Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép feladatai és felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép feladatai és felépítése"— Előadás másolata:

1 A számítógép feladatai és felépítése

2 Számítógép meghatározása
Olyan eszköz, amely lehetővé teszi adataink ki- és bevitelét, megjelenítését, tárolását és továbbítását.

3 Számítógép belső egységei
Alaplap: Fizikai kapcsolatot teremt az alkatrészek között. Alaplap részei: Processzor (CPU - Central Processing Unit): Központi vezérlő egység. Feladata a gép irányítása, a feldolgozási folyamatok vezérlése, az adatok feldolgozása, számítások elvégzése.

4 Számítógép belső egységei
Memória: ROM: Read Only Memory –Csak olvasható memória. Tartalma nem módosítható, nem törölhető, kikapcsolás után is megőrzi tartalmát. RAM: Írható és olvasható memória, a gép kikapcsolásakor a tartalma törlődik.

5 II. Bemeneti eszközök Billentyűzet Egér Mikrofon Web-kamera
Digitális fényképezőgép Scanner Érintőképernyő

6 III. Kimeneti eszközök Monitor Projektor Nyomtató
Hangszóró / Fülhallgató Érintőképernyő

7 Háttértárak és adathordozók
HDD (hard disk driver) = Winchester FDD (floppy disc driver) = Hajlékony lemezes meghajtó [napjainkban már nem használják] CD írható/olvasható (~700MB) DVD írható/olvasható (~4,7GB) BD (blue-ray disc) írható/olvasható (~25GB) Memória kártya Pendrive Szalagos adattárolók (kazetta) – streamer [napjainkban már csak ritkán használják]

8 Alapfogalmak Információ: Érzékszerveinken keresztül megszerzett új ismeret. Jel: Információ hordozására alkalmas szimbólumok. Adat: A jelek által kódolt információ. Számítógép: Adatok befogadására, tárolására és feldolgozására alkalmas elektronikus eszköz. Program: A számítógépet vezérlő véges számú lépésből álló utasításhalmaz. Kódolás: Egy jelrendszerről és szabályrendszerről való áttérés egy másik jelrendszerre és szabályrendszerre. Jelrendszer=kódabc, szabályrendszer=kódkulcs, kódabc+kódkulcs=kódrendszer(ASCI)

9 Alapfogalmak II. Hardver: A számítógép elektronikus és mechanikus eszközeinek összessége. Szoftver: A számítógépet működtető és a számítógépen futtatható programok összessége.


Letölteni ppt "A számítógép feladatai és felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések