Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419."— Előadás másolata:

1 Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkacsy@elte.hu I. emelet 419.

2 Tankönyvek

3 Az adatok aktualizálásához a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapja vehető igénybe: www.kvvm.hu

4 Környezetvédelem ► társadalmi tevékenységi rendszer, melynek célja a bioszféra létének, fejlődésének megőrzése ► kulcsterületei  a gazdaság,  a tudomány,  az oktatás-nevelés, ► kényszerítő eszközei a jogszabályok  1995. évi LIII. tv. a környezet védelmének ált. szabályairól  1996. évi LIII. tv. a természet védelméről  Btk.

5 Környezetvédelem hagyományos felosztása ► Természetvédelem ► Tájvédelem ► Települési környezet védelme ► Környezetegészségtan ► Környezetgazdaságtan ► Környezetgazdálkodás (a kv. legfőbb eszköze)  Energiagazdálkodás  Hulladékgazdálkodás  Vízgazdálkodás

6 Természetvédelem – és környezetvédelem viszonyrendszere ► Alárendelt? – egy környezetvédelmi beruházás minden esetben természetvédelmi is? elkerülőút-építés ► Mellérendelt? ► Fölérendelt? – a teljes ökoszisztéma védelme

7 A környezeti alapprobléma I. ► Kiindulópontjai:  növekvő népesség  növekvő igények  a rövidlátó, önző fogyasztói magatartás, vagyis, hogy a kényelem oltárán feláldozzuk saját öregkorunk és gyermekeink létfeltételeit.

8 A környezeti alapprobléma II. ► a gazdaság érdekei felülírják a társadalom, az emberek érdekeit (multinacionális érdekcsoportok uralma) ► az ismeretek, a tudás szétforgácsolódása – vagyis a túlzott specializáció ;  Tudományban  Hétköznapi életben (a hagyományos, az életben maradáshoz nélkülözhetetlen tudás elveszik)

9 Következmény a növekvő fogyasztás  ez egyfelől a gazdaság input-igénye  másfelől a gazdaság és társadalom output-jai KÖRNYEZETI KÁROK

10 Termék életciklus-elemzés Nyersanyag-kitermelés Alapanyag-előállítás Gyártás, összeállítás Szállítás, raktározás Kereskedelem Szállítás, raktározás Felhasználás, hasznos élettartam Szállítás, raktározás Hulladékká válás, kezelés, lerakás Szállítás, raktározás Természeti erőforrások használata: készletek, energia, víz Kibocsátások a környezetbe: emissziók, hulladékok, energia


Letölteni ppt "Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419."

Hasonló előadás


Google Hirdetések