Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Egyházi-és Világi Borok Versenye valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe című kulturális turisztikai programok 2006-2015. közötti időszakra vonatkozó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Egyházi-és Világi Borok Versenye valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe című kulturális turisztikai programok 2006-2015. közötti időszakra vonatkozó."— Előadás másolata:

1 Az Egyházi-és Világi Borok Versenye valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe című kulturális turisztikai programok közötti időszakra vonatkozó története A rendezvények megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok áttekintése

2 A rendezvények helyszínei – A GKRTE január 17-én alakult meg. Az Egyházi- és Világi Borok Versenyét valamint „A Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe” című rendezvényt az Egyesület megalakulásának 10 éves évfordulója tiszteletére évben hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg. A rendezvényeket évről évre a Gödöllő­ és környéke különböző településein szervezzük meg – Gödöllő 2007 – Fót 2008 – Pécel 2009 – Mogyoród 2010 –Nagytarcsa 2011 – Tóalmás 2012 – Veresegyház 2013 – Nyársapát 2014 – Dány 2015 – Csömör

3 Az Egyházi-és Világi Borok Versenye időpontjának meghatározása az országos versenynaptár figyelembevételével

4 A versenyfelhívás, a versenyszabályzat és a nevezési lap összeállítása

5 A verseny szervezői tisztelettel várják mindazon borászatok, borokat készítő bortermelők jelentkezését, akik hagyományaikban követik az egyházi liturgiához használt borok készítését. Várják továbbá az egyházi borászatokat, mindazon bortermelőket, akik pincészetük és boraik elnevezésében egyházi személyiségek, szentek nevét vették fel. Természetesen minden egyéb, a szőlő-bor vertikumban gazdálkodó borászat jelentkezését szívesen fogadják. A borversenyre nevezési lap kitöltésével lehet jelentkezni. Nevezni fehér-, rosé- és vörösborokkal lehet. A verseny lebonyolítása, értékelése az évente elkészített és meghirdetett versenyszabályzatnak megfelelően történik

6 A verseny eredményhirdetését célzó „A Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe” című rendezvény időpontjának meghatározása a kulturális turisztikai programok helyszínét biztosító települési önkormányzat rendezvény-naptárának figyelembevételével

7 A GKRTE és a házigazda település rendelkezésére álló marketing eszközök használata a rendezvény helyszínét biztosító település és az általa szervezett kulturális turisztikai rendezvények népszerűsítésére (nyomtatott szórólapok, elektronikus média, web és facebook oldalak, országos tourinform lánc, Utazás Kiállítás, stb.)

8 A GKRTE és a házigazda település rendelkezésére álló marketing eszközök használata a rendezvény helyszínét biztosító település és kulturális turisztikai programok népszerűsítésére (nyomtatott szórólapok, elektronikus média, web és facebook oldalak, országos tourinform lánc, Utazás Kiállítás, stb.) A GKRTE és a házigazda település rendelkezésére álló marketing eszközök használatának célja az Egyházi- és Világi Borok Versenyén részt venni szándékozó egyházi és világi borászatok valamint pincészetek figyelmének felhívása a részvételi lehetőségre és annak feltételeire. Az elektronikus és nyomtatott sajtótermékek, szórólapok, plakátok, molinók, facebook oldalak és az Utazás Kiállításon történő reklám ráirányítja az érdeklődők figyelmét a rendezvény helyszínét biztosító település látnivalóira, kulturális szolgáltatásaira és a verseny eredményhirdetését célzó „A Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe” című rendezvény részletes programjára.

9 Borminták begyűjtése, elhelyezése, az előírt hőmérsékleten történő hűtése A borminták leadása a következő helyszíneken történik: * A verseny helyszínét biztosító település Polgármesteri Hivatala * Villányi Hegyközség - Villány, Baross G. u. 13. (telefon: ) * Mogyoródi Babicz Pince - előzetes egyeztetés szerint (telefon: ) * Aranyhegyi Pinceszövetkezet - Ceglédbercel, Cserő major (telefon ) * Mátrai HT. - Gyöngyössolymos, Szabadság u (telefon: ) * Lessko & Lesko Bt. - Mád, Batthyány u. 29. (telefon: ) * Arany Sárfehér Szőlő- és Bortermelők Szöv. - Izsák, Dózsa tér 3. (telefon: ) * Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége - Győrújbarát, Liszt F. u. 9. (telefon: ) * Szekszárdi HT. - Szekszárd, Táncsics u. 3. (telefon: ) * Badacsony NAIK. SzBKI. - Badacsonytomaj, Római u.181. (telefon: ) A minta mennyisége: 3 db 0,75 (tokaji boroknál 0,5) literes palack/fajta, (muzeális borok esetén 2 db/fajta) A palackokon a verseny szervezői kérik feltüntetni: a termelő nevét, címét, telefonszámát; a bor fajtáját, évjáratát, termőhelyét; cukortartalom szerinti besorolását, savtartalmát.

10 Szakmai és társadalmi zsűri tevékenysége A borokat a versenyt megelőző napon Koczán Rudolf nyugalmazott OBI felügyelő és Erdész Ferenc kertészmérnök, a verseny főszervezője sorolja be. A fehér, a vörös és a rosé borokat egyenként 3-5 főből álló szakmai zsűri minősíti. A társadalmi zsűri a házigazda település önkormányzatának képviselőiből, a rendezvény szponzoraiból, védnökeiből és a GKRTE vezetőiből áll. Borok rangsora: A kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett minták számának 40%-át. Amennyiben több érmes minta van, akkor csak addig a pontszámig adható ki érem (pontszám szerint csökkenő sorrendben), mellyel az érmek száma a határon belül van. A többi minta érmét törölni kell. A legjobbnak értékelt 3-4 minta elnyeri a BASF – CHAMPION – címet. Az Egyházi és Világi Borok Versenyének vándordíját a nevezett tételek számát és eredményességét együttesen figyelembe véve legjobb teljesítményt nyújtó nevező kapja.

11 Borkonferencia szervezése

12 2009 – Mogyoród Babicz László – Zachár Zsolt Tájékoztató Mogyoród település évben jóváhagyott turisztikai koncepciójáról, különös tekintettel a borturizmus fejlesztésére Tóalmás Dr. Hajdú Edit: A klímaváltozás hatásai a szőlőtermesztésre Dány Dr. Gundel János: Bor a régi szakácskönyvekben Dr. Sándor Dénes: A bor szerepe a gasztronómiában Dr. Lugasi Andrea: A bor helye az egészséges táplálkozásban, avagy miért is egészséges a bor? Csömör Prof. Dr. Rácz László: Az egyházi borkészítés, az egyházi borászatok valamint bor a liturgiában Dr. Cs. Varga István: "A bor s a dal mellett vigad a világ" Dr. Csizmadia András: Bor és gasztronómia - Iránytű: Hogyan párosítsunk ételhez bort? Neményi Gergely: A gyümölcs és borf ogyasztás élettani hatása valamint a szőlőmag feldolgozás lehetőségei napjainkban Jász László: "Méthode Kartuli", kénszegény borkészítés, narancsbor

13 Borrendek, egyéb lovagrendek, hagyományőrzők, majorettek, fúvós zenekar felvonulása

14 Borszentelés

15 Eredményhirdetés – borlovagavatás, oklevelek és díjak átadása a díjazottak számára

16 Az Egyházi- és Világi Borok Versenyének győztesei

17 BASF Champion díjat illetve nagy aranyérmet nyert borászatok ( ) Egyházi- és Világi Borok Versenyének győztesei Tolcsva-Bor Kft. – Tolcsva Terjék Tradicionális Borászat – Tolcsva Pécsi Püspöki Pincészet – Pécs Borpalota Kft. – Gyöngyös Monyók Pincészet – Mád Porgányi Pincészet – Olaszliszka Varga Családi Pincészet – Badacsonyörs Günzer Tamás Pincészete Kft. – Villány Borpalota Kft. – Gyöngyös Borpalota Kft. – Gyöngyös Günzer Tamás Pincészete Kft. – Villány Terjék Tradicionális Borászat – Tolcsva Tápió-Vin Kft. – Tápiószentmárton Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.–Badacsony Koch Borászat – Villány Koch Borászat – Villány Günzer Tamás Pincészete – Villány Tolcsva - Bor Kft. – Tolcsva Font Pincészet Kft. – Soltvadkert Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft.– Tápiószentmárton Koch Borászat –VillányLinbrunn Pincészet Kft. – Kisharsány Kökény és Fia Családi Borászat – Cegléd Bock Borászat Kft. – Villány Molnár Pince – VillánySzentpéteri Borpince Kft. – Kiskőrös Royal Tokaji Borászati Zrt.- Tokaj Terjék Tradicionális Borászat - Tolcsva

18 A Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe című rendezvényen a borkóstolás lehetőségének biztosítása

19 Hangfelvétel alapján készült jegyzőkönyvek A rendezvényeken készült hangfelvétel alapján összeállított jegyzőkönyveket közzétesszük a GKRTE honlapjának „Szakmai oldalán” a „Bor, gasztronómia, …” és a „Szakmai rendezvények ….” című fejezeteiben.


Letölteni ppt "Az Egyházi-és Világi Borok Versenye valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe című kulturális turisztikai programok 2006-2015. közötti időszakra vonatkozó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések