Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató 2009. október 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Várkonyi Gellért FRH Nonprofit Zrt Régióvezető.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Banki mikrohitel konstrukciók
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Versenyképesség fejlesztési hitelekkel
Pongorné Dr. Csákvári Marianna igazgató
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok.
Innovációval a versenyelőnyért! Amikor a név kötelez Aladics Sándor vezérigazgató-helyettes november 26.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
KEOP aktív roadshow „MFB hitelek környezetvédelmi és energiamegtakarítási célokra” Söllei Judit osztályvezető.
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Kecskemét,
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Bendó János RFH Nonprofit Zrt.
MFB – az ország fejlesztési bankja
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest, június 17.
Kormányszóvivői tájékoztató. 100 lépés a magyar vállalkozókért Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
JEREMIE Programok módosulásai
március. 2 Agrár Fejlesztési Hitelprogram 40 Mrd Ft Bérlakás Hitelprogram 60 Mrd Ft 545 Mrd Ft Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztés Hitelprogram.
1 Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez Király Zsolt értékesítési és marketing igazgató Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
Vállalkozási ismeretek
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
III. MEGYEI GAZDASÁG- FEJLESZTÉSI KONFERENCIA A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ÁLTAL NYÚJTOTT FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Előadó: Bendó János RFH Nonprofit Zrt ÉMO Régióvezető.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Bendó János, ITD Hungary Zrt regionális képviselet vezető Eger, november 11.
A Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vállalkozásokat támogató programjai október 1.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Gazdaságfejlesztési pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok El ő adó: Antal Andrea Regionális képvisel ő 2009.március.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
1. 2 Gazdasági környezet 3 VERSENY- FEJLESZTÉS - FEJLŐDÉS  Versenyképesség növelés – KKV szektor  Infrastruktúra- és technológiai fejlesztés  Logisztikai.
Támogatott fejlesztési források vállalkozások részére Spilák Lajos régióvezető Nagykanizsa, január 26.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
GINOP-8. hitelintézeti szemmel, valamint az egyéb vállalkozásfejlesztési források Osztrogonácz Gábor ügyvezető igazgató Szigetvári Takarék.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
12 ezer milliárd forintos keret
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.

Fejlesztési banki hitelek 5-30 év Kereskedelmi banki hitelek 2-10 év A fejlesztési hitelek kamat és futamidő előnye MFB hitel kamata Kamatnyereség a vállalkozásnál és az önkormányzatnál Időelőny a beruházás megtérülésében

A jóváhagyott kedvezményes kamatozású hitelek között Mrd Ft Összes beruházás 722 Mrd Ft Hitel/Beruházás=60,8%

A hitelek futamidejének alakulása

Az MFB Termékfejlesztési stratégiája Vállalkozói Termékek Fejlesztési Hitelek Agrárfejlesztési Hitelprogram Mikrohitel Plusz. Lakossági Termékek Önkormányzati Termékek Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram Bérlakás Hitelprogram Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram Panel Plusz Program Termékpaletta Kisvállalkozói Hitel Kiegészítő refinanszírozás a JEREMIE mikrohitelhez Kiegészítő Hitel az EU pályázatokhoz Új Magyarország Vállalkozói Program Agrár Forgóeszköz Hitelprogram Gabona Forgóeszköz Hitelprogram Új Magyarország KKV Hitel Forgóeszköz Hitelek Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország TÉSZ Forgóeszközhitel Bankgaranciák MFB Élelmiszeripari Bankgarancia MFB Gazgaságélénkítési Bankgarancia

 Általános beruházási célok (bármely technológia és infrastruktúra)  Környezetvédelemhez kapcsolódó beruházási célok  Innovációs beruházási célok  Kulturális tevékenységhez kapcsolódó beruházási célok5.  Vidékfejlesztési hitelcél  Nemzetköziesedést elősegítő beruházási cél  Projekt kiegészítő Hitel az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sajáterő pótlására Gazdaságfejlesztés Operatív Program Közlekedés Operatív Program Társadalmi infrastruktúra Operatív Program Környezet és energia Operatív Program Elektronikus közigazgatás Operatív Program Területfejlesztési Operatív Programok Egyéb hazai pályázatok társfinanszírozása  Új Magyarország Vidékfejlesztési Hitelprogram  Forrás áthidaló Tőkehitel  Mikrohitel Plusz Program  Kisvállalkozói hitel  Kis Középvállalkozói Hitelprogram 1 MFt-3 Mrd Ft között KKV és nagyvállalatok is a sajáterő 15%-25% a türelmi idő 2 évre, a hitel forint Kamat 3 havi EURIBOR+ 4% Max 5,5-6% Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 133 Mrd Ft

A Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében jóváhagyott hitelkérelmek összege és darabszáma megyei bontásban

Projektösszetétel példa Projektnagyság: 100 egység 70 egység Saját forrás Vissza nem térítendő támogatás (GOP, KMOP, ROP) Önrész 30 egység 25 egység 45 egység MFB hitel

Egyenlő tőketörlesztés „Forrás”hitel Kamat+tőke 8 Kamat Hitel Türelmi idő: 5-7 év Lejárat: 8 év 0 0 „Forrás” hitelek hosszú türelmi idővel

1. Mezőgazdasági termékek elsődleges előállítása céljából végrehajtott beruházás Termelési költségek csökkentése Az előállítása javulása és átcsoportosítása Minőségfejlesztés Természeti környezet megóvása és minőségének javítása Higiéniai körülmények vagy az állatjólét színvonalának javítása 2. Fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges beruházás 3. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázataihoz kapcsolódó kiegészítő forrás 4. Forrás agrár tőkepótló hitel 5 MFt- 1 Mrd Ft között az agrár KKV mellett az őstermelők is, a sajáterő 15%-ra a türelmi idő 3 évre, a hitel forint Kamat 3 havi EURIBOR+ 4% Max 5,5-6% Új Magyarország Agrár Fejlesztési Hitelprogram 23 Mrd Ft

Az Agrárfejlesztési Hitelprogram keretében jóváhagyott hitelkérelmek összege és darabszáma megyei bontásban

A hitel feltételrendszere Hitel összege: millió Ft Hitel kamata: 9/14*1 havi BUBOR+1,46% + legfeljebb 4 % Futamidők alakulása –Rendelkezésre tartási idő: legfeljebb 1 év –Lejárat: legfeljebb 1 év+1 nap Saját erő nem szükséges Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram Konstrukciók a pénzügyi válság hatásainak tompítására

A garancia feltételrendszere Garancia összege: millió Ft Garancia díja: 0,5-6,3%/év A garantált hitel –Futamideje: legalább 1 év+1 nap legfeljebb 5 év –Új forgóeszközhitel Fedezet:  –óvadék: pénzbetét, állampapír, közraktárjegy, –jelzálogjog ingó és ingatlan dolgokon –zálogjog jogon és követelésen, –a Magyar Államon kívüli személy által vállalt készfizető kezesség. MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Program Konstrukciók a pénzügyi válság hatásainak tompítására

A garancia feltételrendszere Garancia összege: millió Ft Garancia díja: 0,5-6,3%/év A garantált hitel –Futamideje: legalább 1 év+1 nap legfeljebb 5 év –Új forgóeszközhitel Fedezet:  –óvadék: pénzbetét, állampapír, közraktárjegy, –jelzálogjog ingó és ingatlan dolgokon –zálogjog jogon és követelésen, –a Magyar Államon kívüli személy által vállalt készfizető kezesség. MFB Gazdaságélénkítési Bankgarancia Program Konstrukciók a pénzügyi válság hatásainak tompítására

Takarékszövetkezetek MAG Zrt Mikrofinanszírozók RFH Zrt Hitelgarancia Agrárgarancia Takarékszövetkezeti együttműködés Magyar Posta MFt között KKV a sajáterő 15% türelmi idő 2 évre, Max 15 év Kamat 3 havi EURIBOR + 4%Max 6,8% Alacsony fedezet 251 Kisvállalkozói Hitelpont bankügynökök Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel Gyors ügyintézés

BUDAPEST Enterprise ’94 Kft. NYÍREGYHÁZA PLC Plusz Kft. DEBRECEN ALFA CREDIT Kft. MISKOLC KKV FEJLESZTŐ Kft. SZENTES EU-FOCUS 2000 Kft. SZEKSZÁRD RITEAN Kft. SZOLNOK CORPUS ’97 Rt. BÉKÉSCSABA Aranypeták Kft MFt között Mikró és Kisvállalkozások a sajáterő 15% türelmi idő 2 évre, Max 10 év Kamat Jegybanki alapkamat Alacsony fedezet Hitelgarancia Tanácsadás Mikrohitel plusz

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! További információk: