ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Változások az utóbbi évtizedekben
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálkozási ismeretek II.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
1169/2011/EU jelölési rendelet
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Egészséges életmód.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
Egészségtudatos gasztronómia
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP B-14/ Az utóbbi négy évtizedben több országos és európai statisztikai adat is Magyarországon az emberek romló egészségi állapotát, magas civilizációs megbetegedési és halálozási számot mutatott. A leggyakoribb megbetegedések a következők: - magas koleszterinszint, szív-és érrendszeri elváltozások, - túlsúlyosak és az elhízottak számának növekedése a gyermekek körében is, - daganatos megbetegedések, emésztőszervi: vastagbél, máj, hasnyálmirigy, - cukorbetegek számának gyors emelkedése a fiatalkorúaknál is, - élelmiszerallergiák: liszt-, tej-, olajos magvak stb. növekvő száma, - túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás okozta krónikus és halálos betegsége „a legfőbb érték az egészség”

A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP B-14/ Táplálkozásunk mai főbb jellemzői: - feleslegesen sok állati zsír- és koleszterinfogyasztás, - túlzott cukrozott étel- és italfogyasztás, - túlzott konyhasófogyasztás, - alacsony növényi (élelmi) rost-fogyasztás: zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű gabonafélék, - kevés és nem jó összetételű folyadékfogyasztás, - vitamin- és ásványi anyagokban hiányos étkezés - rendszertelen étkezési ritmus, étkezések közötti „nassolás, - hiányos ételismeret, egyhangú táplálkozás. A lakosság kalóriadús, gyakran szakszerűtlen táplálkozása, a mozgásszegény életmód a fő kockázati tényezők.

A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP B-14/ Kisgyermekkorban az agyi és kognitív fejlődést nagymértékben segíti az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. A kulcsfontosságú tápanyagok, úgymint a jód, a vas, a folsav, a cink, a B 12 vitamin, az omega 3 zsírsavak, az A, E, C vitaminok szerepe különösen fontosak már a legkisebbeknek is. Minél fiatalabb korban ismertetjük és tanítjuk meg a helyes életmódot, a táplálkozást is, annál valószínűbb, hogy a mai kisgyerekekből már egészségesebb felnőttek lesznek.

EMMI RENDELET ELŐZMÉNYEI Az OÉTI a 2009-es és 2013-as országos óvodai felmérés eredményei alapján megállapítja, hogy a közétkeztetés sem minőségben, sem mennyiségben nem felel meg az ajánlásoknak. A jogszabályi felhatalmazásnak eleget téve saját vizsgálati eredményeire építve és a legújabb szakirodalmi adatokat figyelembe véve elkészítette a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő, táplálkozás- egészségügyi ajánlás-t. TÁMOP B-14/

MIÉRT VOLT SZÜKSÉG AZ AJÁNLÁSRA? A 2009-es vizsgálat több minőségi és mennyiségi hiányosságot tárt fel. A 2013-as felmérések eredményei még mindig jelentős számú szakszerűtlenséget, de kedvező változásokat is mutattak. Ezek közül a legfontosabbak voltak: -zöldséget, főzelékfélét, gyümölcsöt naponta a legtöbb helyen csak egyszer kaptak -tej- és tejtermékek korábbi mennyisége további 15%-al csökkent -teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyeret, péksüteményt 10 nap alatt kétszer adtak TÁMOP B-14/

MIÉRT VOLT SZÜKSÉG AZ AJÁNLÁSRA? TÁMOP B-14/ halételeket már legalább egyszer készítettek 10 étkezési nap alatt -az ételsorokat még most is magas energiatartalom és alacsony tápérték jellemezte -a közétkeztetőknek már 70%-a biztosított diétás ételeket a korábbi 50%-hoz képest -a folyadékpótlás az óvodák 1/3-ában még mindig nem elégséges és nem megfelelő összetételű

MIÉRT VOLT SZÜKSÉG AZ AJÁNLÁSRA? TÁMOP B-14/ az ételek-italok többsége még most is sok sóval és cukorral készült, háromszorosa a korcsoportos ajánlásnak -az étlaptervezéskor még mindig csak a konyhák 33%-ában végeztek tápanyagszámítást Ez a kép a 4-6 évesek étkeztetéséről a közétkeztetés szabályozására önálló rendelet megalkotását tette szükségessé.

MIÉRT VOLT SZÜKSÉG AZ AJÁNLÁSRA? Napi 5 adag zöldség/gyümölcs fogyasztása esetén évente 2,7 millió haláleset lenne megelőzhető az európai régióban. Ha 5 év alatt a só fogyasztás átlag napi 10 g-ra sikerülne csökkenteni, akkor a évesek körében stroke-ot, illetve szívinfarktust lehetne megelőzni. A táplálkozásnak bizonyítottan hatása van a koncentráló képességre, kognitív képességekre, viselkedésre, erőnlétre. TÁMOP B-14/

EMMI RENDELET TÁMOP B-14/ január 1-től a társadalom egészségügyi állapotának javítására való törekvés jegyében életbe lép az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, amely részletesen leírja a különböző ellátások során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket szeptember 01-vel kell alkalmazni a rendelet előírásait.

ÉTRENDTERVEZÉS TÁMOP B-14/ Nyersanyag-kiszabaton: - korcsoport - létszám - nyersanyagok mennyiségi felsorolása - 10 vagy 100 személyes receptúra - tápanyagszámítás alapja - alkalmazott program vagy adatbázis feltüntetése - 90 nap megőrzési idő Korcsoportonkénti adagolási útmutató (4. melléklet) Változatossági mutató Egymást követő 2X10 élelmezési nap változatossági mutató > 60

NAPI TÁPANYAGSZÜKSÉGLET TÁMOP B-14/

ÉTRENDTERVEZÉS SZABÁLYAI TÁMOP B-14/ Étlap: - Jól látható kifüggesztés - Korosztály megjelölése - Számított só tartalom - Allergén összetevők (1169/2011 EU rendelet alapján december 20-tól) - Pontos ételmegnevezés - Diétás étrendet elkülönítetten - Változásról a kiszállítást megelőző 12 órával tájékoztatás - Adagolási útmutató rendelkezésre bocsátása

ÉTRENDTERVEZÉS SZABÁLYAI TÁMOP B-14/ Egymást követő kétszer 10 élelmezési nap főétkezéseiben 1 ételsor, 1 alkalommal fordulhat elő - Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek tartalmaznia kell, bölcsödében +1 kisétkezésnek is - Ebédre csak legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó sütemény, édesség adható - Tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat - Tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható - Kizárólag jódozott só használható

EGYES ÉLELMISZEREKRE, ÉLELMISZERCSOPORTOKRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK 10 ÉLELMEZÉSI NAPRA TÁMOP B-14/ Húskészítmény maximum 6 alkalommal - Ízesített tejkészítmény maximum 2 alkalommal - Sertés, baromfi zsír maximum 3 alkalommal - Bő olajban sült étel maximum 1 alkalommal, bölcsödében nem - Hal minimum 1 alkalommal - Lekvár, mogyorókrém maximum 1 alkalommal - Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer 10 alkalommal - Tejszín 1 alkalommal használható fel - 3 / 4 / 5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék

NAPONTA BIZTOSÍTANDÓ ÉLELMISZEREK KORCSOPORTTÓL FÜGGŐEN TÁMOP B-14/ Tej, tejtermék adag zöldség vagy gyümölcs, ezekből legalább 1 adag nyers formában adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább 1 adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie Napi egyszeri szolgáltatás: - 1 adag zöldség, vagy gyümölcs 10 nap átlagában háromszor nyers formában

TILTOTT ÉLELMISZEREK TÁMOP B-14/ Nem lehet felhasználni ! - Sótartalmú ételport, ételízesítőt ételízesítésen kívüli célra - 30 % - nál magasabb zsírtartalmú húst - 23 % - magasabb zsírtartalmú húskészítmény bölcsődei étkeztetésnél - Cukrozott üdítőt, szörpöt, alkoholt - MÉ /112 előíráson kívüli gyümölcslét és 4-6 éves korcsoportok számára sertés-, és baromfi zsírt, kókusz, pálmazsírt sütéshez - Édességet önálló ebédként - Édesítőszert 3 év alatti korcsoportban - Népegészségügyi termékadós gyümölcsízt

KONYHATECHNOLÓGIAI ÉS ALAPANYAG VÁLTOZTATÁS TÁMOP B-14/ Korszerűbb változtatások: -A bő zsiradékban sütés helyett párolás sütőbe, sütőzacskóba friss fűszernövényekkel készíteni az ételeket -A sűrített leveseket, főzelékeket zsíros rántás helyett habarás, zsírszegény tejföl, joghurt, kefir ajánlott -Sűrítés áttöréssel (saját alapanyagával vagy egyéb nyersanyagokkal) -Gőzben párolt főzelékfélék – zsírszegénység -A zöldség- főzelékfélék köretként való többszöri adása nyersen vagy mérsékelten gőzben párolva, friss fűszernövényekkel ízesítve, ezzel csökkenthető a magas szénhidrát tartalmú köretek mennyisége -A friss saláták gyakoribb fogyasztása -Só mennyiségének csökkentése, friss, szárított zöldfűszerekkel -Modern berendezések, kombinált légkeveréses sütőkészülék

