Strukturált programozás.  A strukturált programozás jelenti valamennyi ma használatos programtervezési módszer alapját  Széles körben elfogadott az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Programozási feladatok
Advertisements

Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Bevezetés a programozásba - Az algoritmusok leírása
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Algoritmusleíró eszközök
1. Programtervezés. Mit értünk programtervezésen?  A leendő program szerkezetének megalko- tása  A program elemeinek megfelelő sorrendben való összerakása.
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Programozás I. Horváth Ernő.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Programozás I. Ciklusok
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
TÉTELEK Info_tech_2012. Simon Béláné. 1. TÉTEL 1.a. A digitális számítógép és a logikai áramkör kapcsolata (6.4.1.) 1.b. Az ÉS logikai áramkörnek adja.
A programozás módszertana
Komplex rendszertervezési módszerek
Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Algoritmus. Folyamatábrák
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
Ciklusok (iterációk).
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Programozási nyelvek.
Készítette: Tóth Ervin
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Objektumorientált programozás
A PLC programozási nyelvek bemutatása
Java programozási nyelv Vezérlési szerkezetek
Program, algoritmus.
Logikai programozás 2..
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
Programozás, programtervezés
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Algoritmizálás, adatmodellezés
Iteráció, rekurzió, indukció. Iteráció iterációs módszer –egy adott műveletsort egymás után, többször végrehajtani megvalósítás –ciklusokkal pl. –hatványozás.
Excel programozás (makró)
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
NJSzT Nemes Tihamér Országos Középiskolai Sámítástechnikai Tanulmányi Verseny.
kialakulása, fejlődése, generációk
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Programozási alapok.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Strukturált és nem strukturált programok
1. Bevezetés A programozásba
Előadás másolata:

Strukturált programozás

 A strukturált programozás jelenti valamennyi ma használatos programtervezési módszer alapját  Széles körben elfogadott az a nézet, hogy a strukturált programozás a programfejlesztés egyetlen lehetséges módja Strukturált programozás

 Alapelve: a programok összesen háromféle építőelemből állnak össze (Dijkstra): –szekvenciák (utasítássorok) –döntési szerkezetek (elágazások v. szelekciók) –iterációk (ismétlődő részek v. ciklusok)  A goto utasítás használata kerülendő  A strukturált programozás gyakran a felülről lefelé történő elvonatkoztatást, tervezést is jelenti  Több szint, egymásba ágyazás. –Absztrakció –Lokális adatok

Építőelemek Szekvencia Szelekció Iteráció  Minden építőelemnek csak egy belépési, illetve kilépési pontja van  egy sem tartalmaz háromnál több alapelemet  a belépési pont az algoritmuselemek elején, a kilépési pont a végén található

Strukturált programozási nyelvek  Az 1970-es évektől, amikor a strukturált programozás népszerű technikává vált, olyan új programozási nyelvek születtek, melyek támogatták, hangsúlyozták a módszer alkalmazását.  A legismertebbek ezek közül: Pascal, Ada

A feladat funkcionális felbontása

Műveletek - fokozatos finomítás  Ez a tervezési módszer a megírandó program által végrehajtott műveletekre összpontosít.  Első lépés: a megtervezni kívánt program feladatának megfogalmazása  Majd egyszerűen (magyarul) leírjuk azt a műveletsort, amit a programnak végre kell majd hajtania  Ezután a műveleteket fokozatosan finomítjuk, míg el nem érjük a kellő részletezettséget  Ez általában akkor következik be, amikor a műveletek már a használni kívánt programnyelv elemeivel is leírhatók  A műveletsor egyes lépéseit tekinthetjük egy-egy eljárásnak, az elemi lépéseket pedig utasításoknak.

Példa - kávéfőző robot  A feladat első leírása csinálj egy csésze kávét  Leírás egyszerűbb műveletekkel forralj vizet vegyél elő egy csészét tegyél kávét a csészébe önts rá vizet adj hozzá tejet adj hozzá cukrot ízlés szerint  A fenti lista minden egyes eleméről pontosabban leírjuk, hogy mit is jelent  A finomítást a kellő részletezettségig elvégezzük

Álkód (pszeudokód)  Azt a nyelvet, amit a probléma leírására használunk álkódnak (pszeudokódnak) vagy programtervezési nyelvnek (Program Design Language, PDL) hívjuk.  A végeredmény értelmes magyar mondatok sorozata, melyek valamennyien egy-egy igével kezdődnek  Tartalmazhat valódi programozásból átvett szerkezeteket is (pl if…then…else… vagy while )

 Például a „forralj vizet” eljárás felbontása elemibb utasításokra gyújts be a teáskanna alá while a víz nem forr do fütyöréssz egy dallamot endwhile kapcsold le a fűtést a kanna alatt  Az „adj hozzá cukrot ízlés szerint” eljárás részletezése például a következő lehet if kell bele cukor then tegyél cukrot a csészébe keverd meg endif A funkcionális felbontás módszere

A módszer elemzése, értékelése  Ahhoz, hogy a tervezés bármely szintjén megértsük a rendszer működését, nem kell pontosan ismernünk az alacsonyabb szintek működését.  Tudnunk kell, hogy az alacsonyabb szintek mit csinálnak, de azt nem, hogy hogyan.  Két út: –szintről-szintre történő finomítás (breadth first) –egy ágnak a lehető legnagyobb részletességgel való kifejtése (depth first)  A pszeudokód minden részletét a strukturált programozás szabályainak betartásával írunk le.  A módszer erős akaratot igényel.

 Az adatok csak a másodhegedűs szerepét játsszák  Rugalmasság: több terv is alkotható egy problémára  A funkcionális felbontás módszerének Dijkstra és Wirth nevéhez fűződik  Az 1960-as években a strukturált programo- zással párhuzamosan fejlődött  Felülről lefelé építkező tervezési módszer  Gyakran nevezik lépésenkénti finomításnak is  Nem vált kereskedelmi termékké, az egyete- meken született, kevésbé kidolgozott, mint más eljárások

 A funkcionális felbontás mint tervezési módszer elsősorban a program által végzett műveletekre összpontosít, így olyan területeken alkalmazható elsősorban, ahol ezek a műveletek egyértelműek, és központi szerepet töltenek be. Pl: numerikus problémák, soros folyamatok irányítása.  Használható a program alacsony szintű finomszerkezetének és egészen magas szintű, átfogó szerkezetének kialakítására.  A funkcionális felbontás támaszkodik a tervező fantáziájára és szakmai képességeire.  Tág teret ad a kreativitásnak (ez gyengeség is)  Nem szisztematikus módszer, nincsenek benne jól meg- határozott tervezési lépések.  A módszert az „érdeklődőknek”, a programozást élvezőknek találták ki.

Összefoglalva  A funkcionális felbontás egy, a strukturált programozás elveire támaszkodó általános célú tervezési módszer, mely több különböző logikai szerkezet kialakítását teszi lehetővé, ezzel teremt néhány kérdést: –Honnan vesszük az ötleteket? –Hogyan választunk a különböző lehetséges tervek közül? –Honnan fogjuk tudni, hogy a legjobb, az igényeknek leginkább megfelelő tervet állítottuk elő?  Sokan azt állítják, hogy a funkcionális felbontás nem nevezhető „komoly” tervezési módszernek.