Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Hidrosztatikai nyomás
Testek úszása,lebegése és elmerülése
Mozgások I Newton - törvényei
Folyadékok és gázok mechanikája
IV. fejezet Összefoglalás
A folyadékok nyomása.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Egymáson gördülő kemény golyók
Newton törvényei.
Nyugvó kontinuumok mechanikája
KONTINUUMOK MECHANIKÁJA II.
Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
EGYENSÚLY, ÁLLÁSBIZTONSÁG.
A nyomás összefoglalás
Összefoglalás Dinamika.
Légköri dinamika A légkörre ható erők - A centrifugális erő
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
A folyadékok tulajdonságai
A test mozgási energiája
A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az erő.
Biológiai anyagok súrlódása
Ideális folyadékok időálló áramlása
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: Fny , mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Hő- és Áramlástan Gépei
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A legismertebb erőfajták
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
Folyadékok és gázok mechanikája
Összefoglalás: A testek nyomása
Összefoglalás: A testek nyomása
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
2014. április 16. Udvarhelyi Nándor NYOMÁSMÉRÉS. Nyomás: Definició: A nyomás egy intenzív állapothatározó, megadja az egységnyi felületre merőlegesen.
Nyomásmérés és nyomásmérő eszközök
Az erőhatás és az erő.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
A folyadékok és a gázok nyomása
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
A testek úszása.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Blaise Pascal (1623 – 1662) Készítette: Longo Paolo
A NYOMÁS.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A folyadékállapot.
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon) Készítette: => Hunyadi András

Paradoxon: A paradoxon állítások egy olyan halmaza, amelyek ellentmondásra vezetnek, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük. A híres paradoxonok mögött megbújó kétértelműségek következtetési hibák és ki nem mondott, hibás feltételezések tudatosodása számos tudományos, filozófiai és matematikai felfedezéshez vezetett.

Blaise Pascal Született: Clermont-Ferrand, 1623. június 19. tisztázta a vákuum és a nyomás fogalmait. Született: Clermont-Ferrand, 1623. június 19. Meghalt: Párizs, 1662. augusztus 19.

A nyomás azt adja meg, hogy egységnyi területre mekkora nyomóerő hat a felületre merőlegesen. A nyomás jele p, mértékegysége Pascal (Pa). Pascal törvénye azt mondja ki, hogy a kívülről létrehozott nyomás a zárt edényben lévő folyadék belsejében minden irányban gyengítetlenül terjed tovább.

Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba merülő testre ható erőket, foglalkozik az úszótestek vizsgálatával.

Hidrosztatikai nyomás: Gravitációs tér jelenléte esetén folyadékokban és gázokban keletkező többlet nyomás. Nagysága a gravitációs tér irányába növekszik. Csak olyan esetekben jön létre, ha külső hatások akadályozzák, hogy a folyadék vagy gáz részecskéi a gravitációs tér hatására, azaz annak irányába folyamatosan gyorsuló mozgást végezzenek.

Példák: Például a földi légkör esetében a Föld szilárd kérge akadályozza, hogy a légkör molekulái a gravitációs tér irányába (a Föld középpontja felé) végezzenek folyamatosan gyorsuló mozgást. Ugyanígy az asztalon nyugvó pohárban lévő víz esetében a pohár, míg a tó vizénél a tó szilárd feneke akadályozza ezt.

3. A Föld körül keringő űrhajóban a vízben nincsen hidrosztatikai nyomás (ott a víz a pohár alján nem is gyűlik össze, hanem a levegőben lebeg), mert ugyan a Föld gravitációs tere jelen van (és nem elhanyagolható mértékű), de az űrállomás a Föld körüli pályáján haladva folyamatosan a gravitációs tér irányába (a Föld középpontja felé) gyorsuló mozgást végez (folyamatosan "zuhan", csak a nagy sebessége miatt nem esik le, hanem mindig "túlszaladva" létrejön a keringése). 4. Szintén nincs hidrosztatikai nyomás akkor, ha a földi körülmények között egy tartályban lévő folyadék vagy gáz szabadon esik, például egy pohár víz aljába lenyomott pingpong labda nem jön fel, amíg a pohár szabadon esik.

A hidrosztatikai nyomás a folyadék súlyából származik, és mértéke egyenlő a folyadék sűrűségének, a folyadékoszlop magasságának és a gravitációs gyorsulásnak szorzatával. Ph =p x g x h Tehát a hidrosztatikai nyomás csak a folyadékoszlop magasságától és a folyadék sűrűségétől függ. Ez azt jelenti, hogy független az edény alakjától.

Ez a hidrosztatikai paradoxon.

Különböző alakú és szélességű edényeket csővel összekötve, és így megteremtve köztük a folyadék szabad áramlását, azt látjuk, hogy a folyadék mindegyikben ugyanolyan magasságban áll. Ez a közlekedő edények elve, ami alapján a működik a nyomásmérő, a manométer.

Manométer A manométer (ismert még: nyomásmérő és feszmérő néven is) egy mechanikus mérőeszköz folyadékok vagy gázok nyomásának mérésére. A speciális célra készült nyomásmérőknek egyedi neveik vannak, például: barométer, vákuum mérő, vérnyomásmérő, vagy a járművek kerekeiben lévő levegő nyomását ellenőrző „nyomásmérő”.

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidrosztatikai_nyom%C3%A1s http://erettsegizz.com/fizika/a-hidrosztatikai-nyoms-s-pascal-trvnye/ https://hu.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal