CroBoNet szeminárium HUSK/0901/1.1.2/0020 Miskolc, 2011. 3. 23 Csabai Tamás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Pályázati források a határon átnyúló fejlesztések ösztönzésére Kárpát-medence kincsei - Eger, Dr. Horváth Annamária.
A KNOWBRIDGE projekt áttekintése Nagy István nemzetközi projektmenedzser NORDA Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Miskolci Vigadó,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
ÉAOP által támogatott klaszterek eddigi eredményei és jövőbeni fejlesztési irányok.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Az Észak-Alföldi Operatív Program által nyújtott fejlesztési lehetőségek Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Non-profit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza Hajdú-Bihar és Bihor megyékben HURO/0802/108_AF Projektbemutató.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
„A kis- és középvállalkozások együttműködésének erősítése a szlovák-magyar határmenti régióban” Projekt indító konferencia Losonc, szept. 27. Időtartam:
A Europe Direct és más európai uniós tájékoztató hálózatok szerepe Székesfehérvár 2009.március 24.
INTERREG IIIA Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program A projekt a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Programban,
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Non-profit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza Hajdú-Bihar és Bihor megyékben HURO/0802/108_AF Közmeghallgatás.
Mit tartogat még a as pályázati időszak a vállalkozások számára?
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Az „első lépés” TÁMOP
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Gyakorlati megvalósítása
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Határtalan lehetőségek a kisvállalkozások támogatására
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
FraMak Chambre de Commerce et d’Industrie Hungaro-Française
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Zalaegerszeg, 21 February 2018
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Motivációs szeminárium
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Baranya Megyei Önkormányzat
Készítette: Koleszár Gábor
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

CroBoNet szeminárium HUSK/0901/1.1.2/0020 Miskolc, Csabai Tamás

Cross- Border Network Határon átnyúló együttműködés

Az Inova Nova, n.o. dolgozta ki a projektjavaslatot, melyet véleményezésre megküldött a magyar partnere részére, majd án ezt Budaörsön megvitatták és jóváhagyták. Ezen a találkozón megállapodtak, hogy az Inova Nova, n.o. kapcsolatba lép a szlovák partnerekkel, a CHIC Kft. pedig partnereket biztosít Magyarországról én megtörtént az összes partner koordinációs találkozója, ahol aláírásra került a partnerségi nyilatkozat.

Pozsony-Budapest, Nyitra-Győr, Kassa-Miskolc régiópárosok INOVA NOVA, n.o. CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság. Slovenská obchodná a priemyselná komora Széchenyi István Egyetem Technická univerzita v Košiciach Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A kkv-k a foglalkoztatás és a megtermelt GDP legnagyobb részét biztosítják. Határokon átnyúló együttműködésük nem használja ki a földrajzi helyzetükből adódó potenciált. Lemaradó régiók a határ mindkét oldalán.

Pozitív eredmények az EU-ban. 8%-a mutat ki exportbevételeket 5 %-ának van leányvállalata külföldön, vagy közös vállalata külföldi partnerrel.

A szlovák kkv-k bevételeinek 6,9%-a származik exportból, a magyar kisvállalkozásoknál 3,3%. A termékeket és a szolgáltatásokat inkább helyben kínálják. A szlovák vállalatok 52%-a magyar vállalatok 63%-a nem szándékozik tevékenységét kiterjeszteni a határ túloldalára.

A CroBoNet projekt hozzá kíván járulni ezen hiányosságok kiküszöböléséhez a következő területeken: - információszolgáltatás a vállalkozás feltételeiről a szomszédos, külföldi régióban, - ösztönözni kívánja a közös vállalatok létrehozását, - feltárni a szállító-vevő kapcsolat új formáit, mint például klaszterek, hálózatok. Elsődleges célcsoport:támogató infrastruktúra Másodlagos célcsoport:kkv-k

A Crobonet célja A CroBoNet célja - A magyar és szlovák határ menti vállalkozások együttműködése, új, minőségi szintre emelése, - határon átnyúló integráció alapfeltételeinek megteremtése, - támogató infrastruktúra összekapcsolása Hatásai - gazdasági növekedés - régió erősödése - határon átnyúló összeköttetés erősödése (kereskedelmi és információs) - vállalkozások jövedelmezőségének javulása

Az új hozzáadott érték a határ menti területeken együttműködő vállalatok közötti eddig nem létező szolgáltatások és együttműködések formájában jelentkezne. A kkv-k a támogató intézmények segítségével fejleszthetik piacaikat és tevékenységüket kihasználva a megnövekedett makrokörnyezet adta lehetőséget.

- informálás - cégek és klaszterek partnerségének erősítése - közvetlen tanácsadás konkrét üzleti tevékenységek esetén ill. hálózatok kialakításánál - nyílt innovácó – a határon túli együttműködés új elvei - vállalatok, hálózatok és klaszterek együttműködésének ösztönzése - klub-bázisú határon átnyúló együttműködés - coaching Feladatok

A projekt a támogató infrastruktúra szoros közreműködésével valósul meg, amely az új know-how hozrdozócsoportját képezi. Aktív bevonásra kerül a vállalkozói szféra is egyéni vagy csoportos úton (klaszterek, hálózatok). A coaching megfelelő teret biztosít a közvetlen tanácsadás megvalósítására.

A projekt tevékenységei a üzleti tevékenységek javítását szolgáló eszközök azonosítására irányulnak. Eszközök régióhoz való igazítása. Erről egy útmutató kerül kidolgozásra, amely az egyes célirányú workshopokon kerül bemutatásra.

- dialógusokon alapuló információcsere - szakemberek közreműködésével - visszjelzést kapni a folyamatban lévő határmenti tevékenységekről, a kidolgozott útmutatóról, valamint összehozni az adott régiók kkv-it A tevékenység a javasolt eszközök gyakorlati megvalósítására irányul. Közvetlen tanácsadás konkrét üzleti tevékenységek esetén ill. hálózatok kialakításánál. Vállalkozói klub

A projekt várható eredményei: - növeli a tanácsadói intézmények és a támogatói infrastruktúra közötti kapcsolatok számát - támogatja új tevékenységek és szolgáltatások kialakulását, - javítja a kölcsönös tájékozottságot a határ menti területeken, - ösztönzi a tevékenységek fenntarthatóságát és a kölcsönös együttműködést, - aktivizálja a minőségi infrastruktúra kialakítását, mely nélkül csak korlátozottan lehet biztosítani a vállalkozási tevékenység minőségének fejlesztését.

Közvetetten a projekt kihatással lesz azon folyamatok semlegesítésére ill. beindítására, amelyek hozzájárulnak: - a tájékozottság javításához a határon túli régióban való vállalkozás feltételeiről, - a vállalkozói kapcsolatok kiszélesítésehez, - új határon túli hálózatok, esetleg társulások, klaszterek megjelenéséhez, - export részesedésének növekedéséhez, - innovációs szint növekedéséhez, - érintett intézmények vállalkozási „kedvéhez“.

Csabai Tamás

Köszönöm a figyelmet!