Szabó Magda : Abigél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Advertisements

Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
A FELEDÉKENY BOSZORKÁNY
Szilvási Lajos: Egymás szemében
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Selyem Melinda Mercédesz
A képsorozat Dr. Tóth Csaba orvosprofesszor 70.születésnapja alkalmából a tiszteletére, saját képeiből megrendezett kiállítás válogatott anyaga, amit.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
élete visszaemlékezésekben
Nemes Nagy Ágnes Készítette: 9.A.
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Novellaelemzési szempontok
Móricz Zsigmond (1879,Tiszacsécse- 1942, Budapest) Felesége: Holics Eugénia (1905–1925) Simonyi Mária (1926–1937)
TRÉFÁK 6. saját gyűjtésből Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Fekete István január 25. – június 23..
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Katona József 16/A.
Héja Enikő MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XML-alapú komplex korpusz-lekérdezés.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Élete IttSzületett -Élt-ésHalt A Líceum homlokzata A Líceum tornaterme 1939-ben a Baár–Madas Református Leánylíceumban kitüntetéssel érettségizett.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Daniel Keyes Virágot Algernonnak
Kommunikáció az egyetemen
Böszörményi Gyula Gergő és a táltosviadal „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP / Könyvklub május.
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Készítette: Jon A. Palmer
Ha aggódnál… Ha valami aggaszt vagy idegesít, akkor nézd meg a dolog másik oldalát is!
Puskin 26/B.
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
Szabó Magda: Katalin utca
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
H U M O R a bíróságon (Bokrétás András).
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Kalapos Éva D.A.C..
Meghívó. Köszönetet mondunk támogatóinknak: II. kerületi Önkormányzat Magyarországi Francia Intézet ELTE Eötvös József Collegium Magyar Írószövetség Szávai.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Valami aggaszt, vagy idegesít? Fáraszt a tanulás? Őket nem kevésbé.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Franz Kafka ( ).
Kertész Imre (Budapest, ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Készítette:Longo Paolo
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Multimédia – Multikulti Kovács „Katáng” Ferenc Tanár Úr iChat-en keresztül Oslóból!
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
Arany János élete és munkássága
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Professzor Ujvárosi Miklós életútja és munkásságának hatása
Kassák Lajos Nézzük együtt….
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
3. nap Készítette: Bíbok Bertold
Kvíz Híres magyar írókról.
LÁZÁR ERVIN
Németh Antal Az ember tragédiája.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Színpadon Az ember tragédiája
Előadás másolata:

Szabó Magda : Abigél

Szabó Magda 1917-ben született Debrecenben A híres Dóczi intézetben tanult Diplomáját magyar-latin szakon szerezte a debreceni egyetemen Tanított Debrecenben és Hódmezővásárhelyen 1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban dolgozott Költőként indult 1949: megkapta a Baumgarten-díjat, de polgári származása miatt még aznap visszavonják 1958-ig nem jelenhetett meg könyve

. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget. Ettől fogva szabadfoglalkozású íróként élt. Férje: Szobotka Tibor, író

Az író 1959-ben és 1972-ben József Attila-díjat, 1978-ban Kossuth- díjat kapott, majd 2001-ben Corvin-lánc kitüntetésben részesült. 2003- ban elnyerte a Femina francia irodalmi díj külföldi regényt jutalmazó változatát Az ajtó című, franciául is megjelent regényéért, és elnyerte a Prima Primissima Díjat. 2007-ben, 90. születésnapján megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést, múlt szombaton pedig az alkotót Hazám-díjjal jutalmazták. A Szépírók Társaságának tagja, Budapest és Debrecen díszpolgára volt. 2007-ben halt meg

Művei Meseregények: Tündér Lalam Sziget-kék Ifjúsági regények: Álarcosbál, Születésnap, Abigél Regények: Für Elise, Disznótor, Katalin utca, Régimódi történet, Az ajtó……. Dráma: Az a szép, fényes nap, A macskásk szerenádja

Kérdések „A változás, ami életében bekövetkezett, annyi mindentől megfosztotta, mintha bomba pusztított volna az otthonában.“ Értelmezd ezt a mondatot!

Gina

Hol lakik? Hány éves? Hogy tölti a napjait? Milyen a családja? Miért lehet az első fejezet az expozíció? Milyen a kapcsolata apjával? Milyen a viszonya Mimó nénivel? Ki Kuncz Feri?

Matula Miylen az iskola kívülről és belülről? Milyenek a tanárok? Milyenek a szabályok? Mit gondolsz a büntetésekről? Hasonlítsd össze a Sokorai Atalát és a Matulát! Milyen a te iskoládhoz képest? Van valami vonzó ebben az iskolában_? Lehet-e beszélő név Árkod vagy Torma Gedeon?

Cselekmény Mitől válik izgalmassá a cselekményvezetés? Milyen titkok vannak regényben? Hogyan fokozza a feszültséget az író?

A felnőtté válás regénye Milyen értékrenddel érkezik Gina az intézetbe? Melyik tanárát szereti, és miért? Miért nem szereti Kőniget? Hol válik Gina felnőtté? Mit jelent ez? Hogy változik meg az értékrendje? Milyen állomásokon keresztül kell végigmennie Ginának, míg felnőtté válik? Miben vállal felelősséget?

Kőnig

Miket tudunk meg a tanár úrról? Sejthető-e, hogy ő Abigél? Nézz utána, ki volt a bibliai Abigél! Az ő neve lehet beszélő név? Vajon az a tehetetlen-lehetetlen alak, akinek Gina látja csak egy szerepm vagy valóban ilyen?

Lányregény? Miért tetszett a fiúknak is? Mitől ez az egyik legnépszerűbb Szabó Magda-regény? Tetszett? Miért? Nem tetszett? Miért? Kinek a szemszögét ismerjük meg leginkább? Miért az övét? Miért nem egyes szám első személyben írta Szabó Magda?

Konfliktus Miért alakul ki? Miért nem akar Gina játszani? Miért nem lehet ezt olyan könnyen jóvátenni? Miért nem bocsátanak meg a lányok? Mikor és hol békülnek ki? Miért ott és akkor?