Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, 2010. május 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
általános főig. helyettes
Dr. Garai Péter helyettes államtitkár Budapest, november 12.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Legyen jobb a gyermekeknek!
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Társadalmi Befogadás Szakkollégium alakuló ülése
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Gyerekszegénység Ellenszélben: kísérletek a válaszadásra 2006-tól. Darvas Ágnes – Farkas Zsombor „Megszólalunk” Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Felzárkózási fejlesztések SEBESTYÉN ZSUZSA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Ferge Sándor szakértő MTA Gyerekesély program
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.

Részlet Javier Peres de Cuellar, az ENSZ főtitkára beszédéből „Az a mód, ahogyan egy társadalom a gyermekeket kezeli, nemcsak törődésének és együttérzésének fokát jelzi, hanem jól tükrözi az adott társadalom igazságérzetét, jövő iránti elkötelezettségét, valamint azt is, mennyire fontos számára az eljövendő generációk emberi feltételeinek javítása.” Elhangzott a Gyermekjogi egyezménnyel kapcsolatos olaszországi nemzetközi tanácskozáson, 1989 szeptemberében.

A Nemzeti Stratégia története A Szegénységben Élők Hálózatának I. konferenciája október Gyermekszegénység elleni Nemzeti Program Rövid Programja – március – készítette az MTA Gyerekprogram Irodája a Magyar Köztársaság Kormányprogramja: Igazságos családtámogatás – küzdelem a gyerekszegénység ellen 47/2007 (V. 31.) OGY határozat: „Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégiáról” 1092/2007 (XI. 29.) Korm. hat. a Stratégia végrehajtásának első három évre szóló Kormányzati cselekvési tervéről 1053/2008. (VIII. 4.) Korm. határozat a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

A „Legyen jobb a gyerekeknek!” Nemzeti Stratégia átfogó céljai Jelentősen, a jelenleginek a töredékére csökkenjen a gyermekek és családjaik szegénységének aránya, és ezzel egyidejűleg közeledjenek egymáshoz a gyermekek továbbtanulásának esélyei Szűnjön meg a gyermeki kirekesztés, szegregálás és mélyszegénység minden szélsőséges formája, csökkenjen az életesélyeket romboló devianciák előfordulása Alapvetően alakuljon át azon intézmények és szolgáltatások működésmódja és szemlélete, amelyek ma hozzájárulnak a szegénység és a társadalmi kirekesztődés újratermelődéséhez

A kormányzati cselekvési terv prioritásai A gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása, a gyerekes háztartások szegénységének csökkentése A foglalkoztatás elősegítése A gyermekek napközbeni ellátásának javítása A szegénységet enyhítő intézkedések A szegénység újratermelődési ciklusainak megszakítása Közoktatás pedagógiai reformok A korai felzárkóztatást szolgáló ellátási formákhoz való egyenlőbb hozzáférés biztosítása Az integrációt erősítő intézkedések A gyerekek jóléte (gyermek és ifjúsági programok, szabadidő, sportolási lehetőségek, a gyermekeknek nyújtott szolgáltatások színvonalának, működésmódjának javítása)

Ami az elmúlt két évben történt… Hazai forrásokból  óvodáztatási támogatás  ösztöndíjak (Arany János és Útravaló)  az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése  a nyári étkeztetés  óvodák többcélú intézményként való működtetése EU forrásokból  A korai képességgondozás és fejlesztés céljait szolgáló Biztos Kezdet programok  Komplex kísérleti programok elindítása  Közoktatási infrastruktúra fejlesztés és átfogó minőségfejlesztés  Diagnosztikus mérések fejlesztése  Esélyegyenlőség alapú támogatáspolitika az oktatásban  Foglalkoztatási programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért  Gyermekek napközbeni ellátása - Bölcsődei férőhelyek bővítése  Gyermekek és fiatalok integrációs programjai

NEMZETI STRATÉGIA A GYEREKEK ESÉLYEINEK KIEGYENLÍTÉSÉRE ESÉLY A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTÁSÁRA átfogó, komplex, hosszú távú aktív állami kötelezettségvállalás az Ogy. és a Kormány elkötelezte magát a program végrehajtására – értékválasztás is egyben, világos, egyértelmű célkitűzések, számonkérhető célok, a piaci hátrányokkal szembeni passzív védelem helyett a piaci versenyre való felkészítés versenyképesség és társadalmi integráció júliusában a Kormány létrehozta a Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságát

Értékelő Bizottság feladata a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia végrehajtásának segítése, követése és értékelése az átláthatóság és civil kontroll biztosítása kidolgozza a Nemzeti Stratégiában foglaltak végrehajtásának számon kérhetőségéhez, ellenőrizhetőségéhez szükséges utókövetési rendszert, véleményt nyilvánítson a gyermekek helyzetéhez kapcsolódó aktuális kérdésekről ajánlások megfogalmazásával tevékenyen közreműködjön a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia megvalósításában.

Értékelő Bizottság működése Tagjai – a gyerekek szegénysége elleni küzdelemben részt vállaló civil és szakmai szervezetek, így – az MTA, a Szociálpolitikai Tanács, a Roma Integrációs Tanács, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Szociális Szakmai Szövetség, az Európai Szegénységellenes Hálózat magyar tagszervezete, valamint az egyházak képviselői. Az ÉB munkáját részben a témában illetékes kormányzati szakértők, részben a Bizottság által felkért és megbízott kutatók, szakértők segítik. Az ÉB évente egyszer átfogó jelentést készít a gyermekek helyzetéről évi jelentést március 17-én mutatta be a bizottság. Fő témái: értelmezi a gyermekeket érintő szegénység adatait elemzi egyes kormányzati intézkedések gyerekek helyzetére gyakorolt hatását interjúk, esetleírások Az Értékelő Bizottság első jelentése sok szempontból a hosszú távú stratégia megvalósulásának kiinduló helyzetét és állapotát tárja fel. Ehhez a bázishoz lehet majd a későbbiekben hozzámérni és értelmezni a gyerekek esélyeinek javulásában, a gyermekszegénység csökkenésében végbemenő változásokat.

A jövőnk sok mindentől függ, de leginkább tőlünk! Frank Tyger Köszönöm a figyelmet! MeH Gyermekesély Iroda