1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Várkonyi Gellért FRH Nonprofit Zrt Régióvezető.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Versenyképesség fejlesztési hitelekkel
Pongorné Dr. Csákvári Marianna igazgató
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
V.: Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában.
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
V.: Újra előtérben a fejlesztési lehetőségek.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
KEOP aktív roadshow „MFB hitelek környezetvédelmi és energiamegtakarítási célokra” Söllei Judit osztályvezető.
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Megfizethető források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Kecskemét,
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Bendó János RFH Nonprofit Zrt.
MFB – az ország fejlesztési bankja
március. 2 Agrár Fejlesztési Hitelprogram 40 Mrd Ft Bérlakás Hitelprogram 60 Mrd Ft 545 Mrd Ft Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztés Hitelprogram.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
III. MEGYEI GAZDASÁG- FEJLESZTÉSI KONFERENCIA A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ÁLTAL NYÚJTOTT FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Ügyfélközpontú szemlélet kialakítása, aktuális pályázati lehetőségek Bokor Imre, képviseletvezető.
KKV finanszírozás m ájus. 29. Előadó: Mihályné Balázs Melinda Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány rendezvénye KKC-2008-V „Tudás.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
1. 2 Gazdasági környezet 3 VERSENY- FEJLESZTÉS - FEJLŐDÉS  Versenyképesség növelés – KKV szektor  Infrastruktúra- és technológiai fejlesztés  Logisztikai.
MIKROHITEL A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben kezdte meg működését annak érdekében, hogy segítse a megye mikro- és kisvállalkozásainak.
Támogatott fejlesztési források vállalkozások részére Spilák Lajos régióvezető Nagykanizsa, január 26.
Beszállítói Roadshow Pécs Gyarmati György
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program keretében március 27. Előadó: Bokor Imre képviseletvezető

2 Támogatás-közvetítő csoport Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (100% MFB Invest Zrt. tulajdon) MFB Csoport (2008. március)

3 Termékstruktúra Vállalkozások Magánszemélyek Egyéb célcsoportÖnkormányzatok Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Bérlakás Hitelprogram Panel Plusz Hitelprogram Pályamódosító Hitelprogram Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram ”Forrás„ áthidaló tőkehitel Vidékfejlesztési Hitelprogram Mikrohitel Plusz Program Kisvállalkozói Hitel VállalkozásokMagánszemélyek MFB Hitelprogramok

4 Jóváhagyott hitelkérelmek célcsoportok szerinti megoszlása (2007. november)

5 Jóváhagyott hitelkérelmek összege (megyei bontás) (2007. november)

6 Jóváhagyott hitelkérelmek futamideje (2007. november)

7 Jóváhagyott hitelkérelmek hitelösszeg szerinti eloszlása (2007. november)

8 Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 310 Mrd Ft-os keretösszeg 133 Mrd Ft szabad keret állami támogatási jogszabályokkal összhang, két támogatási kategória – csekély összegű vagy regionális csoportmentesség KKV-k mellett a KKV-nak nem minősülő vállalkozások (nagyvállalatok, állami és önkormányzati tulajdonú társaságok), újonnan alakult társaságok is igényelhetik decemberéig igényelhető

9 „Új Magyarország” Hitelprogramok Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 310 mrd Ft Agrárfejlesztési Hitelprogram 40 mrd Ft Önkormányzati infrastruktúra fejlesztési 235 mrd Ft Megújult és átalakult hitelprogramok

10 Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Általános feltételek Hitelösszeg millió forint, „Forrás” áthidaló tőkehitel (8. hitelcél) esetén legfeljebb 800 millió forint. Saját erőA beruházás nettó (vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó) értékének a.) csekély összegű támogatás esetén 10%-a b.) regionális csoportmentességi támogatás esetén 25%-a Kamat3 havi EURIBOR + legfeljebb 4%/év (jelenleg 8,7 %) LejáratLegfeljebb 15 év, maximum 2 év türelmi idõvel. A hitel benyújtásaA hitelkérelmet a programban részt vevő hitelintézetekhez, valamint az MFB Rt.-hez is be lehet nyújtani. A finanszírozó hitelintézetek listája megtekinthető a weboldalon.

