A Közös Agrárpolitika ésRománia Dunaszerdahely, 2011. november 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Európai Unió története
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Európa regionális földrajza
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az új Vidékfejlesztési Program
Mezőgazdasági szaktanácsadás uniós és hazai rendszere VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma:
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

A Közös Agrárpolitika ésRománia Dunaszerdahely, november 8.

A területek elaprózódása A területek elaprózódása Hátrányos birtokszerkezet, rossz termelési struktúrák Hátrányos birtokszerkezet, rossz termelési struktúrák A (félig-)önellátó gazdaságok nagy száma, stb. A (félig-)önellátó gazdaságok nagy száma, stb. Tőkehiány Tőkehiány Forráshiány Forráshiány A bankrendszer merevsége, érdektelensége a mezőgazdasági befektetések iránt (bizalmatlanság, nagy hitelkihelyezési kockázat) A bankrendszer merevsége, érdektelensége a mezőgazdasági befektetések iránt (bizalmatlanság, nagy hitelkihelyezési kockázat) A tulajdonviszonyok rendezetlensége, a birtokviszonyok folyamatos változása -15 év alatt 3 földtörvény A tulajdonviszonyok rendezetlensége, a birtokviszonyok folyamatos változása -15 év alatt 3 földtörvény Értékesítési problémák Értékesítési problémák A mezőgazdasági termékek marketing-management rendszereinek hiánya A mezőgazdasági termékek marketing-management rendszereinek hiánya A minimális piaci előkészétésre sem képesek a gazdák A minimális piaci előkészétésre sem képesek a gazdák A felvásárló, értékesítő rendszerek monopol helyzete, a gazdák elszigeteltsége A felvásárló, értékesítő rendszerek monopol helyzete, a gazdák elszigeteltsége Nyomott árak, magas termelési költségek, alacsony termelékenység Nyomott árak, magas termelési költségek, alacsony termelékenység Elöregedett géppark Elöregedett géppark A vidéki lakósság elöregedése A vidéki lakósság elöregedése Összefogási kedv hiánya (előitéletek minden szövetkezési formával szemben) Összefogási kedv hiánya (előitéletek minden szövetkezési formával szemben) Alacsony iskolázottság Alacsony iskolázottság A vidék általános problémái

A vidék általános problémáiból adódóak (a strukúrák alkalmatlansága a KAP alkalmazásáara)A vidék általános problémáiból adódóak (a strukúrák alkalmatlansága a KAP alkalmazásáara) Rossz tárgyalási eredmények (bázisterület, referenciahozam)Rossz tárgyalási eredmények (bázisterület, referenciahozam) A kifizetési és ellenőrzési intézményrendszer konformitási problémáiA kifizetési és ellenőrzési intézményrendszer konformitási problémái A közös piaci szervezetek intézményrendszerének működőképességeA közös piaci szervezetek intézményrendszerének működőképessége A közösségi jogszabályokon alapuló követelmények nem ismereteA közösségi jogszabályokon alapuló követelmények nem ismerete A közösségi jogszabályokon alapuló fokozott követelményeket támasztó előírásoknak való megfelelés és az alkalmazkodás hiányaA közösségi jogszabályokon alapuló fokozott követelményeket támasztó előírásoknak való megfelelés és az alkalmazkodás hiánya A bonyolult és bürokratikus lebonyolításnak, elszámolási rendnek nem tudnak eleget tenni a potenciális kedvezményezettekA bonyolult és bürokratikus lebonyolításnak, elszámolási rendnek nem tudnak eleget tenni a potenciális kedvezményezettek Az NVT hibái és hiányosságaiAz NVT hibái és hiányosságai A hatósági „túlbuzgóság”A hatósági „túlbuzgóság” A technikai segítségnyújtás és szaktanácsadás elégtelenségeA technikai segítségnyújtás és szaktanácsadás elégtelensége Az eddigi mezőgazdasági támogatások nem pályáztatás alapján történtek, a gazdák nem ismerik ezt a rendszert.Az eddigi mezőgazdasági támogatások nem pályáztatás alapján történtek, a gazdák nem ismerik ezt a rendszert. A csatlakozásból adódó problémák

