1 Megtett úttal arányos elektronikus díjfizetési rendszer - fuvarozói érdekképviseleti szemszögből Karmos Gábor főtitkár Győr 2014.11.20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A közúti közlekedési szolgáltatási szektor (2014) Az összes mo-i alkalmazott 3,5%-a Éves adófizetés: kb. 500 Mrd Ft, az államháztartás bevételének 5%-a.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Közlekedésfejlesztés Magyarországon XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkája számokban a Kerékpáros Magyarország Program tükrében Sztaniszláv Tamás titkár
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

1 Megtett úttal arányos elektronikus díjfizetési rendszer - fuvarozói érdekképviseleti szemszögből Karmos Gábor főtitkár Győr

A három uniós előírás 1999/62/EK irányelv (Eurovignette) 2004/52/EK irányelv (interoperabilitás) EETS-határozat

-Az útdíjszedés messze nem egységes az EU-ban /különböző rendszerek, számos fedélzeti eszköz/ -Az elmúlt 15 év „érdekességei” a finanszírozás és az építések vonatkozásában -Az évi 100 Mrd-os nagyságrendű költségvetési teher -A díjszedési és ellenőrzési módszerek folyamatos változása -A 2007-es folyamat -Az útdíjszedés messze nem egységes az EU-ban /különböző rendszerek, számos fedélzeti eszköz/ -Az elmúlt 15 év „érdekességei” a finanszírozás és az építések vonatkozásában -Az évi 100 Mrd-os nagyságrendű költségvetési teher -A díjszedési és ellenőrzési módszerek folyamatos változása -A 2007-es folyamat

Állami feladat(?) – koncesszió(?) – PPP (?) örökség: évi 100 Mrd Ft-os nagyságrendű költségvetési teher Két külön „csoda”: a kőröshegyi völgyhíd és az M6-os nyomvonala 4

MKFE aug. 23. Kormány máj. 19. LeMuCso jún. 6. Kormány : a téma „pihen”

Kormány-érdekképviseletek megállapodása augusztus 23-án A hazai teljesítményarányos úthasználati díjak alkalmazásának a fuvarozó vállalkozók versenyképességére vonatkozó hatásainak az elemzése A tervek szerint 2008-ra üzembe helyezendő használat-arányos elektronikus díjszedés bevezetését megalapozó hatásvizsgálatok készítik elő. Ennek egyik fontos eleme az úthasználók teherviselő képességének megállapítása a társadalmilag elfogadható díjszint meghatározásának érdekében. A teljesítményarányos rendszer kialakítása előtt az Európai Unió vonatkozó direktíváinak figyelembe vételével hatástanulmányt kell készíteni a versenyképességre gyakorolt hatások tekintetében, figyelembe véve a hazai vállalkozások hatékonyságát befolyásoló összes költségtényezőt is. A Kormány a lehetőségein belül törekszik arra, hogy a változó – részben előre nem ismert – külső feltételek a használatarányos útdíj fizetési rendszer bevezetése során ne eredményezzék a közúti közlekedési szolgáltatói szektor versenyképességének romlását. A Kormány egyetért azzal, hogy a szakmai szervezetek javaslattételi és véleményezési joggal vegyenek részt az új rendszer előkészítésében. 6

Idézet a június 6-i Kormány-fuvarozói érdekképviseletek megállapodásból: Teljesítmény- arányos úthasználati díj (ED, elektronikus útdíjfizetési rendszer) Az érdekképviseletek tudomásul veszik a megtett úttal arányos díjfizetési rendszer bevezetésére irányuló kormányzati szándékot. A Kormány vállalja, hogy a bevezetés kérdésében folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel és az ehhez szükséges dokumentumokat a KHEM folyamatosan rendelkezésükre bocsájtja. A Kormány vállalja továbbá, hogy az ED rendszer bevezetésére az érdekképviseletekkel történt egyeztetést követően, véleményük figyelembevételét követően kerül sor. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter olyan javaslatot terjeszt elő, amely már a bevezetéstől kedvezményt biztosít a gyakori használók és a korszerű járművet üzemeltetők számára. 7

Széll Kálmán terv január 1. (?) bevétel: az államadósság csökkentésére (?)