11 Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Hitelcélok Általános beruházási célok Környezetvédelemhez kapcsolódó beruházási célok Innovációs beruházási célok Kulturális tevékenységhez kapcsolódó beruházási célok Nemzetköziesedést elősegítő beruházási cél Humán-egészségügyi ellátást szolgáló beruházási cél Projekt kiegészítő hitel az ÚMFT, az ÚMVP, valamint az egyéb hazai finanszírozású pályázatok kiegészítő finanszírozására „Forrás” áthidaló tőkehitel Vidékfejlesztési Hitelprogram Mikrohitel Plusz Program Kisvállalkozói Hitel

12 Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Projekt kiegészítő hitel az ÚMFT, az ÚMVP, valamint az egyéb hazai finanszírozású pályázatok kiegészítő finanszírozására Amennyiben a vállalkozás az Új Magyarország Fejlesztési Terv, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vagy egyéb nemzeti, illetve európai uniós finanszírozású beruházási tárgyú pályázati kiíráshoz kérelmet nyújt be, akkor csak a 7. hitelcél keretében igényelhet hitelt. Hitelkérelem benyújtható az 7.1 Új Magyarország Fejlesztési Terv - Gazdaságfejlesztés Operatív Program - Közlekedés Operatív Program - Társadalmi infrastruktúra Operatív Program - Környezet és energia Operatív Program - Területfejlesztési Operatív Programok 7.2 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett pályázatokhoz, valamint 7.3 egyéb hazai finanszírozású pályázatokhoz. A pályázat benyújtásához a hiteligénylő kérése alapján a finanszírozó hitelintézet, illetve közvetlen finanszírozás esetén az MFB Rt. hitelígérvényt állíthat ki.

13 Hitelfelvevők: verseny- és növekedésre képes, magyarországi székhelyű kis- és középvállalkozások, mikrovállalkozások (induló vállalkozások is) Hitel célja:infrastruktúra- és technológiai beruházások finanszírozása. Futamidő: max. 8 év Türelmi idő: 5-7 év. Rendelkezésre tartási idő: max. 2 év. Felvehető hitel összege:5-800 m Ft. Előnyei: A türelmi idő alatt csak kamatfizetési kötelezettsége van a vállalkozásnak, a költségek tervezhetővé válnak A vállalkozás maga döntheti el, hogy a türelmi idő után egyenlő részletekben, vagy egy összegben fizeti-e vissza a hitelt A hitel hosszú lejáratú kötelezettségként jelenik a vállalkozás számviteli nyilvántartásában Ellentétben a tőkebefektetéssel, az irányítási funkciók (felügyelőbizottság, igazgatóság) a tulajdonos(ok) kezében marad, a forrást biztosító hitelintézet nem vesz részt a közvetlen irányításban. Alacsonyabb a hozamelvárás, mint tőkebefektetés esetén A finanszírozásról szóló döntés a hitelbírálattal megegyező, ezáltal gyorsabb forráshoz jutást eredményez, ugyanakkor biztosíték nyújtási kötelezettsége van a hitelfelvevőnek Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram „Forrás” áthidaló tőkehitel

14 Feltételei megegyeznek az általános hitelfeltételekkel, kivéve az alábbiakat: Hitelfelvételre csak az a vállalkozás jogosult, amely a beruházást olyan településen valósítja meg - ahol a település lélekszáma legfeljebb 5000 fő, vagy - amelynek a népsűrűsége kevesebb, mint 100 fő/km2, vagy - a fős lélekszámot meghaladó település esetén a települések külterületei, ahol a település lakosságának a több mint 2 %-a külterületen él (tanyás térségek). Hitel összege: millió Forint Saját erő mértéke: a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult bruttó – bekerülési értékének legalább 25%-a. Egyéb feltétel: A hitelfelvevőnek vállalnia kell, hogy a beruházást a teljes beruházás befejezése után legalább öt évig, illetve kis- és középvállalkozások esetén három évig fenntartja az érintett régióban. A létrehozott kapacitást a fenntartási idő alatt nem idegenítheti el a hitelfelvevő. A bérbeadás, üzemeltetésbe adás fenntartásnak minősül. Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Vidékfejlesztési Hitelprogram

15 A hitelprogram célja: Magyarországi székhelyű mikrovállalkozások (A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló évi XXXIV. törvény szerinti mikrovállalkozások) A.) beruházási és fejlesztési céljaihoz, valamint B.) mezőgazdasági termékek elsődleges termelésére irányuló beruházásaihoz kedvezményes forrás biztosítása. Kiknek ajánljuk? Olyan vállalkozások igényelhetik, ahol a foglalkoztatottak létszáma 10 főnél kevesebb, és amelyek éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A hitel felhasználása: A vállalkozói tevékenység végzésére szolgáló ingatlan vásárlásához, építéséhez, átalakításához, használt és új gépek, berendezések, felszerelések, járművek beszerzéséhez, tárgyi eszköz beszerzéséhez, annak működtetéséhez kapcsolódó szoftver vásárlásához. Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Mikrohitel Plusz Program

