TÁMOP-2.2.5. B-12/1-2012 „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére” az 500. Sz. Angster József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tehetségpont létrehozása
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
A kerettantervek fejlesztése
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
TIOP / TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
TÁMOP A-12/ Innováció a szakképzésben, új irány - új iránymutatás a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetéséhez NYITÓRENDEZVÉNY.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.

Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Szakmai munkánk a pályázatban
„Rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetése az SZLTISZK Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben” TÁMOP A -12/1– Szakmai munkánk.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A pályázati kiírás: „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére.” A pályázat címe: Az Asbóth Szakközépiskola.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY június 12. Rövidebb képzési idejű szakképzés a Ganz-Munkácsyban TÁMOP B-12/
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
TÁMOP B-12/1 „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb idejű szakképzés bevezetésére” a Pécsi 500. Sz. Angster József Szakképző.
Hegesztő munkacsoport Szakmai nap Beszámoló április 10. TÁMOP B-12/1 „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb idejű szakképzés.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
TÁMOP B- 12/ „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb idejű szakképzés bevezetésére” az 500. Sz. Angster József Szakképző.
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Szombathelyi Szolgáltatási pályaorientációs feladatai
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
Lorem ipsum.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

TÁMOP B-12/ „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére” az 500. Sz. Angster József Szakképző Iskolában

A pályázat bemutatása 1. Intézményünk sikeres pályázatot nyújtott be a TÁMOP B-12 „Szakképző intézmények felkészü- lésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére” pályázati kiírásra. A projekt célja az új típusú szakképzés bevezetéséből adódó új feladatok magas színvonalú teljesítése, a fejlesztések elindítása, a korszerű képzési struktúra mielőbbi stabilizálása és a megújult képzési tartalmak hatékony disszeminációja volt.

2. A pályázat a Társadalmi Megújulás Operatív Program Szakképző Intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére TÁMOP B-12/1–ből valósult meg. A Társadalmi Megújulás Operatív Program „Az alkalmazkodóképesség javítása” című, 2. prioritása az alkalmazkodóképességet tágan értelmezve azokat a programokat támogatja, amelyek a különböző intézményrendszereknek a változásokhoz való igazodását, a gazdasági-társadalmi kihívásoknak való megfelelést szolgálják.

3. Jelen pályázati konstrukció „B" komponense keretében az új típusú szakképzés bevezetésének előkészítését és a 2013/2014. tanévi kötelező bevezetését támogatják. A szakképző intézmények részesülhettek támoga- tásban, a törvény bevezetéséből adódó új feladatok magas színvonalú teljesítése, a fejlesztések elindítása, a korszerű képzési struktúra mielőbbi stabilizálása és a megújult képzési tartalmak hatékony disszeminációja érdekében.

Részcélok az új típusú szakképzés sikeres bevezetése érdekében szervezett rendezvényeken munkacsoportok alakulása az új típusú szakképzés bevezetésének előkészítése céljából.

A munkacsoportokban résztvevő közismereti tantárgyakat tanító pedagógusok (amennyiben vannak ilyen, a projektben érintett pedagógusok) felkészülése az új típusú szakképzés bevezetésére képzéseken való sikeres részvétellel valamint a munkacsoportok által készített munkatervben foglaltak szerint.

Együttműködő partnerek (iskolák, gyakorlati képzési helyek, szakmai szervezetek, kamarák) felkutatása, és dokumentált együttműködés kialakítása a projekt teljes időszaka alatt, melynek során valamint az intézményi dokumentumok kialakításában részt vesznek. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Kötelezően legalább egy partnert kell bevonni, a fenti célok teljesítése érdekében. A két „B" komponensben nyertes pályázó intézmény nem lehet egymás partnere.

A pályázat célcsoportja: Közvetlen célcsoport, a támogatott intézmény- ben tanuló diákok, akik az új típusú képzés bevezetésében vesznek részt. Közvetett célcsoport, a támogatott intézmény- ben foglalkoztatott pedagógusok, valamint az intézményben tanuló diákok, akik nem vesznek részt az új típusú képzés bevezetésében (a pályázatban költség részükre nem elszámol- ható).

A projekt szakmai megvalósítása: Szakmai megvalósító az a pedagógus, aki megbí- zásos jogviszony, munkaviszony vagy vállalkozói szerződés keretében vesz részt a projektben. (Munkacsoport: 2-6 fő; egy pedagógus csak egy munkacsoportban vehet részt, egy projektben minimum két munkacsoport, a munkacsoportok közül legalább egy kötelezően közismereti. Egy szakképesítéshez maximum kettő munka- csoport létrehozása lehetséges. Szakképesítésenként minimum egy munka- csoport felállítása kötelező.

Partnerszervezetek: A pályázó szakképző iskoláknak a projekt céljainak elérése érdekében együttműködése- ket kell létrehozniuk a következő partner- szervezetekkel: szakképző iskolák, gyakorlati képzési helyek, szakmai szervezetek, kamarák.

Az együttműködés tartalma: Hagyományostól eltérő munkaformák átadása, bemutatása (pl. projekt megvalósításáról). Közismereti és szakmai tantárgyi integráció megvalósításának tapasztalatait rögzítő információk közvetítése.

A projekt teljesítése iskolánkban: Hat munkacsoport került kialakításra – közismereti 6 fő, hegesztő 3 fő, gépi forgácsoló 3 fő, ipari gépész 3 fő, szabó 2 fő, villanyszerelő 3 fő. aaaaaaaaa A munkacsoportok kidolgozták a rövidebb idejű 3 éves szakképzéshez a helyi tantervet és az egyéb dokumentumokat. A tantervet a pedagógiai programba illesztették. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 2013 szeptemberétől mentorálták a többi kollégát a képzések bevezetésében. Ezen belül támogatták a tananyagtartalmak összeállítását, hatékony taní- tás-tanulás technikák elsajátítását.

Támogató módszertanok gyakorlati alkalmazását bemutató órákat tartottak. A tapasztalatok alapján a szükséges módosításokat beépítették a helyi tantervbe. Együttműködést alakítottak ki és tartanak fenn a témában kacsolódó intézményekkel. Szakmai értékelést készítettek a projekt eredményeiről és közzé teszik azt. A projekt pedagógus-továbbképzést is biztosított.

A projekt során megvalósítottuk az iskolai alapdokumentumok módosításának előkészíté- sét, a módosítás folyamatának koordinálását. aaaaaaaaaaaa pedagógiai program, szakmai program elkészítését. a munkacsoport működtetése munkaterv alapján (jelenléti ív, műhely foglalkozás jegyzőkönyvének elkészítése havi rendszerességgel). a szakmai (közismereti) tartalmak hatékony tanítás­- tanu- lástechnikáját támogató módszertanok gyakorlati alkalma- zását (bemutató órák, projekt technikák alkalmazása, kooperatív együttműködések).

bemutató órák megtartását a projekt időtartama alatt a kedvezményezett intézmény pedagógusainak. A munkacsoportokban résztvevő személyeknek kötele- zően egy alkalommal bemutató órát kellett tartaniuk. szakmai dokumentumok elkészítését (minden tan- tárgyra elkészített tanmenet, szakmai, közismereti projekt munkaterv, fejlesztési koncepciók, feladatgyűj- temény, tanítási segédlet

pályaválasztási rendezvényen való részvételt. a szakképesítés megszerzéséhez kötődő, tanulmányi célú intézményen kívüli, legfeljebb egynapos prog- ram(ok) megvalósítását szakmai megvalósítók és a közvetlen célcsoporttagok részvételével. aaaaaaaaaaa Az iskola által bevezetésre kerülő szakképesítéshez kapcsolódó, a tananyag elsajátítását támogató szem- léltető eszközök, taneszközök beszerzését.

Intézményünk bemutatása A Pécsi 500-as Számú Szakképző Iskola a régió egyik legrégibb szakoktatási intézménye, széles oktatási profilú intézmény, szakképző iskola és szakközép- iskola egyben. Stratégiai célja, hogy a mindenkori követelményeknek megfelelve színvonalasan lássa el közoktatási feladatait.

Az 1973/74-es tanév elején adták át a 20 milliós költségvetésű Ifjúmunkás úti tanműhelyünket. Az 500 tanuló képzésére alkalmas korszerű felszereltségű épületben kabinetrendszert alakítot- tak ki. Az első tanévben a vasipari szakmákban 21 főállású szakoktató 480 tanulót oktatott, 84 csoportban.

Az 500-as Számú Angster József Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolá- hoz a tanteremhiány orvoslására az akkor megszűnő Petőfi Úti Általános Iskola épületét csatolták, így modern tornatermekhez is jutottunk. Az épület gyalog tízpercnyi távolságra van a Rét utcai központunktól és a Tanműhelytől is.

A projekt tervezése, és a megvalósítás folyamata A Pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola sikeresen pályázott a TÁMOP A- 12/ Innováció a szakképzésben, új irány – új iránymutatás a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetéséhez című projektjére. aaaaaaaaaaaaaaaaaa Iskolánk a pályázó együttműködő partnereként vett részt az új típusú szakképzés sikeres bevezetése érdekében szervezett rendezvényeken.

Február 18-án megtartottuk a nyitóértekezletünket az iskola kultúrtermében. A projekt vezetői ismertették a résztvevőkkel a projekt célját és az elvégzendő feladatokat. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Megalakultak a munkacsoportok, egy közismereti és egy-egy a következő szakmákban: gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, női szabó, villanyszerelő. A projekt nyitórendezvénye március 13-án szintén a kultúrteremben volt.

Meghívtuk a partnerintézmények képviselőit is. Partnereink: - Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, - Hauni Hungária Gépgyártó Kft., - MATRO Kft., - Terex Cranes Hungary Kft., - Épfu-Okító Kft., - Pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola.

A munkacsoportok nekiláttak a munkának. Havi rendszerességgel műhelyfoglalkozásokon vesznek részt munkaterv alapján. A tervezett, majd megjelent kerettantervek alapján elkészítették az új típusú képzéshez a helyi tanterveket és tanmeneteket. Tanítási segédanyagokat készítettek, megtörtént az iskola dokumentumainak módosítása. aaaaaaaaaaaaaa Márciusban a munkacsoportok tagjai módszertani továbbképzésen vettek részt, melyet a Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja tartott.

A 2013 októbere és 2014 májusa közötti időszakban a projekt megvalósítói megtartották a bemutató óráikat, és a tanulókat üzemlátogatásokra, szakmai kirándulásokra vittük. aaaaaaaaaaaaaaaa Természetesen részt vettünk a megye több pályaválasztási rendezvényén, azzal a céllal, hogy népszerűsítsük azokat a szakmákat, amelyeket iskolánkban lehet tanulni. A bemutató órákhoz és pályaválasztási rendezvényekhez anyagokat, a menedzsment és munkacsoportok számára irodasze- reket vásároltunk.

2014. április 10-én projekt szakmai napot tartottunk, amin a pályázatban résztvevő pedagógusok és a partnerintézmények képviselői mellett a fenntartónk munkatársai és a projekt célcsoportja, a tanulók is részt vettek. Ezen a rendezvényen a munkacsoportok beszámoltak az eddig elvégzett munkájukról, összegezték tapasztalataikat és hangot adtak véleményüknek a saját szakterületükön történt változásokkal kapcsolatban.

A nyári időszakban még elvégeztük az utolsó simításokat a dokumentumainkon, Újságcikket jelentettünk meg a nyilvánosság biztosítása céljából és augusztus végén záró rendezvénnyel fejezzük be a pályázatot.

Pályaválasztási rendezvények A „Mi a pálya?” rendezvénysorozat összesen hat eseményből állt októberében négy kiállításra látogathattak el a pályaválasztás előtt állók: Pécsett, Mohácson, Szigetváron és Siklóson. aaaaaaaaaaa Novemberben és 2014 januárjában pedig nyílt nap keretében ismerkedhettek meg a diákok a Pécsi 500. Számú Angster József Szakképző Iskola által kínált szakmákkal. a A „Tiéd a pálya!” rendezvénynek immár második alkalommal adott teret a Pécsi Expo június 5-6- án.

Köszönöm a figyelmet!