2014. Február 27. Kápolnásnyék dr. Vereczkey Zoltán MKFE elnök Magyar fuvarozó vállalkozások versenyképessége 2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A közúti közlekedési szolgáltatási szektor (2014) Az összes mo-i alkalmazott 3,5%-a Éves adófizetés: kb. 500 Mrd Ft, az államháztartás bevételének 5%-a.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
SZÁMVITEL.
Az „Út a munkához” program évi változásai
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
EMELKEDŐBEN Stratégiai folyamatok a magyar gazdaságban
1993-as közoktatási törvény
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
címzetes egyetemi docens
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
A hazai KKV-k fejlesztése hiteltermékkel
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Dr. Vereczkey Zoltán MKIK alelnök
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Baranya Megyei Önkormányzat
Az „Út a munkához” program évi változásai
A szőlőtermelők integrációja
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődése
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

2014. Február 27. Kápolnásnyék dr. Vereczkey Zoltán MKFE elnök Magyar fuvarozó vállalkozások versenyképessége 2014

Válság: definíció A rendszerelmélet szerint egy komplex társadalmi rendszer akkor van válságban, ha a benne felmerülő kérdések, konfliktusok száma és/vagy intenzitása tartósan meghaladja az arra adható kielégítő válaszok számát és/vagy intenzitását. 2

A válság tartalmát tekintve: A válság ezek szerint döntően fokozódó alkalmazkodásképtelenséget, a rendszerben folyamatosan növekvő alkalmazkodási feszültséget jelent. 3

Miért robbant ki a 2008-as válság? A kapitalizmus alaptörvénye: a növekedés – megroppant és nem tudta elfedni az elosztási arányok tarthatatlanságát, vásárlóerő – kontra – extraprofit A termelő tőke „munka alapú” megtérülési ideje meghosszabbodott, sőt esetenként kétségessé vált, A spekulációs tőke megtérülési ideje mindig is rövidebb volt, és nagyon extrém esetben vált kétségessé, A tőke érdekelt lett a válság létrejöttében, a spekulációs „élettér” bővülésében, és fennmaradásában, a tulajdoni viszonyok átrendeződésében! 4

6

7

10 Mióta van válságban a közösségi közlekedés? A veszteséges vállalati gazdálkodás, / vagyonfelélés megjelenése óta? A termelő eszközök egyszeri újratermelésének megszűnése óta? Az egyéni közlekedés személyközlekedési munkamegosztáson belüli részarányának folyamatos növekedése óta? A hasznos km-ek és az utasszám csökkenése óta? A járat ritkítások és vonal bezárások elindulása óta? Konklúzió: válság van!

A versenyképesség alakulására ható tényezők: Adórendszer Költségstruktúra Gazdaságpolitikai programok Támogatási rendszer

A kereskedelmi gázolaj jogintézménye I. negyedévében 1300 közúti közlekedési szolgáltató vállalkozás alkalmazta. Hol van a többi? – 7,5 tonna alatti járművek – az EU irányelv alapján- nem lehetnek a rendszerben – 3. országos forgalomban nem Magyarországon tankol – Keleti irányban fuvaroz (olcsó ukrán gázolaj) – Averziók a visszaigénylés körüli „bürokrácia” miatt, pedig teljesíthető – Szürke/fekete forrás Eddig összesen visszaigényelt összeg: 7,3 Mrd Ft – Áruszállítás, -fuvarozás: 4,9 Mrd Ft (Kb vállalkozás, kb. 3,5 mFt/vállalkozás) – Személyszállítás: 2,4 Mrd Ft (kb. 130 vállalkozás, kb. 18,5 mFt/vállalkozás) Költségvetési érdek a külföldiek (tranzitálók) bevonása – ÁFA-visszaigénylés lehetőségének megteremtése a fő tranzitáló országokra – Hozzáadott szolgáltatások (több ok, hogy erre jöjjön és megálljon) Adórendszer

Üzemanyag-megtakarítás adómentes kifizetése Bizonylat nélkül elszámolható költségek (napidíj) mértékének 25€-ról 40€-ra való felemelése (/nap/fő) A légrugós gépjárművek esetében kivetett gépjármű adó az Európai Uniós minimum szintre csökkent Az útdíj költségek 7,5%-a levonhatóvá vált az iparűzési adóból Adórendszer

MIT TEHET AZ EMBER?: HA VÁLLALKOZÓ AKAR LENNI !

