Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a 2015. júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a 2015. júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi."— Előadás másolata:

1 Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a 2015. júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium

2 A kutatás kezdetei Jelen kutatás a Kontúr Közhasznú Egyesület és az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium közös kutatása. 2014 szeptemberében kezdődött meg a kutatás előkészítése a Szakkollégium egyik műhelykurzusaként. A kurzus első 3 hónapja heti rendszerességgel megtartott kurzusok során fektettük le a kutatás alapjait: elméleti és módszertani ismereteket vettünk át kutatással kapcsolatos szakirodalmakat gyűjtöttünk és dolgoztunk fel A Kontúr Közhasznú Egyesület programjain keresztül a műhely tagjainak módjuk nyílt megismerni a Hős utcai terepet

3 Kutatási kérdésfelvetések kialakítása A kutatásban résztvevők egyéni kutatási kérdéseket alakítottak ki az elméleti alapozás a tereptapasztalatok és szakirodalmi gyűjtés alapján. A műhely 2 tematikus munkacsoportra osztódott a műhelyre járók egyéni kérdésfelvetései alapján: Család munkacsoport Tér munkacsoport A munkacsoportok kialakították a témájukhoz kapcsolódó kutatási kérdéseket melyet egy közös kutatási tervben egységesítettünk. 2014. decemberére elkészült a projekthez tartozó végleges kutatási terv.

4 A kérdőív elkészítésének folyamata A munkacsoportok a kutatatási kérdéseikből kiválasztották azokat amelyek alkalmasak voltak kérdőíves kutatással való mérésre. Ezeket, a Kontúr által javasolt kérdéssorral együtt illesztettük egy kutatási kérdőívbe. A kérdőív kialakítása során prioritás volt: módszertanilag egységes legyen ahol tudunk standardizált kérdéseket használjunk a kérdőív hossza elfogadható keretek közt maradjon 2015 júliusára készült el a végleges kérdőív.

5 A nyári terepmunkára való készülés A terepmunka résztvevői 2014. őszétől folyamatosan részt vettek a Kontúr Közhasznú Egyesület programjain (pl. Mikulás, Karácsony, gyereknap, lakossági fórum, stb.) KSH népszámlálási adatok megvásárolása a Hős utca 15/a és 15/b kapcsán A kérdőív pilot kérdezése a Bihari úti kolónián Kutatási workshop szervezése. Résztvevők: Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, Kontúr Közhasznú Egyesület, Kékpont Egyesület Felvilágosító szórólapozás a Hős utcában a kutatás kezdete előtt

6 A nyári terepmunkáról Résztvevők: Kontúr Közhasznú Egyesület és az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium önkéntesei 20 önkéntes, 7 napos terepmunka, 73 db kitöltött háztartási kérdőív „Napirend”: terepmunka 10 és 13 valamint 15 és 18 óra között, este 19 órától pedig mindennapos kutatási megbeszélés, ventiláció, kutatási napló vezetése a napközbeni benyomásokról Az együttműködő lakók bevonása a Szakkollégium kutatásának későbbi fázisába valamint a Kontúr Közhasznú Egyesület programjaiba Válaszadási hajlandóság: az A tömbben nagyobb mint a B-ben, a legnehezebben elérhetők az aktív korú állandó munkahellyel rendelkező lakók. Atrocitások nem jellemzőek, a válaszmegtagadók nagy része rezignált illetve fél a kitöltés esetleges következményeitől

7 Nem Korcsoport Összesen 0-1718-3940-5960-x Férfi 981088130317 Nő 851158137318 Összesen 18322316267635 KSH népszámlálási adatok 2011 A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es Népszámlálása alapján az ‘A’ tömbben 143, míg a ‘B’ tömbben 137 háztartásban élnek. A háztartásokban átlagosan 2 személy él, a legtöbben pedig 8-an laknak egy háztartásban.

8 Elkészült kérdőívek szintenként TÖMB ÉS SZINT: A7A6A5A4A3A2A1A0Összesen 6844637442 B7B6B5B4B3B2B1B0 2731475231 73

9 Befalazott lakások aránya félemeletenként (db) A HŐS utca 15. A és B épületében összesen 305 lakás van, melyből összesen 59 lakás van jelenleg befalazva.

10 Információk a lakásokról

11 Hány személy él a háztartásban? (%) (felnőttek és gyerekek is)

12 Mikor költözött ide a család magja? (%) A beköltözők jellemzően kistelepülésekről (9%), illetve Budapestről (81%) érkeztek a Hős utcába. Ezen belül is, a legtöbben a X. kerület más pontjáról (14% a Budapesten belülről)

13 A kérdezettek családi állapota(%)

14

15 Tervek a kutatás folytatásról Kvalitatív kutatás: interjúkészítés a Hős utcai lakókkal és a Hős utcai lakókkal kapcsolatban álló szervezetek képviselőivel Adatelemzés: a nyári kvantitatív kutatás eredményeinek elemzése Közösségfejlesztés és kutatás összehangolása


Letölteni ppt "Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a 2015. júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések