Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Táplálkozás.
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A BSF (Body Shape Forming) - Program
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A diabetes diétás kezelése Székely Katalin
Változások az utóbbi évtizedekben
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A szervezet energiaforgalma
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Aktív, egészséges életmód
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TR90 Formálja át alakját 90 nap alatt! TR90 PROGRAM  Használata egyszerű és gyors  Egységbe kovácsolja a testet és a lelket a jobb megjelenésért  Olyan.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Az elhízás prevenciója és szövődményei
Az elhízás és az elhízás okozta megbetegedések étrendi kezelése
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Táplálkozási betegségek
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Klikk a folytatáshoz!

Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú cukorbetegeknek nem kell speciális diétát tartaniuk, hanem nagyon hasonlót ahhoz, amit – a testsúly figyelembevételével – „korszerű és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás”- nak nevezünk.

Az egészséges táplálkozás. A szakemberek világszerte meglehetősen egységes véleményen vannak a helyes táplálkozás szempontjainak megítélésében. Ezek minden cukorbeteg és nem cukorbeteg egyén számára egyaránt érvényesek.

– Étkezzen változatosan!

A szervezet cukorszükségletét gyümölcs és... zöldségfogyasztással kell biztosítani!

–Kerülje a zsíros ételeket! Használjon kevesebb sót!

– Fogyasszon több növényi rostot!

A diétára vonatkozó ajánlások forrása: Dr. Fövényi József és Papp Rita „Cukorbetegek új diétáskönyve” és „Diétás tanácsok cukorbetegeknek” című ismeretterjesztő könyvek.

A diétás kezelés alapszabályai, azaz főbb szempontjai: 1. Az étrend energiatartalma. 2. Az étrend összetétele. 3. Az étkezés gyakorisága.

1. Az energia felvétel egyéni legyen! Mit jelent ez a gyakorlatban? A naponta elfogyasztott étel energiatartalma csak annyi legyen, amennyit a testtömeg és a munkaképesség fenntartása igényel kcal/nap kJ/nap

Energiaigény szempontjából ember és ember között nagy különbségek lehetnek, pl: 190 cm magas,nehéz munkát végző férfi energiaigénye két és félszerese a könnyű munkát végző 150 cm magas gépírónőének.

Vagy: egy normális testtömegű, 170 cm magas nőnek ágynyugalomban az energiaigénye 1450 kcal; könnyű munkánál 1900 kcal, közepes munkánál 2400 kcal, nehéz munkánál 2850 kcal.

Egy 40 éves normális testsúlyú cukorbeteg kőművesnek nyilvánvalóan több táplálékot kell magához vennie, mint egy hetvenéves alacsony termetű nyugdíjas asszonynak. A kőműves igénye 3500 kcal is lehet, a nyugdíjas asszonyé pedig 1200 kcal.

Újabban a normális súlyhatárokat a testtömegindex-el határozzuk meg. Magasságunkat megszorozzuk önmagával, utána a testsúlyunkat elosztjuk a kapott szorzattal. Pl. 1,70 m magas, 80 kg. súlyú ember testtömegindexe: 1,70x1,70 = 2, : 2,89 = 27,68 kg/négyzetméter

 Sovány: kevesebb, mint 19,9  Normális: 20-24,9  Túlsúlyos: 25-29,9  Elhízott: 30, vagy felette Tehát a 1,70 magas, 80 kg-os ember a 27,68 index-el túlsúlyosnak minősül.

Könnyebb számítási mód a Broca-index: (Testmagasság cm-ben – 100) – 10% Eszerint egy 165 cm magas nő ideális testtömege: ( )-10% = ,5 = 58,5 kg

Számolja ki testtömegindexét és sorolja be magát normális, sovány, kövér vagy elhízott kategóriába!

Ha a cukorbeteg elhízott, mindaddig kevesebbet kell ennie, amíg a testtömege a kívánt szintre nem csökken. A testtömeg normalizálása ugyanis a cukorbeteg számára az első és legfontosabb teendő.

2. A diétás étrend összetétele : Évtizedeken át zsír- és fehérjedús, szénhidrátszegény étrendet javasoltak a cukorbetegeknek (amelyről bebizonyosodott, hogy egyrészt nagyon hizlal, másrészt fokozza az érelmeszesedés ütemét.) A cukorbeteg tévesen úgy véli, hogy ami nem szénhidrát abból bármennyit ehet „húst-hússal”, és ezzel átlépi az energiahatárt.

Ezzel szemben ma világszerte zsírban és fehérjékben szegény, viszont szénhidrátokban dús diétát tartják optimálisnak cukorbetegek számára. >>> folytatjuk