A pályázat- és projekmenedzsment ismeretek hiánya A pályázat- és projekmenedzsment ismeretek hiánya Az egyes NVT intézkedésekhez előfinanszírozáshoz és önrészbiztosításhoz szükséges forráshiány Az egyes NVT intézkedésekhez előfinanszírozáshoz és önrészbiztosításhoz szükséges forráshiány „Kettős mezőgazdaság kialakulása”, a támogatások igazságtalan elosztása. 2,6 millió gazdának 1 ha alatti területe van. A hektárral rendelkező gazdaságok, habár a számuk szerint a termelők 0,9%-át jelentik, a kijuttatott támogatások 51%-át veszik fel. a gazdaságok 94%-a 100 és 1000 euró támogatásban részesül, addig egyes óriásgazdaságok 1 milló eurónál is több támogatsást bezsebelnek „Kettős mezőgazdaság kialakulása”, a támogatások igazságtalan elosztása. 2,6 millió gazdának 1 ha alatti területe van. A hektárral rendelkező gazdaságok, habár a számuk szerint a termelők 0,9%-át jelentik, a kijuttatott támogatások 51%-át veszik fel. a gazdaságok 94%-a 100 és 1000 euró támogatásban részesül, addig egyes óriásgazdaságok 1 milló eurónál is több támogatsást bezsebelnek

Romániában nem épült ki falugazdász hálózat. Romániában nem épült ki falugazdász hálózat. A kifizetési ügynökségek és ellenőrző hatóságok felszippantották a mezőgazdasági igazgatóságok szakembereit. A kifizetési ügynökségek és ellenőrző hatóságok felszippantották a mezőgazdasági igazgatóságok szakembereit. A Szaktanácsadási Hivatal nem rendelkezik megfelelő aparátussal és költségvetéssel a támogatások igénybevételéhez szükséges technikai segítségnyújtás ellátásához. A Szaktanácsadási Hivatal nem rendelkezik megfelelő aparátussal és költségvetéssel a támogatások igénybevételéhez szükséges technikai segítségnyújtás ellátásához. Az Agrárkamarák létrehozása nevetséges módon történt. Az Agrárkamarák nem rendelkeznek sem alapszabályzattal, sem tagsággal. Az agrárkamara szeméyzetést nem választották, hanem a megyei önkormányzatok a politikai hovátartozás szerint nevezték ki. Az Agrárkamarák létrehozása nevetséges módon történt. Az Agrárkamarák nem rendelkeznek sem alapszabályzattal, sem tagsággal. Az agrárkamara szeméyzetést nem választották, hanem a megyei önkormányzatok a politikai hovátartozás szerint nevezték ki. Habár minden kormányprogramban megfogalmazódik a „községi pénzügyi és mezőgazdasági szaktanácsadási szolgálat létrehozása”, mint megvalósítandó intézkedés egyelőre egyetlen lépés sem történt ebben az irányban. Habár minden kormányprogramban megfogalmazódik a „községi pénzügyi és mezőgazdasági szaktanácsadási szolgálat létrehozása”, mint megvalósítandó intézkedés egyelőre egyetlen lépés sem történt ebben az irányban. Romániában „feje tetejére állt” az agrárirányítási és szaktanácsadási aparátus. A bukaresti –központi- intézmények a legzsúfoltabbak, megyei szinten már alig van szakember, helyi szinten, aki tényleges kapcsolatban áll a gazdákkal már szinte egyetlen alkalmazott sincs. Romániában „feje tetejére állt” az agrárirányítási és szaktanácsadási aparátus. A bukaresti –központi- intézmények a legzsúfoltabbak, megyei szinten már alig van szakember, helyi szinten, aki tényleges kapcsolatban áll a gazdákkal már szinte egyetlen alkalmazott sincs. A szaktanácsadás problémái

Gazdaság típusa Gazdaságok száma Aránya [%] A használt mezőgazd. terület aránya [%] Átlagos birtokméret [ha] Önellátó (76,3%)28,81,17 Félig önellátó (21,2%)22,43,30 Gazdasági társaság (2,0%) (0,5%) 4,1 44,7 6,17 274,00 példa: A vidék általános problémái - A területek elaprózódása - Hátrányos birtokszerkezet, rossz termelési struktúrák - A (félig-)önellátó gazdaságok nagy száma, stb.

Általános számitás: - Referenciahozam x ≈ 63 EUR Románia esetében - 2,65 to/ha x 63 = 167 EUR/ha (100%) hektárra a ha-ból Ebből: - első évben 25% + 30% top-up - második évben 30% + 30% top-up - harmadik évben 35% + 30% top-up példa: A csatlakozásból adódó problémák Rossz tárgyalási eredmények (bázisterület, referenciahozam)

Tagállam 2006 euró/ha 2009 euró/ha Belgium Dánia Németország Franciaország Írország Hollandia Ausztria Magyarország Románia (2007) példa: A csatlakozásból adódó problémák Rossz tárgyalási eredmények (bázisterület, referenciahozam)

példa: A csatlakozásból adódó problémák - a strukúrák alkalmatlansága a KAP alkalmazására Magyaroroszági „blokktérkép”

példa: A csatlakozásból adódó problémák - a strukúrák alkalmatlansága a KAP alkalmazására Romániai „blokktérkép”

példa: A csatlakozásból adódó problémák -Az intézményrendszer alkalmatlansága KAP alkalmazására -A technikai segítségnyújtás és szaktanácsadás elégtelensége Romániai „blokktérkép” amit a gazda kap

546 szaktanácsadó községnek, településnek, 4,3 milló gazdaságnak –1 szaktanácsadó 5 községre –1 szaktanácsadó 24 településnek (falunak) –1 szaktanácsadó gazdaságnak Összehasonlítás (szaktanácsdó/gazdaság) Európa 1 : 325 Észak Amerika1 : 431 Afrika 1 : Ázsia 1 : Dél Amerika1 : Közép-Kelet1 : Románia1 : példa: A szaktanácsadás problémái - A Nemzeti Mezőgazdasági Szaktanácsadási Hivatal személyzete

Az EMVA-ból igényelhető alapok 8,022 millárd Euró 20% A top-up részére elkülönítve 7,5 millárd Euró VIDÉKFEJLESZTÉS 25% - 1,80 millárd Euró A környezet és a vidék fejlesztése 30% - 2,12 millárd Euró A vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása 2,5% - 180,5 milló euró LEADER 45% - 3,25 millárd Euró A mezőgazdasági és erdészeti ágazat versenyképességének javítása

Ten- gely Intézkedési csoport megnevezése Minim % Romá- nia 1 A mezőgazdasági és erdészeti ágazat versenyképességének javítása A környezet és a vidék fejlesztése25 3 A vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása Leader (az első háromból arányosan) 5 2,5 ÖSSZESEN Az EMVA támogatásból az egyes tengelyeken belüli intézkedésekre fordítandó minimális arányok (A TANÁCS 1698/2005/EK RENDELETE) és Románia NVT-je

Tagállam 1. tengely Versenyképesség 2. tengely Környezet- és vidékfejlesztés 3. tengely Gazdasági diverzifikálás, a vidéki élet minősége 4. tengely Leader Ausztria Dánia Finnország Írország Svédország Anglia* Wales* Csehország Szlovákia Szlovénia Románia ,52,5 Belgium * Flamand régió Belgium * Vallon régió Portugália 48410,111 Görögország Bulgária ,5 Magyarország Málta Lengyelország

2013 ?

Az I. tengely menti kifizetések módosulása “Konzervatív” forgatókönyv “Liberális” forgatókönyv “Alacsony GDP” forgatókönyv “Magas GDP” forgatókönyv EU %- 2% + 1 % 12 újak + 1%+ 7%+ 11 %- 3% Románia + 18 %+ 37 %+ 40%+ 12% A II. tengely menti kifizetések módosulása “Konzervatív forgatókönyv “Liberális” forgatókönyv “Területi megközelítés forgatókönyv “Természet - centrikus” forgatókönyv “Ökológiai megközelítésfo rgatókönyv “Multifunkciona litás” forgatókönyv EU %+ 24%+ 29%+ 30% + 34%+ 33% 12 újak - 22%- 32%- 39%- 40% - 45%- 44% Románia - 25%- 30%- 33%- 48% - 52%- 56%

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a közös agrárpolitika keretébe tartozó támogatási rendszerek alapján a mezőgazdasági termelők részére nyújtott közvetlen kifizetésekre vonatkozó szabályok megállapításáról (2011 okt. 12.) (21) minden olyan tagállam esetében, amelynek közvetlen kifizetései nem érik el az uniós átlag 90%-át, a különbség egyharmada kerüljön kipótlásra.

