Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER Friedensreich Hundertwasser, właściwie Friedrich Stowasser (ur. 15.XII.1928 w Wiedniu, zm. 19,II.2000 ) – austriacki malarz,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER Friedensreich Hundertwasser, właściwie Friedrich Stowasser (ur. 15.XII.1928 w Wiedniu, zm. 19,II.2000 ) – austriacki malarz,"— Előadás másolata:

1

2 FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER

3 Friedensreich Hundertwasser, właściwie Friedrich Stowasser (ur. 15.XII.1928 w Wiedniu, zm. 19,II.2000 ) – austriacki malarz, grafik, rzeźbiarz, wykonawca, aktywista ochrony środowiska, znany przede wszystkim z realizacji budowlanych. Od 1948 studiował w wiedeńskiej Akademii Sztuk Pięknych, którą porzucił po 3 miesiącach. Styl jego charakteryzuje unikanie regularności, symetrii i prostych linii oraz kątów prostych. Typowym elementem jego projektów są okna o różnych kształtach i rozmiarach. Do swoich budowli wprowadzał zieleń, m.in. w formie drzew rosnących na dachach i we wnękach ścian. Stosował odważne zestawienia kolorów. Bardzo często urozmaicał projekty charakterystycznymi unikatowymi w formie i kolorystyce kolumnami, złotymi kulistymi wieżyczkami oraz mozaikami z płytek ceramicznych. Jego twórczość bywa uważana za twórczą kontynuację secesji wiedeńskiej, wykazuje też wyraźne wpływy architektury A.Gaudíego. Friedensreich Hundertwasser, született F. Stowasser (Bécsben 1928.XII.15., meghalt 2000.II.19.) osztrák festő, grafikus, szobrász, művész, környezetvédő aktivista, aki elsősorban építészeti terveinek a megvalósításával vált ismertté. 1948-tól tanult a bécsi Képzőművészeti Akadémián, amelyet 3 hónap után otthagyott. Stílusát jellemzi a szabályszerűség, szimmetria és az egyenes vonalak valamint a derékszögek elkerülése, mellőzése. Épületeinek jellemzői a különböző méretű és formájú ablakok. Az épületek szerkezetéhez tartozik az élő zöld, beleértve a tetőkön növő lombos fákat és a fali beugrókban élő kúszónövényeket. Ezek alkalmazhatóságát a színek bátor használata segíti. Nagyon gyakran alkalmaz egyedi, jellemző mintákat és színeket oszlopok, tornyok és kupolák formájában, arany- és kerámiaburkolattal. Művészete olykor a bécsi szecessziós stílus kreatív folytatásának is tekinthető, de megfigyelhető Gaudi munkásságának a hatása is.

4 Vienna,Hundertwasserhaus Hundertwasser-épület a neve egy lakóháznak Bécsben, az egyik leghíresebb építészeti alkotása Friedensreich Hundertwassernek, épült 1983- 1985 között, a kivitelező Josef Krawine volt. Az alkotó elképzelései megmutatkoznak a növényekben is, mint tervezett tárgyak – a teraszokon, erkélyeken és egyéb váratlan helyeken, továbbá láthatóak az újító megoldások, hogy elkerülje az egyenes vonalvezetést és bárminemű szabályszerűséget. Hundertwasser House Bécsben egy turisztikai látványosság, látogatható, oly módon, hogy közben nem zavarják a ház lakóit. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház tervezéséért. Elég volt számára a köszönet.

5

6 Bécs,, Hundertwasserhaus - homlokzat

7

8 Szemét égetőmű és hőszolgáltató - Spittelau, Bécs

9

10 St. Barbara templom, a bányászok védőszentje - Bärnbach, Austria Épült 1948-ban, restaurálva és újradíszítve 1988-ban F.Hundertwasser tervei alapján. A harangtornyot aranyborítású hagymakupola zárja le. A templom körüli tornácokon a világ vezető vallásainak a szimbólumai láthatók.

11 A templom más nézőpontból - Bärnbach (Steiermark), Austria

12 Osztrák szökőkút- Zell am See

13

14 " Kunsthaus" homlokzata - Rogner Bad Bluamu,Austria, a bécsi Kunsthaus mintájára készült Friedensreich Hundertwasser tervei alapján..

15

16 Lakossági ház - Plochingen, Németország

17

18 Ronald McDonald Haus – Grugapark, Essen, Németország.

19 Vasútállomás - Uelzen, Németország

20

21 Vasútállomás peronja - Uelzen

22 Lakóépület, beltér - Uelzen

23 Lakóépület toalettje - Uelzen

24 Közösségi épület - Bad Soden, Németország

25

26 Falgyűrű - lakóépület Darmstadtban (Németország). Az épületkomplexum az U formát követi emelkedő ívben, a legmagasabb pontja 12 emelet magas.

27 A közel 1000 lakóhelynek az ablakai mind eltérőek formában és nagyságban. Még az ajtók és ablakok kilincsei is eltérnek egymástól. Az otthonok falai kerekítettek, csakúgy mint az épület sarkai.

28 A épület 105 lakást tartalmaz, van földalatti parkoló, kávézók, bárok, bevásárló üzletek. A belső udvaron van a gyermek játszótér és egy kisebb tó is helyet kapott.

29

30 Luther Melanchthon Gimnázium - Lutherstadt Wittenberg, Németország

31 Martin Luther-Melanchthon-Gymnasium

32 Hundertwasser-óvoda Frankfurt am Main-Heddernheim, Németország

33 Hundertwasser-Kindertagesstätte, (óvoda)

34

35 Zöld Citadella – Magdeburg – Anhalt, Németország

36 Sorház - Ronald McDonald (Ronald McDonald Kindervallei) - Houthem (Hollandia)

37

38 Markthalle ( Market Hall), Altenrhein,Svájc

39

40 Nyilvános illemhelyek csarnoka - Kawakawa, Új Zéland.

41 Nyilvános illemhelyek - Kawakawa, Új Zéland.

42

43 Maishima Szemétkezelő Ipartelep - Ōsaka, Japán

44 Quixote Borászat - Naba Valley,USA

45


Letölteni ppt "FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER Friedensreich Hundertwasser, właściwie Friedrich Stowasser (ur. 15.XII.1928 w Wiedniu, zm. 19,II.2000 ) – austriacki malarz,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések