Budapest, 2016. május 17. Szántóföldi hozamnövelés az alapoktól c. konferencia Agrártámogatások rendszerének hatása a termelésre Dr. Gyuricza Csaba elnök.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás az ÚMVP jogcímek végrehajtásáról
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
„Jövőképek, realitások” Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Dr. Maácz Miklós főovh. FVM.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Tájékoztatás az ÚMVP jogcímek végrehajtásáról Gulyás Levente Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Közvetlen Támogatások Igazgatósága.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrárfejlesztési Főosztály december 13.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
EMVA LEADER Aktuális feladatok a végrehajtásban
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Közösségi támogatások ellenőrzése - erdészeti támogatások- Nagy József osztályvezető október.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program természetvédelmi vonatkozású intézkedései Tóth Péter, KvVM A Natura 2000 hálózat finanszírozása c. workshop.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az agrártámogatások új rendszere
A közös agrárpolitika első éve, az agrártámogatások új rendszere
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Az új Vidékfejlesztési Program
Támogatások önkormányzatok számára Csikász Gábor MNVH megyei területi felelős.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Vidékfejlesztési Program Pénzügyi-finanszírozási formák a VP-ben Kis Miklós Zsolt államtitkár Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős.
Vidékfejlesztési Program Pályázati lehetőségek a vidéknek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Vidékfejlesztési Program – aktualitások Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség LEADER Egyesületek Szövetségének.
Vidékfejlesztési Program Cseh Gyula Osztályvezető - EMVA Stratégiai Tervező Osztály Miniszterelnökség - Agár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság.
Hogyan nyerjünk 12,6 millió Forint támogatást Magyar Tibor Fiatal gazda roadshow.
Vidékfejlesztési Program – aktualitások Pályázati lehetőségek a kacsa ágazatban Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A szőlő szerketátalakítás és - átállítás támogatása – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci.
A fiatal mezőgazdasági termelők támogatás végrehajtásának tapasztalatai május 26.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Vidékfejlesztési Operatív Program bemutatása LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezése Előadó: Balázs János, munkaszervezet vezető Dél-borsodi.
Vidékfejlesztési Program a baromfiágazat támogatásai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár 14. Tojás Világnapi Szakmai.
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Az MVH által végrehajtott támogatási intézkedések és kifizetések az új agrár- és vidékfejlesztési rendszerben Ignácz Balázs kirendeltségvezető Mezőgazdasági.
A Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségei
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Az MVH utáni kifizetések rendszere és kapcsolati formái
dr. Csuzda Gábor MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár
dr. Csuzda Gábor MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős
A Vidékfejlesztési Program aktualitásai - A borászati ágazat támogatási lehetőségei Kis Miklós Zsolt Agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
A Vidékfejlesztési Program megvalósítása, pályázati lehetőségek
A MAHOP végrehajtásának bemutatása
Dr. Kovács László főtitkár
Vidékfejlesztési Programok alakulása és önkormányzati vonatkozásai
Vidékfejlesztési Program – aktualitások
A Vidékfejlesztési Program pályázati aktualitásai
Előadás másolata:

Budapest, május 17. Szántóföldi hozamnövelés az alapoktól c. konferencia Agrártámogatások rendszerének hatása a termelésre Dr. Gyuricza Csaba elnök

Aktuális események A évi egységes kérelem indítása. Az egységes kérelem keretében több mint ügyfél kérelme kerül benyújtásra. Szankciómentes benyújtási határidő május 23. A időszak VP (EMVA) forrásainak terhére pályázati felhívások folyamatos indítása. A időszak EMVA és EHA forrásaiból támogatott ÚMVP és HOP programok zárása. A évi kifizetési kérelmek zárása.

Agrár- és vidékfejlesztési források a VP keretében ( ) - új eljárásrend Főbb változások a időszakhoz képest : Új eljárásrend! Az egységes rendszerhez illeszkedő eljárásrend a VP végrehajtására, elektronikus pályázatbenyújtás. Munkaigényes ágazatok kiemelt fejlesztése (zöldség- és gyümölcstermesztés, állattenyésztés, élelmiszeripar). Az előleg, saját teljesítés, természetbeni hozzájárulás, továbbá kamattámogatás igénybevételére is lesz lehetőség. Kollektív beruházások lehetősége (magasabb támogatási intenzitás).  Egyszerűsített támogatás-típusok bevezetése (egyösszegű átalány, egységköltség, %-ban meghatározott átalányalapú finanszírozás).  Egyszerűsített elbírálás (adott összeghatárig a fejlesztések egyszerűsített követelményei és elbírálása). Ami nem változott: a VP középpontjában is a KKV-k állnak

VP források megoszlása

Ha a oldalon a pályázati keresőben a szűrési feltételeknél beállításra kerül az EMVA, akkor a már közzétett pályázati felhívások és a hozzájuk tartozó dokumentációik megjelennek. A felhívásokat a Miniszterelnökség teszi közzé a VP Irányító Hatósága (Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság) által jóváhagyott tartalommal a Széchenyi2020 honlapon. Az Irányító Hatóság, illetve a Miniszterelnökség a változtatás jogát fenntartja, ezért figyelemmel kell kísérni a honlapon megjelenteket. Felhívások meghirdetése 2.

Az MVH új honlapján a pályázatok megnyitásával egyidejűleg megnyílik az adott témakörben a kérdés- válasz felület. Az MVH ügyfélszolgálata továbbra is közvetlenül válaszol a feltett kérdésekre Agrár-környezetgazdálkodás Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, Ökológiai gazdálkodás fenntartása Helyi fejlesztési stratégiák elkészítésének támogatása Az állattenyésztési ágazat fejlesztése - trágyatárolók építése Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése 1. Megjelent felhívások A pályázati felhívások a Széchenyi 2020 weboldalon érhetőek el, de a szükséges linkek az MVH honlapján is elérhetők.

2. Megjelent felhívások A pályázati felhívások a Széchenyi 2020 weboldalon érhetőek el, de a szükséges linkek az MVH honlapján is elérhetők. Az MVH új honlapján a pályázatok megnyitásával egyidejűleg megnyílik az adott témakörben a kérdés- válasz felület. Az MVH ügyfélszolgálata továbbra is közvetlenül válaszol a feltett kérdésekre Egyedi szennyvízkezelés Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek Natura 2000 mezőgazdasági területeken nyújtott kompenzációs kifizetések Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítására nyújtandó támogatások

Kertészet korszerűsítése - üveg- és fóliaházak létesítése, energia- hatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése Kertészet korszerűsítése – gombaházak - hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás Megjelent felhívások A pályázati felhívások a Széchenyi 2020 weboldalon érhetőek el, de a szükséges linkek az MVH honlapján is elérhetők. 3. Az MVH új honlapján a pályázatok megnyitásával egyidejűleg megnyílik az adott témakörben a kérdés- válasz felület. Az MVH ügyfélszolgálata továbbra is közvetlenül válaszol a feltett kérdésekre

Állattartó telepek korszerűsítése Baromfitartó telepek korszerűsítése Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése Sertéstartó telepek korszerűsítése A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás Kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal érintett területeken Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése 4. Megjelent felhívások A pályázati felhívások a Széchenyi 2020 weboldalon érhetőek el, de a szükséges linkek az MVH honlapján is elérhetők. Az MVH új honlapján a pályázatok megnyitásával egyidejűleg megnyílik az adott témakörben a kérdés- válasz felület. Az MVH ügyfélszolgálata továbbra is közvetlenül válaszol a feltett kérdésekre

Ezután megjelenő felhívások Vidékfejlesztési Program esetében a 1012/2016 (I.20) Korm. határozatban található Éves Fejlesztési Keret alapján: Korábbiakból hátra van: 8 db, 46,44 Mrd Ft Tavaszra tervezett: 15 db, 234,27 Mrd Ft Nyárra tervezett: 11 db, 59,35 Mrd Ft Őszre tervezett: 5 db, 56,01 Mrd Ft Magyar Halászati Operatív Program esetén a 1056/2016 (II.17) Korm. határozatban található Éves Fejlesztési Keret alapján: Tavaszra tervezett: 4 db, 5,03 Mrd Ft Nyárra tervezett: 2 db, 4,53 Mrd Ft Őszre tervezett: 4 db, 5,59 Mrd Ft

öt éves támogatási időszak, önkéntes kötelezettségvállalás, kompenzációs támogatás, a kötelező előírásokon túlmutató többletköltségek és kieső jövedelem ellentételezés céljából. öt éves támogatási időszak, önkéntes kötelezettségvállalás, kompenzációs támogatás, a kötelező előírásokon túlmutató többletköltségek és kieső jövedelem ellentételezés céljából. a mezőgazdaság által érintett fizikai (talaj, víz, levegő) és természeti környezet állapotának megőrzése, illetve javítása, a genetikai erőforrások megőrzése, minőségi termékek előállításának elősegítése, az élelmiszerbiztonság fokozása, gazdálkodók jövedelembiztonságának segítése. a mezőgazdaság által érintett fizikai (talaj, víz, levegő) és természeti környezet állapotának megőrzése, illetve javítása, a genetikai erőforrások megőrzése, minőségi termékek előállításának elősegítése, az élelmiszerbiztonság fokozása, gazdálkodók jövedelembiztonságának segítése. Az intézkedés céljai: A támogatási kérelmek elektronikus úton történő benyújtására november 7. és december 31. között volt lehetőség. Támogatási kérelmek benyújtása: A végrehajtás általános elvei: december 31-ével összesen db támogatási kérelem érkezett be ha-ra, összesen 448 milliárd forint támogatási igénnyel december 31-ével összesen db támogatási kérelem érkezett be ha-ra, összesen 448 milliárd forint támogatási igénnyel. Beérkezett támogatási kérelem adatai: VP AKG

öt éves támogatási időszak, önkéntes kötelezettségvállalás, kompenzációs támogatás, a kötelező előírásokon túlmutató többletköltségek és kieső jövedelem ellentételezés céljából. öt éves támogatási időszak, önkéntes kötelezettségvállalás, kompenzációs támogatás, a kötelező előírásokon túlmutató többletköltségek és kieső jövedelem ellentételezés céljából. a mezőgazdaság által érintett fizikai (talaj, víz, levegő) és természeti környezet állapotának megőrzése, illetve javítása, a genetikai erőforrások megőrzése, minőségi termékek előállításának elősegítése, az élelmiszerbiztonság fokozása, gazdálkodók jövedelembiztonságának segítése. a mezőgazdaság által érintett fizikai (talaj, víz, levegő) és természeti környezet állapotának megőrzése, illetve javítása, a genetikai erőforrások megőrzése, minőségi termékek előállításának elősegítése, az élelmiszerbiztonság fokozása, gazdálkodók jövedelembiztonságának segítése. Az intézkedés céljai: A támogatási kérelmek elektronikus úton történő benyújtására november 7. és december 31. között volt lehetőség. Támogatási kérelmek benyújtása: A végrehajtás általános elvei: december 31-ével összesen db támogatási kérelem érkezett be ha-ra, összesen 62,3 milliárd Ft támogatási igénnyel december 31-ével összesen db támogatási kérelem érkezett be ha-ra, összesen 62,3 milliárd Ft támogatási igénnyel. Beérkezett támogatási kérelem adatai: VP Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés ,

VP ÖKO és a VP AKG pályázatok eredményei VP AKG: összesen db nyertes kérelemre, ha-ra összesen több mint 190 milliárd forintot ítélt meg a Miniszterelnökség. Nyertes pályázatok aránya: 46,5% VP ÖKO: összesen db nyertes kérelemre, ha-ra összesen több mint 62 milliárd forintot ítélt meg a Miniszterelnökség. Nyertes pályázatok aránya: 97,7% VP ÖKO: a nyertes kérelmek 98,3 %-a 300 ha alatti gazdálkodó VP AKG: a nyertes kérelmek 99,2 %-a 300 ha alatti gazdálkodó VP ÖKO: a nyertes kérelmek 98,3 %-a 300 ha alatti gazdálkodó VP AKG: a nyertes kérelmek 99,2 %-a 300 ha alatti gazdálkodó 300 ha alatti nyertesek aránya:

VP ÖKO nyertes pályázatok célprogramok szerinti megoszlása Ökológiai szántó átállás alatti Ökológiai szántó fenntartás Ökológiai gyep átállás alatti Ökológiai ültetvény fenntartás Ökológiai ültetvény átállás alatti Ökológiai gyep fenntartás NYERTES KÉRELMEK

VP ÖKO nyertes pályázatok célprogramok szerinti megoszlása Ökológiai ültetvény fenntartás Ökológiai ültetvény átállás alatti Ökológiai gyep fenntartás Ökológiai gyep átállás alatti Ökológiai szántó fenntartás Ökológiai szántó átállás alatti Terület (ha)Támogatási összeg (Mrd Ft)

VP AKG nyertes pályázatok művelési ágak szerinti megoszlása horizontális ültetvény Horizontális szántók Zonális szántók Horizontális gyep Zonális gyep Horizontális ültetvény Horizontális nádas NYERTES KÉRELMEK

VP AKG nyertes pályázatok művelési ágak szerinti megoszlása Horizontális nádas Horizontális ültetvény Zonális gyep Horizontális gyep Zonális szántók Horizontális szántók Terület (ha) Támogatási összeg (Mrd Ft)

2016 évi kifizetések aktuális állása Jogcím neve Jóváhagyott kérelmek Jóváhagyott kifizetések (millió Ft) Kifizetési arány (%) EK/Tejhasznú tehéntartás támogatása ,8 Nemzeti tejtámogatás (TBJ) ,5 EK/SAPS ,7 EK/Zöldítés ,0 EK/Termeléshez kötött szemes fehérjetakarmány- növény termesztés támogatása ,6 EK - Termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás (Új) ,7 EK - Termeléshez kötött hízottbikatartás támogatás ,9 EK – Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás ,3 EK – Átmeneti nemzeti anyatehéntartás támogatás ,7 1.

Jogcím neve Jóváhagyott kérelmek Jóváhagyott kifizetések (millió Ft) Kifizetési arány (%) KAT anyajuhtartás kiegészítő támogatása ,0 EK/Kistermelői támogatás ,9 EK/Term. köt. cukorrépa termesztés támogatása ,6 EK-Fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás ,1 Ideiglenes rendkívüli tejtámogatás ,6 Hízottbikatartás támogatása (termeléstől elválasztott) ,1 Extenzifikácós szarvasmarhatartás támogatás (termeléstől elválasztott) , évi kifizetések aktuális állása

Jogcím neve Jóváhagyott kérelmek Jóváhagyott kifizetések (millió Ft) Kifizetési arány (%) EK/Term. Köt. rizstermesztés tám ,0 EK/Term. Köt. gyümölcsterm. tám ,4 Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás ,0 EMVA Őshonos állatok támogatása ,83 EMVA Területalapú erdészeti tám ,55 EMVA Állati génmegőrzés tám ,91 EMVA Tejágazat állatjóléti tám ,52 VP HFS elkészítése , évi kifizetések aktuális állása Összesen: Mrd

A Zöldítés tapasztalatai 1. A magyar tagállami vállalás a kőfalon kívül valamennyi EFA elemet behozta a rendszerbe. A 18 EFA típus az átváltási és súlyozási tényezők figyelembe vételével összesen ~320 ezer hektár. Ebből 9 db az igénylés területét nézve egyenként nem éri el az 500 ha-t, és együttesen sem haladja meg a 2000 ha-t. A „zöldítés”, mint új elem bonyolultsága miatt kihívást jelentett a kérelmezőknek. Adminisztratív fizikai ellenőrzések és Összesen: ellenőrzés / 3037 hiba = 22,6% A MePAR-ban lehatárolt elemeknél sem volt egyértelmű az igénylés, a többi igénylés negyede hibás volt.

Fizikai ellenőrzési szempontból nagy kihívást jelentett 2015-ben a táblán kívüli szomszédos EFA elemek ( táblaszegély, fás sáv, vizesárok, fasor és vízvédelmi sáv ) mérése. A Zöldítés tapasztalatai 2. Ennél: 2149 ellenőrzés volt / 503 nem megfelelés = 24% hiba A 2015-ös igénylésben jelentős területet tesz ki az ökológiai másodvetés igénylése. Fizikai ellenőrzés: a gazdálkodási napló alapján. Ennél: 1911 ellenőrzés volt / 373 nem megfelelés = 19,5% hiba Helyszíni ellenőrzési oldalról nem volt problémás a parlagok ellenőrzésének gyakorlati megvalósítása, azonban gazdálkodói oldalról sok félreértés történt itt is. Ennél: 4176 ellenőrzés volt / 1219 nem megfelelés = 29% hiba

A Zöldítés tapasztalatai 3. Energiaültetvény, erdősített terület problémamentes. Az EFA kompenzáció a gazdáknak nagy lehetőség volt a téves igénylések helyrehozatalára A nitrogénmegkötő növények EFA-ként mind jelentőségében, mind az ellenőrizhetőségben a legkorrektebb EFA elemnek bizonyult. Ennél: 3822 ellenőrzés volt / 636 nem megfelelés = 17% hiba Az erdőszélek mentén támogatható hektársáv termeléssel és termelés nélkül. Ennél: 952 ellenőrzés volt / 246 nem megfelelés = 26% hiba

EFA kódjaEFA típusDarabszám Igényelt terület (ha) Átváltási és súlyozási tényezővel korrigált érték (ha) 1Parlag ,9 2Terasz 0 0,0 3Fás sáv , ,8 4Magányos fa 461 0,0 1,7 5Fasor ,5 397,1 6Fa- és bokorcsoport ,3 319,9 7Táblaszegély , ,7 8Kis tó ,7 52,0 9Vizes árok , ,8 10Kunhalom ,9 11Gémeskút 26 0, Vízvédelmi sáv (állóvíz) ,7 20,6 13Vízvédelmi sáv (folyóvíz) 15Erdőszél (termeléssel) ,2 466,0 16Erdőszél (nem termeléssel) ,0 415,5 17Energiaerdő ,8 172,5 18Erdősített terület ,6 19Másodvetés , ,3 20Nitrogénkötő , ,0 Összesen Táblaszintű EFA területek ha alatti EFA-k

Szemes fehérje kérelmek területi eloszlása (ha) 2015-ben

Szemes fehérjetakarmány támogatást igénylők 2015-ben ha /5053 ügyfél Területi eloszlás

tenyészidő, vízhasznosítás, betakaríthatóság, fehérjetartalom, stb. hőösszeg, csapadék, pára A sikeres szójatermesztés sarkalatos pontjai Rendelkezésre álló termőhely alkalmassága Fajtaválasztás elővetemény, szerkezetkímélő-, nedvességmegőrző talajművelés Agrotechnika segítségével a növényvédelem költsége minimálisra csökkenthető Vetésváltás Vetés ideje, sortáv, mechanikai gyomirtás, talajoltás, tenyészterület nagysága szükség esetén június 2. felétől augusztus 1. feléig mm egyenletes eloszlásban időpontja, nedvességtartalom, betakarítógép és beállítása Betakarítás Öntözés

Május 24. és június 17. között a támogatási összeg munkanaponként 1 %-kal csökken Ezek szankciómentes módosításának végső határideje június 15-e │ e- │ Egységes Kérelem Szankciómentesen május 23. napján legkésőbb éjfélig lehet beadni Az egységes kérelem felület április 07-től elérhető Várhatóan: 170 ezret meghaladó kérelem, 5 millió hektárra, mintegy 400 milliárd forintra

Az MVH a honlapon fejlesztésekkel könnyíti a térképi rajzolást és az adatok megadását 2016-ban a szigorodó uniós elvárásoknak megfelelően kiemelt figyelmet kell fordítani a gazdarajzok megadására Az egységes kérelem keretében 32 jogcímre, intézkedésre lehet kérelmet benyújtani, köztük 7 új vidékfejlesztési intézkedésre Továbbá itt lehet MePAR változásvezetési kérelmet benyújtani, valamint 2 jogcím esetében (MKR, dohány szerkezetátalakítás) adatmegadási kötelezettséget teljesíteni │ e- │ Egységes Kérelem

Előzetes ellenőrzés bevezetése - ügyfélkapura küldött végzéssel!, kamarai segítséggel május 23-től számított 35 nap Fontos változások Gazdabarát 2.0 program: ügyintézési idők csökkentése, a támogatásigénylések egyszerűsítése A jogcímrendeletek által előírt kötelezően csatolandó mellékletek kizárólag elektronikusan nyújthatóak be │ e- │ Egységes Kérelem

Fontos változások Másodvetéseknél 2016-tól külön be kell jelenteni az esetleges betakarítást vagy beforgatást Az idén a felületre, az EFA fedvények közé bekerült a fasor │ e- │ Egységes Kérelem

Központi ügyfélszolgálat címe: Cím: 1095 Budapest, Soroksári út Telefon: (1)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!