5 cél Július 1. Évi 150 Mrd Max. 42 Mrd A fuvarozók ne legyenek elégedetlenek EU-megfelelés

A legfontosabb sarokpontok : Széll Kálmán terv 2.0 /50 Mrd 150 Mrd : az alapelvek rögzítése /1138/2012. Korm.h : a várható díjak /1361/2012. Korm.h : tenderkiírás : a „Getronics-sztori” : ütemezés /1060/2013. Korm.h : a versenyképességi tárgyalások kezdete : sajtóhírek : i-cell-ARM

: MKFE-fórum : jogszabályok megjelenése : versenyképességi megállapodás aláírása

12

: Road-show : Vhr : elindul a hu-go portál MKFE - szolgáltatásokról döntés Június vége: halasztási kérelmek : elindul a hu-go Július eleje: felfüggesztési kérelmek – sajtótájékoztató – hugodugo : paradigma-váltás : javaslat az útszakaszok felülvizsgálatára : elindul az útdíj hitelprogram : EB vélemény : +11Mrd : levél a rendőrségnek – KRESZ : elemi útszakaszok : az Útdíj Hitelprogram javítása (adminisztráció, folyósítási jutalék)

működik a hu-go mobil applikáció indul az utólagos fizetés lehetősége KRESZ-módosítás várható februártól bírságolások témája

A kormány bizottságot hoz létre, melynek feladata, hogy kidolgozza az útdíj-bírságolás méltányos szabályozását. A bizottságba meghívják a fuvarozói érdekképviseletek vezetőit is. A kezdeményezésről Giró-Szász András kormányszóvivő számolt be a kormány március 26- i (szerdai) ülését követően.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) – mint stratégiai partnerek - kérdései a március 18-i, NFM-ben sorra kerülő UD-egyeztetésen 1. Mi a kormányzati válasz az érdekképviseletek „amnesztiára” vonatkozó kérésére (– lásd: február 27-i érdekképviseleti levél)? 2. Az érdekképviseletek még januárban támogatták a KRESZ NFM által előterjesztett módosítását. Mi az előterjesztés sorsa? 3. Mikor tárgyalható az érdekképviseletek által kért három versenyképesség-javító intézkedés? 4. Lesz-e mód érdekképviseleti garanciavállalásra (pl. az utólagos díjfizetési rendszerben)? 5. Mikor kaphatnak az érdekképviseletek részletes statisztikai adatokat (bevételek részletezve, EURO-normák szerinti bontásban, bírságstatisztikák honosság szerinti bontásban is, utólagos fizetésre vonatkozó statisztikák, stb.)? 6. Várható-e az egyéni vállalkozók bevonása a post paid rendszerbe? 7. Mi az indoka, hogy a mérleg auditálására nem kötelezett gazdasági társaságok is kötelesek a beszámolójuk könnyvizsgáltatására az utólagos díjfizetési kérelem beadása során? 8. Mikor tervezi a Kormány a környezetvédelmi díjeltérítések újratárgyalását? 9. Mikorra várható a február 3-án megígért „riasztási rendszer” indulása a folytatólagos szabályszegések elkerülése érdekében? 10. Mikor várható az Útdíjtörvényben az elemi útdíjköteles útszakaszok használatára vonatkozó szabály újradefiniálása?

11. Várható-e ún. „türelmi idő” alkalmazása a díjfizetéseknél? 12. Mikor áll fel a Társadalmi Egyeztető Szervezet? 13. Mit lehet tudni az UD-bevételek felhasználásáról? 14. Megismerhető-e az UD-rendszer „finomhangolási folyamatának” jogalkotási koncepciója? 15. Napirenden van-e a bírságrendelet módosításának terve, különös tekintettel a bliccelés és „költségvetést nem károsító” tévesztések, „jóhiszemű” tévedések elkülönítésére? 16. Milyen választ adott az EU-nak Magyarország a díjmértékek vonatkozásában? 17. Be kívánja-e vonni a Kormány az autóbuszokat az UD-rendszerbe? 18. Az ellenőrzési rendszerben várhatóak-e módosulások (ellenőrző kapuk száma, mobil egységek)? 19. Megoldják-e a NÚSZ-os folyószámlák „forgalomképtelenségének” kérdését? 20. Lesz-e konkrét megoldás egy-egy terminál időszakos meghibásodása esetére? Kérjük, amennyiben kérdéseink részletes megvitatására a március 18-i egyeztetésen nem kerül sor, úgy kérdéseink az ülés emlékeztetőjének mellékletét képezzék, s kérdéseinkre a közeljövőben szeretnénk választ kapni! Amennyiben valamely kérdésünk további kifejtést igényel (bár minden egyes felvetésünk korábbi leveleinkben részletesen szerepel), készséggel állunk rendelkezésre azok részletesebb kifejtésére! Budapest, március 18.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! MKFE – a szolgáltató érdekvédelem