Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tokaj turizmusa 2356-15 Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tokaj turizmusa 2356-15 Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)"— Előadás másolata:

1 Tokaj turizmusa 2356-15 Készítette: Vaczkó Alex

2 Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

3 Tokaj A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz- hegy közötti háromszögben, 28 település határában. A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz- hegy közötti háromszögben, 28 település határában.

4 Borvidék A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az aszúsodást vagyis nemes rothadást előidéző penészgomba nemcsak Tokaj- Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyalja, Mór) A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az aszúsodást vagyis nemes rothadást előidéző penészgomba nemcsak Tokaj- Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyalja, Mór)

5 Borvidék II. Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, ami viszont a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, ami viszont a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő.furminthárslevelű muskotályzétakövérszőlőkabarfurminthárslevelű muskotályzétakövérszőlőkabar

6 Elnevezése A Tokaj-Hegyalja elnevezés Tokaj városáról és az eredetileg csak Hegyalja nevű környező vidékről kapta a nevét. A magyar Hegyalja elnevezést már a 16. században használták. A Tokaj-Hegyalja elnevezés Tokaj városáról és az eredetileg csak Hegyalja nevű környező vidékről kapta a nevét. A magyar Hegyalja elnevezést már a 16. században használták. Tokaj várát a 16-17században Európa-szerte ismerték, ezért a külföldi borkereskedők a „tokaji bort” keresték az egész Hegyalján, és a vidék Európa-szerte mint „Tokaj hegyvidéke” néven vált ismertté. Tokaj várát a 16-17században Európa-szerte ismerték, ezért a külföldi borkereskedők a „tokaji bort” keresték az egész Hegyalján, és a vidék Európa-szerte mint „Tokaj hegyvidéke” néven vált ismertté.

7 Tokaji borok Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemes penésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik. Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemes penésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.TokajTarcalTolcsvaMádTállyaTokajTarcalTolcsvaMádTállya

8 Híres pincészetek Bene Pincészet (Tokaj) Bene Pincészet (Tokaj) Kun Lajos pincészete (Sárospatak) Kun Lajos pincészete (Sárospatak) Rákóczi Pince (Sárospatak) Rákóczi Pince (Sárospatak) Dobogó Pincészet (Tokaj) Dobogó Pincészet (Tokaj) Tokaj Nobilis (Bodrogkeresztúr) Tokaj Nobilis (Bodrogkeresztúr) Dereszla Pincészet (Bodrogkeresztúr) Dereszla Pincészet (Bodrogkeresztúr)

9 Települései Tokaj Tokaj Tokaj Abaújszántó Abaújszántó Abaújszántó Bekecs Bekecs Bekecs Bodrogkeresztúr Bodrogkeresztúr Bodrogkeresztúr Bodrogkisfalud Bodrogkisfalud Bodrogkisfalud Bodrogolaszi Bodrogolaszi Bodrogolaszi Erdőbénye Erdőbénye Erdőbénye Erdőhorváti Erdőhorváti Erdőhorváti Golop Golop Golop Hercegkút Hercegkút Hercegkút Legyesbénye Legyesbénye Legyesbénye Mád Mád Mád Makkoshotyka Makkoshotyka Makkoshotyka Mezőzombor Mezőzombor Mezőzombor Monok Monok Monok Olaszliszka Olaszliszka Olaszliszka Rátka Rátka Rátka Sárazsadány Sárazsadány Sárazsadány Sárospatak Sárospatak Sárospatak Sátoraljaújhely Sátoraljaújhely Sátoraljaújhely Szegi Szegi Szegi Szegilong Szegilong Szegilong Szerencs Szerencs Szerencs Tállya Tállya Tállya Tarcal Tarcal Tarcal Tolcsva Tolcsva Tolcsva Vámosújfalu Vámosújfalu Vámosújfalu

10 Köszönöm a figyelmet!! Köszönöm a figyelmet!!


Letölteni ppt "Tokaj turizmusa 2356-15 Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések