43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Kamatszámítás.
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Agrárgazdaságtan II. Előadás
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
Makroökonómia 2. előadás.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Pénzpiac.
Pénzpiac.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
A magyar pénz története
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Fogalma, összefüggések
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csortos Orsolya, Kádár András
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kivonat a Wikipédiából
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Magyar államadósság és a kötvénypiac
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
Egy egyszerű számítás Megdöbbentő eredmény Egy tévénéző egyszerű számítása és a CNN-nek elküldött megjegyzése: Az adófizetők pénzéből tervezett banki.
A bankok.
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Makrogazdasági pénzügyek
Gazdasági környezetünk
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A pénz története.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A Pénz A mindenható pénz.
A családi költségvetés
Pénzforgalom a bankszámlán
52. A multinacionális cégek és a globalizáció A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket? B. Melyek a globalizáció pozitív.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
60–61. A jegybank a monetáris politika fellegvára A. Jegybank vagy központi bank? B. Milyen funkciói vannak a központi bankoknak? C. Hogyan tudja befolyásolni.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
38–39. Az áruk és a pénz világában élünk A. Mi a kereslet törvénye? B. Milyen jellemzői vannak a kínálatnak? C. Hogyan alakul ki az egyensúly egy termék.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Felső tagozatos tanárok képzése
A bankrendszer.
5–6. A családi költségvetés
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
A pénz és a pénzforgalmazás
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Mikro- és makroökonómia
Költségvetés.
Előadás másolata:

43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?

Teremtsünk egy kis pénzt! Molnár Évi az esti vacsoránál elmesélte a családnak, amit a numizmatikusnál megtudott a régi pénzekről, és újra elővették a spájzban megtalált régi bankókat. Elábrándoztak azon, hogy milyen jól jönnének a családnak azok a bizonyos billiók, de még a milliók is. Erre Peti viccesen felvetette: teremtsenek saját családi Molnár-pénzt a nyomtatóval, és akkor bőven lesz mindenkinek. Ezen jót nevettek, bár Molnár anyuka megjegyezte, hogy akkor is pénz teremtődött, amikor a mosógépet hitelre megvették a műszaki áruházban. 43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz?

Véleményed szerint mire gondolhatott Molnár anyuka? Hogyan keletkezhet pénz hitelfelvétellel? Tekintsd át a grafikont, és állapítsd meg, hogyan, illetve milyen okok miatt változott a forgalomban lévő készpénz mennyisége! 43. A pénz szerepe a gazdaságban – A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? Véleményed szerint miért van csúcsponton decemberben, és vajon miért növekedett 2012 és 2014 között a forgalomban lévő készpénz mennyisége?

Cserebere A családi pénznyomtatást ugyan elvetették, de ez nem szegte kedvét Peti „pénzteremtő” kedvének. Újabb nagyszerű ötlete támadt: megbeszélte a barátjával, hogy ritka képregény-gyűjteményéből néhányat elcserél vele barátja könyveire. Egy képregény ára átlagosan 2000 forint, míg egy könyv átlagosan 3500 forintba kerül. 43. A pénz szerepe a gazdaságban B. Mire használják a pénzt az emberek?

Számítsd ki, milyen arányban lehetne a cserét lebonyolítani! Foglald össze, milyen szerepeket tölthet be a pénz a gazdaságban! A megadott pénzügyi műveleteket társítsd a megfelelő pénzfunkciókhoz! 43. A pénz szerepe a gazdaságban – B. Mire használják a pénzt az emberek?

Összegzés A legfontosabb tudnivalók

Az emberek jellemzően munkavégző képességük eladásával jutnak pénzhez. De honnan van pénze a munkaadónak vagy a gazdag nagybácsinak? Úgy tűnik, hogy a pénzt mindenki kapja valakitől. Igen ám, de ebből az is következik, hogy kell lennie valakinek vagy valaminek, aki vagy ami képes pénzt teremteni, hiszen a növekvő termelés, az egyre több áru, szolgáltatás cseréjének lebonyolításához több pénz kell. 43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? A pénz „teremtése” – azaz annak gazdaságba történő bekerülése –, illetve a pénz „megsemmisítése” – azaz a forgalomból történő kivonása – a pénzügyi közvetítő rendszer, azon belül is a kereskedelmi bankok (átfogó néven a hitelintézetek) feladata. Rajtuk kívül a folyamatban fontos szerepet tölt be az adott ország központi bankja.

A pénz teremtésének két módja: 1) A hitelnyújtás: pénz jön létre, ha valamelyik kereskedelmi bank hitelt nyújt valamely gazdasági szereplőnek. Ezért hívják a modern pénzt hitelpénznek is. 2) Külföldi deviza vétele: pénz keletkezik akkor is, ha az adott ország valamely bankja külföldi fizetőeszközt (devizát) vásárol egy másik gazdasági szereplőtől. A pénz megsemmisítése szintén kétféle módon történhet: a hitel visszafizetésével, illetve a külföldi fizetőeszköz (deviza) eladásával. Manapság a pénz számlapénz formában jön létre, de ha szükséges, akkor készpénzre átváltható. 43. A pénz szerepe a gazdaságban – A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? Jó, ha tudod! A pénzmultiplikátor a kereskedelmi bankok pénzteremtő képességének mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a kereskedelmi bankok együttesen a forgalomban lévő készpénz hányszorosát képesek hitelezés révén bankszámlapénz formájában létrehozni, ezzel pénzt teremteni.

A pénz a gazdaságban számos feladatot, funkciót tölt be. Amikor vásárolunk vele, csereeszköz, azaz mindenki által elfogadott, bármikor továbbcserélhető eszköz (szinonimája: „forgalmi eszköz”). Ha gazdasági számításokra használjuk, elszámolási egység, mivel alkalmas az árak kifejezésére (szinonimája: „értékmérő”). Lehet fizetési eszköz, hiszen alkalmas halasztott fizetésre, adósságtörlesztésre, adó befizetésére. Felhalmozási eszköz, azaz alkalmas a vagyon tartására. A pénz a fenti négy szerepkört nemcsak egy adott gazdaságban, hanem ország- határoktól függetlenül, a nemzetközi áruforgalomban is betöltheti (például dollár, euró, jen), ilyenkor nemzetközi pénzként működik. 43. A pénz szerepe a gazdaságban B. Mire használják a pénzt az emberek? TIPP Ha érdekel a helyi pénzek témája, akkor érdemes elolvasnod az MNB honlapján Helmeczi-Kóczán: A „helyi pénznek” nevezett utalványokról című cikkét.cikkét Jó, ha tudod! A világ számos pontján használnak úgynevezett helyi pénzt általában annak érdekében, hogy az adott régió gazdaságát így is támogassák. Ilyen például a soproni kékfrank is. Ezeknek a pénzeknek (amelyek valójában utalványok) a hasznosságáról nagyon megoszlanak a vélemények.

43. A pénz szerepe a gazdaságban – B. Mire használják a pénzt az emberek?

Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? A modern pénzteremtés kétféle módon megy végbe: hitelnyújtással és külföldi deviza vásárlásával. A pénz „teremtése” – azaz annak gazdaságba történő bekerülése –, illetve a pénz „megsemmisítése” – azaz a forgalomból történő kikerülése – a pénzügyi közvetítő rendszer, azon belül is a kereskedelmi bankok (más néven hitelintézetek) feladata. Mire használják a pénzt az emberek? A pénz a gazdaságban lehet csereeszköz, elszámolási egység, fizetési eszköz és értékőrző. Ha a fenti négy funkció valamelyikét nem csak egy országban tölti be, akkor nemzetközi pénzről beszélünk. 43. A pénz szerepe a gazdaságban