Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás
A Főváros települési szilárd hulladék
1 SZERVEZETFELMÉRÉS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZETNÉL Szakmai Nap, Budapest május 7. Gula Flórián balesetvizsgáló Tükör az Európai Vasúti Ügynökség.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A hulladékhasznosítás közgazdasági nézőpontból (négy tételben)
Erdős Péterné dr február 03. A Termékdíj munkacsoport 4. ülésére AZ EGYUTAS ITALCSOMAGOLÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÖSZTÖNZÉSE ÁRUHÁZI VISSZAVÉTELI RENDSZEREK.
Az újrahasználat jövője Foodexpo )Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A csomagolás tömege alapvető tényező! Az Alu és az Ü a problémás A Tetra Brik ilyen jó lenne?
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
FuturICT Koordinációs Központ. FuturICT KK EQUINOX Consulting elkészített egy dokumentumot a Központ megalakításának előkészítésére Ebben tükröződik az.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Szelektív hulladékgyűjtés
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Életciklus elemzés (LCA)
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Szemléletformálás rendezvényeken A fesztivál a szemléletformálás tökéletes helyszíne Fiatalok nagy tömegű elérése Nyitottság az új iránt Ha a tevékenység.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Vállalati terv bemutató
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő

Európa ökológiai lábnyoma

A modell!!!

Mi hiányzik az ábráról?? Az energiabevitel minden ponton, ugyanis a körkörös gazdaság működtetéséhez is majdnem annyi energiára van szükség, mint a lineáris gazdasághoz (70-80%)! Megelőzés szerepe, helye a rendszerben! – Hierarchia csúcsa!!! Újrahasználat, újrahasználatra való előkészítés helye szerepe a rendszerben! Rossz a hulladék definíció! (hulladék: bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles;)

Hol tart a Zéró hulladék program készítése 2014 július óta (COM(2014)398 megjelenése) nem történt érdemi konzultáció az EU tagállamok között. Nyáron volt két hónapos on-line véleménynyilvánítási lehetőség és lezárásként június 25-én egy zárókonferencia. Mo-ot csak két civil szervezet képviselte. Az államok OMP-it 1.5 éve vizsgálja az EU, összegzés, továbblépés egyenlőre nincs.

Üveghasznosítás mint állatorvosi ló Eurostat üveg hasznosítási adatok Belgium %-os hasznosítás Dánia % Adatszolgáltatás komolysága!!

Hogy állunk mi? Rosszul!! Eurostat adatai szerint 2011-ben 41.2 % ben 34.0 % (EU kötelezettség 60 %), Az OGYHT ugyan kitűzi a 60 %-os célt, de ezt megközelíteni sem sikerül. Kibocsátás 2011-ben 130 etonna/év, 2015-ben 101 etonna/év (Miközben 850 et-ról 1100 etonnára nőtt a csomagolás kibocsátás).

Okok! A koncentrált ipari begyűjtés 2011 előtt is megoldott volt, a növekedés csak lakossági begyűjtésből történhet, 2013-ig döntően gyűjtőszigetes rendszer működik, A házhoz menő gyűjtéssel az üveg begyűjtés hatékonysága tovább romlott, A gyűjtőszigeteket visszavonják, legtöbb helyen az üvegkonténerekkel együtt.

Okok 2. Finanszírozás: begyűjtés és hasznosítás 2011-ben ipari 12 Ft/kg, lakossági: 22 Ft/kg 2015-ben ipari 31 Ft/kg, lakossági: 48 Ft/kg Több mint kétszeres finanszírozás növekedés mellett csökken a begyűjtött és hasznosított mennyiség, Jelentős mértékű utófinanszírozás: pl: ősszel jelentek meg az ipari pályázatok, és a lakossági hasznosítói pályázatok.

Különböző csomagolóanyagok környezetterhelése (KM-Projekt kft LCA vizsgálat)

Egyutas vagy többutas?

Mi a megoldás?? Hasznosítói kapacitás rendelkezésre áll Unión belül, a lakossági begyűjtés növelése a cél, EU tapasztalat, hogy ahol csak gyűjtőszigetes rendszer működik, ott 30-40%-nál nem növelhető tovább a lakossági gyűjtés, Ahol betétdíjas rendszer működik ott 70 % felett van a gyűjtés hatékonysága, Tehát a 60 % elérése csak a betétdíjas rendszer bevezetésével érhető el, ( és a 85% ?!!)

Betétdíjas palackok is lehetnek szépek!

Varga Pincészet gazdaságossági vizsgálata a betétdíj bevezetéséhez

Összefoglalás Az üveg a csomagolások közül a legnagyobb környezeti terhelést okozza! A jelenlegi rendszerrel nem érhető el érdemi fejlődés az üveg visszagyűjtésben és hasznosításban, A több millió üvegpalackot forgalmazó cégeknek jelenleg is gazdaságos a többutas rendszer bevezetése (Varga Pincészet, sörgyárak), Elsősorban ezt kell ösztönözni, erre a HKI lehetőséget ad!

Összefoglalás 2. Európai példák sora bizonyítja, hogy az üvegnél az egyutas csomagolásnál is sikerrel működik a betétdíjas rendszer. Jelentősen növekszik a hasznosítási arány ( 60% felett a koncentrált begyűjtés miatt), és ezzel a környezeti terhelés. betétdíj bevezetése az üvegre politikai döntés kérdése, de ehhez minden szakmai információ adott!!! A körkörös gazdaság koncepcióban cél kell legyen az üvegek standardizálása (kevesebb formaválaszték) és regionális üvegmosók létesítése. Ez csak Uniós együttműködéssel valósulhat meg, de csak így teljesíthetőek az ambiciózus as célszám tervezetek. (80-85%)

Köszönöm a figyelmet!