52. A multinacionális cégek és a globalizáció A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket? B. Melyek a globalizáció pozitív.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Népesedési folyamatok
A nemzetközi üzleti élet etikája
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Ismétlés, rendszerezés
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
TT Kovács Sándorné.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
III. A logisztika jövője
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Globális problémák.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyarország a globális világgazdaságban
A globalizáció.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
K&H a családi vállalatok bankja
Rapid Action Group Ltd Üdvözli Magyarországot az Alihankintán!
Magyar versenyképesség 2017
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Munkagazdaságtani feladatok 1
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

52. A multinacionális cégek és a globalizáció A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket? B. Melyek a globalizáció pozitív és negatív hatásai?

Csábító ajánlat Molnár anyut megkeresi egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó fejvadász, és állást ajánl neki. Egy nemzetközi gyógyszeripari cég új üzemet telepítene a váro­suk­ba, és a szakmája épp megfelelő lenne a számukra. A fizetés a jelenlegi jövedelmének kétszerese lenne, és számos béren kívüli juttatást is biztosítanának, azonban három műszakban, sokszor éjszaka is kellene dolgozni. Anyu nehezen tud dönteni, ezért kikéri a család véleményét. 52. A multinacionális cégek és a globalizáció Mit tanácsolnál anyunak? Gondold végig, és foglald össze, milyen előnyei és hátrányai vannak az ajánlatnak! Nézz utána, mit jelent, mi a különbség a két jelzés között: Made in Sweden, Made by Sweden? Készíts kiselőadást egy Magyarországon is működő nemzetközi cégről! A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket?

Igen a nemre Apu véleménye az, hogy az ajánlatot el kell utasítani, mert szerinte hiába ad a cég magasabb fizetést a jelenleginél, ha az esti közös vacsora nélkül szétesik a család. Évi nem szeretné, ha anyunak éjszaka is dolgoznia kellene. Peti szerint elég jól hangzana, ha anyu egy multinál dolgozna, de később talál az interneten egy cikket, amelyben a nemzetközi vállalat környezeti károkat okozó tevékenysége ellen tüntettek egy külföldi városban. Végül közösen úgy döntenek, hogy inkább nem fogadják el a kecsegtető ajánlatot. 52. A multinacionális cégek és a globalizáció B. Melyek a globalizáció pozitív és negatív hatásai?

52. A multinacionális cégek és a globalizáció – B. Melyek a globalizáció pozitív és negatív hatásai? Tekintsd át az alábbi táblázatot a világ legnagyobb vállalatairól, és foglald össze, hogy jellemzően mely ágazatokhoz tartoznak! (A rangsort a Forbes évente frissíti négy gazdasági mutató alapján.) Értelmezd Magyarország helyét a nemzetközi nagyvállalatokhoz képest, ha a magyar GDP ben 138,39 milliárd dollár volt! Ábrázold oszlopdiagramon is! Keress példákat, mely ágazatokban működnek külföldön is sikeres magyar multinacionális cégek! Személy szerint Te miben tapasztaltad meg a globalizáció jelenlétét? Készíts kiselőadást egy magyar vállalatról, amely külföldön is sikerrel terjeszkedik!

Összegzés A legfontosabb tudnivalók

A globalizáció a gazdaság, a kereskedelem, a politika, a kultúra és a kommunikáció összefo­nódását jelenti nemzetközi szinten. A gazdaság globalizációja a 20. század utolsó évtizedében vált jelentőssé, és a nemzetgazdaságok egymásba fonódása azóta is tart. A munkamegosztás, a kereskedelem nemzetközi méretekben megvalósuló szerveződése, a nemzeti piacok nyitottá válása, az informatikai forradalom kiterjedése és az olcsóbb szállítási lehetőségek felgyorsították a folyamatot. 52. A multinacionális cégek és a globalizáció A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket? Jó, ha tudod! A nemzetközi cégek többsége hazánkban a következő területeken tevékenykedik: tartós fogyasztási cikkek gyártása, élelmiszeripar, számítástechnika és bankszféra ban Magyarországon körülbelül 160 multinacionális vállalat működött, ezek árbevétele közel 7 ezer milliárd dollár volt. Ez az összeg a magyar GDP több mint ötvenszerese. A nemzetközi cégek fizették be a személyi jövedelemadó 37 százalékát, a társasági adó és az áfa közel kétötödét, a társadalombiztosítási járulék 29 és a munkaadói járulék 32 százalékát. A fejlesztési hozzájárulásnak pedig 60 százalékát fizették a külföldi vállalatok.

Az egy-egy helyi piacot kiszolgáló vállalatok mellett gombamód szaporodtak az ország piacát átlépő, nagyobb régiókat, a világot ellátó cégek, amelyek saját tőkével vagy több nemzeti tőkével egyesülve világméretekben szervezik meg a termelést. A gazdasági globalizáció legfontosabb szereplői ezek a transz- és mul­tinacionális vállalatok, amelyek a világ leginkább fejlődő vállalkozásai. Kihasználják az erőforrások árkülönbségében rejlő lehetőségeket, a termelés egy-egy fázisát az olcsó nyersanyagra, energiára, a megfelelően szakképzett és olcsó munkaerőre, az innováció bázisára világméretekben szervezik. Élen járnak a kutatás- fejlesztésben, a magas szintű vállalatvezetésben, rugalmasak a vállalatalapításban (anya- és leányvállalatok szervezése), a tőke mozgatásában, országok közötti átcsoportosításában, kihasználják az országok adórendszerének különbségeit. Sokan közülük a nagy tért hódító szolgáltatási szektorban, illetve az online gazdaságban működnek kihasználva a világháló mind nagyobb lehetőségeit. 52. A multinacionális cégek és a globalizáció – A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket?

A globalizáció egy természetes fejlődéssel létrejött folyamat, amely napjainkban és a Földünkön tapasztalható számtalan problémával egyidejűleg létezik. Gyakran az összes problémát a globalizáció „nyakába varrják”, így a szegénységet, a fejlett és fejletlen világra szakadást, a demográfiai feszültségeket, a természet pusztulását, a háborúkat, a munkanélküliséget, a terrorizmust stb. 52. A multinacionális cégek és a globalizáció B. Melyek a globalizáció pozitív és negatív hatásai? Mivel a globalizáció pozitív és negatív hatásai az élet minden területén érvényesülnek, társadalmi megítélése meglehetősen ellentmondásos.

Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket? Globalizáció alatt a különböző társadalmi rendszerek (például a gazdaság, a politika, a kultúra, a kereskedelem és a kommunikáció) nemzetközi összefonódását értjük. A gazdasági globalizáció legfontosabb szereplői a multinacionális vállalatok, amelyek tulajdonosai (mint ahogy nevük is mutatja) több nemzetből kerülnek ki, míg a transznacionális vállalatok tulajdonosai egy nemzetből valók, és termelésüket világméretekben szervezik. Melyek a globalizáció pozitív és negatív hatásai? A globalizáció előnyei közé sorolják, hogy elősegíti a gazdasági növekedést, erősíti az adott ország versenyképességét, innovációját, új munkahelyeket teremt, a szolgáltatási szektor aránya növekszik, és megnő a munkaerő mobilitása. Ugyanakkor olyan problémák is felvetődnek, mint az egymástól való függés, az uniformizálódás, az etnikai különbségek felerősödése. A negatív hatások közé sorolható az illegális pénzmozgások világméretűvé válása, valamint a betegségek gyorsabb terjedése és a globalizálódó környezetpusztítás. 52. A multinacionális cégek és a globalizáció