15 A vállalkozások nemzetközi versenyképességét meghatározó főbb költségek Villamos energia: Magyarország: 7,61 Eurocent/Kwh (feldolgozóipari adat 2006) Szlovénia Szlovákia Csehország Lengyelország 7,08 Eurocent/Kwh átlagszám (feldolgozóipari adat 2006) Megjegyzés: Alacsonyabb a költségszint a volt EU15-ben: Ausztria, Finnország, Svédország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Dánia (2007-es adat)

16 A vállalkozások nemzetközi versenyképességét meghatározó főbb költségek Földgáz: Magyarország: 8,92 Eucent/Gjoule (feldolgozóipari adat 2006) 7,75 Eucent/Gjoule átlagszám (feldolgozóipari adat 2006) Megjegyzés: Németország, Svédország, Egyesült Királyság, Luxemburg kivételével valamennyi európai országnál magasabb a magyarországi árszint 2007-ben Szlovénia Szlovákia Csehország Lengyelország

17 A vállalkozások nemzetközi versenyképességét meghatározó főbb költségek Gázolaj: Magyarország: 1,42 Euro/liter 1, 25 Euro/liter átlagszám Megjegyzés: 2007-ben tartósan alacsonyabb gázolaj árak voltak érvényben Finnországban, Görögországban, Spanyolországban, Luxemburgban és Ausztriában Szlovénia Szlovákia Csehország Lengyelország

18 A vállalkozások nemzetközi versenyképességét meghatározó főbb költségek Banki kamatok: Magyarország: 8,5 % 3,85 % átlagszám Megjegyzés: 2007 szeptemberi adat: magyar jegybanki alapkamat 7,5%, Németország 3,19% Ausztria 3,19% Szlovénia Szlovákia Csehország Lengyelország

A vállalkozások nemzetközi versenyképességét meghatározó főbb költségek Magyarországon Külön- bözet Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország Villamos energia (Eurocent/KWh) 7,61+0,537,08 Földgáz (Eucent/Gjoule)8,92+1,177,75 Gázolaj (Euro/liter)1,42+0,171,25 Banki kamatok %8,5+4,65 3,85 (Átlagszám) Élő munkát terhelő elvonások %50,5+6,5 44 (Átlagszám)

Az MKFE vevőcsoport üzemeltetésének eredményei II. félévében 200 millió liter hazahozott tankolás, 20 Mrd Ft jövedéki adóbevétel-többlet az I. félévhez képest  KÖVETKEZMÉNY: KERESKEDELMI GÁZOLAJ BEVEZETÉSE! : 6% visszaesés az üzemanyag-eladások terén, vs. 12% emelkedés az MKFE vevőcsoportjában 1. Győztes-győztes konstrukciók

Gazdaságfejlesztési források

Nemzetközi árufuvarozás V XII XII VI V XII XII VI

Magyarország nemzetközi* teljesítménye (millió átkm) * harmadik országos és kabotázs is

A magyar fuvarozók harmadik országos tevékenysége 2004 – 2011 (millió átkm)

További érdekképviseleti javaslatok a versenyképesség növelésére A külföldi útdíj 7,5%-ának levonhatósága az iparűzési adóból A külföldön az áru továbbítása érdekében kifizetett költségek (alagút, komp, útdíj) ne növelje az iparűzési adó nettó árbevételi alapját Induljon központi támogatással intézményes gépjárművezető képzés A vagyonszerzési illeték mértéke az államigazgatási eljárási költségek szintjén kerüljön meghatározásra, a haszongépjárművek esetében

További érdekképviseleti javaslatok a versenyképesség növelésére Jelentős intézkedéseket kell tenni a magyarországi export árualap „megvédése” érdekében: – bilaterális egyezmények felülvizsgálata – a külföldi tehergépjárművek hatékony ellenőrzése – a kiadott közlekedési engedélyek felhasználása során azok teljes körű érvénytelenítésének biztosítása ( bélyegző automata, élő munkaerő) – a viszonossági gyakorlat visszaállítása – az engedélyfajták következetes alkalmazása ( tranzit, loco, harmadik országos ) – a le és felrakóhelyek ellenőrzési kötelezettségének jogszabályi rendezése, a 156-os bírság rendelet módosításának hatályba léptetése – a már javaslatként elfogadott 261-es számú kormány rendelet módosításának mielőbbi hatályba léptetése a NAV, az NKH rendőrség közös ellenőrzési gyakorlatának elfogadása

A lokalitás lehetőségei Az államadósság csökkentése Árfolyamveszteség tompítása Energiaárak felügyelete Közüzemi költségek befolyásolásának kialakítása Telekommunikációs költségek szabályozása Kereskedelem, első sorban más lokalitásokkal Belső piac felértékelődése – Magyar áru – Magyar munkaerő Adózási fegyelem megszilárdítása Korrupció visszaszorítása Fekete gazdaság elleni hatékony fellépés 27 – elsődleges gazdasági célok között – deviza hitelesek kezelése – állami beavatkozás – intenzív külkereskedelem – export hitel, magyar áruk aránya – munkahelyvédelmi akcióterv – pénztárgépek online – jogszabály alkotás – ellenőrzést végző intézményrendszer fejlesztése

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!