Románia EU 27 átlag = 267 eur Románia = 155 eur különbség 112 eur különbség 112 eur 112 euro x 1/3 ≈ 37 euró Növekedés: 37 eur/ 155 eur x 100% = 24% Összesen direkt kifizetés ≈ 192 eur

Románia álláspontja Románia egy olyan KAP költségvetést támogat amely biztosítja: Románia egy olyan KAP költségvetést támogat amely biztosítja: a tisztességes és méltányos életet a gazdák számáraa tisztességes és méltányos életet a gazdák számára a vidéki térségek sajátosságának megőrzését és az európai mezőgazdasági modell irányában történő fejlődést,a vidéki térségek sajátosságának megőrzését és az európai mezőgazdasági modell irányában történő fejlődést, a közösségi és nemzeti forrásból történő finanszírozást, a nagy horderejű programok közösségi forrásból történő finanszírozását,a közösségi és nemzeti forrásból történő finanszírozást, a nagy horderejű programok közösségi forrásból történő finanszírozását, Románia a KAP nemzeti hatáskörbe való visszautalása ellen van.

A KAP felépítése: - A két pillér megörzése az I pillér a direkt kifizatések és a piaci intézkedések támogatására az I pillér a direkt kifizatések és a piaci intézkedések támogatására a II pillér a vidékfejlesztés támogatására a II pillér a vidékfejlesztés támogatására A 2 tengely kifizetéseinek (agrárkörnyezet-gazdálkodás, kedvezőtlen adottságú térségek stb.) átcsoportosítása az I pillérbe. A 2 tengely kifizetéseinek (agrárkörnyezet-gazdálkodás, kedvezőtlen adottságú térségek stb.) átcsoportosítása az I pillérbe. Románia álláspontja

Az I. Pillér – direkt kifizetések és piaci intézkedések a direkt kifizetések egységesítése, a történelmi referenciáról való lemondás a direkt kifizetések egységesítése, a történelmi referenciáról való lemondás az egyszerűsített területalapú támogatás (SAPS) megőrzése, az egyszerűsített területalapú támogatás (SAPS) megőrzése, a termelőknek juttatott direkt támogatás a társadalom számára végzett szolgáltatás (környezetvédelem, állatjólét stb) címen kerüljön kifizetésre, a termelőknek juttatott direkt támogatás a társadalom számára végzett szolgáltatás (környezetvédelem, állatjólét stb) címen kerüljön kifizetésre, a kis gazdaságok szerepének elismerése, az 5 hektárig terjedő gazdaságok számára egy egyszerű kifizetési rendszer bevezetése, a kis gazdaságok szerepének elismerése, az 5 hektárig terjedő gazdaságok számára egy egyszerű kifizetési rendszer bevezetése, a közepes méretű gazdaságok támogatása és a piachoz való kapcsolódásuk elősegítése. a közepes méretű gazdaságok támogatása és a piachoz való kapcsolódásuk elősegítése. Új intervenciós eszközökre van szükség, amelyek biztonsági hálóként/biztosítási rendszerként is működnek Új intervenciós eszközökre van szükség, amelyek biztonsági hálóként/biztosítási rendszerként is működnek Új pénzűgyi mechanizmusok identifikálása a a kockázatok kezelése érdekében, amelyek a krízisek esetén rugalmas lehetőséget biztosítanak a gyors hatás elérésében Új pénzűgyi mechanizmusok identifikálása a a kockázatok kezelése érdekében, amelyek a krízisek esetén rugalmas lehetőséget biztosítanak a gyors hatás elérésében A keresztmegfelelési követelmények egyszerűsítése A keresztmegfelelési követelmények egyszerűsítése Románia álláspontja

A II. Pillér – Vidékfejlesztés A vidéki gazdaság fejlesztése a KAP eleme kell maradjon A vidéki gazdaság fejlesztése a KAP eleme kell maradjon Új támogatási intézkedések bevezetése, melyek: Új támogatási intézkedések bevezetése, melyek: Ösztönözzék a tagosítástÖsztönözzék a tagosítást Ösztönözzék a vidéki nem mezőgazdasági tevékenységek fejlődésétÖsztönözzék a vidéki nem mezőgazdasági tevékenységek fejlődését Ellensúlyozzák a klímaváltozás okozta károkatEllensúlyozzák a klímaváltozás okozta károkat Románia álláspontja

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete álláspontja a KAP reformjáról, az európai mezőgazdaság jövőjéről  A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete arra kéri a politikai szereplőket, hogy amellett foglaljanak állást, hogy minden további közösségi döntésben, a KAP reformja, módosítása, vagy alakítása folyamatában a nemzeti érdekeket az eddiginél sokkal erélyesebben kell védeni.  A román álláspont nem nélkülözheti az erdélyi szpecifikus körülményeket tartalmazó, a többi régióval egybehangzó, vagy ezektől eltérő véleménycsomagot.  KAP állapotfelmérésével és jövőjével kapcsolatosan a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete határozottan kiáll a következők mellett és ezt az együttműködő politikai párttól is elvárja:

 Meg kell őrizni a Közös Agrárpolitikát, mint a fenntartható és multifunkcionális me zőgazdaság védelmezőjét, ennek költségvetését legalább a jelenlegi keretek közt tartva.  A pénzügyi szolidaritás a KAP egyik alapelve. Mindekképp el kell kerülni a KAP renacionalizációját, a támogatások nemzeti hatáskörbe való utalását (szegény ország – kicsi pénz)  Egyszerűsíteni, átláthatóbbá kell tenni a Közös Agrárpolitikát  A jelenlegi keresztmegfelelési szabályok és a piaci szervezetek előírásai közül ki kell szelektálni azokat, amelyek nem függenek össze közvetlenül a fenntartható gazdálkodással, csupán a túlszabályzás és a fölösleges bürokrácia által növelik az agrártermelők és az államigazgatás terheit.  A tagállamokkal szembeni diszkriminatív támogatrási rendszert meg kell szüntetni. Igazságosabb átláthatóbb támogatási rendszert kell bevezetni.  A minimális támogatási határok megszabásánál nem szabad a jelenleg támogatható területet növelni 0,3 ha/parcella és 1 ha/gazdaság  Közvetlen kifizetések olyan ágazatokra és kedvezményezettekre történő kiterjesztése, amelyek korábban nem részesültek ilyen támogatásban

 Különleges támogatási intézkedések létrehozzása, ami lehetővé teszi, hogy „a tagállamok ezek alapján rugalmas és átlátható módon kezeljék bizonyos régiók és szektorok különleges szükségleteit  Olyan politikai mechanizmusok létrehozása, amelyek hatékony biztonsági hálót nyújtanak a termelőknek  A bioenergia ágazat további ösztönzése, kiemelt támogatása  A támogatás további elszakítása a termeléstől csak óvatosan történhet. Továbbra is meg kell őrizni a termékhez kötött támogatást, egyes régiók és termékek esetében  A jelenlegi kvótarendszer ideiglenes felfüggesztése, vagy megszüntetése. A kvótarendszer egyes régiókban az ágazat stagnálásához, hanyatlásához, vagy a hosszútávú megszűnéséhez vezet.A piac stabilizálására más agrárpolitikai eszköz használatát kell alkalmazni.  El kell ismertetni a kis- és törpegazdaságoknak, sőt a félig önellátó gazdaságoknak az európai mezőgazdaságban betöltött szerepét, ezeket a megreformált KAP sajátos piaci mechanizmusai által is támogatni kell.  Fontos, hogy bármilyen új KAP reformot csak fokozatosan vezessenek be.

 A termelők szervezeteinek bevonása a döntések előkészítésében, az agrárpolitika alakításába. A szaknmai-érdkképviseletek közösségi forrásból történő támogatása.  Úgy a közösségi mint a nemzeti szabályzásokban - különös tekintettel a támogatási rendszerre - a gazdaságok mérete és jogi formájához kötött mindenfajta diszkriminációt meg kell szüntetni.  Az EU parlament jelentésének azt a megállapitását, miszerint vannak régiók, ahol a hagyományos gazdálkodásnak nincsenek alternativái a jövő agrár- és vidékfejlesztés politikája magáévá kell tegye. Ezekre a régiókra, a térséget lakó közösségek megörzése érdekében különleges szabályzási rendszert kell megalkotni és alkalmazni.

Sebestyén Csaba A LT A GR A Szaktanácsadás egy alternatív mezőgazdaságért Székelyudvarhely, Szentjános u. 72 sz. ROMÁNIAI MAGYAR GAZDÁK EGYESÜLETE Tel: , mobil: ,