Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódra nevelés gyakorlatában Dr. Mezei Éva, Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság,főtitkár „A testi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az iskolai szociálismunka
az általános iskolákban
Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők?
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
Helyes táplálkozás.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Egészséges táplálkozás
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Napocska Napköziotthon
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők? Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Készítette: Dr. Mezei Éva.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Változások az utóbbi évtizedekben
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Egészség Betegség.
Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
Török Szabolcs tankerületi igazgató
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Szabadidő, szórakozás tizenéves korban Határok és egyezségek
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A helyes táplálkozás.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Aktív, egészséges életmód
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Új Széchenyi Terv - keretében kiírt TÁMOP -_3.3.10/A-12 kódszámú, A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Lévay József református.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódra nevelés gyakorlatában Dr. Mezei Éva, Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság,főtitkár „A testi egészség fejlesztésének megvalósítása a köznevelésben, különös tekintettel a táplálkozás és a testnevelés területeire” konferencia, workshop és modellbemutató Felsőtárkány

Az egészséget meghatározó tényezők Genetikai tényezők 25-30% Környezeti hatások 17-22% Egészségügyi ellátás 10-15% Életmód 40-45% táplálkozás mozgás káros szenvedélyek kerülése lelki egyensúly

Táplálkozással összefüggő betegségek Elhízás (12% !!), cukorbetegség Szív-, érrendszeri betegségek, magasvérnyomás Daganatos megbetegedések Mozgásszervi problémák Fogszuvasodás (12 éveseknél átlag 4) Lelki problémák

Mitől függ a gyermekek egészséges táplálkozása? Család szoptatás, víz megszerettetése jutalmazási, ünneplési szokások, rendszeresség szülők példamutatása anyagi helyzet, képzettség Óvoda,iskola közétkeztetés, büfék, automaták kínálata, egészségnevelés, példamutatás, kortárshatás Társadalmi hatások, média, reklám létbiztonság, élelmiszerbiztonság Mit reklámoznak, hogyan?

Az egészséges táplálkozás irányelvei Rendszeresség (napi 5x) Mértékletesség Változatosság Teljes kiőrlésű gabonafélék Naponta 5x zöldség, gyümölcs Naponta 0,5 l tej, 1 tojás Sovány húsok, hetente hal, belsőség csak 2 hetente Kevés zsiradék, édesség csak heti 1-2X Sófogyasztás mérséklése Vízfogyasztás

Hogyan segítheti az iskolai egészségfejlesztés az egészséges táplálkozási szokások kialakulását? Megfelelő tájékozottság – tanórai és tanórán kívüli keretben Kedvező környezeti feltételek A tudás gyakorlati alkalmazása Ismerd meg, tudd, csináld! A sikeres iskolai programok alapja: helyzetfelmérés - program kidolgozása – összefogás – diákok bevonása - megvalósítás - értékelés Iskolai egészségfejlesztési team működése

Helyzetfelmérés Milyenek a tanulók táplálkozási szokásai, tápláltsági állapota, szociális háttere? Milyen a pedagógusok egészséges táplálkozással összefüggő képzettsége? Milyen az iskolai büfék, automaták választéka? A mosdón kívül van-e az intézményben ingyenes ivóvíz? Megfelelő idő áll-e rendelkezésre az étkezéshez? Milyenek az étkezés körülményei? Milyen a menzát igénylő tanulók aránya, az ételek minősége, a tanulók elégedettsége? Van-e lehetőség kapcsolódni az iskolatej, iskola-gyümölcs programhoz? Van-e iskolakert, tankonyha, van-e lehetőség a kialakítására? A térségben élő együttműködő szakemberek, civil szervezetekkel való kapcsolat? Egészséges táplálkozással kapcsolatos országos programok ismerete?

Saját gyakorlatunk a táplálkozási szokások felméréséhez 1. Naponta rendszeresen reggelizel (8 óra előtt)? 2. Naponta eszel gyümölcsöt? 3. Naponta eszel legalább 30dkg zöldséget? 4. Ha szomjas vagy inkább vizet iszol? 5. Heti max. 2x eszel édességet ? 6. Szoktál-e hetente energiaitalt inni? 7. Elégedett vagy a testsúlyoddal? 2014/15. tanév 9. évfolyam adatai 260 fő

Ismeretek átadása tanórai keretben és tanórán kívül – interaktív módon, élménypedagógiai módszerekkel Egészséges táplálkozás alapvető szabályai, táplálkozási piramis, mediterrán étrend, folyadékfogyasztás, energiaitalok, coffein, alkohol, fogápolás Étkezési szokásaink és azok változtatása Média szerepe a táplálkozásban Növénytermesztés, állattenyésztés, növényvédő szerek Tudatos vásárlás, bioélelmiszerek, élelmiszerbiztonság, ételek tárolása Ételkészítési módok, ételkészítés, heti étrend összeállítása Étkezési kultúra, terítés Tápláltsági állapot,testkép,energiaegyensúly Táplálkozási szükségletek, tápanyagok összetevői Különleges táplálkozási igények ( allergia, lisztérzékenység, laktóz intolerancia, sportolók, kismamák, csecsemők, anyatejes táplálás, serdülők) Hiányállapotok, a minőségi éhezés fogalma Táplálkozással összefüggő betegségek, ajánlott és káros diéták (elhízás, kóros soványság, testképzavarok, népbetegségek) Helyileg fontos meghatározni, konkrétan melyik tantárgy keretében, évfolyamonként hány órában, mit oktatnak.

