Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Számadás a talentumról
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Vélemények a tehetségről
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
1 EMU Közgyűlés és konferencia “Zeneoktatás a skandináv országokban”
Tehetségazonosítás gyakorlata
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Az iskolai szociálismunka
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Értékelés a pedagógiában
A tanulók válaszai a tanulmány kérdéseire (5700 válaszadó alapján)
Burg Kastl Magyar Gimnázium – A magyar örökség része Tarnai László Lakiteleki Népfőiskola – Európa Szabadegyetem július 3.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Gazsó Tibor Századvég Alapítvány
Határmenti tanulók képe a régióról (2010) kutatási eredmények bemutatása A kutatás támogatója a Szórvány Alapítvány.
Az országos mérések megújult rendszere
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
NPK Ember és természet szakmai tagozat
A pszichológiai mérés alapjai
DARUS a gyermekekért.
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Általános iskola eredménye, értékelése
Budapesti tanárok migrációs nézetei
Szociális kompetencia
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Csobaji Általános Iskola ESEMÉNYEI.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar

Előzmények  Flow vizsgálatok az ének-zeneórákon átélt élmények minősége (Janurik, 2007; Janurik és Pethő, 2009)  Ének-zene tantárgy helyzete a legkevésbé „hasznos” tantárgy (L. Nagy, 2003)

Előzmények  Mely tényezők határozzák meg a kulturális identitást?  Hogyan lehet megőrizni a zenei élményen alapuló nyugati kulturális örökséget?  A klasszikus zene csak egy elit kisebbség számára elérhető?  A zeneművészet és a zeneművek csak a nyugati kulturális hagyomány képzeletbeli múzeumában vannak jelen, vagy egy általános zeneoktatás elegendő, megfelelő alapjai?  Melyek a fiatal generáció objektív szükségletei? (Gruhn, 2006)

Minta osztályos tanuló 75 fú 65 lány 8 osztály 1 falu, 3 kisváros, 1 nagyvárosi gyakorló iskola

Szülői háttér AlapfokúKözépfokúFels ő fokú

Kérdőív Iskolai tantárgyak kedveltsége Az énekórákon folytatott különböz ő zenei tevékenységek kedvelése Zenei képességekre vonatkozó énkép A tanulók nézetei – az adottságok szerepe a m ű vészetekben és a sportban Likert skála

Kérdőív Komolyzenei hanglemezek száma Zenehallgatás gyakorisága Tanulmányi átlageredmény Egyes tantárgyakból kapott osztályzat

Eredmények

Az egyes tantárgyak kedveltsége Mennyire szereted a következ ő tantárgyakat? 1.Egyáltalán nem szeretem 2.Nem szeretem 3.Közömbös 4.Szeretem 5.Nagyon szeretem

Az egyes tantárgyak kedveltsége

Az egyes tantárgyak kedveltsége a nemek szerint

Tantárgyak kedveltsége a szülői háttér szerint

Az ének-zene kedveltsége az egyes osztályok szerint

Különböző énekórai tevékenységek kedveltsége Szeretem az énekóráknak azt a részét, amikor énekelünk. 1.Nem szeretem. 2.Kevéssé szeretem. 3.Közepesen szeretem. 4.Meglehet ő sen szeretem. 5.Nagyon szeretem.

Éneklés, népdaléneklés, klasszikus zene éneklés

Éneklés, népdaléneklés, klasszikus zene éneklés a nemek szerint

Kottaolvasás, daltanulás, műsorral készülés, zenehallgatás

Kottaolvasás, daltanulás, műsorral készülés, zenehallgatás a nemek szerint

Éneklés egyedül El ő fordul, hogy énekelek, ha magam vagyok. 1.Szinte soha. 2.Nagyon ritkán. 3.Közepesen gyakran. 4.Elég gyakran. 5.Nagyon gyakran.

Éneklés egyedül

Éneklés egyedül a nemek szerint Szign.

Zenei képességekkel összefüggő énkép Véleményem saját éneklési képességemr ő l. 1.Nem tudok énekelni. 2.Eléggé gyengék a képességeim. 3.Közepesek a képességeim. 4.Meglehet ő sen jól énekelek. 5.Nagyon jól énekelek.

Zenei képességekkel összefüggő énkép

A zenei képességekkel összefüggő énkép és a zenei képességek fejlettsége Teljes zenei teszt Hallás utáni megkülön- böztetés Éneklés, ritmus- tapsolás Éneklés vélemény Ritmus vélemény Zenei képesség vélemény 0,22**0,080,25**0,62**0,39**

Zenei képességekkel összefüggő énkép és a zenei képességek fejlettsége Éneklés fejlettsége Teljes zenei teszt Hallás utáni megkülönböztetés Éneklés vélemény 0,18*0,07-0,13

Zenei képességekkel összefüggő énkép és a zenei képességek fejlettsége Ritmus hallás fejlettsége Teljes zenei teszt Hallás utáni megkülönböztetés Ritmus vélemény 0,22**0,29**0,18*

Az adottságok szerepe a művészetekben és a sportban – a tanulók nézetei A zenetanulásban nehéz el ő rehaladni, ha nem jók az adottságaim. 1.Teljesen egyetértek ezzel. 2.Csak nagyon keveset fejl ő dhet, aki nem elég tehetséges. 3.Szorgalmas munkával, kevés tehetséggel is közepes lehet valaki. 4.Kevés tehetséggel, de szorgalmas munkával viszonylag jó szintet lehet elérni. 5.Kevés tehetséggel, de szorgalmas munkával is lehet jó valaki.

Adottságok és sikeresség megítélése a zenetanulásban, rajzban és a sportban

Adottságok és sikeresség megítélése a nemek szerint

Klasszikus zenéhez fűződő attitűd Hanglemezek száma

A zenehallgatás gyakorisága %

Zenehallgatás – soha vagy ritkán az egyes osztályok szerint %

Véletlenül hallott zene fogadtatása

Összegzés Az ének-zeneórákon folytatott valamennyi tevékenység iránt meglehetősen közömbösek a tanulók. A lányok attitűdje pozitívabb. A saját zenei képességeikről alkotott kép negatív és nem reális. Az éneklés fejlettsége alapján alkotnak véleményt!! A készség tárgyak közül a zene az, ahol a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják az adottságok szerepének.

Összegzés A klasszikus zene iránti igény kialakulása összetett folyamat. Az ének-zeneórák mellett számos más tényező is hatással lehet pl. zenetanulás családi háttér társadalmi környezet..

Köszönöm a figyelmet !.