Gazdasági Évnyitó 2013 Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Belső erőforrások a pénzügyekben és az adózásban Kalocsai Zsolt, vezérigazgató RSM DTM Hungary.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Javaslat Borsod-Abaúj-Zemplén megye középtávú gazdaságfejlesztési stratégiája kialakítására (tervezet)
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Merre tovább, magyar gazdaság? június 20. Miklóssy Ferenc Elnök Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Fizetési mérleg jelentés
Nemzetgazdasági Minisztérium A kormányzat külgazdaság-politikája, tervek az adósságteher kezelésére és az exportvezérelt gazdasági növekedés beindítására.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Gazdasági Évnyitó 2010 Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
az önkéntes kamarai tagság
K&H a családi vállalatok bankja
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Európai Uniós ismeretek
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Fizetési mérleg jelentés április
Patikamérlegen a magyar gazdaság
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Költségvetés – vállalkozói hatások
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Gazdasági Évnyitó 2013 Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A GDP volumenének alakulása az EU-ban és a V4 országokban, % 1/14/ előző év = =100 változás 2008-hoz EU (27) 0,3-4,32,01,599,2-0,8 Eurózóna (17) 0,4-4,42,01,599,1-0,9 Csehország3,1-4,72,71,799,7-0,3 Lengyelország5,11,63,94,3109,8+9,8 Magyarország0,9-6,81,31,396,1-3,9 Szlovákia5,8-4,94,23,3102,6+2,6 V4 együtt 4,1-1,93,33,2104,6+4,6

Mit vártak, mit várnak a vállalkozások a kormánytól?

2008 – pénzügyi válság... és még sok minden más kezelése... Pénzügyi – gazdasági válság (nem is fog érinteni bennünket...) Valamennyi jövedelemtulajdonos eladósodva (részben devizában)  Állam, önkormányzatok  Vállalati szféra  Lakosság Állami kiadások összezuhanása Árfolyam válság és volatilitás A hitelpiac befagyással felérő szűkülése Cserearányok tartós romlása Európai felzárkózás elakadása

A baklövések, elpuskázott lehetőségek kiigazítása: Privatizáció  A hazai ipar leépítése  A kereskedelem kiszolgáltatása  A pénzügyi szektor jelentős része fölötti befolyás elvesztése  „Magán-monopóliumok” pl. energetika, telekommunikáció létrehozása  A hazai tulajdonlás – tulajdonosok lebecsülése Alacsony hatékonyságú EU-s forrás felhasználás Gyenge KKV termelékenység, alacsony hozzáadott érték, beszállítói láncok hiánya

A megcsontosodott, rossz hatásfokkal működő alrendszerek átalakítása: Teljesítmény ösztönzés, a munka, az értéktermelés középpontba állítása Foglalkoztatási szabályok átalakítása Adórendszer Segélyezés Nyugdíjrendszer Nyugdíjkorhatár Rokkantnyugdíj-rendszer Fegyveres testületek, rendészeti szervek nyugdíjazási gyakorlata Egészségügy

Egy évtizede követeljük a megcsontosodott, rossz hatásfokkal működő alrendszerek átalakítását: Oktatás Közoktatás Szakképzés Felnőttképzés Felsőoktatás Közigazgatás Igazságszolgáltás Energiapolitikai intézményrendszer Versenyszabályozás Gazdaságszervezés Rosszul működő rendszer = magasabb adók! 7

A magyar vállalati hitelállomány alakulása árfolyamhatásoktól megtisztítva 1/14/13 8

A banki tevékenység és hitelezés sajátosságai Magyarországon  2011-ben a magyarországi bankszektorban a közvetlen külföldi tulajdon hányada 89 %  A bankok többsége zártkörű részvénytársaságként működik > ez leszűkíti a belföldiek tulajdonszerzésének a mozgásterét  A vállalati hitelezés jelentős hányada külföldi tulajdonú bankoktól származik  Jelentős a közvetlen befektetésekhez kapcsolódó tulajdonosi hitelek állománya > vagyis „megkerülik” a Magyarországon bejegyzett hitelintézeteket 1/14/13 10

A vállalati hitelezés tendenciái  Az előző negyedévben tovább szigorodtak a hitelfeltételek  Tovább csökken a hitelezési képesség  Továbbra is alacsony a hitelezési hajlandóság  Tovább romlik a vállalati hitelportfólió  Magasabb kamatfelár, kockázati prémium és különféle díjak  Erősödik a tulajdonosi kölcsön és a tőkeemelés szerepe  Az alapkamat csökkentés csökkentheti a hitelkamatokat  A takarékszövetkezeti rendszer kitörési pont lehet 1/14/13 11

1/14/13 12

FDI hozam Dr. Parragh László, elnök, Kompaktor Emília, közgazdasági igazgató, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 13 Megnevezés évek év végi FDI állományhoz viszonyítva évek év végi FDI állományhoz viszonyítva Összesen 4216 ebből Villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás 4531 Feldolgozóipar 3720 Szolgáltatások 4715 ebből Kereskedelem, javítás 334 Szállítás, információ és kommunikáció 3821 Pénzügyi tevékenység 5826 Többi szolgáltatás 5313 Forrás: MNB, saját számítás

A KKV termelékenység – foglalkoztatás – jövedelem színvonal összefüggései: A fejlett országokban a KKV foglalkoztatja a létszám cca %-át, termeli a GDP %-át Magyarországon a KKV foglalkoztatja a létszám 55 – 60 %-át, de a GDP mindössze 30 – 35 %-át állítja elő Rendkívül alacsony hatékonyság Nagyvállalati értékelőállítás 12 M Ft/fő/év (EU átlag 14,5) KKV értékelőállítás 4 M Ft/fő/év Kitörési lehetőség: technológia fejlesztés + képzés

40 cm-es kilátó, Bodrogkeresztúr 1/14/13 16

EU-s források  Elrontott célmeghatározás  Magas elosztási költségek, „súrlódási veszteség”  Rosszul működő közreműködői intézményrendszer  A támogatásintenzitás rendre alacsonyabb, mint amit az EU előír  5000 fő alatti települések problémája  Álságos pályázatok kényszere  200 – 400 napos kifizetések  A gazdaság szereplői kiábrándultak az EU-s források magyar rendszeréből  2014 – 2020 stratégiájának felelőssége 1/14/13 17

1/14/13 18

Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 1/14/13 19 Ország 1 főre jutó GDP PPS EU-27 %-ában 2011 régiók száma 2009 országosan legszegényebb 20-ban leggazdagabb 20-ban Csehország808 − 1 Szlovákia734 − 1 Magyarország6674 − Lengyelország64165 − Románia4986 − Bulgária4665 −

Kamarai részvétel az EU-s források elosztásában: Célok meghatározása Mikro- és KKV-k körében a kicsi összegű, de nagy számú pályázatok kezelése Hatékonyság mérése Együttműködés a területi kormányzati döntéshozók és a területi kamarák között A közbeszerzés további korszerüsítése20

Nyomasztó problémák: Növekedés! Belső fogyasztás stagnálása / csökkenése Külpiacok bizonytalansága Beruházások történelmi mélypontja Adminisztráció és bürokrácia tényleges csökkenése A végrehajtó hatalom és a politikai döntéshozók közötti disszonancia Energiaárak Mikrók deviza eladósodottsága21

A gazdaság számára fontos eredmények: Alrendszerek átalakításának megkezdése, főképp Szakképzés Felnőttképzés Felsőoktatás Munkaerőpiac átalakítása Foglalkoztatottság megőrzése, élőmunka terhek csökkentése Közteherviselés átalakítása és segélyezési rendszer átalakítása Adózási szabályok módosítása: 10 kisadó eltörlése, 500 Millió forint adóalapig 10% adókulcs, beruházáshoz szükséges 51 engedély harmadának eltörlése, kistermelői élelmiszerfeldolgozás értékesítési feltételeinek könnyítése stb. Adminisztráció csökkentése - „Egyszerű Állam” Kamarai regisztráció Széchenyi kártya folyamatos fejlesztése22

Külgazdaság fejlesztés: A magyar export 80 %-a az EU-ba irányul, ahol recessziós veszély van A Kárpát medence, mint üzleti régió minden itt lakó érdekében újraépíthető „Keleti nyitás” támogatása Vegyes kamarai hálózat felerősítése, tagozatok bővítése Együttműködés a kormányzat és az MKIK között: Kárpát Régió Üzleti Hálózat és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. megalakítása Óriási vállalkozói érdeklődés! Kamara mindenütt van23

Felsőoktatás: A gazdaság igényeit is figyelembe vevő képzés Oktatott szakok áttekintése, intézményi stratégiák módosítása Egyértelmű felelősségi pályák kialakítása a döntéshozatalban Idegennyelv tudás folyamatban történő számonkérése Természettudományos szakoknál és mérnökképzésnél gyakorlatorientáció Nemzeti munkaerő mérleg, pályakövetés Kutatás-fejlesztés segítése és ösztönzése A gazdaság szereplőinek anyagi részvétele a képzésben24

Szakképzés: Duális szakképzés bevezetése, munkatevékenységbe ágyazott képzés Fellépés a lemorzsolódás ellen 8 osztályra épülő, 3 éves szakmunkás képzés Gyakorlati képzés erősítése, 1/3-ad közismeret, 2/3-ad szakmai ismeret Új OKJ, áttekinthető, letisztult szakmarendszer (1303 szakképesítési kimenetből 632) Munkaerőpiaci igényekhez illeszkedő normatív finanszírozás Nemzetközi verseny sikerek A válság ellenére javult a saját szakmájukban 9 hónapon belül elhelyezkedők aránya Javult az elhelyezkedők aránya25