Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett: Educatio Társadalmi.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Széchenyi István Egyetem, Győr
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Kassa – Komárom. Megalakulás: 2006.február - Kassán október - Komáromban.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
A szaknyelvoktatás helyzete és jövője Hidasi Judit/ BGF
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Fókuszban a nemzetköziesedés. Fejlesztési cél: PTE NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE Nemzetközi beiskolázási marketing tevékenység erősítése Új nemzetközi.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Erasmus program az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Orosz Magdolna tudományos rektorhelyettes Budapest, október 2.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Reflexiók az,,Ország közepe” TAMOP program szociális munkás képzésre gyakorolt hatásáról A szociális szolgáltatások és humán erőforrások fejlesztésének.
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Az Erasmus eredményei dióhéjban
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Tény alapú pályaorientációs szakpolitika
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Előadás másolata:

Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság növelésében” TEMPUS Közalapítvány Budapest, 2014.március 31.

A szakmai képzéssel összefüggő nyelvismeret Mihez? §A szakember képzés teljes folyamata §A hallgatók nemzetközi cserekapcsolatokban való részvétele §A végzettek eredményes helytállása a munka világában Mi szükséges? §A szakterületi képzés konvencióinak megfelelő tartalmú és szintű szakmai nyelvhasználat, kommunikációs képességek §A szaknyelvi képzés rugalmas alakítása a dinamikusan változó társadalmi, gazdasági igényekhez (?)

Kurtán Zsuzsa- Silye Magdolna (2012. június ): A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések EMMI – OFI megbízásából 23 felsőoktatási intézmény (17 egyetem, 6 főiskola) Kérdőíves felmérés Interjúk

Kurtán Zsuzsa - Silye Magdolna (2012. június): A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések 1.A szaknyelvoktatás szervezeti keretei 2.A (szak)nyelvi képzés személyi feltételei 3.A (szak)nyelvoktatás tartalmi jellemzői 4.Külföldi hallgatók számára nyújtott idegen nyelvű kurzusok 5.A (szak)nyelvi képzésre vonatkozó intézményi vélemények, javaslatok Adatértékelés módszere: intézményi válaszok előfordulási gyakoriságának számértéke

Tartalom Helyzetkép §Mi jellemzi a szaknyelvi képzés kontextusát, céljait, követelményeit, tartalmát? §Hogyan valósul meg a különböző képzési szinteken a munkaerőpiac által szükségesnek tartott kompetenciák fejlesztése? Fejlesztési lehetőségek Rendszerszintű nyelvfejlesztési koncepció Az oktatási, kutatási, társadalmi tevékenységek nyelvhasználati hatásainak tudatosítása és tapasztalatszerzés Pedagógiai módszerváltás, együttműködés, szakmai és nyelvi fejlesztés szinergiája

Értékelhető válaszok száma: 43

Értékelhető válaszok száma: 48

Értékelhető válaszok száma: 38

A szaknyelvoktatással kapcsolatos problémák: néhány jellemző vélemény §A szaknyelvoktatás nem megfelelő megítélése hallgatói (túl nehéz) és oktatói (felesleges) szempontból” §„A hallgatók nem ismerik fel a szaknyelvtudás munkaerő-piaci fontosságát, nem motiváltak.” §„Jellemzően gyakori az a (nem nyelvoktatói) felfogás, hogy a hallgatók még az általános nyelvet sem tudják kellő szinten, akkor miért kellene még szaknyelv is”. §„Minden feltétel adott, azzal kell inkább megküzdeni, hogy a kimeneti követelményben a karok írják elő a szaknyelvet, ez a legnagyobb garanciája a kurzusválasztásnak”.

A szaknyelvoktatás fejlesztése: jellemző intézményi attitűdök, vélemények, javaslatok l „Mentalitásváltás a szaknyelvoktatás megítélésével kapcsolatban” l „A (szak)nyelvi képzés pozícióit és státuszát a felsőoktatási intézményeknek egyértelműen meg kellene határozniuk ” l „Szaknyelvtanári továbbképzések (hazai és célnyelv területi) szervezése, források hozzárendelése” l „A szak-intézmények szaknyelvtanárai közötti együttműködés erősítése” l „Pedagógiai módszerváltás: e-learning, blended learning stb.”

Értékelhető válaszok száma: 40

38 értékelhető válasz megoszlása

Fejlesztési lehetőségek A diákok nyelvhasználat által szocializálódnak leendő szakmájukba A szakmai képzés oktatási, kutatási, társadalmi tevékenységeinek nyelvhasználata: tudatosítás és tapasztalatszerzés Rendszerszintű nyelvfejlesztési koncepció Együttműködés: szakmai és nyelvi/szaknyelvi képzés szinergiája Pedagógiai módszerváltás

Köszönöm a figyelmet! Dr. Kurtán Zsuzsa