támogatásokra vonatkozó szabályoknak való megfelelés Az MFB csoport tevékenységében elsődleges követelmény, hogy eleget tegyen az Európai Unió állami támogatások nyújtásával kapcsolatos előírásainak. Jellemzően állami támogatásnak minősülnek az árfolyam garancia mellett nyújtott hitelek (az ügyleti kamat és az egyéni referencia kamat különbsége miatt). Fejlesztési tőkefinanszírozás az EU normatívák alapján kockázati tőke jellegű finanszírozásnak minősül, a befektetésnek meg kell felelni az állami támogatásból származó korlátozó rendelkezéseknek. Fejlesztési hitelek vehetők fel: MFB Zrt.

Fejlesztési hitelek vehetők fel: éves fejlesztési hitelek a nemzetgazdaságok általános infrastruktúra fejlesztéséhez és a térség-, és regionális felzárkóztatáshoz, 5-15 éves fejlesztési hitelek a vállalkozói fejlesztések támogatására, éves fejlesztési hitelek a lakossági fejlesztések (pl. energiatakarékosság, lakóközösségi infrastruktúra, környezetvédelem) támogatására, a jövő technológiáival, vagy össztársadalmi, vagy globális érdekeket (klíma kérdések, innováció, biotechnológia, stb.) támogató hitelek, a vis-maior típusú finanszírozásra, természeti katasztrófa (pl. árvíz) esetén az infrastruktúra helyreállítására, a károk enyhítésére. MFB Zrt.

Fejlesztési banki hitelek 5-30 év Kereskedelmi banki hitelek 2-10 év A fejlesztési hitelek kamat és futamidő előnye MFB hitel kamata Kamatnyereség a vállalkozásnál és az önkormányzatnál Időelőny a beruházás megtérülésében Miért előnyös a fejlesztési hitel?

A jóváhagyott kedvezményes kamatozású hitelek között Mrd Ft Összes beruházás 722 Mrd Ft Hitel/Beruházás=60,8%

A hitelek futamidejének alakulása

Termék- struktúra Önkormányzat Infrastruktúra fejlesztés Bérlakás építés Kötvény- finanszírozás Panel Plusz Vállalkozás Forgóeszköz Hitelek ÚM Agrár Forgóeszköz MFB Gabona Forgóeszköz ÚM TÉSZ Forgóeszköz MFB ÚM Forgóeszköz Fejlesztési Hitelek ÚM Agrár- fejlesztési ÚM Vállalkozás- fejlesztési ÚM Kis- és Középvállalkozói Mikrohitel Plusz ÚM Kisvállalkozói Global Hitelprogram Magánszemély Lakossági Energia- takarékossági Pálya- Módosító Egyéb célcsoport Lakossági Energia- takarékossági Panel Plusz A gazdaság minden szektorába olcsó és hosszúlejáratú fejlesztési forrást

Mikro- vállalkozásoknak Mikro- és kisvállalkozásoknak Vállalkozásoknak méretkorlátozás nélkül Mikrohitel Plusz Kisvállalkozói Hitel Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram Refinanszírozás Ügynöki értékesítés Kis- és közép vállalkozásoknak Új Magyarország Kis- és Középvállalkozási Hitelprogram (VFH 12. hitelcél) Fejlesztési hitelek vállalkozásoknak

Új Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Európai Unió állami támogatási jogszabályaival összhangban került kidolgozásra. Valamennyi hitelcél igényelhető- a hitelfelvevő választása alapján- két támogatási kategória szerint: csekély összegű támogatásként regionális támogatásként A kkv-k mellett, azon kkv-nak nem minősülő vállalkozások is igényelhetik, amelyek egyéni vállalkozás, gazdasági társaság, szövetkezet, európai társaság formában működnek. Hitelösszeg: 5 millió Ft-tól 3 Mrd Ft-ig, Sajáterő: csekély összegű támogatás esetén 10% regionális csoportmentesség támogatás esetén 25% MFB Zrt.

Vállalkozásfejlesztési hitelek főbb jellemzői Kedvezményes kamatozás –Árfolyamgarancia: forinthitel, EURIBOR kamatbázison: 3 havi EURIBOR + 2,5-től legfeljebb 4% (felár a vállalkozásoknál 3-4%, önkormányzatoknál 2,5-3,5%) –Vegyes finanszírozás ( MFB és GOP/KMOP forrás): forinthitel, 50 %- os forrás 0,5 %-os refinanszírozási kamaton Hosszú lejárat 15 év, 2 ill. 3 év türelmi Kiemelt hitelcélok: állami támogatáshoz kiegészítő finanszírozás, tőkepótló hitel (7 év türelmi idővel) Állami támogatási előírásoknak való megfelelés [ ] MFB Zrt.

 Általános beruházási célok (bármely technológia és infrastruktúra)  Környezetvédelemhez kapcsolódó beruházási célok  Innovációs beruházási célok  Kulturális tevékenységhez kapcsolódó beruházási célok5.  Vidékfejlesztési hitelcél  Nemzetköziesedést elősegítő beruházási cél  Projekt kiegészítő Hitel az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sajáterő pótlására Gazdaságfejlesztés Operatív Program Közlekedés Operatív Program Társadalmi infrastruktúra Operatív Program Környezet és energia Operatív Program Elektronikus közigazgatás Operatív Program Területfejlesztési Operatív Programok Egyéb hazai pályázatok társfinanszírozása  Új Magyarország Vidékfejlesztési Hitelprogram  Forrás áthidaló Tőkehitel  Mikrohitel Plusz Program  Kisvállalkozói hitel  Kis Középvállalkozói Hitelprogram Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 133 Mrd Ft

Nemzetköziesedést elősegítő beruházási cél A hitel felhasználható: A külföldön lévő telephelyen (a célországban) végrehajtott beruházások finanszírozására. Olyan beruházás finanszírozására, amelynek eredményeképpen létrejött tárgyi eszközt a hiteligénylő bérbe adja a legalább 51%-os tulajdonában lévő, célországban található vállalkozása számára. A beruházás keretében létre jött tárgyi eszközök mindkét esetben a hitelfelvevő mérlegében szerepelnek. A hitelből megvalósított beruházással létrejött tárgyi eszköz a hitel futamidejének a végéig a hitelfelvevő tulajdonában kell, hogy maradjon. A hiteligénylőnek gondoskodnia kell olyan műszaki ellenőr alkalmazásáról, aki a célországban lévő telephelyen megvalósítandó beruházás ellenőrzését a finanszírozó hitelintézet számára megfelelően végzi. MFB Zrt.

A Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében jóváhagyott hitelkérelmek összege és darabszáma megyei bontásban

MFB Zrt. és a GOP mrd Ft kedvezményes kamatozású refinanszírozási forrásával A hitel felhasználható: a Közép magyarországi régión kívül a kkv-k tárgyi eszközbe történő beruházáshoz, a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy nem szabadalmazott technikai tudás (immateriális javak) vásárlásához, előállításához, a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozásához. A hitel főbb jellemzői: Induló vállalkozások is igényelhetik, kedvezményes kamatozású, hosszú futamidőre, forintban igényelhető hitel, a Hitelprogram keretében megkezdett beruházás is finanszírozható. Hitelösszeg millió forint Saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat. Kamat: 3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év. Lejárat: legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel. Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitelprogram A hitel felhasználható  tárgyi eszközbe történő beruházáshoz,  a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy nem szabadalmazott technikai tudás (immateriális javak) vásárlásához, előállításához,  a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozásához. A hitel főbb jellemzői  Induló vállalkozások is igényelhetik,  kedvezményes kamatozású, hosszú futamidőre, forintban igényelhető hitel,  a Hitelprogram keretében megkezdett beruházás is finanszírozható. A hitel feltételei Hitelösszeg millió forint millió forint Saját erő A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat.A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat. Kamat 3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év.3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év. Lejárat Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel.Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel. A hitel felhasználható  tárgyi eszközbe történő beruházáshoz,  a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy nem szabadalmazott technikai tudás (immateriális javak) vásárlásához, előállításához,  a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozásához. A hitel főbb jellemzői  Induló vállalkozások is igényelhetik,  kedvezményes kamatozású, hosszú futamidőre, forintban igényelhető hitel,  a Hitelprogram keretében megkezdett beruházás is finanszírozható. A hitel feltételei Hitelösszeg millió forint millió forint Saját erő A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat.A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat. Kamat 3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év.3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év. Lejárat Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel.Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel. A hitel felhasználható  tárgyi eszközbe történő beruházáshoz,  a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy nem szabadalmazott technikai tudás (immateriális javak) vásárlásához, előállításához,  a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozásához. A hitel főbb jellemzői  Induló vállalkozások is igényelhetik,  kedvezményes kamatozású, hosszú futamidőre, forintban igényelhető hitel,  a Hitelprogram keretében megkezdett beruházás is finanszírozható. A hitel feltételei Hitelösszeg millió forint millió forint Saját erő A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat.A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó – bekerülési értékének legalább 15%-a. A saját erő saját forrásból és az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatásból állhat. Kamat 3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év.3 havi EURIBOR*0,75+ 0,75%+ legfeljebb 5%/év. Lejárat Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel.Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel.

Projektösszetétel példa Projektnagyság: 100 egység 70 egység Saját forrás Vissza nem térítendő támogatás (GOP, KMOP, ROP) Önrész 30 egység 25 egység 45 egység MFB hitel

Egyenlő tőketörlesztés „Forrás”hitel Kamat+tőke 8 Kamat Hitel Türelmi idő: 5-7 év Lejárat: 8 év 0 0 „Forrás” hitelek hosszú türelmi idővel

Csak a beruházással együtt, forgó eszközszükséglet tartós finanszírozásához, egy szerződés keretében –Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram ( Kivéve:Mikrohitel Plusz és Kisvállalkozói Hitel) Beruházáshoz kapcsolva: fennálló vagy folyamatban lévő beruházási hitel –MFB Agrár forgóeszközhitel Önállóan: Piaci elégtelenség esetén, MFB törvényben lévő felhatalmazás és kormány határozat alapján –MFB Gabona –MFB TÉSZ –MFB Forgóeszközhitel MFB Forgóeszköz Hitelek jellemzői

A termelő vagy szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozások részére a tevékenység bővítéséhez szükséges átmeneti forráshiány finanszírozása forgóeszközhitellel 1 millió Ft-tól legfeljebb 200 millió Ft-ig Kamat 9/14* 1 havi BUBOR+1,464 + legfeljebb 4%/év =11,3%/év egyéni vállalkozás, gazdasági társaság, szövetkezet, vagy európai részvénytársaság KIZÁRÓLAG KKV-k egy év+ egy napos hitel KIZÁRÓLAG KKV-k egy év+ egy napos hitel MFB Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram 140 Mrd Ft

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! További információk: