Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelmi Műszaki-fejlesztési Program OMFB-01744/2000 nyilvántartási számú szerződés Szénszál vázanyagú, 3P gyanta kötőanyagú bélésanyagok, liner.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelmi Műszaki-fejlesztési Program OMFB-01744/2000 nyilvántartási számú szerződés Szénszál vázanyagú, 3P gyanta kötőanyagú bélésanyagok, liner."— Előadás másolata:

1 Környezetvédelmi Műszaki-fejlesztési Program OMFB-01744/2000 nyilvántartási számú szerződés Szénszál vázanyagú, 3P gyanta kötőanyagú bélésanyagok, liner technológiák, csövek kifejlesztése A téma szakmai vezetője: Dr. Nagy Gábor

2 A téma előzményei (1) 1. A műgyanták családján belül az utóbbi 50 évben a poliuretánok és a poliizocianát-alapú anyagok fejlődtek a legdinamikusabban. 2. Magyarországon 1990 óta a Borsodchem Rt.-nél (BC) világszín- vonalú MDI-gyártás, 2001 óta TDI-gyártás is folyik. A két legfon- tosabb alapanyag termelése a BC-nél több mint 110.000 tonna/év. 3. A 3P gyanták olyan vízüveg-poliizocianát (MDI és/vagy TDI alapú) rendszerek, amelyeket a Polinvent Kft. /PI/ fejlesztett ki, s amelyeket 212033 sz. magyar, 5.622.999 sz. USA és 41.21.153 sz. német szabadalmak védenek. 4. A környezetvédelmi célokra használt (elsősorban csatornák bontás - nélküli belső bélelésére) 3P gyantákból az elmúlt években a PI több mint 600 tonnát értékesített. Ezekkel ún. No Dig technológiákkal összesen több mint 200 ezer csatorna hibahelyet szüntettek meg, mind az öt kontinensen.

3 A téma előzményei (2) A 3P gyanták legfontosabb előnye más ismert műgyantákkal szemben: erősen önkioltó sajátosság, nagyobb vegyszer- és hőállóság, nedves építőanyagok felületére, illetve víz alatt is jól kötnek.

4 A téma előzményei (3) A 3P gyanták éves felhasználásának alakulása (1993-2001):

5 A jelenlegi csatornabélelési eljárások hiányosságai 1.A műanyag szálakból készülő béléstömlők szilárdsági jellemzői tartós terhelés hatására a kívánatosnál meredekebben csökkennek. 2. Az üvegszálak vegyszerállósága elsősorban lúgos környezetben nem kielégítő. 3. Ipari üzemekben előforduló, tisztítatlan vagy magasabb hőmérsékletű szennyvizek esetén a jelenlegi megoldások alkalmazhatósága, élettartama bizonytalan. Javasolt megoldás: a 3P gyanta típusú kötőanyagok mellett kifogástalan hő- és vegyszerálló szénszál vázanyagok alkalmazása. 4. Az alkalmazott műgyanták általában nem felelnek meg a 2003-tól életbe lépő új egészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek.

6 A legfontosabb célkitűzések Olyan új 3P gyanta kötőanyagú, részben vagy teljesen szénszál vázanyagú kompozitok kifejlesztése, amelyekkel: jobb minőségű bélésanyagok készíthetők a csatornák belső lokális javításakor, ezt neveztük el „Módosított ShortLiner eljárás”-nak, előregyártott, hosszú időn át tárolható, a helyszínen elektromos fűtéssel kitérhálósítható, ún. Prepreg PromptLiner bélések kifejlesztése és alkalmazási technológiájuk kidolgozása, tekercselt csövek és csőcsatlakozások kifejlesztése, amelyek fokozott hőállósággal, vegyszerállósággal és kedvezőbb környezetkockázati paraméterekkel rendelkeznek.

7 Fontosabb részfeladatok és eredmények (1) 1. A viszonylag olcsó, Zoltek gyártmányú szénszálak és szénszál tartalmú, epoxigyanta kötőanyagú kompozitok minőségi jellemzőinek sokoldalú vizsgálata, dokumentálása / I. Részjelentés/. Következtetés: a további fejlesztéshez a minimális mennyiségű epoxi sizing-al ellátott típus a legelőnyösebb. 2. A Zoltek gyártmányú, minimális epoxigyanta írezőszerrel ellátott szénszálköteg utóimpregnálására olyan új írezőszert fejlesztettünk ki, amely tapadóhidat képez az eredeti sizing és a későbbi 3P alapú gyantamátrix között / II. Részjelentés /. 3. Olyan újraírezésre és unidirekcionális prepreg szalag előállítására alkalmas nagylaboratóriumi berendezést terveztünk és állítottunk üzembe, amellyel a félüzemi technológiai kísérletekhez is elegendő mintaanyagok készíthetők / II. Részjelentés /.

8 Fontosabb részfeladatok és eredmények (2) A Zoltek gyártmányú szénszálak és az ezekből készült kompozit tört felületének pásztázó elektronmikroszkópos felvételei

9 Fontosabb részfeladatok és eredmények (3) A PI gyáli telephelyén létrehozott, szénszál roving újraírezésére és prepreg szalagok előállítására alkalmas berendezés kipróbálás közben

10 Fontosabb részfeladatok és eredmények (4) 4. A Prepreg PromptLiner technológiához is alkalmas unikális fűtőberendezést és fűtőbetéteket fejlesztettünk ki, amelyek üzemszerű ellenőrzése Németországban és Lengyelországban megkezdődött. /Ezek itt a helyszínen megtekinthetők./ 5. Új típusú, latens, szobahőmérsékleten stabil 3P gyantákat állítottunk elő, amelyek a bélésanyagok előregyárthatóságát biztosítják. 6. A K+F munka során, vállalásainkon túl, olyan új katalizátor családra bukkantunk, amely segítségével további húsz évre biztosíthatjuk a termékeink szabadalmi oltalmát, s ezek a legszigorúbb környezet- védelmi igények kielégítését is lehetővé teszik.

11 Szerződéses kötelezettségeink, az eredmények hasznosíthatósága 1. A szerődést minden valószínűség szerint, határidőre teljesítjük. 3.Fokozott igény jelentkezik a Prepreg PromptLiner eljárás egyik változata iránt az optikai szálak és mikrokábelek rögzítési technológiá- jánál, erre most kötünk további K+F szerződést, az AIF /Berlin/ támogatásával, az Epros Gmbh-val. 4. Ugyancsak fokozott igény jelentkezik a nagy hőállóságú speciális csövek, héjszerkezetek és bevonatok iránt. A Fraunhofer Institut für Chemische Technologie /ICT, Pfinztal/ képviselői ez ügyben márciusban megkerestek bennünket, a tárgyalások második fordulójára május elején kerül sor Németországban. 2. Nyugat-Európában és USA-ban a piaci igények részleges módosulása miatt eredményeink gyakorlati hasznosításában is lesz módosulás, a három évvel korábbi terveinkhez képest.


Letölteni ppt "Környezetvédelmi Műszaki-fejlesztési Program OMFB-01744/2000 nyilvántartási számú szerződés Szénszál vázanyagú, 3P gyanta kötőanyagú bélésanyagok, liner."

Hasonló előadás


Google Hirdetések