Megfelelő környezeti feltételek biztosítása Példamutató iskolai személyzet Higiénikus, egészséges ivóvízvételi lehetőség Kézmosási lehetőség Iskolai büfék, automaták kínálata segítse az egészséges táplálkozást Barátságos, kulturált étkezési körülmények, ízletes, az ajánlásoknak megfelelő ételek a menzán, menüválasztási lehetőség, pedagógus felügyelete az étkezés során. Tankonyha, iskolai konyhakert A különleges táplálkozási igényű tanulók étkeztetéséről is gondoskodjanak ( laktózintolerancia, lisztérzékenység) Cukorbeteg gyermekeknek lehetőséget adjanak arra, hogy az inzulint nyugodt,higiénikus körülmények között beadhassák

Javaslatok a büfé kínálatára választék bővítése (gyümölcs,saláták,barna kenyér,tejtermékek,tejdesszertek) korlátozások (chips, szénsavas üdítők, magas kalóriájú édességek) egyéb javaslatok (áruk elhelyezése, véleményláda, marketing)

Program kidolgozása az érintettek összefogásával Felelős: intézmény vezetője Iskolai egészségfejlesztő team Koordináló pedagógus Segítők, együttműködők: Pedagógusok Iskola-egészségügyi szolgálat,iskolafogászat- szakmai segítők Diákönkormányzat Szülői munkaközösség Iskolai étkeztetés, büfé,automata üzemeltetője Kormányhivatal- ÁNTSZ Civil szervezetek

Lehetőségek Rajzpályázat, plakátkészítés, vetélkedő Reklámfilmkészítés Zöldség-gyümölcsnapok, víz napja Salátakészítés, kóstolás Főzőiskola: gyorsan, egészségeset, olcsón! Osztálykirándulások, erdei iskolák lehetőségei Iskolai konyhakert program Életmódklub, egyéni tanácsadás Szakmai és civil programok (OÉTI,MDOSZ,betegszervezetek,cukorbetegek,lisztérzékenyek) A tanulók és a szülők bevonásával a programok eredményesebbek!

Diákok bevonása Kreatív tanulás, főzés Helyzetfelmérés- vélemény felmérés a menzai ételek minőségéről, büfé választékáról. Aktív részvétel az egészséges táplálkozásra ösztönző iskolai környezet megteremtésében (dekoráció, vetélkedő, egészségnapok) Építsünk a tanulók kreativitására! Kérjük ki a véleményüket a programok tervezésekor! Hagyjuk, hogy felelősséget vállaljanak a programok megvalósításában, támogassuk őket! Kortárshatás pozitív érvényesítése: kortársoktatás

Szülők bevonása Mit kérünk a szülőktől? Reggeli nélkül ne engedje gyermekét iskolába! Vizet adjon, ha szomjas a gyermeke! Engedje, hogy gyermeke magának szedjen ételt! Főzzön változatosan! Ne csokoládéval jutalmazzon! Az étkezés helye a konyha legyen! Korlátozza gyermeke TV és számítógép- használatát! Mutasson jó példát! Eszközök: iskola honlapja, szülői értekezletek, tanácsadás

Értékelés Tanulók tudásszintjének felmérése Tanulmányi eredmény változása A tanulók táplálkozási szokásainak változása Normál tápláltsági állapotú tanulók aránya A tanulók elégedettségének változása az ételek minőségével kapcsolatban A helyzetértékeléskor megállapított hiányosságok korrekciója

Összefoglalás A helyes táplálkozási szokások kialakítása az egészség megőrzése, a népbetegségek megelőzése, a növekedés és fejlődés biztosítása miatt szükséges. Eredményeket akkor érhetünk el, ha a maga területén mindenki megteszi a szükséges lépéseket. Az iskolai egészségfejlesztés során az egymásra épülő ismeretek interaktív módszerekkel történő átadása mellett fontos a helyzetfelmérésen alapuló programok összefogással történő kialakítása és megvalósítása, s az évenkénti értékelés. Az egészségfejlesztés nem egy egyszeri akció vagy program, hanem folyamat, melynek segítségével a tanulók képesek lesznek az egészségüket befolyásoló tényezők feletti kontrollra és egészségük javítására