16 A Mikrohitel Plusz Program főbb jellemzői: Induló vállalkozások is igényelhetik. A hitelből ingatlan építés és vásárlás hitelcél esetén megkezdett beruházás is finanszírozható. A Hitelgarancia Rt. 80%-os mértékű készfizető kezességvállalása szükséges a kölcsönösszegre és annak egyéves kamatára. A készfizető kezességvállalási díjat az MFB Rt. az ügyféltől átvállalja Hitelösszeg:A: 1-15 millió forint, valamint B: 1-5 millió forint Saját erő: A beruházás nettó bekerülési értékének legalább 15%-a Kamat: Jegybanki alapkamat Lejárat:A: Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel B: Legfeljebb 7 év, maximum 2 év türelmi idővel Hitelképesség-vizsgálati díj: Egyszeri Ft+áfa Kezességvállalási díj: Az ügyfél helyett az MFB Rt. fizeti meg a Hitelgarancia Zrt. részére. A hitelkérelem benyújtása: A hitelkérelmeket közvetlenül az értékesítésben részt vevő ügynökhöz kell benyújtani. Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Mikrohitel Plusz Program

17 Vas Megyéből az alábbi ügynökökhöz nyújtható be a hitelkérelem: Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány REGINET Nyugat-dunántúli Tanácsadó Kft. Cím: 9022 Győr, Kazinczy u Tel.: 96/ Fax: 96/ Honlap: Információs és tanácsadó pont: Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Cím: 9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/b. Tel.: 94/ Fax: 94/ Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Mikrohitel Plusz Program

18 Termékfejlesztési irányok Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel bankügynöki közreműködéssel Új Magyarország Önkormányzati Beruházási Kötvényfinanszírozási Program Forgóeszközhitel refinanszírozás Lízingcégek refinanszírozása

19 A Mikrohitel Program keretében folyósítható hitelek főbb feltételei a következők (a részletes feltételek a Közvetítői szerződésekben kerülnek rögzítésre): Hitelfelvevők köre: mikrovállalkozások Hitelösszeg: maximum 6 millió Ft Hitelcél: tárgyi eszköz beszerzések és egyéb beruházások, bővítések, ill. kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás (a fejlesztés helye Magyarország) Saját erő elvárás: minimum a tervezett fejlesztés 20%-a Futamidő: max. 5 év beruházási hitel, max 1 év forgóeszköz hitel esetén Kamat: max. az EU referencia kamatlába + 2% Türelmi idő: max. 2 év beruházási hitel, max. 2 hónap forgóeszköz hitel esetén Pénzügyi közvetítők: a) MVA, fővárosi és megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok, nem hitelintézeti tulajdonú pénzügyi vállalkozások b) Hitelintézetek illetve hitelintézeti tulajdonú pénzügyi vállalkozások Új Magyarország Vállalkozói Program Mikrohitel

20 A megcélzott mikrohitel-igénylő: mikrovállalkozás, árbevétele maximum 200 millió Ft (vagy induló vállalkozás), tevékenysége nem esik a de minimis korlátozások alá, mindeddig nem tudott bekerülni be a banki finanszírozás körébe (méretgazdaságossági és egyéb okokból), üzleti tervei jól átgondoltak és ígéretesek (=hitelképes), rendelkezik a tervezett fejlesztés min. 20%-ával (önerő) Új Magyarország Vállalkozói Program Mikrohitel

21 Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram Miért előnyös az önkormányzatok számára? Rendkívül kedvezményes kamatozással, hosszú futamidőre igényelhető Forrás-kiegészítőként bármilyen pályázat keretében elnyert támogatáshoz felhasználható Saját erő nélkül vagy 5% saját erő mellett korlátlan hiteligények kielégítésére alkalmas A hosszú rendelkezésre tartási és türelmi idő nagyobb volumenű projektek finanszírozását is lehetővé teszi Önkormányzati együttműködésben megvalósuló beruházások rugalmas finanszírozása Megkezdett beruházás is finanszírozható

22 Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramok hiteleinek megoszlása - hitelcélonként

23 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Információ: Call center: MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. Vas Megyei Képviselet 9700 Szombathely, Uránia udvar 4. Tel.: 94/ Fax: 94/