VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vonóhorgos, 4 kerékpáros szállító
Advertisements

KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
A kétütemű befecskendezéses (DITECH)motor
2009. PROJEKT GHN BASIC ÉS GHN AUTO DN40, DN65, DN80, DN100 •Fáziskimaradás és túlmelegedés elleni védelem •Kisebb helyigény •Egyszerű fordulatszámváltás.
Munkahelyi egészség és biztonság
Nyomtatás.
Volumetrikus szivattyúk
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
PVC ajtó beépítés.
Vegyészmérnök feladata
Műszaki hiba megjelenési formái.Kopás.Korrózió.Törés ,repedés
Gépjavítás és felújítás szervezése
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Németh Géza egyetemi adjunktus
Hőtan.
Kedves csoptársak, az alábbi néhány kép egy üzem karbantartási munkái során készültek. Talán azok számára lesz érdekesebb, akik nem találkoztak még hőcserélőkkel.
Készítette: Földváry Árpád
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
DNA-Fingerprint1 Polimeráz-láncreakció termékeinek vizsgálata agaróz gélelektroforézissel.
Wankel-motor Működési elve Szerkezeti felépítése
A súrlódás és közegellenállás
Az informatika logikai alapjai
Egészítse ki a megfelelő szóval a mondatokat:
Villamos leválasztók.
Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön
1 Polimeráz-láncreakció termékeinek vizsgálata agaróz gélelektroforézissel.
James Watt.
Szivattyúismeret Mi a szivattyú? A szivattyú olyan áramlástechnikai gép, amely mechanikai energia felhasználásával megnöveli az általa szállított közeg(gáz,
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 9. Szivattyúk TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 9. Szivattyúk TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 9. SZIVATTYÚK TAMOP C-12/1/KONV project „Preparation of the concerned sectors for educational.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
SDS-PAGE Kísérleti protokoll Címkézzen meg 1,5 ml-es zárható tetejű mikrocsöveket a halminták neveivel. 1. Minta előkészítés.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
«PATKÁNYETETŐ LÁDA» 1. 2 cm 26.5 cm 19 cm 11,5 TARTALMAZ: -1 KULCS -1 HOSSZÚ PÁLCA -2 RÖVID PÁLCA SZTENDERD ® Súly: 430 g.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 2. PIRANI VÁKUUMMÉRŐ MEGISMERÉSE, BEÁLLÍTÁSA, MŰKÖDTETÉSE TÁMOP C-12/1/KONV
Bővített sugárvédelmi ismeretek 6. Sugárvédelem a szuperlézernél Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 3. Térion mikroszkóp és leképező atompróba módszerek TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 10. VÁKUUMRENDSZER TERVEZÉSE ÉS ÖSSZEÁLLÍTÁSA MEGADOTT KÖVETELMÉNYEK ALAPJÁN,
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
Járművillamosság-elektronika
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Poradagoló berendezések
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Rugalmas csapágyazás laprugóval
Anyagvizsgálati módszerek
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Anyagvizsgálati módszerek 1 Mechanikai anyagvizsgálati módszerek
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Tisztítási próba poliakrilamid gélelektroforézissel
Áramlástani alapok évfolyam
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Automatikai építőelemek 3.
Automatikai építőelemek 2.
Vegyészmérnök feladata
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Automatikai építőelemek 3.
Automatikai építőelemek 2.
Mikrobiológiai üzemanyag cella összeszerelése
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA A gyakorlat célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a csigavonalas (scroll) szivattyú működésével. Szétszerelnek egy scroll szivattyút, megtisztítják, kicserélik a tömítéseket, majd összerakják és beüzemelik. A gyakorlat leírása előtt röviden áttekintjük a csigavonalas szivattyú működési elvét és a működtetésével kapcsolatos tudnivalókat.

11.1. A SPIRÁL VAGY CSIGAVONALAS (SCROLL ) SZIVATTYÚ MŰKÖDÉSI ELVE ábra. Szétszerelt spirál vagy csigavonalas szivattyú. A csigavonalas szivattyú a száraz kivitelű forgó ürítéses szivattyúk közé tartozik. Ezekben a szivattyúkban a rések tömítésére és kenésre nem használnak olajt. A vákuumra történő tömítést kis tapadású, kopásálló műanyag szerkezeti anyagok segítségével oldják meg. Napjaink leggyakrabban használt száraz elővákuum-szivattyúja. Egy csigavonalas állórészben egy másik csigavonal végez keringő mozgást. A mozgórész a szivattyúház homlokfalán súrlódik. állórész mozgórész

ábra. Az egymásba fordított álló és keringő mozgást végző csigavonalon teflon alapú tömítés helyezkedik el (fekete felület). A csigavonalak tetején levő műanyag tömítés gyenge kontaktusban van a szemközti fallal. Folyamatos üzem esetén évente kétszer cserélni kell. A keringés sebessége ~ 1500 fordulat/perc ábra. Csigavonalú műanyag tömítések

ábra. A TriScroll 300 csigavonalas szivattyú és szívósebesség- karakterisztikája (Var.).

- Előnyei: csendes, kicsi, közvetlenül atmoszféra nyomásra dolgozik. - Alkalmazás: „tiszta” elővákuum célokra (pl. turbómolekuláris szivattyúhoz). - Hátrányai: érzékeny a porszennyezésekre, érzékeny korrozív anyagokra, a kopástermékei bejuthatnak a szívott rendszerbe (ez ellen időnkénti tisztítással és a visszaáramlás kiküszöbölésével védekezünk), évente1-2 szerviz (tömítés cseréje) és költségei, kondenzálódó gázok szívására nem alkalmas. Működési nyomástartomány: 1013 – 5 x mbar Szívósebesség: 5 – 50 m 3 /h

11.2. A CSIGAVONALAS SZIVATTYÚ SZÉTSZERELÉSE ábra. Összeszerelt csigavonalas szivattyú A hűtő-ventilátort takaró fedél csavarjai. 1.Távolítsuk el a csigavonalas szivattyú hűtő- ventillátorát takaró fedél csavarjait! ( ábra. 3 db csavar) 2.Távolítsuk el a hűtő-ventillátort! ( ábra.) 3.Lazítsuk fel, majd egyenként távolítsuk el a csigavonalas szivattyú állórészét tartó csavarokat! ( ábra. 6 db csavart kell eltávolítani) 4.Húzzuk le az állórészt a szivattyú motor tengelyéről!( és ábra)

ábra. Csigavonalas szivattyú hűtő-ventillátor takaró fedél nélkül. Hűtő-ventillátorHűtő-ventillátort rögzítő csavar ábra. Csigavonalas szivattyú hűtő-ventillátor nélkül. A csigavonalas szivattyú állórészét rögzítő csavarok (6 darab)

ábra. A csigavonalas szivattyú mozgórésze. Beömlő nyílásKipufogó nyílás Szivattyú motor tengelye ábra. A csigavonalas szivattyú állórésze. Kipufogó nyílás Tömítő „ O” gyűrű

5. Távolítsuk el az álló és mozgórész homlokfalán lévő csigavonalú, műanyag tömítést! ( és ábra) 6. Műanyag vagy fa pálcikára csavart szöszmentes, alkoholba mártott papírral tisztítsuk meg a szivattyú tömítőfelületeit a ábrán látható módon! A fém felületek dörzsölését mindaddig folytassuk, amíg azok fémtiszták nem lesznek! A tisztítás során a szöszmentes papírt többször cserélni kell! 7. Bontsuk ki a tartalék tömítőkészletet! ( ábra ) 8. Az új „O” gyűrűt helyezzük fel az eltávolított régi helyére! ( ábra ) 9. Helyezzük be a csigavonalas, műanyag tömítést az álló- és mozgórész homlokfalán lévő vájatba! Ügyeljünk arra, hogy a műanyag tömítés ne töltse ki teljesen a vájatot ( ábra)! Körülbelül 5 mm-es részt a vájat végén hagyjunk szabadon (vágjuk el a műanyag tömítést). A szabadon hagyott vájat a tömítés melegedése következtében fellépő tágulás miatt szükséges. 10. A szétszereléssel fordított sorrendben rakjuk össze a szivattyút! 11. Összerakás után kapcsoljuk be a szivattyút és ellenőrizzük a végvákuumot! A vákuum értékének kisebbnek kell lennie mint 5x10 -2 mbar.

ábra. Eltávolított csigavonalú műanyag tömítés ábra. Homlokfalon lévő csigavonalú műanyag tömítés ábra. Csigavonalas szivattyú tisztítása. Műanyag tömítés Csigavonalú műanyag tömítés helye.

ábra. Tartalék tömítőkészlet ábra. Helyesen behelyezett csigavonalas műanyag tömítés. Üresen hagyott vájat rész A GYAKORLAT MENETE Szereljük szét a gyakorlatvezető által előkészített csigavonalas szivattyút! Tisztítsuk meg a szivattyút! Cseréljük ki a tömítést! Szereljük össze a szivattyút!