„Könnyű elérni – nehéz elhagyni” - a segítséggel élőknek - „Könnyűnek látszik, de tanulnunk kell” - a turisztikai szakmának – Horváth Gergely Magyar Turizmus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fogyatékosok helyzete Magyarországon
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Magyar Fesztiválszövetség közgyűlése Százhalombatta, november 25. Dr. Faragó Hilda.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Az akadálymentesség.
Lakhatási projekt tervezése és hosszútávú értékelése egy hátrányos helyzetű városi közösségben Kósa Karolina, Barbara Coons +, Molnár Ágnes Debreceni Egyetem.
A támogató szolgálat célja a fogyatékossággal élő személy társadalmi kirekesztésének csökkentése, az önrendelkezésen alapuló önálló életvitel megkönnyítése,
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Fiatalság kezében a jövő!
Az eEgészség Program Az eEgészség Program A Fogyatékkal élők portálja első félév.
A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Készítette: Czimbalek Katalin Hirsch Éva Pék Judit Szittár Katalin
ESÉLY CENTRUM Nyíregyháza, Tiszavasvári út 41.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
A szegedi Móra Ferenc Múzeum látogatóbarát fejlesztése A projekt az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg projektmenedzsment.
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
KAPOSVÁR ÉS AZ AKADÁLYMENTES TURIZMUS. A „Tapintható város” Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1.4 M Ft ( 70%-30%) Vakok – és gyengénlátók számára.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Skanzen Örökség Program Partnerség napja – „Együtt a régióért” Miskolc, március 18.
Akadálymentes tervezés
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Az akadálymentes lakás
BALATONBOGLÁR APARTMANHÁZ.  Az épület Balatonbogláron, a Balaton déli partján, a boglári domboldalon, Balatonboglár felett tálalható. A parttól mindössze.
A munkahelyek szociális létesítményei
A munkakörnyezet integrálása a sikeres foglalkoztatási rehabilitáció érdekében: Jó gyakorlat bemutatása - MEMFO Kft. FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Esélyek egyenlősége a felsőoktatásban
Akadálymentesítés.
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Balaton régió turizmusában
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
The-i Language Zone Francia nyelvtanfolyam kiegészítő oktatóanyaga – értékelés Rózsa Gábor 2004.
Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
Munkára felkészítés Könnyen érthető munkavédelem Munka-, és tűzvédelem
Türje Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretén belül a „Türje Községben az egészségügyi alapellátás.
Brosúra és workshop prezentáció
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Balaton Keleti Kapuja Kerékpáros Turisztikai Régió (tervezet)
Budapest - Családbarát Város ? Babakocsival és kisgyerekkel a városban.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Akadálymentesség felmérése Önkéntes segítő gyakorlat.
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
TOURINFORM IRODA BADACSONY SZIGLIGET
Kovács Györgyi Budapest Kártya Divízió Vezető BFTK Nonprofit Kft.
„Nekem a Balaton a Riviéra” – tapasztalatok a balatoni strandellenőrzés kapcsán Varga-Dani Barbara Regionális marketing igazgató.
VI. Siklósi Idegenforgalmi Konferencia június 2. Sarkadi Eszter titkár, TDM munkaszervezet vezető Harkányi Turisztikai Egyesület.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
XXII. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia április 20. – drivingcamp Hungary (Zsámbék) BFTK BánTeodóra, ügyvezető igazgató Budapest, 2016.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén önkormányzati szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Irány Pécs! kártya.
Kik vagyunk A Babagenetika mozgalom egy személyes történeten alapuló
Előadás másolata:

„Könnyű elérni – nehéz elhagyni” - a segítséggel élőknek - „Könnyűnek látszik, de tanulnunk kell” - a turisztikai szakmának – Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt.

Élmény szeretnénk átadni azoknak a turistáknak is, akik a klasszikus értelemben nem tudnak turistává válni. Nekünk segítenünk kell nekik és érzékennyé válni nehézségeik iránt! Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik és végtelen variációban létezik…..

A turizmusban akadálymentes= babakocsival, várandósan, bottal, járókerettel,értelmi fogyatékkal élőnek is kísérővel,…..

A keresett legjobb akadálymentes desztináció: Megközelíthetősége és szolgáltatásai révén igénybe vehető a legszélesebb körű közönség által, úgymint: Fizikailag korlátozottak (bárki, aki egy életszakaszában mobilitásában átmenetileg vagy tartósan akadályoztatva van: kisgyermekes családok, várandósok, sérültek, idősek, valamint mozgássérültek) Vakok és gyengénlátók Hallássérültek Autisták Értelmi fogyatékkal élők És kísérőik számára is!!!!

A pályázók Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Szép Jelen Alapítvány - Vértes

Csak a megfelelő szálláshelykínálattal válik igazi akadálymentes desztinációvá, de… a szálláshely önmagában nem elegendő, programlehetőségekről is gondoskodni kell, amelyek mindenki számára elérhetőek, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is. Fontos az információ áramlása, az egyes desztinációk, a fogyatékos személyeket képviselő civil szervezetek és s helyi turisztikai szervezet közötti kölcsönös kommunikáció, a fogyatékos személyek részéről fennálló igények és az egyes helyszíneken elérhető lehetőségek egyeztetése Általános észrevételek

és a tapasztalatok……

A tükör túl magasan van és nem döntött Hagyományos csaptelep (hideg-meleg víz külön állítható!) Nincs speciális mosdó (lábszabad zónával, homorú peremmel) Kapcsolók, kiegészítők elérési magassága nem megfelelő (itt: kéztörlő adagoló túl magasan van) Könnyen használható keverő csaptelep, orvosi karral, elforgatható kifolyócsővel A tükör megfelelő magasságban van Van babapelenkázó, térdszabad kialakítással (kerekesszékes szülő számára is megfelelő) Típushibák és megoldásaik

Kapaszkodó csak a WC egyik oldalán van, vagy egyik oldalon sincs Kapaszkodók magassága nem megfelelő és/vagy szabad tér felé fixen telepítettek Elöl nyitott WC csésze és ülőke, amely kimondottan balesetveszélyes A WC mellett mindkét oldalon van kapaszkodó, a szabad tér felé felhajtható Magasított WC csésze, elülső élének hátfaltól mért kiállása legalább 70 cm, elülső nyílás nélkül Elegendő szabad terület áll rendelkezésre a WC berendezés előtt és mellett is, (több lehetőség az átülésre) Típushibák és megoldásaik

Kád az „akadálymentes” szobában, amelyet csak segítséggel/beülést segítő segédeszközzel lehet használni A kádból a csaptelep nem vagy nehezen érhető el Burkolat lejtetésével, zuhanytálca nélkül kialakított zuhanyállás, ülőkével Elegendő szabad terület a kerekesszékkel történő manőverezéshez Zuhanyrózsa állítható magasságban Csaptelep elérhető közelségben Típushibák és megoldásaik

WC ajtón ajtóbehúzó gyakran hiányzik vagy nem megfelelő helyen/magasságban szerelt Az ajtókon nincs speciális WC zár (íves foglaltság jelzővel ellátott, kívülről zárt állapotban is nyitható zár) Az akadálymentes illemhely kulcsra van zárva, vagy tárolóként funkcionál Az akadálymentes illemhely nincs megfelelően kitáblázva 4* szállodában az információk A4- es papírlapon közölve Típushibák és megoldásaik

Túl alacsony az ágy fekvőfelülete Túl puha a matrac– az ágy kapaszkodó felületként is szolgál Nincs az ágy alatt lábszabad rész a kerekesszék lábtartójának Megfelelő magasságú ágy Elegendő szabad terület az ágy körül a manőverezésre Típushibák és megoldásaik

Túl magas recepciós pult Nincs alacsony, térdszabad kialakítású pultszakasz Indukciós hurok hiánya Az akadálymentes szoba küszöbe kisebb 2 cm-nél A nagy egybefüggő üvegfelületek, szemmagasságban elhelyezett, jól érzékelhető jelzések hiányában látássérültek számára nehezen észlelhetőek Típushibák és megoldásaik

Az akadálymentes mosdóban a vészcsengőgomb nem mindenhonnan érhető el Az akkumulátorral működő kerekesszékek töltésére nincs mindenhol lehetőség Köztereken a járólapok között nagy a távolság => kerekesszék kereke beszorulhat Akadálymentes mosdó nem önállóan, hanem a női mosdóban található, illetve szűkös alapterülettel rendelkezik Akadálymentes öltöző alapterülete nem megfelelő, nincs lehetőség a fekve öltözésre Típushibák és megoldásaik

Rámpa dőlésszöge gyakran nem megfelelő => balesetveszély Kitáblázottság gyakran nem megfelelő Nincs akadálymentes parkolóhely kijelölve Az akadálymentességre irányuló megoldások nincsenek kellő részletezettséggel bemutatva a honlapon Típushibák és megoldásaik

Megfelelő kitáblázottság Braille-írás a liftben és a múzeumban JÓ PÉLDÁK

Akadálymentes Tourinformok

JÓ PÉLDÁK Nagy terek, egyértelmű eszközök

Vezető sáv – köztéren … és épületen belül JÓ PÉLDÁK

Rámpával megközelíthető élményfürdő Rekreációs foglalkoztató terem JÓ PÉLDÁK

Az „akadálymentes éttermek” az allergiás és ételérzékeny vendégeket is kiszolgálják JÓ PÉLDÁK

A kisgyermekes családok hasznos kikapcsolódásáért: Állatsimogató JÓ PÉLDÁK

Kisgyermekes és kerekesszékes együtt Jól kitáblázott információ JÓ PÉLDÁK

Mobil rámpa építése

JÓ PÉLDÁK „Érzékeny”, segítőkész vendégvárók

Magyar Turizmus Zrt. szakmai segítségnyújtása a szakmának: Jeltolmács-adatbázis Szervezési tapasztalatok megosztása MTMD – kiemelt figyelem Önkéntes kerekesszékes munkatárs alkalmazása NETA adatbázis frissítés Hallatlan Alapítvány – mobilapplikáció jelelésre Terveinkben: Érzékenyítő tanfolyamok praktikus információkkal Speciális kiadvány segítséggel élőknek

Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik és végtelen variációban létezik…..

Köszönöm a figyelmet és kellemes élményeket kívánok a tanulmányút résztvevőinek!