Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A családi költségvetés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A családi költségvetés"— Előadás másolata:

1 A családi költségvetés
Mi a költségvetés, és hogyan készítsük el? Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege?

2 Meddig ér a takaró? Szerencsésék úgy döntöttek, hogy pontosan felmérik a család anyagi helyzetét, mivel Éva középiskolai tanulmányai miatt a havi rendszeres kiadásaik jelentősen növekednek majd. A havi diákbérlet és hazautazási költségek: Ft (viszont a korábbi közösségi buszbérletet nem kell megvenni Ft) A havi kollégiumi ellátás díja: Ft ( Ft iskolai ebédbefizetés) Évi havi zsebpénzét Ft-ra emelték a korábbi Ft-ról Szerencsére a mosogatógép utolsó részletét a múlt hónapban törlesztették! A családi költségvetés legfontosabb lépése, hogy összevessük a havi bevételeket és kiadásokat.

3 Meddig ér a takaró? Számoljátok ki, hogy mekkora a család bevételeinek és kiadásainak egyenlege! Elegendőek-e a bevételek Éva középiskolai többletkiadásaira? A jövedelem egyes elemei különböző időpontokban és eltérő rendszerességgel folyhatnak be a családi „kasszánkba”. Havonta érkezik például a munkabér, a nyugdíj, a családi pótlék, ezzel szemben például jutalomhoz, örökséghez és más bevételi elemekhez esetlegesen, rendszertelenül juthatunk csak…

4 Hogyan készítsünk költségvetést?
Szerencsés anyuka örömmel állapította meg, hogy eddig jól gazdálkodtak a jövedelmükkel, hiszen összegyűjtöttek közel 1 hónapnyi bevételnek megfelelő tartalékot, forintot. Ezért felméri, hogy a következő hónapokban a rendszeres kiadások mellett várhatóan kinek mire lesz még szüksége a családban. A tervek megvalósítására háztartási naplót készít, hátha így arra is rájön, miért lépik túl a bevételeiket. Az eddigi rendszeres kiadásokhoz képest a következő események befolyásolják a következő havi kiadásokat: Évi kollégiumba megy ( , ‒5 000 Ft) Féléves súlyadó ( Ft) Peti szalagavató bálja ( Ft) Közlekedési költségek: Évi kiadásai (+8 000, ‒3 200 Ft), de az anyuka lemond a helyi buszbérletről (‒4700 Ft), és inkább kerékpárral jár. A Magyar Nemzeti Bank programjával mi is elkészíthetjük a saját költségvetésünket:

5 Hogyan készítsünk költségvetést?
Vezessétek be az egyes gazdasági eseményeket a háztartási naplóba! Milyen hatással vannak az egyes események a család költségvetésére? Tegyetek javaslatot, hogyan lehetne a megnövekedett kiadásokat úgy kigazdálkodni, hogy a megtakarításaik ne csökkenjenek! Fontos, hogy a bevételek és a kiadások egyensúlyban legyenek. Ha a bevételek meghaladják a kiadásokat, akkor megtakarítás (többlet) keletkezik, ha pedig a kiadások nagyobbak a bevételeknél, akkor hiány jön létre.

6 Összegzés

7 Mi a költségvetés? A családi költségvetés egy olyan pénzügyi terv, amely egy háztartás adott időszak alatt keletkező bevételeit és kiadásait összegzi. Ha a bevételek meghaladják a kiadásokat, akkor megtakarítás (többlet) keletkezik, ha pedig a kiadások nagyobbak a bevételeknél, akkor hiány jön létre. A családi költségvetés legfontosabb lépése, hogy összevessük a havi bevételeket és kiadásokat. Ez a kép nem igazán illik a tartalomhoz.

8 A költségvetés egyenlege
Gyakran előfordul, hogy a háztartások nem tudják jól beosztani a jövedelmüket, azaz túlköltekeznek. A hiány lefaragását érdemes mindig a felesleges költségek mérséklésével kezdeni a családi költségvetésben. Csak ezt követően vizsgáld meg a bevétel növelésének lehetőségét!

9 A legfontosabb tudnivalók
Mi a költségvetés? A családi költségvetés egy olyan pénzügyi terv, amely egy háztartás adott időszak alatt (például hónap vagy év) keletkező bevételeit és kiadásait összegzi. Hogyan készítsük el? A családi költségvetés legfontosabb lépése, hogy összevessük a havi bevételeket és kiadásokat. Tegyünk félre váratlanul felmerülő kiadásokra! Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege? A háztartásokra is igaz, hogy hosszabb távon a kiadásaik nem haladhatják meg bevételeiket, hiszen ebben az esetben tönkremennének. Csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér! Az egyenleg nagyon ritkán nulla, tehát vagy megtakarítási, vagy finanszírozási döntést kell hoznunk! A következő óra témája: A korszerű pénzkezelés


Letölteni ppt "A családi költségvetés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések