Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Drogfogyasztói szobák Európában A jelenlegi kutatás áttekintése
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A Drog és a Kábítószer fogalma
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi tapasztalatai munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Éves jelentés, 2010: A kábítószer- probléma Európában.
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Szociális munka a börtönben
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Baranya Megyei Drogambulancia
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Köszöntés Tisztelettel köszöntöm a TÁMOP / kiemelt projekt keretében megrendezésre kerülő „Fenntartó éves felkészítés” program résztvevőit.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Alkoholizmus.
Várakozások az eredmények tükrében,
AIDS Világnap: december 01..
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Drogpolitika Portörő Péter Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium Budapest, november 19.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Kábítószerekkel kapcsolatos tények és adatok Írták : Er ő s Áron és Vándor Péter.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
III. Magyarországi Ártalomcsökkentő Konferencia december 15. kedd.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Ártalomcsökkentés 2014 konferencia Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Világjárványok az emberiség életében
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Szegénység és bebörtönzés Fliegauf Gergely PhD tanársegéd Rendőrtiszti Főiskola, Bv. Tanszék „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és KRIMINALIZÁCIÓ II.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
A nemzeti drogstratégia megvalósítását szolgáló évi pályázati programokról Portörő Péter Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály Szociális és.
Az integrált addiktológiai ellátás-fejlesztési modell kialakításának lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti.
A LTERNATÍVA A LAPÍTVÁNY HIV PROGRAMJA A Norvég Civil Támogatási Alap segítéségével megvalósult ALTALAP HIV programban végzett gyorsteszt és tanácsadás.
A hazai addiktológiai kutatások főbb irányvonalai A Magyar Addiktológiai Társaság lezajlott konferenciájának főbb tapasztalatai Budapest, december.
Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások december.
©Dr. Krecsik Eldoróda Nemzeti Drogmegelőzési Intézet „Határ – Helyzetek” című országos konferenciája szeptember 26.1.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Önkormányzati Egészségügyi Napok
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A modellkörlet gyakorlati tapasztalatai a Szegedi Fegyház és Börtönben
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
A krónikus beteg hányattatásai
Előadás másolata:

Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely

A börtön és a kábítószer kapcsolata Jogi kapcsolat Szakmapolitikai kapcsolat Szervezési kapcsolat de: Kapcsolat a bűnözésen keresztül Speciális börtönártalmak Kábítószer-fogyasztás a börtönben

Kábítószer-probléma a börtönben 1.Bizalom a börtönmenedzsment és a végrehajtó állomány között. A kábítószer felbukkanása a börtönben axiomatikussá teszi a korrupciót, a megvesztegethetőséget. Ez az ellentmondás akkor a legkiélezettebb, ha a börtönrendszer kábítószer ellenes stratégiája kifejezetten kínálat-csökkentő jellegű. 2.Fertőző betegségek kérdése A felbukkanó kábítószer elősegíti a fertőző betegségek terjedését, mert a szer használata illegális, ezért a higiéniás kockázatvállalás növekszik, nem beszélve arról, hogy az egyébként bűnözői életvitel is kockázatkereső.

3. Bűnözés a börtönben Nem csak a kábítószert becsempésző személyzet érintett a kábítószer-bűnözésben, hanem fogvatartottak is foglalkoznak a börtönben kábítószer-kereskedelemmel. 4. Drogmentes körletek axiómája A fentiek értelmében a drogmentes, bizalmon alapuló körletek részlegek léte a börtönökben követelmény. (Ez már megvalósult hazánkban.)

5. Ártalomcsökkentő programok axiómája Szintén a fentiek értelmében a keresletcsökkentés nem elegendő a börtönben, hanem szakmai szempontból, a fogvatartottak és az állomány egészségének és integritásának védelmében ártalomcsökkentő programok bevezetése indokolt. 6. A biztonság problémája A drogfogyasztó fogvatartott magatartása merőben más, mint a „tiszta” fogvatartotté. A börtönben az elvonási tünetek, a mellékhatások, az utóhatások, a tolerancia stb. máshogy alakulnak, mert a börtön fizikailag és szociálisan zárt tér, ezért a kábítószer-fogyasztás jelentősen veszélyezteti az intézet biztonságát, még akkor is, ha csekély az előtalálások száma.

7. Definiálatlan feladatok - börtöndrog Az antiepileptikumokkal való visszaélés a börtönökben komoly etikai kérdéseket vet fel. Az ópioid elvonásra való leghatékonyabb ellenszer a WHO szerint is a metadon, nem pedig a benzodiazepin. A súlyos magatartási problémákkal küzdő fogvatartott kezelése nem lehet egészségügyi feladat. 8. Nem működő kockázatfelmérés Szociológiai kutatás adatai szerint jelentős számú fogvatartott küzd elvonási tünettel. A befogadási eljárás során felbukkanó adatokat a kábítószer-probléma kezelésére és a megfelelő stratégia kialakítására is fel lehet használni.

9. Jelentős egészségügyi kiadás Mindemellett a drogfogyasztásból eredő panaszok enyhítésére fordított egyéb gyógyszerek és kezelések költsége jelentős, a hatékony ártalomcsökkentés gazdaságosabb.

Nyugat-Európában felbukkanó kábítószer-probléma a börtönökben - a fogvatartottak 30-70%-a küzd kábítószer-problémával - a fogvatarottak 20-50%-a részesül fenntartó kezelésben - a fenntartó-kezelés metadon-függőséget eredményez - halálozás a szabadulás után kábítószer-túladagolás miatt - a fogvatartottak egy része a börtönben először próbálja ki a kábítószert - a fogvatartottakat társaik kábítószer-fogyasztásra késztetik - magas HBV és HCV fertőzöttség arány és májcirrózis

Kelet-Európában felbukkanó kábítószer-probléma a börtönökben - a kábítószer-probléma tagadása - nem hatékonyak a civil szervezetek a börtönökben - információhiány a kábítószer-problémáról a személyzet körében - információhiány a kábítószer-problémáról a fogvatartottak körében - információhiány az ártalomcsökkentésről, és a drogfogyasztás veszélyeiről a fogvatartottak körében - nagyobb arányú túltelítettség - kevés anyagi forrás - nagy arányú HIV fertőzöttség (Észtország, Oroszország)

Szelf-reprezentáció Kettős tévedés elv Speciális börtönszerepek Kontraszelekció a prevenciós körleteken A valós helyzet felmérhetetlensége

További külföldi példák BIH – Doboj – geng – kanálélezés Észtország – Murru börtön – HIV Dánia – aranylövés szabadulás után Hollandia – már csak egy drogmentes körlet van FYROM – Idzrovo börtön – korlátlan metadon Csehország – antiandrogének Franciaország – teniszütő N.B.: Magyarország - gyurma

Köszönöm a figyelmüket! bvpszichologiahirek.blogspot.com