1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam. 2004. július 07.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvételi tájékoztató
Advertisements

A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Krúdy.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
FELVÉTELI tájékoztató
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
A közoktatás fejlesztésének időszerű kérdései Budapest november 22. Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető..
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
Beiskolázási tájékoztató december
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
SYLVESTER JÁNOS PROTESTÁNS GIMNÁZIUM
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Bemutatkozik a MIOK Gimnázium és Szakképző Iskola
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Felnőttoktatási tájékoztatója
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Célja: - az utolsó két évfolyamon heti plusz két órában az emelt szintű érettségihez szükséges többletismeretek.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Felvételi tájékoztató
Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola.
Pályaválasztási szülői értekezlet
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Gyorsjelentés az érettségi eredményeiről július 12.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Kétszintű érettségi.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Érettségi tájékoztató 2016/2017
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Kétszintű érettségi 2018 május
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
NYITOTT KAPUK NAPJA november 14.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.

2 Leghátul a csatlakozó országok között Eurobarométer, március A magyarok idegennyelv-tudása a csatlakozó országok között

3 A Világ - Nyelv program  Nyelvtudás nélkül sem tanulni, sem munkát vállalni, sem vállalkozni nem tudunk az unióban. Az Oktatási Minisztérium ezért dolgozta ki a Világ – Nyelv programot, az idegennyelv-tudás fejlesztésének nemzeti stratégiáját. A stratégia főbb pontjai: - Nyelvi előkészítő évfolyam bevezetése - Az első idegen nyelv intenzív tanulása - Sikeres nyelvvizsga díjának visszafizetése - A felnőttek nyelvtanulását elősegítő adókedvezmény - Új nyelvi érettségi bevezetése 2005-ben - Pályázati programok kidolgozása

4 Nyelvi előkészítő évfolyam szeptemberétől minden gimnázium és szakközépiskola indíthat nyelvi előkészítő évfolyamon egy-egy olyan osztályt, amelyben a tanulók egy teljes éven át kiemelt óraszámban, a kötelező tanórák legalább 40 %-ában idegen nyelvet, a maradék időkeret 25 %-ában pedig informatikát tanulhatnak. Ezeken az évfolyamokon heti egy órában lehetőség lesz az anyanyelvi beszédkultúra tantárgy oktatására is. A 2004/2005-ös tanév után tanítási évenként további egy-egy osztályban válik lehetővé a nyelvi előkészítő képzés indítása. Az első idegen nyelv intenzív tanulása A nyelvoktatás intenzívebbé tétele érdekében azt javasoljuk, hogy valamennyi évfolyamon legalább heti öt órát az első idegen nyelv oktatására fordítsanak. Cél, hogy a második idegen nyelv oktatására szánt idő ne menjen az első idegen nyelv tanításának rovására.

5 Sikeres nyelvvizsga díjának visszafizetése A 2003/2004-es tanévtől a végzős középiskolásoknak az Oktatási Minisztérium visszatéríti egy sikeres (középfokú C típusú) nyelvvizsga díját. A beérkezett pályázatok alapján eddig közel tanuló több mint millió forint értékben nyújtotta be igényét a vizsgadíjak visszafizetésére. A nyelvvizsgadíjak visszatérítése a végzősök számára a következő tanév elején folytatódik. A felnőttek nyelvtanulását elősegítő adókedvezmény január 1-től adókedvezményt vehet igénybe minden olyan felnőtt állampolgár, aki akkreditált nyelvi képzésben vesz részt. A magánszemélyek a képzési díj 30%-ával, maximum forinttal csökkenthetik adójukat.

6 Új nyelvi érettségi bevezetése 2005-ben 2005-től a középiskolások már az új, kétszintű vizsgarendszerben teszik le az érettségi vizsgát, így a közoktatásban ettől kezdve ingyenesen megszerezhető lesz egy középfokú nyelvtudást megbízhatóan igazoló bizonyítvány. (A nem végzős tanulók előre hozott érettségi vizsgát tehetnek, így már alacsonyabb évfolyamon is ingyenesen hozzá juthatnak a nyelvtudást igazoló dokumentumhoz.) 2006-tól az állami nyelvvizsga már nem számítható be az érettségi eredményébe, minden tanulónak legalább egy idegen nyelvből érettségi vizsgát kell tennie közép- vagy emelt szinten. Pályázati programok 2003-ban a 10 alprogramra, több mint ezer pályázó pályázott, ezek közül a minisztérium közel ötszáz pályázót támogatott ben 11 alprogram keretében, 21 pályázati tevékenységre lehet pályázni.

7 Nyelvi előkészítő évfolyam (407 középiskolában diák) Minden gimnázium és szakközépiskola 1–1 nyelvi előkészítő osztályt hirdethetett meg a 9. évfolyamon (fenntartói jóváhagyással). A felvételi eljárás lezárása után szeptember 1-től a meghirdető 505 intézmény közül végül 407 középiskolában összesen 749 ilyen csoportot indítanak (egy osztályban általában két csoportot), 430-at gimnáziumban, 319-et szakközépiskolában. Nyelvi előkészítő osztályba diák iratkozott be a 2004/2005.tanévre.

8 A nyelvi előkészítő évfolyam meghirdetése Az 505 jelentkező iskolából 407 intézményben hagyta jóvá a fenntartó a nyelvi előkészítő évfolyamok indítását: 232 gimnáziumban, 170 szakközépiskolában, 5 gimnázium és szakközépiskolában.

9

10

11

12

13