VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 7. MÉRÉS KVADRUPÓL TÖMEGSPEKTROMÉTERREL (KTS) TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
IV. fejezet Összefoglalás
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Jelkondicionálás.
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Tömegspektroszkópia (MS = mass spectrometry)
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
A nedves levegő és állapotváltozásai
Többdimenziós kromatográfia
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Az atommag.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
John B. FennKoichi Tanaka The Nobel Prize in Chemistry 2002 "for their development of soft desorption ionisation methods for mass spectrometric analyses.
14. TÖMEGSPEKTROMETRIA A tömegspektrometria alapjai
A tömegspektrometria analitikai és szerkezetvizsgálati alkalmazásai
Statisztika.
A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt:
Az atom felépítése.
Villamos tér jelenségei
sugarzaserzekelo eszkozok
Az elektromos áram.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Kommunikációs Rendszerek
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A nyugalmi elektromágneses indukció
Elektromos áram, áramkör
Az atommag alapvető tulajdonságai
Munka, energia teljesítmény.
Tömegspektrometria (MS) gyakorlat Bevezető előadás: Dr. Balla József
Fizikai alapmennyiségek mérése
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
ATX PC-táp átalakítása
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 7. TÖMEGSPEKTROMÉTEREK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
A Logikai Analizátor általános leírása
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
VákuumTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 7. TÖMEGSPEKTROMÉTEREK
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Jelkondicionálás.
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
Automatikai építőelemek 3.
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 7. MÉRÉS KVADRUPÓL TÖMEGSPEKTROMÉTERREL (KTS) TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

7. MÉRÉS KVADRUPÓL TÖMEGSPEKTROMÉTERREL (KTS) Maradékgáz-analízisre szinte kizárólag KTS-t használnak. Maradékgázok: azon gázok összessége, amelyek külső gáz beömlése nélkül a vákuumrendszerben találhatók. -Összetétele a szivattyú és a vákuum-alkatrészek állapotától, minőségétől, a rendszer lyukasságától és a rendszerben lejátszódó folyamatoktól függ. -Tömegspektrométeres elemzéssel az összetétel minőségileg és mennyiségileg is meghatározható, így a folyamatokra, állapotokra tudunk következtetni. Kikályházatlan vákuumrendszerek maradékgázának legnagyobb komponense a H 2 O. Ezt követi a H 2, CO 2, szén-hidrogének (7.1. ábra). Kikályházással (t = °C) a falhoz tapadt szennyezések, ad- és abszorbeált gázok nagy része eltávolítható. A kikályházott rendszer fő maradékgáza a CO és a H 2. Tiszta vákuum: szerves szennyezőktől mentes maradékgáz. A szerves gázok és a felületekre lerakódó kondenzátumaik, polimer termékeik jelentik a vákuumban végzett műveletek számára a legkárosabb szennyezést. A szerves gázok forrása: - nem kellően megtisztított felületek, - oldószer maradványok, kenőanyagok, - nem megfelelő szerkezeti anyagok, - szivattyúk üzemanyaga, illetve kenőanyaga.

7.1. ábra. Vákuumrendszer maradékgázainak kvadrupól tömegspektrométerrel felvett tömegspektruma. A kályházatlan vákuumrendszer uralkodó gázkomponense a víz; nagy a H 2 is; lyukas a rendszer (N 2, O 2 ); a többi csúcs szerves szennyezésből ered (55, 57u a rot. sziv.-ból) TÖMEGSPEKTROMETRIAI ALAPFOGALMAK Tömegszám -Minden tömegspektrométer (TS) a z töltésű, m tömegű részecske fajlagos tömegét (m/z) méri. (Az n-szeres töltésű ionok m/n tömegű, egyszeres töltésű ionként látszanak.) - A tömegszám az ionoknak az atomi tömegegységben kifejezett fajlagos tömegét jelenti – ez a tömegspektrum vízszintes tengelye. Mért ionáram A TS detektora méri az analizátorral kiválasztott tömegszámú ionok áramát, amely arányos az adott komponens parciális nyomásával (a mennyiségi meghatározás alapja) – ez a tömegspektrum függőleges tengelye.

Tömegfelbontás A TS azon képességének mértéke, amellyel megkülönbözteti egymástól az ionok különböző tömegeit ( ábra). -abszolút tömegfelbontás:  m – meg kell jelölni, hogy a csúcsmagasság hány százalékánál mérjük; -relatív tömegfelbontás: m/  m; -völgyfelbontás: két szomszédos, azonos magasságú tömegcsúcs közötti völgy magassága a csúcsmagasság %-ában ábra. A tömegfelbontás szemléltetése. Érzékenység – kifejezésének több módja ismert: - egységnyi nyomású gáz okozta kimeneti áram (A/mbar), - a kimutatható legkisebb parciális nyomás (mbar), - a kimutatható legkisebb anyagmennyiség (g, mol), - a kimutatható legkisebb koncentráció (%, ppm = 10 -6, ppb = 10 -9, ppt = , ppq = ); Pontosság: a valódi és a mért érték különbsége; Reprodukálhatóság: a mért értékek szórása; Stabilitás: hosszabb időintervallumban a mért értékek szórása.

7.2. A KVADRUPÓL TÖMEGSPEKTROMÉTER (KTS) FELÉPÍTÉSE A kvadrupól tömegspektrométerek kis méretűek, egyszerű felépítésűek, kisebb tömegtartományban a mágneseseknél érzékenyebbek, nagyobb tömegeknél érzékenysége csökken, rugalmasan használhatók, egységnyi abszolút tömegfelbontással tudnak dolgozni. Általános analitikai műszerként is szívesen használják 3000 u tömegszámig, de maradékgáz- analízisre szinte kizárólag KTS-t alkalmaznak. Analizátora legtöbbször 20 cm hosszúságú, de készítenek folyamatfigyelésre miniatűr analizátorokat is 1 cm közeli hosszal. IONFORRÁSANALIZÁTORDETEKTOR Minden tömegspektrométer 3 fő funkcionális részből áll. A KTS-ben konkrétan ezek a fő egységek: Ionforrás A vákuumtérben lévő gázatomokból (molekulákból) ionokat állít elő, azaz a parciális nyomásukkal arányos ionáramot termel (I i = K i  p i ). Maradékgáz analízis céljára a gázokkal szabadon átjárható, nyitott típust érdemes használni ( ábra). Az ionnyaláb párhuzamossága, energiájának kicsi értéke és homogenitása javítja a tömegfelbontást. Az ionok energiája: 6 – 20 eV (az előlapról állítható).

ábra. Kvadrupól tömegspektrométer nyitott ionforrásának rajza. Az anódtérben keletkezett ionok az anód (elektronok tértöltésével csökkentett) potenciáljáról (U i ) jutnak az analizátorba annak föld potenciálú tengelye mentén. - Az izzókatódból kilépő elektronok a pozitív anódra jutnak. Kis méretük és az anód rácsos szerkezete miatt nem tudnak direkt pályán felfutni, hanem többször oda-vissza repülve jutnak el végül az anódra. Így egyrészt jelentős tértöltést alakítanak ki az anód belsejében (ennek következtében az anód tengelyében a potenciál 3 – 6 V-tal kevesebb az anódrács potenciáljánál), másrészt a hosszú pályát befutó elektronok nagy valószínűséggel ionizálják a gázrészecskéket. Az izzókatód fűtését negatív visszacsatolással vezérelve lehet állandósítani az elektronáramot. - A pozitív ionok 1-2 nagyságrenddel nagyobb valószínűséggel keletkeznek, ezért a KTS-ben alapvetően pozitív ionok elemzésére rendezkedünk be. - Az anód teréből az erősen negatív potenciálú kivonó elektród húzza ki az ionokat. A földelt lemez nyílásán áthaladva visszafékeződnek az ionok. - Annál jobb a KTS tömegfelbontása, mennél párhuzamosabb, kisebb és homogénebb energiájú a rúdrendszerbe belépő elektronnyaláb.

Analizátor Az ionforrásból kilépő ionokat a 4 párhuzamos rúdból álló analizátor ( ábra) szelektálja fajlagos tömegük szerint ábra. A kvadrupól TS analizátora. U/V 0 = állandó. - A kvadrupól analizátora erős fókuszálású rendszer, azaz mennél távolabb kerül egy ion az analizátor tengelyétől, annál nagyobb erő téríti oda vissza. - Az ionok a tengelyre merőleges irányban rezgést végeznek. - Adott rúdgeometriánál, feszültség- és frekvencia-beállításnál csak egyetlen fajlagos tömegű ionok transzverzális kitérése nem éri el a rúdtávolság felét (r 0 ): szabadon átjutnak a rúdrendszeren (stabil pálya – a ábra „háromszög” tartományai) – ezeket detektáljuk. A többi ion töltése a rudakon semlegesítődik, ezek elvesznek a detektálás számára. - A tömegfelbontás annál jobb, minél több rádiófrekvenciás ciklust él át az ion az analizátorban. Ezt hosszabb rúddal (L), nagyobb frekvenciával (ω) és kisebb ionenergiával (U i ) lehet elérni. -

ábra. Stabilitási diagram a rúdrendszerre adott U és V feszültség síkjában, és a feszültségsöpretés módjának hatása a tömegspektrum csúcsaira (az ábra felső részén). A söpretési egyenest az ideálishoz képest előállíthatjuk: a): ΔU levonásával (ez az, ahogyan a KTS tömegfelbontását változtatjuk): Δm = const. B): U/V arány csökkentésével: m/Δm = const. m/z ~V /( r 0 2  ω 2 );  m ~U i /  2 L 2 A töltött részecskék mozgását a kvadrupól térben leíró egyenletrendszer megoldásaként egy adott rúdméretnél és frekvenciánál olyan háromszög- szerű területek rajzolhatók a rudak egyen- és nagyfrekvenciás feszültségének (U,V) síkjában, amelyek mindegyikéhez egy-egy fajlagos tömeg tartozik. Ha az (U,V) értékpár az m i tömeg „háromszögén” belül esik, akkor az adott m i tömegű ionok szabadon átjutnak a rúdrendszeren, az összes más tömegszám pedig nem. Ezt a „háromszöget” nevezzük az m i tömeg stabilitási tartományának. Az összes lehetséges „háromszög” csúcsa egy egyenesre esik (ideális söpretési egyenes).

Detektor Az analizátor által szelektált ionok árama a detektorra jut, az áramot a csatlakozó elektrométer erősítő jól megjeleníthető feszültség jellé alakítja és több dekádban választhatóan felerősíti. Faraday-lemez (-kalitka), erősítése: 1 – ez a leghasználtabb detektor. Elektronsokszorozó (ionok által kiváltott elektronok sokszorozása). - Erősítése 10 8 is lehet, de a zaj miatt ennek csak tört része használható ki. - Elektronsokszorozók hagyományos üzemmódja: árammérés. -Ha az ionáram nagyon kicsi: ionszámlálás – az egyedileg becsapódó ionokat számlálják a nukleáris méréstechnika műszerezettségével. Az analitikai érzékenység függ: a tömegspektrométeren kívül a mintavételtől, mérőrendszertől és a mérendő anyagtól is! A mért jel kiértékelését nehezítő jelenségek: - tömegszámok egybeesése, pl. CO és N 2 névleges tömegszáma 28; - többszörös töltésű ionok, pl. 40 Ar ++ és 20 Ne + m = 20 u-nál látszik; - izotópok, pl. 12 CH + és 13 C + m = 13 u-nál látszik; - leányionok: egy molekula ionizációjakor nemcsak a molekula ionja jelenik meg, hanem hasadványainak ionjai is, pl. CH 4 esetében C +, CH +, CH 2 +, CH 3 +, H +, H 2 + is; - egy tömegcsúcs intenzitása megváltozhat, ha a rendszerben egy másik gáz jelenik meg (az ionizációs hatásfok változása vagy kémiai reakció).

ábra. Az Ar tömegspektruma. Az 40 Ar ++ ion m = 20 u-nál jelenik meg, akárcsak a 20 Ne ábra. A metán tömegspektruma. A szén 13-as tömegszámú izotópja 1,07% gyakorisággal fordul elő. Ha más szénforrás is van jelen (pl. CO 2 ), annak ionjai nemcsak m = 12 u-nál, hanem a 13 C miatt m = 13 u-nál is megjelennek, hozzáadódva a 12 C 1 H + ionjaihoz.

ábra. Leányionok sokasága a hexaklór-butadién tömegspektrumában. (Leányionoknak nevezzük a molekula hasadásával és a termékek ionizációjával keletkező ionokat.) Az elektronbombázás hatására klór atomok, majd szenet, illetve szenet és klórt tartalmazó gyökök szakadnak le a molekuláról. Ennek eredményeként sok leányion keletkezik. A klórnak két izotópja van (m = 35 és 37 u), emiatt a molekulának és minden klór tartalmú hasadványának ionjai jellegzetes csúcscsoportot alkotnak. Könnyen belátjuk, hogy több szerves vegyület keveréke nagyon bonyolult tömegspektrumot szolgáltat.

7.3. A MÉRŐRENDSZER A mérőrendszer összeállítását a ábra mutatja. - A kvadrupól tömegspektrométer egy TPU170 típusú turbómolekuláris szivattyúval szívott vákuumkamrához csatlakozik. - A nagyvákuumot izzókatódos ionizációs vákuummérő, a turbósziv. elővákuumát Pirani vákuummérő méri ( ábra). - Egy finom szabályozású gázbeeresztő szeleppel és membrános mintavevővel lehet mintagázt beengedni a KTS vákuumkamrájába. A turbószivattyú elővákuum-oldalán is van egy gázbeeresztő szelep. - A rendszer védelmére a turbószivattyú csak akkor kap áramot, ha a hozzá csatolt víznyomás érzékelő a hűtővíz meglétét érzékeli. - Áramkimaradás esetén a rendszer leáll, az elővákuum-szivattyú és a turbószivattyú közé beiktatott elektromágneses biztonsági elzáró szelep lezár, megakadályozva levegő (vagy meghibásodás esetén olaj) beáramlását a turbószivattyú elővákuum-csatlakozóján. A kamrát és a turbószivattyút ez utóbbi oldalsó fellevegőző szelepén keresztül s késleltetéssel száraz gáz levegőzi fel. A késleltetésről és a szelep nyitásáról külön tápegység gondoskodik. - A rendszer kézi vezérlésű.

ábra. A mérőrendszer felépítése, főbb alkatrészei.

ábra. A mérőrendszer fényképe. Kvadrupól mérőfej, elektrométer, RF/DC egység és vezérlő Gázbeeresztő szelep Membrános mintavevő Ionizációs vákuummérő fej és elektronika Oszcilloszkóp

ábra. A TPU170 turbómolekuláris szivattyú meghajtó tápegysége, a késleltető vezérlő és az elektromágneses elővákuum-szelep tápegysége.

ábra. A vákuummérő előlapja. Bal oldalán a 2 mérőfejes Pirani vákuummérő, jobb oldalán az ionizációs vákuummérő (ATOMKI). Hálózati kapcsolóMérőfej-választó kapcsoló Méréshatár-váltás kijelzése Mérőfej kifűtésének kapcsolója és fokozatszabályzója Izzókatód fűtésének be/kikapcsolása és beállítása Méréshatár váltása Vezérlés: helyi/távoli Kapcsolási szint állítása és a kapcsolás kijelzése A mérőfej bekapcsolt állapotának, az ionkollektor nagyfeszültségének jelzése.

A mérőrendszer be- és kikapcsolása BEKAPCSOLÁS -Győződjünk meg, hogy a KTS és a szeleptápegység hálózati kapcsolói kikapcsolt állapotban, a szelepek zárt állapotban legyenek. -Nyissuk ki a turbószivattyú hűtővizét. -Helyezzük feszültség alá a berendezést. -A késleltető vezérlőt külön feszültségforrásról tápláljuk. „VENT CLOSED„ (fellevegőző szelep zár )gombjának megnyomásával zárjuk a fellevegőző szelepet. -Nyomjuk BE állásba a turbómolekuláris szivattyú TCP 310 jelű tápegységének „ON” gombját (turbósziv. bekapcsolása, ekkor ez világít). -Kapcsoljuk be az elővákuumot szolgáltató forgólapátos szivattyút. -Kb. 1 perc várakozás után ellenőrízzük, hogy a vákuummérő be legyen kapcsolva. -Kapcsoljuk az elővákuum-vezetékben levő elektromágneses szelep MÁGNESSZELEP MŰKÖDTETŐ EGYSÉG nevű tápegységén a szelepet nyitó-záró kapcsolót KI állásba, majd csak ezután kapcsoljuk be a tápegység hálózati kapcsolóját. (A szelep nyitásához a tápegység kondenzátorának előbb fel kell töltődnie, csak ezután lesz képes kellően nagy nyitóáramot adni a szelep tekercsének.) -Nyissuk ki az elővákuum-szelepet a tápegység szelepnyitó kapcsolójának BE állásba billentésével.

-A szelep nyitása után figyeljük a Pirani vákuummérőn az elővákuum értékét. 5∙10 -1 mbar alatti nyomásnál kapcsoljuk be a turbószivattyút a késleltető vezérlőn levő PUMPS ON nyomógomb benyomásával. -Ekkor a turbómolekuláris szivattyú bekapcsol. Legalább 1 perc alatt pörög fel a maximális 43000/perc fordulatszámára, amelyet egyre növekvő frekvenciájú hang kísér. -Az elővákuum oldali nyomás ekkor átmenetileg kissé növekedhet a recipiensből elszívott gázmennyiség hatására. -Várjuk meg a rendszer nagyvákuumra szívását. Ezt az jelzi, hogy a -turbószivattyú fordulatszámának el kell érnie a maximumot (tápegység jobb felső sarkában kis mutatós műszer jelzi) és ezzel egyidejűleg -az elővákuum oldalon a nyomásnak 5∙10 -2 mbar alá kell csökkennie. -Az előző feltételek teljesülése után kapcsolhatjuk be az ionizációs vákuummérőt a következők szerint: -helyezzük a méréshatár-váltót mbar állásba, -nyomjuk meg előbb az OFF gombot, majd az ON gombot (biztonsági okokból nehezítjük meg az izzókatód bekapcsolását), -a nyomás csökkenésével szükség szerint állítsuk a méréshatárt. -Tömegspektrométeres méréshez helyezzük üzembe a KTS-t a rá vonatkozó kezelési útmutatás szerint.

KIKAPCSOLÁS -Kapcsoljuk ki a KTS-t, az ionizációs vákuummérő emisszióját (OFF gombbal), zárjuk az esetlegesen nyitott gázbeeresztő szelepeket. -A szokásos kikapcsolási eljárástól eltérően itt a késleltető működése miatt úgy kapcsoljuk ki a szivattyúrendszert, hogy kikapcsoljuk a rendszer hálózati feszültségét. Ekkor egyszerre leáll a forgólapátos és a turbómolekuláris szivattyú is (ez utóbbit egyre csökkenő frekvenciájú zúgás jelzi), lezár az elővákuum-szelep, valamint működésbe lép a késleltető vezérlő órája. -Kb. 50 másodperc múlva a késleltető vezérlő nyitja a fellevegőző szelepet. A hozzá csatolt ballonból száraz gázzal fellevegőzik a rendszer. -Áramtalanítjuk a késleltető vezérlőt is, elzárjuk a vizet – a művelet kész.

ábra. A Q300PC kvadrupól TS mérőfeje, vezérlő egysége és nagyfrekvenciás tápegysége (ATOMKI). METER: az 1. kijelzőn az ionforrás paramétereit és a mért tömegszámot választja; RESOLUTION: tömegfelbontás fokozatváltója; FIRST MASS, LAST MASS: a letapogatott tömegtartomány első és utolsó tömegét állítja be; MODE: egyszeri, ismételt spektrumfelvétel, ill. számítógépes vezérlés; POWER: hálózat; ION CURRENT: a mért ionáram erősítése; FILTER TIME: jel zajszűrése; SCAN TIME: spektrum letapogatási ideje; ON-OFF: elektronemisszió be-ki; START-STOP: letapogatást indít/leállít; MULTIPLIER 1-3 KV és ON-OFF: multiplier nagyfeszültségét kapcsolja be-ki és szabályozza A kvadrupól tömegspektrométer működtetése

A kvadrupól tömegspektrométer vezérlő egységének előlapját és annak kezelőszerveit a ábra mutatja. A KTS vezérlése és a mért jel megjelenítése: - analóg módon vezérelhető az előlapi kezelőszervekkel (a MODE kapcsoló SINGLE és REPEAT állásában egyszeri, ill. ismételt spektrumfelvétellel) – ekkor a mért jelet oszcilloszkóp hosszú utánvilágítási idejű képernyőjén láthatjuk; -digitálisan vezérelhető számítógéppel (MODE kapcsoló COMP állásában) – ekkor a tömegspektrum a számítógép monitorán jelenik meg. A kvadrupól tömegspektrométer kezelőszerveinek használata - Ionforrás paramétereinek állítása A katód (V E ), a kivonó fókuszáló elektród (V F ), az anód (V I ) potenciálját és a katódról emittált elektronok áramát (I E ) az első digitális kijelzőn olvashatjuk le a METER kapcsoló állásának megfelelően. Ezek a paraméterek a METER feletti lyukak mögött lévő potenciométerekkel csavarhúzó segítségével állíthatók. Ugyancsak a METER kapcsoló és a digitális kijelző segítségével olvashatjuk le az éppen mért tömegszámot (AMU), illetve az elektronsokszorozó nagyfeszültségét (ha azt használjuk). Az ionforrás paramétereit úgy állítjuk be, hogy a tömegspektrum- ban mért ionintenzitások maximálisak, a tömegfelbontás a lehető legjobb legyen. Ehhez általában nagyobb I E, V F, kisebb V I, közepes V E tartozik.

- Tömegfelbontás állítása A tömegfelbontást az előlapi RESOLUTION kapcsolóval változtathatjuk. Ez megfelel a ábra a) egyenese menti feszültség- söpretésnek és ΔU feszültség fokozatos levonásának. Ha ΔU nő, javul a felbontás. Az abszolút tömegfelbontás a tömegszámmal nem változik. A ábrára utalva jegyezzük meg, hogy a felbontás romlásával nő a mért tömegcsúcs intenzitása. A tömegfelbontást és a csúcs alakját az ionforrás paraméterek is jelentősen befolyásolják. Ezek azok az eszközök, amelyeket a felhasználó állíthat. A tömegfelbontást a rúdrendszer méretének és az alkalmazott feszültségeknek, frekvenciának a pontossága alapjaiban befolyásolja, de ezeket a gyártó állítja be. - A tömegszám beállítása A mérés során beállíthatjuk a letapogatott tömegtartomány első és utolsó tömegét (FIRST MASS és LAST MASS helikális potenciométerekkel) skálarész felel meg 300 u tömegnek. Lehetőség van a beállított tömegtartomány egyszeri és ismételt söpretésére a MODE kapcsoló SINGLE és REPEAT állásában.

A letapogatás minden egyes végigfutásának időtartamát a SCAN TIME kapcsolóval lehet beállítani. A feltüntetett értékek másodpercben értendők. Ha pl. 10 tömeget 1 s idő alatt söpretünk végig, egy tömegcsúcsot 0,1 s ideig rajzol ki a TS. A tömegtartomány letapogatását a START-STOP gomb megnyomásával lehet indítani. Menet közbeni megnyomással a beállított első tömegről indítjuk újra a söpretést. - Ionáram előállítása Ionáramot a katódból emittált elektronáram termelésével tudunk előállítani. Ezt a katód felizzításával indíthatjuk el. Az elektronáram be-, ill. kikapcsolása az EMISSION ON, ill. OFF nyomógombokkal történik. A katód védelme érdekében csak mbar-nál kisebb nyomáson szabad izzásban tartani a katódot. A jelválasz nagyobb nyomásoknál nem pontosan arányos a nyomással, ezért csak 5∙10 -5 mbar alatt üzemeltetjük! - Ionáram mérése Az analizátorból a Faraday-lemezre érkező ionok áramát a mérőfejre szerelt elektrométer előerősítő alakítja át feszültségjellé és a vezérlőben levő utóerősítővel erősíti fel bármelyik méréshatárban 0 – 10 V nagyságú kimenő feszültségjellé. Tehát pl A méréshatárban 1 V-os jel A-nek felel meg. Ez a jel vihető oszcilloszkópra vagy X-Y íróra, vonalíróra (analóg-digitális átalakítóval számítógépes jelfeldolgozásra).

A jelerősítést az ION CURRENT kapcsolóval lehet változtatni. A feltüntetett méréshatárok azt jelentik, hogy pl állásban A ionáram eredményez az erősítő kimenetén (a hátlapi SIGNAL OUT csatlakozón) 10 V-os jelet. Minél nagyobb a jelerősítés, annál lassabb az elektrométer. Tehát kis jelek méréséhez hosszabb söpretési időt kell választanunk. - Zajszűrés A mért jel mindig tartalmaz zajokat. A nagyfrekvenciás zajokat RC- szűrőkkel lehet csökkenteni. A FILTER TIME kapcsolóval az RC-szűrő időállandóját tudjuk változtatni. Nagyobb időállandójú szűrés erősebben csökkenti a zajokat. Vigyázat! Nagy időállandójú szűréssel a gyors futású hasznos jeleket is elkenhetjük. Nagy időállandójú szűréshez hosszú söpretési idő szükséges. A jelerősítés, zajszűrés és a söpretési idő egymással szorosan összefüggnek. Egymásra tekintettel kell megválasztanunk értékeiket!

A tömegspektrométer számítógépes vezérlése és jelfeldolgozása A Q300PC típusú kvadrupól tömegspektrométer vezérlése és jeleinek feldolgozása számítógéppel is elvégezhető – ez a kényelmesebb és hasznosabb üzemmódja. Az előlapi kezelőszerveket használó kézi vezérléses, a kimenő jeleket analóg módon kijelző üzemmódot viszont a TS működésének megismer- tetésére alkalmasabbnak tartjuk, ezért a gyakorlatot így végezzük. A teljesség kedvéért a számítógépes lehetőségeket is bemutatjuk a következő ábrákkal ábra. Spektrum felvétele a csúcsok analóg ábrázolásával. A spektrumfelvétel minden paramétere programozható. Max. 8 csúcs megjelölhető, ezek színesen látszanak.

ábra. Csúcskivá- lasztó üzemmód, analóg csúcsábrá- zolás. Csúcskiválasztó üzemmódban max. 8 tömegszám jelölhető ki. Ezek ionintenzitását 3 módon jeleníthetjük meg: analóg csúcsalakkal és táblázatos formában számokkal, valamint ábrázolni lehet a max. 8 ionintenzitás időbeli változását (időbeli folyamatok megfigyelése).

ábra. Csúcskiválasztó üzemmód táblázatos megjelenítéssel. A pillanatnyi érték, a változás, a legnagyobb csúcshoz viszonyított csúcsarányok és az egyes csúcsok százalékos részesedése is látható. További jelfeldolgozásra ezeket az adatokat használjuk.

ábra. Csúcskiválasztó üzemmód, a jelek időbeli változásának ábrázolásával. Folyamat megfigyelésére a legalkalmasabb megjelenítési mód. A nagyítás mindkét irányban változtatható.

ábra. Tömegspektrum felvétele, a csúcsokat vonalasan ábrázolva ábra. Tetszőleges szélességű tömegszám- intervallumban csúcscsoportok felvétele, analóg ábrázolással. Az egyes csoportok tömegtartománya, érzékenysége önállóan programozható.

7.4. MÉRÉSI FELADATOK KVADRUPÓL TÖMEGSPEKTROMÉTERREL A KTS kezelőszervei és hatásainak megismerése Vegyen fel egy tetszőleges tömegspektrumot. 1. Állapítsa meg az észlelt csúcsok tömegszámát, azonosítsa be a hozzájuk tartozó molekulákat/atomokat. 2. Söpresse a tömegtartományt különböző sebességekkel. Állapítsa meg az optimális letapogatási sebességet u tömegtartományban. 3. Állapítsa meg az optimális szűrési időállandót 10 -9, és A méréshatárban. 4. Állítsa be 2 szomszédos tömegcsúcs söpretését és állapítsa meg az optimális tömegfelbontást szolgáltató fokozatot a RESOLUTION kapcsolón. 5. Az oszcilloszkópon V-ban leolvasható a mért csúcsok magasságához tartozó feszültség. Válasszon ki egy csúcsot, és határozza meg annak intenzitását A mértékegységben a méréshatár és az oszcilloszkópon leolvasott érték ismeretében.

A KTS érzékenységének meghatározása A/mbar egységben Az egységnyi nyomásváltozás hatására létrejövő ionáram-növekedést határozzuk meg. Az érzékenység: É = (I 2 - I 1 )/ p 2 - p 1 ). Emlékeztető: a száraz levegő többségi gázainak összetétele: N 2 : 78,09%, O 2 : 20,95%, Ar: 0,93%. A víz telített gőznyomása 20 °c-on: 23,37 mbar. Ha levegő gázzal végezzük a mérést, és az argont, vízgőzt elhanyagoljuk, akkor 50%-os páratartalomnál kb. 2%-nyi jelet hanyagolunk el, amely a mérés pontosságához képest megengedhető. Az egyes gázok ionizációs hatáskeresztmetszetének aránya: σ O2 = 0,9∙σ N2. Az oxigén jelnagyságát 1/0,9 faktorral kell szorozni, hogy a jeleket egységesen nitrogénre normáltan kapjuk. - Mérjük a háttérnyomást (p 1 ) mbar egységben az ionizációs vákuummérővel, ugyanakkor mérjük KTS-sel a N 2 és O 2 csúcsainak hozzá tartozó intenzitását A egységben (I 1 = I 1N2 + I 1O2 ). - Levegőt engedünk be a rendszerbe, és mérjük a gázbeeresztés hatására megnövekedett p 2 nyomást és I 2 csúcsintenzitást. - Kiszámítjuk az érzékenységet.

Az O 2 és Ar izotópok kimutatása levegőben Az egyes gázok természetes izotópösszetétele: 16 O: 99,759%; 17 O: 0,037%; 18 O: 0,204% 36 Ar: 0,337%; 38 Ar: 0,063%; 40 Ar: 99,600% A gyakorlatra való otthoni felkészülés feladata Számítsa ki (ésszerű kerekítéssel élve), hogy milyen tömegszámoknál és milyen viszonylagos intenzitással várhatók a mért csúcsmagasságok, a legnagyobb valószínűségű izotóphoz tartozó intenzitást kerekítéssel 100%-nak tekintve. Az O 2 esetében a molekula ionjai nagyobb intenzitással jelentkeznek, mint az atomok ionjai, tehát azokkal számoljon. Készítsen táblázatot. - Mérje meg a levegőben előforduló oxigén és Ar izotópok arányát a legnagyobb intenzitású izotóp nagyságához viszonyítva. - A számított tömegszámoknál mérje meg a tömegszámokhoz tartozó intenzitásokat (háttér). - Engedjen be levegőt, és mérje meg a csúcsmagasságokat az emelt nyomáson. - A háttér figyelembe vételével számolja ki az egyes izotópok csúcsmagasságainak arányát a legnagyobb jelhez képest, és hasonlítsa össze az elméletileg várt értékkel.

A kimutatható legkisebb parciális nyomás meghatározása A kimutatható legkisebb parciális nyomást az szabja meg, hogy mi az a legkisebb jel, amelyet mérni tudunk, amelyet határozottan meg tudunk különböztetni a zajoktól, és ez a jel milyen nyomásnak felel meg. A legnagyobb érzékenységet A méréshatárban érjük el. Ha a jel egy tömegegység szélességben a szokásos háromszög- szerű alakban tartósan kiemelkedik a zajszintből, akkor határozottan állíthatjuk, hogy ott egy tömegcsúcs van. Ha a zaj-amplitúdó A, és a mért jel ennek kétszerese, akkor a különbségük, azaz A a legkisebb mérhető hasznos jel (I min ). (A mérés megkívánt pontossága szerint ennél szigorúbb feltételt is szabhatunk, de ezt itt elegendőnek tertjuk.) Ha a legkisebb mérhető jel: I min, akkor az érzékenység ismeretében a kimutatható legkisebb parciális nyomás: p min = I min /É Ugyanaz a jel és zaj 10 ms (balra), majd 30 ms (jobbra) időállandójú szűrővel szűrve. - Határozzuk meg a tömegspektrométerünkkel mérhető p min értéket!

A mérés kivitelezése: - Zárt gázbeeresztő szelepek mellett válasszon ki egy olyan rövid tömegtartományt, amelyben nagyon kicsik a tömegcsúcsok (pl. 21 – 23 u). - Állítsa be a detektálás érzékenységét maximumra, és szűrjük a jelet, amennyire az ésszerű letapogatási idő megengedi. - Mérje meg a zaj amplitúdóját. Az oszcilloszkóp által rajzolt vonal vastagságának a fele a nagyfrekvenciás zaj amplitúdójával egyenlő. Vegye figyelembe az időnként látható alacsony frekvenciájú zajokat is (a vonal ingadozása). A kettő összege adja a zaj amplitúdóját. - Számítsa ki a kimutatható legkisebb parciális nyomást A kimutatható legkisebb koncentráció meghatározása A kimutatható legkisebb parciális nyomás ismeretében egyszerű a kimutatható legkisebb koncentráció (c min ) meghatározása: csupán a legnagyobb megengedhető össznyomást kell ismerni, amelynél még a jel egyenes arányosságban van a nyomással. Ez a mi rendszerünkben p össz,max = 5∙10 -5 mbar. c min = p min /p össz,max - Számítsa ki a berendezéssel kimutatható legkisebb koncentrációt.

Maradékgázok mérése - Zárjon el minden gázbeeresztő szelepet. - Vegye fel a tömegspektrumot az 1 – 100 u tömegtartományban. - Elemezze a tömegspektrumot: - melyik komponens a legnagyobb, ez miből eredhet? - lyukas-e a rendszer – ezt mi alapján tudja eldönteni? - mi a második legnagyobb tömegcsúcs, ez miből ered? - miből származik a többi tömegcsúcs, amely sok tömegszámnál viszonylag kis intenzitással jelenik meg? - honnan származik az u tömegszámú csoport? - Helyileg melegítse meg egy hajszárítóval a vákuumkamra falát. Mit tapasztal a tömegspektrumban? - Hogyan tudná csökkenteni a maradékgáz spektrumban szereplő komponensek parciális nyomását?