AZ ÓVODÁS ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA TÁMOP B-14/ A tervezést meghatározó tényezők: -az óvodások élettani szükséglete, mennyiségi igényük -minőségi igény: a tápanyagok egymáshoz való arányának biztosítása -a gyermekek ízlésének reális figyelembe vétele -napi hány étkezést készítenek a konyhán, /T+E+U, a napi össz. energia 65%-a/ -az élelmezési üzem kapacitása, személyi adottsága és műszaki felszereltsége, szakdolgozók, létszáma, tudása

AZ ÓVODÁS ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA TÁMOP B-14/ idényjelleg figyelembe vétele /zöldségek, gyümölcsök/ -a felhasználható napi forintnorma összege, az árubeszerzés gazdaságossága -helyben vagy kiszállítással is történik a tálalás -az alapanyagok változatosan szerepeljenek: ízben, színben, összetételükben, készítési módjukban

ÓVODÁS ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA TÁMOP B-14/ a változatossági mutató egymást követő kétszer 10 nap alatt ne legyen kisebb 60%-nál -10 nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal szerepeljen -állati eredetű, teljes értékű fehérjeforrást minden főétkezésnek tartalmaznia kell -az étrend ételeinek receptúrái alapján, a nyersanyag-kiszabaton feltüntetett mennyiségekből, az étel jellegének megfelelő elkészítési módot kell alkalmazni

ÓVODÁS ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA TÁMOP B-14/ a nyersanyag-kiszabati íven fel kell tüntetni az ételekhez felhasznált élelmiszereket pontos megjelöléssel és mennyiségükkel, és a használt programnak és adatbázis megnevezésnek is szerepelni kell rajta -az étel élvezeti értékére, az étvágyra, különösen a kisgyermekek számára pozitív hatással vannak az élénk, változatos színek és ízek -étvágycsökkentő a színtelen, egyhangú menü összeállítás is: pl. zellerkrémleves, natúr csirkemell, burgonyapüré, almakompót -az ételek megfelelő, megszokott hőmérsékletére is figyelni kell

ÓVODÁS ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA TÁMOP B-14/ az ételsorok összeállításánál nyáron a kisebb energiatartalmú, üdítő hatású, könnyebben emészthető, enyhén fűszerezett ételeket adjuk -télen a nagyobb kalóriaértékű, laktatóbb ételek a kívánatosabbak -árubeszerzés fontossága -tálalási, szállítási lehetőségek, előírások

SZEMÉLYI FELTÉTELEK TÁMOP B-14/ Normál étrend összeállítását élelmezésvezető végzi -Diétás étrendet dietetikus készíthet -Diétás étel készítését diétás szakács vagy dietetikus szakember felügyeli -ötévente részt kell venni táplálkozás-egészségügyi tárgyú képzésen

TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS TÁMOP B-14/ Szint – Gabonafélék Táplálkozásunk alapját képezze, minden étkezéshez fogyasszunk valamilyen gabonaterméket. (teljes őrlésű kenyér, pékáru; tészta, rizs) 2. Szint - Zöldség, gyümölcs A megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságunk érdekében naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk ezekből. (nyersen, salátának, főzeléknek, levesnek, turmixnak, ivólének)

TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS TÁMOP B-14/ Szint – Tej-tejtermékek, Hús, Hal, Tojás Céljuk a megfelelő fehérje, Ca, Fe, B12 ellátottság fedezése. Fogyasztásuk napi 2-3 alkalommal javasolt, kivéve a tojás, amely heti 2-3 db. 4. Szint - Édességek, Olajok, Nassok Ezek fölösleges, értéktelen energia bevitelt jelentenek, törekedni kell a mellőzésükre.

SZEMÉLYES PÉLDAMUTATÁS TÁMOP B-14/ A táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, ilyenkor tanulják - helyes ételválasztást - ízlés - rögzülnek a táplálkozási minták - egész életre szóló táplálkozási magatartás Az óvodás korra az étkezés már nem csak táplálkozás, hanem szociális esemény.

SZEMÉLYES PÉLDAMUTATÁS TÁMOP B-14/ A táplálkozási változások elfogadásával remélhető, hogy már a közeljövőben javul a magyar emberek egészségi állapota és a most óvodás korosztály is jobb életminőséggel élheti az életét. Az új elvek elfogadásáért nemcsak a közösségi étkeztetőknek, de a szülőknek is sokat kell tenni. Mindehhez szükséges az óvodapedagógusok és az ételek kiszolgálásában részt vevő minden dolgozó szakmai tudása és lelkiismeretes segítő munkája is.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!